Prva vožnja: Škoda Yeti (redizajn)

Kada se pojavio 2009. godine, niko, pa ni ljudi u Škodi, niije verovao da će postići takav uspeh. Od kada je viđen prvi put, Yeti je krenuo stazama uspeha, osvojivši Evropu, ostavljajući iza sebe i mnogo poznatije marke i modele sličnih, sportsko terenskih karakteristika. Ukratko, postao je jedan od najprodavanih automobila u segmentu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2014.

21:37

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto-magazin

Gotovo pet godina kasnije, stiže novi, doteraniji i savremeniji Yeti, štaviše, ne samo uglancaniji nego i koncepcijski drugačiji.

Naime, umesto jedne verzije, koja je bila neka vrsta univerzalnog automobila, sada stižu dve - jedna verzija za grad, sa oznakom City, i druga, namenjena nešto težim zadacima i terenima, pa sasvim logično i nazvana Outdoor.

Prinova je već viđena i novinari "Auto-magazina" vozili su na prezentaciji u Nemačkoj.
Dakle, karakteristika Yetija, sada prvi put, jeste ponuda dve linije dizajna.

Škoda je svoj kompaktni SUV ponudila u elegantnom, modernom gradskom dizajnu, ali i kao ofroud auto, za vožnju van dobrih puteva. U čemu je razlika?
Škoda Yeti City
Najvidljivija je ona u izgledu prednje i zadnje strane vozila, i to kod elemenata kao što su branici i oplata donjeg postroja.

Spreda i otpozadi, linija Yetija je reinterpretirana i sada su obrisi još izraženiji. Kriterijumi novog dizajna su jasno vidljivi: precizni rubovi i linije, naglasak na horizontalnim potezima, kao i nova maska sa niže spuštenim logotipom češke fabrike.
Škoda Yeti Outdoor
Prednji deo obe verzije vozila sada je više horizontalno naglašen – promenjena je prednja maska, ulepšani su farovi.

Od sada na raspolaganju, kao opcija, ugrađuju se biksenonski farovi sa integrisanim LED dnevnim svetlima. U skladu sa novim dizajnom, prednja svetla za maglu su pravougaona, smeštena dublje ispod prednjih branika, kako bi bila manje podložna oštećenju.
Zanimljivo je da su i točkovi dobili nov, savremeniji izgled. Ponuda točkova je proširena sa četiri novoprojektovane felne od lake legure.

Osim toga, širi je i izbor boja automobila, jer su dodate četiri nove metalik nijanse, teško prevodive na srpski - to su "moon white", "jungle green", "metal grey" i "magnetic brown".
Yeti je prvi Škodin model sa asistencijom za parkiranje (Optical Parking Assistant), uz opcionu kameru na zadnjem delu koja proširuje listu praktičnih i bezbednosnih sistema vozila.

I još nešto je "prvi put" - automatsko zaključavanje i pokretanje motora bez ključa.
Za restilizovani Yeti odabrano je sedam motora. Kuriozitet je da svi motori, i benzinski i dizel, imaju sisteme za direktno ubrizgavanje goriva u cilindre, kao i turbo punjač.

U pitanju su dobro poznati Volkswagenovi motori, počev od 1.2 TSI sa 105 konjskih snaga, pa sve do 2.0 TDI koji raspolaže sa 170 KS.

Oni su upareni sa ručnim, ili DSG menjačima sa šest ili sedam stepeni prenosa.
Snaga se prenosi na prednje, ili sva četiri točka uz pomoć Haldex kvačila pete generacije. Ovaj sistem na najekonomičniji način distribuira obrtni moment motora na točak koji raspolaže sa najviše trakcije.

U svakodnevnoj vožnji po asfaltu, kod 4x4 verzije snaga se ne prenosi na zadnje točkove da bi se smanjila potrošnja goriva.
Škoda je kod redizajniranog Yetija maksimalnu pažnju posvetila ekonomičnosti i ekologiji.

Tu se ističe specijalna Green Line verzija opremljena 1.6 TDI motorom od 105 KS, pogonom na prednjim točkovima i manuelnim menjačem, kod koje deklarisana prosečna potrošnja iznosi svega 4,6 litara dizel goriva na 100 pređenih kilometara.
Spremni su i paketi GreenTech koje sačinjavaju stop-start uređaj, sistem za rekuperaciju energije kočenja i pneumatici sa malim otporom kotrljanja.

Ovaj paket može da se naruči uz verzije sa 2.0 TDI motorom uparenim sa šestostepenim ručnim menjačem, kao i 1.6 TDI (105 KS) sa sedmostepenim DSG-om i benzincem 1.4 TSI sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Ljubiteljima brze vožnje i ofrouda svakako će se dopasti verzija sa dvolitarskim turbo dizel motorom snage 170 KS operemljena šestostepenim DSG menjačem i pogonom na svim točkovima.
Sve te "papirne" podatke stavili smo na probu vozeći novi Yeti na specijalnom poligonu u Nemačkoj.

Pre svega predstavljajući terenske mogućnosti, Škoda želi da uveri kupce u prednosti svoje odluke da razdvoji "gradsku" od "terenske" verzije.
I zaista, čini se da Yeti opravdava takvu filozofiju i da će kupci znati da cene izbor koji im predstoji.

Redizajnirana Škoda Yeti imaće zvaničnu srpsku premijeru na predstojećem sajmu automobila, BG Car Show 2014.

"Auto-magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: