Prva vožnja: Jeep Renegade

Da li jedan mali "lajfstajl" SUV automobil može da ima odlične terenske vozne osobine i da se pri tome u svakodnevnoj vožnji ponaša kao klasičan putnički auto? Kompanija Jeep tvrdi da može, a da bi to i dokazala pozvala nas je na probnu vožnju u zemlju njegovog porekla - Italiju.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Pre gotovo pola veka Italijani su se dohvatili kultnog filmskog pravca koji je potekao iz Amerike, vesterna.

Uz primenu svog mentaliteta i smisla za estetiku, od "kaubojca" su napravili nešto posebno, umetnost koju i dan danas rado gledamo.

Slično se dogodilo nedavno, kada je FIAT postao vlasnik Chryslera, a samim tim i brenda Jeep.

Već i na modelima koji su samo blago restilizovani primećuje se latinski temperament i smisao za estetiku.

Kada smo nedavno dobili pozvinicu za svetsku premijeru modela Jeep Renegade, nismo se iznenadili kada smo videli da će biti održana u FIAT-ovom razvojnom centru Baloko, koji se nalazi između Milana i Torina.

Kontrola na ulazu u stazu, ali i u samom objektu je stroga, ali italijanski šarmantna.

Oko nas su manje, ili više maskirani prototipovi u različitim fazama razvoja, kao i brojni automobili konkurentskih firmi koji se detaljno ispituju.

Ovo nas ništa ne čudi, evaluaciju tuđih automobila rade sve automobilske kompanije koje žele da budu u vrhu.

Domaćini su nas samo ljubazno zamolili da ne fotografišemo maskirane prototipe, dok su nam na raspolaganje stavili svoje terenske poligone, kako bismo se što bolje upoznali sa mogućnostima novog Jeep-a.

Odmah primećujemo da su dobre terenske sposobnosti bile imperativ prilikom konstruisanja novog modela. Jednostavno, jedan Jeep ne bi bio ono što jeste kada ne bi sa lakoćom mogao da se nosi sa terenskim preprekama.

Međutim, konstruktorima posao nije bio nimalo lak.

Naime, Renegade je automobil koji će se prodavati u preko stotinu zemalja na svetu, a u mnogima od njih kupcima je bitnije kako se automobil ponaša u svakodnevnoj vožnji po asfaltu, nego da li će moći da se prevezu preko debla koje im je preprečilo put kroz na šumskoj stazi.

Pokazalo se da su udružene snage stručnjaka iz FIAT-a i Jeep-a uspele da spoje naizgled nespojivo i stvore SUV sa odličnim voznim osobinama po asfaltu i dobrim terenskim mogućnostima.

Ipak, verujemo da većinu naših kupaca ipak više zanima kako se auto ponaša na asfaltu.

Dobra vest je da je u svakodnevnoj vožnji odličan. Skoro kao da nije SUV - karoserija ima vrlo malo pomeranja i naginjanja u krivini.

Auto je dobro izbalansiran ima prijatan odziv na upravljač i uliva sigurnost u krivinama.

Takođe, komfor je vrlo dobar. Većina neravnina se ne oseća, a buka motora i vetra, u kabini je svedena na minimum.

Jeep Renegade dugačak je oko 4,2 metra i spada u kategoriju malih SUV vozila, gde se nalaze još i Opel Mokka, Nissan Juke, Škoda Yeti, MINI Countryman...

Nije teško zaključiti da se po dizajnu i robusnosti bitno razlikuje od njih, što će mu obezbediti dodatni krug kupaca.

Od predstavnika kompanije Jeep saznali smo da pored ljudi koji su tradicionalno okrenuti ka njihovom brendu žele da privuku i značajan procenat kupaca drugih proizvođača.

Tu su pre svega oni koji traže automobil premijum brenda, kao i one kojima je bitan dizajn i poruka koju ostavljaju svojim autom.

