Promocija: Toyota C-HR

Kako odoleti trendovima? Jednostavno, smatraju u kompaniji Toyota - najpre ih pratite, a onda pokušajte da ih predvodite!

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Čak i bogati plaču, a mnogima nije dovoljno ono što imaju. Toyota je godinama u samom vrhu na globalnom tržištu po broju proizvedenih automobila. Takođe, apsolutno joj nema premca ako govorimo o automobilima na hibridni pogon jer je samo Prius do sada prodat u 5,7 miliona primeraka, a ukupna prodaja svih hibrida premašuje brojku od devet miliona.

Proizvode automobile u skoro svim klasama, od malih gradskih do luksuznih i terenskih. Ipak ono što im je do sada nedostajalo jeste (mali) klasični krosover, predstavnik u najbrže rastućem segmentu po broji prodatih automobila širom sveta.

Istina, sećate se pokušaja sa Urban Criuserom modelom koji je mogao a nije postao to što je možda mogao.

Godinama kasnije, vremena više nije bilo, i Toyota je stare planove bacila u korpu, a na crtaće stolove postavljena je tabula raza - od nule je započet posao, još od samog starta pod radnim imenom CHR (Coupe High Rider), što mu je ostalo ime i kada je posao okončan, a proizvodne trake pokrenute.

Tako je nastalo ime, za koje će mnogi ljubitelji automobila reći da nije svojstveno Toyoti. Gotov proizvod, koji je svetlost dana ugledao 2016. godine na auto-salonu u Ženevi, nije se mnogo razlikovao od prototipa prvi put predstavljenog kao koncept na salonima u Parizu 2014. i Frankfurtu 2015.

U godinu u kojoj slavi osam decenija postojanja, Toyota ulazi sa još jednim, sasvim novim modelom. Imali smo priliku da upoznamo C-HR na evropskoj prezentaciji održanoj u Madridu.

Šta je, dakle, C-HR? Više od svega – lep automobil. Dizajn je perfektan, linije su spoj urbane elegancije i sportske dinamike, muževan koliko i prefinjen, dovoljno zavodljiv i za dame.

Bez ograde, Toyotin novi model je nešto najsvežije i najoriginalnije što se pojavilo na točkovima prethodnih nekoliko godina. Dizajn jasno govori o tome kakvom profilu i kojoj ciljnoj grupi kupaca je C-HR namenjen – to su oni koji kupuju pretežno vođeni emocijama, žele individualnost od svog automobila i kojima on predstavlja prikaz sopstvenog stila i ličnosti. Skoro kao ogledalo.

Kako kaže glavni konstruktor, Hirojuki Kuba, inspirisao se onim što je saznao i naučio tokom brojnih razgovora sa klijentima. Tako su spojeni istaknuti, čak možemo reći agresivno istaknuti blatobrani sa elegantnim i sofisticiranim gornjim linijama automobila – jer su kupci tako želeli.

Ako je spolja sve bačeno na kartu prvog utiska, unutrašnjost je malo racionalnija. Manjak dugmića, više elektronike, ekrana, "haj-teka". Svakodnevnu vožnju olakšaće vam sistem za automatsko parkiranje za koji Toyota tvrdi da je lakši i intuitivniji za korišćenje nego ikada. Takođe, fabrika navodi da je uređaj sposoban da parkira na 22 posto manjoj površini nego ranije.

Kritični momenat (za rubriku "zameramo") mogla bi biti preglednost unazad. Danak spektakularnom dizajnu i velikim zadnjim stubovima plaća nešto mrtvog ugla koje vozač ima. Rešenje smo pomenuli – senzori, kamere, pa konačno i navika. Nešto prakse biće potrebno i za navikavanje na komande, koje jesu pregledne i jasne, ali svakako nisu uvek intuitivne koliko bi trebalo. Sve to, međutim, važi i za druge savremene automobile.

Za dobar osećaj u vožnji brine se i opcioni premijum audio sistem, nastao u saradnji sa JBL-om, koji ima osmokanalno pojačalo snage 576 vati. O lepoti zvuka staraju se specijalni tviteri/horne, kao i sabvufer u prtljažniku u kutiji zapremine 10 litara.

Toyota u C-HR ugrađuje svoj provereni hibridni sistem, kao i novi turbo benzinac zapremine 1.2 litra.

Hibridni sistem je suštinski preuzet sa aktuelne, četvrte generacije Priusa, s tim što su urađene brojne promene i tehnološkom i na softverskom planu kako bi se pogonski sistem maksimalno prilagodio novom krosoveru.

