Prva vožnja: Mazda 3 (redizajn)

Redizajnirana Mazda 3 donosi brojne novine, manje estetske a više tehničke prirode. Ono što je dobro - dodatno je poboljšano, a uvedeni su i LED farovi koji „preskaču“ automobile, automatsko kočenje u slučaju izletanja pešaka…

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mazde su u poslednje veoma popularne i to ne bez razloga. Inženjering je usavršen do te mere da su ovi automobili jedinstveni ne samo u pogledu mehanike već i preciznosti izrade i kvaliteta materijala u unutrašnjosti, koja je gotovo na premijum nivou.

Svakako, jedan od najpopularnijih modela u aktuelnoj gami je Mazda 3, koja je nedavno redizajnirana. Ekipa Auto magazina imala je čast i privilegiju da među malobrojnim novinarima iz Srbije prisustvuje međunarodnoj prezentaciji koja je održana u Barseloni.

Mazda 3 je nešto više od tri godine na tržištu, što je za Japance bilo dovoljno da se razmišlja o unapređenjima. Na prvi pogled, nema nekih većih razlika između "stare" i "nove" verzije, a izmene se odnose uglavnom na tehniku.

U poslednjih par godina, oprema na automobilima generalno je dosta uznapredovala, pogotovo ona koja se tiče bezbednosti. Mazda je u tom pogledu na "trojci" već imala vrlo bogat spisak opreme ali sada je sve unapređeno, sa proširenim funkcijama i novim sistemima bezbednosti.

Gledano spolja, nema velikih razlika, mada su potpuno novi branici i farovi. Ako se bolje zagledate, primetićete da je promenjena i prednja maska, kao i oblik samog fara.

Suštinski, najveća izmena je u tome što se umesto ksenona u boljim verzijama sada nalaze LED dnevna, glavna i duga svetla, kao i LED maglenke. I to ne bilo kakva LED glavna i duga svetla – Mazda je primenila tehnologiju koja omogućava deaktivaciju određenih LED elemenata čija je funkcija da ne zaslepljuju vozača koga sustižete ili kome vozite u susret.

Istovremeno, ostali LED elementi ostaju aktivni, tako da praktično vozite sa dugim svetlima sve vreme, uz najbolju moguću osvetljenost puta. Preko 105 km/h, snop svetla se dodatno podiže.

Kada smo već kod spoljašnjosti, "trojka" je dobila nekoliko novih boja i nov dizajn aluminijumskih felni.

Kupci su i do sada mogli da poruče Mazdu 3 sa radarskim sistemom za automatsko kočenje. Kod većine najnovijih automobila ovaj sistem funkcioniše do brzine od 30 km/h, ali ne i kod Mazde. "Trojka" automatski koči do 80 km/h, pa čak i prilikom kretanja unazad, u rasponu brzina od 2 do 8 km/h, tako da ne može da se desi da udarite drugi automobil prilikom parkiranja.

Novina je i posebna kamera koja vodi računa o eventualnom izletanju pešaka kako bi se automatski aktivirala kočnica. Ova funkcija radi do brzine od 30 km/h.

Adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred je do sada radio pri brzinama od 15 do 145 km/h a sada je taj opseg povećan do 160 km/h.

Head up displej prikazuje aktuelne znakove za ograničenje brzine
Head up displej prikazuje aktuelne znakove za ograničenje brzine

Kamere vode računa o snimanju saobraćajnih znakova za ograničenje brzine, a trenutno ograničenje ispisuje se na "head-up" displeju, na kome se još nalaze informacije o trenutnoj brzini i prvom sledećem skretanju ukoliko je aktivirana navigacija.

Tokom test vožnje, na svu sreću, nismo morali da isprobavamo automatsko kočenje, ali adaptivni tempomat jesmo. Dopalo nam se što je kočenje i ubrzavanje automobila u tom režimu dosta uglađenije.

Na žalost, trenutno ograničenje brzine se ispisuje samo na "head-up" displeju ali ne i na instrument tabli, na šta su nas navikli drugi proizvođači. Samim tim, ova opcija je dostupna samo u najskupljem paketu opreme koji standardno sadrži "head-up" displej.

Imali smo prilike da isprobamo i aktivnu asistenciju za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake. Kada se približite liniji, volan sam vraća automobil u sredinu trake.

Ako automobil proceni da je vozač umoran usled neobičnog ponašanja za volanom, aktiviraće se audio-vizuelno upozorenje za odmor.

Tokom vožnje putevima oko Barselone primetili smo da je "trojka" dosta utišana, što nam je kasnije i potvrđeno od strane predstavnika Mazde koji kažu da je primenjena bolja zvučna izolacija.

Promenjeni su i neki elementi ogibljenja, pa je auto za nijansu mekši prilikom prelaska preko sitnih neravnina, uz istovremeno smanjeno naginjanje u oštrim krivinama i brže umirivanje karoserije nakon prelaska preko ulegnuća na putu.

Nov je i volan, sa komandama adaptivnog tempomata
Nov je i volan, sa komandama adaptivnog tempomata

Velika novina je uvođenje G-Vectoring Control sistema, kojim se obezbeđuje bolje ponašanje u krivinama.