Renegade je napravljen na FIAT Chrysler platformi na kojoj je nastao i "naš" FIAT 500L.

Naravno, za ovu namenu je bitno izmenjena, pre svega kako bi pružila krutost neophodnu u ektremnim terenskim zadacima.

Nije samo dodat tunel za kardansku osovinu, već je promenjen i sistem oslanjanja točkova.

Kao što smo već napomenuli, imperativ stavljen pred konstruktore bile su dobre terenske mogučnosti, a jedan od osnovnih načina da se one postignu je dugačak hod točkova.

On je postignut ugradnjom "mekferson" sistema vođenja zadnjih točkova.

Sa hodom točkova od 170 mm napred i 210 milimetara pozadi, obezbeđena je odlična trakcija i na najgrubljim terenima.

Ljubiteljima Jeep vozila i njihove reputacije "surovih" i "sirovih" terenaca, namenjena je posebna "trejlhok" varijanta koja ima 15 milimetara veći klirens i još dužu putanju točkova.

Zahvaljujući kratkom međuosovinskom rastojanju, ali i kratkim prepustima napred i pozadi, Renegade već i u osnovnoj verziji može da savlada ulazne i silazne uglove kao retko koji SUV.

Već smo napomenuli da je mali Jeep zamišljen kao globalni model. Kako bi zadovoljili želje i potrebe širokog kruga kupaca, konstruktori su ponudili nekoliko različitih varijanti automobila, verzija pogona, menjača i motora.

Za početak, tu je varijanta sa pogonom samo na prednje točkove, namenjena ljudima koji automobil pretežno koriste po asfaltu.

Tu je i klasičan sistem prenosa snage na sva 4 točka, nazvan "aktiv drajv" (Active Drive).

To je u potpunosti automatizovani uređaj koji u normalnim uslovima vožnje, kada je omogućen siguran kontakt točkova sa podlogom, u potpunosti isključuje kardansku osovinu i pogon zadnjih točkova, čime se bitno umanjuje potrošnja goriva.

U trenutku kada računar detektuje proklizavanje prednjih točkova, automatski prebacuje deo obrtnog momenta na zadnju osovinu, u optimalnom odnosu kako bi obezbedio maksimalnu stabilnost.

Za "trejlhok" je razvijen sistem za prenos snage "aktiv drajv lou" koji ima dodatni reduktor. Sa prenosnim odnosom od 20:1 ovaj sistem omogućuje automobilu zaista impresivne vozne osobine van asfalta.

Osim redukcije, Renegade poseduje i elektronski sistem za kontrolu brzine prilikom silaska niz strme padine.

Pored ovoga, "trejlhok" poseduje još i specijalna ojačanja karoserije, jaku kuku za vuču i pnumatike za sva godišnja doba.

Široka je i paleta motora koji se ugrađuju u Jeep Renegade.

Osnovni motor je benzinac od 1.6 litara, koji je povezan sa petostepenim manuelnim menjačem.

Sledi turbo benzinac zapremine 1.4 litra snage 140 i 170 "konja". Slabiji dolazi sa šestostepenim manuelnim, ili robotizovanim menjačem sa dva kvačila, dok jači dolazi uz devetostepeni automatik.

Manji turbo dizel ima zapreminu od 1.6 litara i snagu od 120 KS. Uz ovaj motor se isporučuje šestostepeni manuelni menjač.

Na kraju, tu je dvolitarski turbodizel u verzijama sa 140 i 170 "konja" koji može da bude uparen sa šestostepenim ručnim, ili devetostepenim automatskim menjačem.

Kupci mogu da biraju između četiri nivoa opreme, "sport", "longitjud", "limitid" i "trejlhok".

Već osnovna verzija je bogato opremljena, a fabrika ističe da je kupcima dostupno preko 60 uređaja za aktivnu i pasivnu bezbednost.