Za početak, kod hibrida tu je benzinski motor zapremine 1.8 litara. Na prvi pogled isti kao kod prethodnika, ali je u suštini izmenjen iz osnove. Blok motora je promenjen kako bi se poboljšao protok rashladne tečnosti.

Uveden je sistem hlađenja sa dva odvojena kruga, kako bi se benzinski motor održao što toplijim u ekstremnim stani-kreni saobraćajnim situacijama. Takođe, uveden je sistem za rekuperaciju neiskorišćene toplotne energije.

Ovaj uređaj služi da brže zagreje rashladnu tečnost i dovede motor u radno stanje. Time je sistem u mogućnosti da praktično odmah nakon startovanja počne da gasi benzinski motor, čime se smanjuje potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.

Takođe, u potpunosti su promenjeni premazi košuljica cilindara koji omogućavaju manji otpor klizanja klipova. Izmenjana je i glava motora, sa drugačijim oprugama ventila, oblikom komore za sagorevanje i bregastim vratilima.

U potpunosti su izmenjeni i usisni i izduvni sistemi, tako da je protok materije kroz motor olakšan. Uveden je i EGR sistem koji ima hlađenje usisanih gasova, čime se smanjuje mogućnost detonantnog sagorevanja, odnosno "lupanja" motora.

Benzinski motor razvija 98 "konja" i maksimlani obrtni moment od 142 Nm. Obimne konstrukcijske izmene omogućile su da benzinac ima termičku iskorišćenost od čak 40 procenata, što je novi rekord kod benzinaca. Poređenja radi, motori od 1.5 litara u prvoj i drugoj generaciji Priusa imali su iskorišćenost od 37 procenata, a motor u prethodnoj generaciji je imao 38,5 procenata iskorišćenja.

Promene su nastale i kod električnog dela hibridnog sistema. Dva elektromotora/generatora spojena su na planetarni menjač u različitim osama, čime je dužina hibridnog sistema smanjena za 47 milimetara.

Jedan motor/generator služi samo za proizvodnju struje na osnovu neželjenih viškova benzinskog motora, kao i za startovanje motor. Drugi motor/generator služi za pokretanje automobila, ali i za punjenje baterije tokom usporavanja. Ovaj motor ima snagu od 53 kW i maksimalni obrtni moment od 163 Nm.

Toyota se još uvek drži proverenog sistema nikl-metal-hidridnih baterija. Pokazale su se kao vrlo dugovečne i sposobne da isporuče veliku količinu energije u kratkom periodu. Sada im je povećana gustina energije za deset procenata, odnosno, za isti kapacitet imaju deset posto manje dimenzije i masu. Takođe, sposobne su da prime gotovo trećinu više energije (28 posto) u istom vremenu nego ranije, što bitno poboljšava efikasnost hibridnog sistema.

Promenjena je i kompletna elektronika. Sada je računar integrisan sa DC/DC konvertorom napona. Takođe, eliminisan je klasični alternator, a akumulator od 12 V puni se preko konvertora.

Računar sistema je podešen tako da prilikom ubrzavanja što više koristi električni motor, čime se rasterećuje benzinac koji radi na nižim obrtajima. Fabrika navodi da je ukupna snaga hibridnog sistema 122 ks.

Verziju sa standardnim pogonski sistem čini turbo benzinac zapremine 1.2 litra koji je debitovao nedavno na restilizovanom Aurisu. On je specifičan po tome da poseduje sistem za varijabilnu kontrolu vremena otvaranja ventila vrlo širokog opsega, pa u zavisnosti od opterećenja može da radi po standardnom OTO, ili po Etkinsonovom ciklusu.

Vrlo visoka kompresija za turbo benzinski motor od 10:1 postignuta je zahvaljujući specijalnom izgledu komore za sagorevanje, ali i sistemu za hlađenje. Zato se maksimalni obrtni moment od 186 Nm postiže se već pri 1.500 o/min. Maksimalna snaga iznosi 116 ks.

Verzija za ručnim menjačem prenosi snagu na prednje točkove, dok CVT varijanta ima pogon na sve točkove. Sistem poseduje elektromehaničko kvačilo za prenos momenta na zadnju osovinu.

Uz večeru, novinari vole da popričaju o utiscima. Elem, neke kolege misle da je stotinu i nešto "konja" (u "običnoj" verziji) malo za ovaj automobil, što na papiru tako i izgleda.