Ovaj sistem meri G silu, odnosno uzdužna i poprečna ubrzanja. U skladu sa stepenom zaokrenutosti volana i pritiskom na pedalu gasa, optimizuje opterećenje svakog točka ponaosob, tako što redukuje količinu obrtnog momenta, a uz pomoć ESP-a aktivira kočnicu na odgovarajućem točku, uz istovremeno povećanje preciznosti upravljanja u brzim prolascima kroz krivine. I ne samo to, čak i na ravnom putu, ovaj sistem eliminiše potrebu vozača za sitnim korekcijama upravljača kako bi zadržao idealnu ravnu putanju.

U skladu sa trendovima, ugrađena je električna parkirna kočnica, tako da na centralnoj konzoli sada ima mnogo više prostora za sitnice i čaše. Sedišta su rekonstruisana u cilju obezbeđivanja manjeg pritiska na telo, a samim tim smanjenja zamora vozača. Veći su i džepovi u vratima.

Ono po čemu ćete možda najlakše prepoznati redizajniranu Mazdu 3 je potpuno novi volan. Bolje leži u ruci i nudi kvalitetniju ergonomiju tastera.

Još jedna novina je grejanje volana - taster je iznad komandi klima uređaja
Još jedna novina je grejanje volana - taster je iznad komandi klima uređaja

Ponuda motora je obogaćena dizelašem zapremine 1.5 litara, koji smo do sada imali prilike da isprobamo u krosoveru CX-3. Sa svojih 105 "konja", u praksi je daleko impresivniji nego što njegova snaga deluje na papiru.

S obzirom da na međunarodnim prezentacijama novih modela automobila nikada nema dovoljno vremena da se isprobaju sve verzije, mi smo se odlučili za novog dizelaša u kombinaciji sa automatskim menjačem.

Ovo je zaista krajnje relaksirajući izbor, pre svega zbog izuzetnog motora i trenutne reakcije na komandu gasa i pri niskim obrtajima ali i zbog inteligentnog menjača. Pravovremeno menja brzine i ne samo to - prepoznaje stil vozača i ponaša se u skladu sa tim, pa čak i koči motorom, šaltajući u stepen niže.

Sada je tu električna ručna kočnica, tako da ima više mesta za flaše
Sada je tu električna ručna kočnica, tako da ima više mesta za flaše

Naravno, tu je i manuelni mod u kom momentalno reaguje na zadatu komandu. Pokazalo se da je dizelaš, ne samo što je veoma štedljiv (prosek nam se kretao oko pet litara nimalo nežne vožnje po lokalnim putevima oko Barselone), već je i snažan za žustriju vožnju po krivudavim magistralnim putevima.

Po gradu je pravi zvrk, uvek spreman da povuče. Kada je motor isključen na semaforu u start-stop režimu, nakon što pustite kočnicu, nema onog dosadnog čekanja koje je potrebno da se motor pokrene i menjač odreaguje kako bi automobil krenuo, već se sve dešava iznenađujuće brzo.

Mazda je ovim dizelašem male zapremine pokrila novi segment kupaca, tako da je ponuda motora prilagođena praktično svim ukusima. Sve ove inovacije odnose se i na hečbek i na sedan, koji imaju istu cenu.

Zanemarljivo veća cena novog modela

Redizajnirana Mazda 3, hečbek i sedan, u našu zemlju već polako pristižu. Cene su veće od 100 do 300 evra u odnosu na odlazeći model, u zavisnosti od opreme i motora.

Što se tiče Mazde 3 CD105, odnosno modela sa novim dizel motorom, trebalo bi da se pojavi na našem tržištu na proleće, posle sajma automobila u Beogradu. Cena sa ovim dizelašem biće oko 1.800 evra veća u odnosu na benzinca G120.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mazda 3 (redizajn)

model G100 G120 G165 CD105 CD150
zapremina (ccm) 1496 1998 1998 1499 2191
snaga (kW/KS) 74/100 88/120 121/165 77/105 110/150
maks. o. m. (Nm) 150 210 210 270 380
dužina (mm) 4470 (hečbek), 4580 (sedan)
širina (mm) 1795
visina (mm) 1450
međuos. rast. (mm) 2700
prtljažnik (l) 364 (hečbek), 419 (sedan)
rezervoar (l) 51
pneumatici 205/60 R16, 215/45 R18
masa (kg) 1185 1205 1230 1260 1320
maks. brzina (km/h) 182/185 195/198 210 185/186 210/213
ubrz. 0-100 km/h (s) 10,6/10,5 8,9/8,8 8,2 11,0/11,0 8,1/8,0
potrošnja (l/100 km) 6,5/4,3/5,1 6,5/4,3/5,1 7,5/4,8/5,8 4,3/3,5/3,8 4,9/3,6/4,1

Vozili smo

Test: Mercedes GLC 220d

Pre nešto više od osam godina, Mercedes se uključio na tržite SUV vozila srednje klase modelom GLK i tako postavio direktnog konkuretna najpre BMW-u X3, a potom i Audiju Q5.

Vozili smo petak 13.01. 13:54 Komentara: 59
strana 1 od 3 idi na stranu