Kako je Renegade prevashodno "lajfstajl" auto, lista dodatne opreme je vrlo dugačka kako bi svako mogao da presonalizuje Jeep po svom ukusu.

Pored atraktivne opreme poput premijum audio uređaja i panoramskog krova, tu je i veliki broj kombinacija boja kabine i dezena materijala.

Renegade je prvi Jeep koji će se za sva svetska tržišta praviti van teritorije SAD. Konkretno, proizvodiće se u Italiji u gradu Melfi.

Cena za tržište Srbije još uvek nije objavljena, ali smo na promociji saznali da će se na tržištu EU cena osnovnog modela kretati oko 20 hiljada evra.

Robert Voker, dizajner

Želeli smo da Renegade ima snažan pečat dizajna koji je proslavio naše automobile.

Pored nezaobilazne maske hladnjaka, tu su pre svega uzdignut vetrobran, ravni bočni prozori, "leptir" staklo u prednjim vratima i agresivna linija boka koja se uzdiže ka zadnjem delu auta.

Naravno, želeli smo da dodamo i puno detalja koji će biti rezervisani samo za ovaj model.

Najupečatljiviji je dizajn zadnjih svetala sa šablonom u obliku slova "X". Inspiraciju za ovaj detalj pronašli smo u starim kanisterima za vodu i benzin koji su tokom rata nosila vozila Willys.

Tu je i klaster sa izduvima klima uređaja na centralnoj konzoli koji smo dizajnirali inspirisani likom iz filma "E.T.".

Po starom kućnom običaju, automobil je krcat malim dizajnerskim "iznenađenjima", poput natpisa oko kontakt brave, reljefa na podlozi pregrade za sitnice i brojnih sličnih detalja.

Art Anderson, konstruktor

Automobil je nastao na FIAT Chrysler mehaničkoj platformi, kroz zajednički rad inženjera iz Italije i SAD.

Koliko je ta platforma bitna govori podatak da sam neko vreme proveo u Kragujevcu tokom uvođenja u proizvodnju modela FIAT 500L, prvog koji je nastao na ovom konceptu.

Ipak, za Jeep, samonoseća karoserija je bitno izmenjena. Zahvaljujući upotrebi preko 70 procenata čelika visoke čvrstine, šasija modela Renegade je dosta lakša nego kod FIAT-a, a poseuje i veću torzionu čvrstinu.

Još jedan kuriozitet. Novi automatski menjač sa devet stepeni prenosa u kombinaciji sa dvolitarskim turbo dizel motorom su čak tri stotine kilograma lakši od kombinacije sa turbo benzincem i šestostepenim menjačem.

Inače devetostepeni automatik ne poseduje ni jedan drugi model u klasi.

Prilagođava se podlozi

Kako se od jednog Jeep-a očekuje da vozaču pruži deo kontrole nad vožnjom, fabrika je ugradila sistem "selek-terejn" (Selec-Terrain) kojim se može podešavati način na koji sistem dopušta proklizavanje točkova i na taj način se najbolje prilagođava podlozi po kojoj se vozi.

Pored automatskog načina rada, tu je položaj "sneg" koji ukrućuje točak upravljača, u verzijama sa automatskim menjačem koristi drugi stepen prenosa za kretanje iz mesta, a računar je podešen tako da obezbedi makimalno prijanjanje za snežnu podlogu i spreči preupravljanje.

Postavka "pesak" za promenu omogućuje nešto veće proklizavanje točkova nego u automatskom režimu, a elektronske blokade diferencijala su podešene tako da se postigne maksimalan prenos snage za ovu vrstu podloge.

Tu je podeok "blato" koji usklađuje rad diferencijala za rastresitu i klizavu podlogu i dopušta još nešto veće proklizavanje točkova.

