Test: Mercedes GLC 220d

Pre nešto više od osam godina, Mercedes se uključio na tržite SUV vozila srednje klase modelom GLK i tako postavio direktnog konkuretna najpre BMW-u X3, a potom i Audiju Q5.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

13:54

Test: Mercedes GLC 220d

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

U poslednje dve godine gigant iz Štutgarta rešio je da u potpunosti obnovi i unificira gamu svojih vozila, pa i njihove oznake. Rezultat je možda najimpresivnija i svakako najsvežija kolekcija modela koja se mogu naći na tržištu.

Odmah primećujemo da se GLC suštinski razlikuje od svog prethodnika GLK. Raniji model bio zamišljen kao robustan terenac, pa je i dizajn sa oštrim linijama i ravnim površinama pratio tu ideju.

Mercedesova nova filozofija je da maksimalno unificira izgled svojim modela, da osnovne postavke dizajna poput zaobljene haube i zadnjeg dela možemo da prepoznamo i na maloj A klasi, na prestižnoj limuzini S klase, pa i na SUV-u koji smo testirali.
Mercedes GLC 220d: zapremina 2143 ccm; snaga 125 kW (170 KS) pri 3200-4200 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1400-2800 o/min
GLC i nije tako mali – ima gotovo identično međuosovinsko rastojanje kao i C klasa, od koje je, ipak, za nijansu kraći. To je veoma važno za snalaženje po gradskoj gužvi gde nismo imali baš nikakvih problema - naprotiv.

Automobil kao da je pravljen za sve one koji su ljubitelji luksuznih SUV modela, ali ih uglavnom voze po gradu. Pre svega, visoka pozicija sedenja idealna je za bolju preglednost situacije na putu, a i relativno niska donja ivica prozora omogućava odličnu preglednost prilikom parkiranja.

Sa druge strane, prilikom parkiranja nam je u velikoj meri pomogao sistem za aktivnu pomoć prilikom parkiranja "parktronik", koji košta oko hiljadu evra ali vredi svaku paru kada se uzme u obzir cena popravke limarije.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4656/1890/1639 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2873 mm
Iako je za nijansu kraći od C klase, GLC je daleko prostraniji. Subjektivan osećaj je takav da kabina deluje veće čak i od one u E klasi, tako da ako vam je potreban automobil sa prostranim enterijerom ovo je pravo rešenje.

Prostor za glavu se ne dovodi u pitanje ni na zadnjim sedištima, gde bez problema mogu da sede i košarkaši. Čak ni prostor za kolena nije problematičan, što je pravo čudo s obzirom na dimenzije.
Doduše, prostor u kabini dobijen je na osnovu povišenog načina sedenja koji je u potpunosti drugačiji u odnosu na klasične limuzine. Moramo da napomenemo da ljudi koji su navikli na nizak i zavaljen položaj u limuzinama često imaju problem da se naviknu na SUV automobile i obratno.

Osećaj u "foteljama" i položaj za volanom je skoro identičan kao u limuzinskim Mercedesima. Ergonomija je besprekorna, svaki detalj je dobro osmišljen i isplaniran. Tu je i čuvena ručica automatskog menjača - smeštena na volanu - koja je izuzetno prijatna za korišćenje jer je ergonomski dobro postavljena.
Materijali u kabini su vrhunski, a dizajn je sveden i prijatan. Na sve to smo već navikli i ništa manje i ne očekujemo od jednog Mercedesaa. Čak i kada motor radi, vibracije su minimalne, a uz natprosečnu zvučnu izolaciju, osećaj vožnje u ovom automobilu je zaista nesvakidašnji.

Mercedes je već osnovnu verziju GLC-a oprema vrlo bogato i kvalitetno, tako da na kupcu ostaje da doplati za neobične i luksuzne detalje.