Sa druge strane, treba poštovati zamisao konstruktora - napravili su motor koji bi trebalo da ima dinamične performanse na srednjim brzinama, lako ubrzanje u bilo kom stepenu prenosa, i praktičan auto koji malo troši.

Jednostavno i iskreno, pojavi se povremeno osećaj da vam nešto nedostaje na "gasu", ali samo ako volite baš trenutna ubrzanja i vožnju koja se ne obazire na saobraćajne znakove…

Ipak, čak ni tada, C-HR vas neće izneveriti. To smo sada i proverili, iako (glupom) logikom da učimo na svojim greškama, a ne na tuđim. Poslednju test rutu, naime, greškom smo usmerili na suprotnu stranu Madrida, pa je povratak na vreme podrazumevao vožnju na granici limita, tako da smo novajliju stavili na iskušenje.

Utisak? Auto je precizan, tih i brz, i nikada ne biste rekli da je tako "slab". Jer – nije! Ako su vam potrebna ravnomerna ubrzanja – tu su; ako želite brzinu – imate je; ako želite bezbednost – verujte nam na reč i ne pokušavajte da ludujete sami!

Prodaja Toyote C-HR u Srbiji je počela. Štaviše, auto je već stigao na pravi test u redakciju Auto magazina. To će biti prava prilika da ga upoznamo do detalja, i sve to vam prenesemo uskoro…

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Bezbednosni sistemi

Toyota je novi krosover opremila najmodernijim aktivnim i pasivnim bezbednosnim sistemima uz pomoć kojih je umanjena mogućnost da dođe do sudara.

Pre svega tu je sistem za upozorenje na opasnost od sudara, sa aktivnim kočenjem. Vozaču pomažu još i adaptivni tempomat, sistem za upozorenje na neželjeno napuštanje vozne trake, prepoznavanje saobraćajne trake, kao i upozorenje na bočni saobraćaj.

Tu su još i automatska duga svetla, kao i uređaj koji upozorava vozača na vozilo u mrtvom uglu.

Cene

Na našem tržištu su za sada dostupne benzinska i hibrid verzija. Startna cena modela sa 1.2 turbo benzincem, manuelnim šestostepenim menjačem, prednjim pogonom i osnovnim "enter" paketom opreme iznosi 20.990 evra.

C-HR sa pogonom na sve točkove u ponudi je samo sa automatskim menjačem a početna cena je 26.900 evra.

Startna cena za hibrid je 27.500 evra, motor ima 1.798 ccm i 122 ks, i uparen je sa CVT menjačem.

Osnovni, "enter" paket opreme vrlo je bogat i podrazumeva niz sigurnosnih sistema, devet vazdušnih jastuka, elektropodesive spoljne retrovizore sa grejačima, automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora, elektropodizače svih stakala, LED dnevna svetla, zadnji spojler, alu felne od 17 inča, maglenke, automatski klima uređaj sa dve zone, multiinformacioni ekran od 4,2 ispred vozača, ekran u boji osetljiv na dodir na centralnoj konzoli - dijagonale 8 inča, putni računar, kožom obloženi multifunkcionalni upravljač i ručicu menjača, adaptivni tempomat, sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svetala, sistem za kretanje uzbrdo, senzore za kišu, automatsku elektronsku parking kočnicu...

Tehničke karakteristike

motor 1.2T 2.0 1.8 VVT- HYBRID
zapremina (ccm) 1197 1987 1798
snaga (kW/KS) 85/116 109/148 90/122
maks. o. mom. (Nm) 185 189 163
dimenzije (mm) 4360/1795/1565
međuos. rast. (mm) 2640
masa (kg) 1320 1420 1380
prtljažnik (l) 377
rezervoar (l) 50
maks. brzina (km/h) 190 195 170
ubrz. 0-100 km/h (s) 10,9 11,0 11,0
potrošnja (l/100 km) 7,5/5,1/6,0 8,8/5,8/6,9 3,3/3,8/3,6
emisija CO2 (g/km) 125 144 82

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 69

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86

Prva vožnja: Kia Stonic

Krosoveri ili vozila iz takozvanog B-SUV segmenta su apsolutni svetski hit i svojevrsni fenomen. Skoro kao Pokemoni. Jednostavno ne postoji iole ozbiljan proizvođač koji u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan model ovog tipa. Ni Kia nije propustila priliku da se umeša u igru, a ima vrlo ozbiljne karte u rukama.

Vozili smo subota 25.11. 10:09 Komentara: 81
strana 1 od 68 idi na stranu