"Trejlhok" varijanta poseduje i podešavanje nazvano "kamenje". Ono minimizuje proklizavanje točkova u želji da se obezbedi što bolja trakcija po ovoj nezgodnoj podlozi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Jeep Renegade

model 1.6 1.4 multiair2 1.4 multiair2 1.6 multijet2 2.0 multijet2 2.0 multijet2
zapremina (l) 1598 1368 1368 1598 1956 1956
snaga (kW/KS) 81/110 103/140 125/170 88/120 103/140 125/170
dimenzije (mm) 4236/1805/1667
međuos. rast. (mm) 2570
zapremina prtlj. (l) 351/1297
maks. brzina (km/h) 171 181 196 178 182 196
ubrz. 0-100 km/h (s) 11,8 10,9 8,8 10,2 9,5 8,9
pros. potr. (l/100 km) 6,0 6,0 6,9 5,6 5,1 5,8

Vozili smo

Prva vožnja: Toyota Yaris (redizajn)

Treća generacija Toyote Yaris dobila je i svoju restilizovanu verziju. Uz mnogobrojna poboljšanja sa preko hiljadu novih komponenti i potpuno novi dizajn prednjeg dela, Yaris je na putu da se dopadne još široj publici.

Vozili smo četvrtak 23.10. 09:49 Komentara: 16

Volkswagen Golf GTI Performance

Nervozni ste, okruženi stresom na poslu i kod kuće? Naš savet je: kupite Golf GTI. Sam boravak u njemu, pa makar u stani-kreni saobraćaju vratiće vam životnu energiju. A ako uđete u krizu, pravac na trkačku stazu na punu terapiju. Osmeh na licu je garantovan.

Vozili smo utorak 14.10. 10:40 Komentara: 39

Kratka vožnja: Honda CR-V 1.6 i-DTEC Comfort

Ljubitelji dizelaša i Honde CR-V konačno mogu da uživaju u veoma niskoj potrošnji ali i pristupačnoj registraciji. Novi motor zapremine 1.6 litara odskora je, osim u modelu Civic, dostupan i u ovom SUV vozilu. Izmerena potrošnja u gradu je bila pravo iznenađenje.

Vozili smo četvrtak 9.10. 09:10 Komentara: 23

Škoda Rapid Spaceback 1.6 TDI Active

Iako je čvrsto povezana sa Volkswagen grupacijom, čiji je deo, Škoda je oduvek kreirana drugačije u odnosu na svoje "rođake". Konkretno, Škoda je brend zamišljen tako da daje najviše za uloženi novac, bilo da je reč o količini prostora, opreme, ili samoj ceni.

Vozili smo četvrtak 2.10. 11:15 Komentara: 30

Kia Carens 1.7 CRDi VGT LX family

Odlazak na letovanje, izleti i druga slična porodična i društvena okupljanja uvek nekako pokrenu i priču prevoza. Naravno, uvek neko spomene kako bi bilo dobro da imate na raspolaganju jedan mini-van. Danas vam predstavljamo najnoviji model iz Kijine produkcije upravo u toj kategoriji.

Vozili smo sreda 24.09. 09:47 Komentara: 18

Ford B-MAX 1.4 Trend

Ford nije ostao dužan FIAT-u i Opelu. B-MAX sa drugim po redu paketom opreme na akciji može da se kupi za 11.490 evra. Uz veoma specifičan koncept izostanka "B" stuba sa kliznim zadnjim vratima i solidnom opremom, postao je vrlo zanimljiv za kupce.

Vozili smo ponedeljak 8.09. 09:03 Komentara: 17

Mazda 3 G120 Challenge Sedan

Ovo je jedan od retkih japanskih modela zbog kojeg nemački konstruktori nemaju miran san. Iako limuzine u C segmentu nisu previše popularne, Mazda je sa novom "trojkom" promenila ovaj trend, a sedan verzija Mazde 3 ima istu cenu kao i hečbek.

Vozili smo ponedeljak 1.09. 09:05 Komentara: 81
strana 1 od 2 idi na stranu