Tako testirani autmobil ima AMG paket unutrašnje opreme, specijalni dodatak za klima uređaj, bezbednosni paket asistencije vozaču, "hed-ap" displej, AMG alu felne prečnika 19 inča, "komand onlajn" multimedijalni sistem, "hends fri" otključavanje i startovanje motora.
Sa AMG paketom koji podrazumeva i sportsko ogibljenje, testirani GLC se ne ponaša mekano i "gumenasto" kao slični SUV modeli. Naprotiv, prilično je jogunast i ume da poskoči i strese se preko kratkih neravnina. Zauzvrat, ponudiće vam dobru upravljivost i brze prolaske kroz krivine u rangu najboljih modela u SUV klasi.

Vozili smo verziju sa slabijim od dva ponuđena četvorocilindraša zapremine 2.1 litar. Snaga od 170 "konja" na prvi pogled deluje nedovoljno za skoro dve tone tešku karoseriju ali u praksi se pokazalo da je prava mera za ovaj automobil.
Ubrzanje iz stanja mirovanja do stotke ispod devet sekundi dokazuje da je GLC vrlo hitar automobil, pogotovo ako se uzme u obzir širok opseg obrtaja u kom su dostupni maksimalni obrtni moment i snaga.

Velika promena u odnosu na prethodnu generaciju dolazi u vidu devetostepenog automatskog menjača, koji mnogo uglađeniji i pre svega brži u odnosu na stari sedmostepeni automatik.
Prtljažnik: 580/1.650 l
Menjač je vrlo inteligentan i praktično uči od vozača i prilagođava se stilu vožnje. Što više pritisnete gas, vratiće i do četiri brzine unazad kako bi se obezbedilo maksimalno ubrzanje.

Sa druge strane, ukoliko ste se opredelili za održavanje konstantne brzine laganim pritiskom na gas, prebaciće u najveći stepen prenosa.
Mercedesov legendarni četvorocilindrični turbo dizel još jednom se pokazao vrlo štedljivim. Prosek testa je iznosio 7,8 litara. U gradu potrošnja se kreće između 8 i 10 litara, dok na autoputu pri konstantnih 120 km/h troši 6,1 litar dizela na 100 kilometara puta.

Mercedes GLC 220d u osnovnoj verziji košta 43.356 evra sa PDV-om. Cena testiranog automobila iznosi nešto preko 65 hiljada evra, od čega bar trećina te cene odlazi na dodatnu opremu. Uzevši u obzir koliko su neke kompanije, koje ne spadaju u premijum segment podigle cene svojih modela, ova suma i nije preterana za ovako kvalitetan i opremljen SUV.

Maksimalno bezbedan

Za sumu od oko 2.800 evra može se dokupiti bezbednosni paket koji sadrži adaptivni tempomat, obaveštenje o vozilu u mrtvom uglu, sistem koji aktivno vraća vozilo u traku, obaveštenje o bočnom saobraćaju prilikom vožnje unazad, kao i "pri sejf" i "pri sejf plus" sisteme.

Ovako opremljen automobil bitno je bezbedniji za vožnju od standardne verzije.

Mirisna osvežena kabina

Još jedna od doplata koja nam se dopala je dodatak klima uređaju koji vrši jonizaciju i istovremeno parfemiše vazduh u kabini. Staklena flašica sa mirisom smeštena je u kaseti ispred suvozača i osvetljena je tako da u mraku deluje vrlo otmeno i mistično.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes GLC 220d
zapremina motora 2143 ccm
snaga 125 kW (170 KS) pri 3200-4200 o/min
obrtni moment 400 Nm pri 1400-2800 o/min
menjač automatski, 9 stepeni
dimenzije 4656/1890/1639 mm
međuos. rast. 2873 mm
rezervoar 59 l
prtljažnik 580/1650 l
masa 1880 kg
pneumatici 235/60 R 19
maks. brzina 205 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s
potrošnja (fabrička) 5,9/6,5/7,4 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: