Honda Civic 1.6 i-DTEC Comfort

Honda na velika vrata ulazi na tržiše niže srednje klase svojim novim malolotražnim turbo-dizel motorom. Žestoku konkurenciju napada najmodernijom tehnologijom i gotovo neizmenjenim sportskim karakterom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

17:09

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Hondini automobili, a naročito legendarni Civic poznati su po svom sportskom temperamentu i brojnim uspesima postignutim na trkačkim stazama.

Međutim, opšta kriza i povećanje cene goriva doveli su do toga da se i Honda pridruži svim ostalim proizvođačima i kupcima ponudi malolitražni turbo-dizel motor u svom modelu niže srednje klase.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4300/1770/1440 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2595 mm
Novu generaciju Honde Civic već dobro poznajemo, pa nestrpljivo startujemo motor i krećemo u vožnju. Honde su poznate po odličnom upravljanju i zabavi u vožnji, pa smo želeli da vidimo da li je promena tehnologije pod haubom nešto promenila.

Motor pali brzo sa minimalnim predgrevanjem i na leru klikće kao i svi moderni dizeli. Na svu sreću, buka u kabini je dobro ublažena, pa i najokoreliji ljubitelji benzinaca sigurno neće imati zamerke na komfor.
U vožnji se kliktanje stapa u bas brundanje koje je prilično prijatno za uši i ne smeta ni nakon mnogo sati provedenih za upravljačem.

I vibracije motora su dobro prigušene, pa se auto samo blago strese prilikom paljenja i gašenja, a gotovo se i ne oseća u svim režimima vožnje. Što se tiče komfora, Honda je uradila odličan posao sa novim motorom.
Ono što se odmah primeti je da motor odlično prima gas na leru i lako se penje u visoke obrtaje. Naravno, nije ni blizu Hondinim odličnim benzincima, ali je u svojoj klasi među najboljim.

Motor razvija maksimalnu snagu od 120 KS pri 4.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 300 Nm pri 2.000 o/min. Ovi podaci su među boljima u klasi.

Ovako velika specifična snaga je pre samo desetak godina smatrana gotovo nemogućom i bila je rezervisana samo za trkačke dizel automtobile. Međutim, zahvaljujući modernoj konstrukciji i tehnologiji, Honda je odlično pripitomila ovaj vrlo opterećen agregat.
Ipak, tu i tamo se pojave znaci da je ovo gotovo sportski motor. Recimo, uglađeno će povući već od 1.200 obrtaja i u najvišoj brzini, ali pravi nalet snage i dobra ubrzanja dogodiće se tek oko režima maksimalnog obrtnog momenta.

Potom se snaga razvija vrlo konstantno i tečno do režima maksimalne snage, kada ubrzanje naglo pada. Dakle, u normalnoj vožnji, Civic dizel možete da vozite vrlo meko, međutim, ako želite maksimalne performanse, moraćete da povedete računa o obrtajima motora i da se prihvatite ručice izuzetno preciznog, brzog i odmerenog menjača, čije su brzine vrlo gusto postavljene.
Honda Civic 1.6 i-DTEC: zapremina 1597 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 300 Nm pri 2000 o/min
Fabrika je deklarisala maksimalnu brzinu na 207 kilometra na čas, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 10,5 sekundi. Ovo je više nego dovoljno za vrlo hitru vožnju, a motor ima dovoljno kapaciteta da ovim automobilom krenete i na dugačka putovanja potpuno natovareni.

Naravno, potrošnja je jedan od glavnih argumenata za kupovinu dizel verzije, a Civic nas nije razočarao.
Prtljažnik: 475-1380 l
Auto na testu u našoj redakcije prođe kroz najmanje tri para ruku, u vožnji po gradu, magistralnim putevima i na auto putu. Svaki auto vozimo "domaćinski", dakle bez preterivanja i maltretiranja, ali se nikada ne trudimo da promenimo stil vožnje kako bismo maksimalno uštedeli.

U takvim uslovima, Civic i-DTEC je imao prosečnu potrošnju od 5,8 litara. U gradskoj vožnji prosek varira između 6,1 i 6,5 litara, a na otvorenoj magistrali, prateći ograničenja, potrošnja može da se lako spusti i ispod četiri litra. Na autoputu, pri konstantnih 120 km/h, troši 6,5 litara dizela na 100 km puta, sa uključenim klima uređajem.
Kao što smo već napomenuli, novi Hondin motor je konstruisan vrlo moderno, pa je njegova masa tek malo veća od benzinca. Zahvaljujući tome, nije promenjen odličan balans i upravljivost automobila.

Upravljanje je još uvek vrlo direktno i precizno, auto vrlo rado ide u krivinu. Ipak, zbog veoma velikog obrtnog momenta, pogonski točkovi vrlo lako prokliznu, pa je prilikom izlaska iz krivine potrebno kontrolisati pedalu gasa, naročito na vlažnom asfaltu. Čak i prilikom naglog dodavanja gasa na pravcu, u prvom i drugom stepenu prenosa, pogonski točkovi lako proklizaju, a upravljač ima blagu tendenciju pomeranja u stranu.

Kao što je i očekivano, Honda Civic sa dizel motorom je nešto skuplja od benzinskih varijanti. Sa Comfort paketom opreme, automobil koji smo testirali košta 18.990 evra.

Kompletan cenovnik modela Civic možete naći na zvaničnom Hondinom sajtu.

Motor kao umetnost

Prilikom konstrukcije motora, glavni zadatak inženjera je bilo povećanje efikasnosti. Glava i blok motora su napravljeni od aluminijuma. Blok motora je otvorenog tipa sa vlažnim košuljicama. Osnova konstrukcije preuzeta je od poznatog i nagrađivanog Hondinog turbo-dizela od 2.2 litara. Međutim, zbog manje snage, svi delovi su ponovo dizajnirani tako da su manji i lakši.

Na taj način, novi motor je 47 kilograma lakši od većeg "rođaka". Efikasnost rada postignuta je minimizacijom mehaničkog trenja. Sve klizne površine su pažljivo projektovanje, klipovi su kraći i lakši, a razvodni sistem je posebno projektovan. Na taj način, Honda je uspela sa smanji mehaničko trenje na nivo sličnog benzinskog motora.

Drugi deo efikasnosti novog motora dolazi od pažljive kontrole rada. Za direktno ubrizgavanje goriva zadužen je Bošov sistem poslednje generacije sa solenoidnim brizgaljkama koji radi pod pritiskom od 1.800 bara. Povećani pritisak omogućava bolju atomizaciju dizela u komoru i preciznije određivanje količine ubrizganog goriva.

U pomoć sistemu za ubrizgavanje dolazi i Garetov turbo punjač četvrte generacije sa varijabilnim usisnim delom. Računar motora može vrlo precizno da kontroliše broj obrtaja turbine i pritisak punjenja.

Optimizovana aerodinamika

Honda je zadnju svetlosnu grupu projektovala tako da aktivno utiče na aerodinamiku automobila, poput zadnjeg spojlera.

Izgleda da to nije bilo dovoljno za ovu štedljivu verziju pa su ispod svetala na boku automobila ugradili male flapsove, koji dodatno sprečvaju vrtloženje vazduha i poboljšavaju aerodinamiku.

Pregršt prostora

Honda nas još uvek oduševljava svojom jedinstvenom konstrukcijom koja je oslobodila mnogo prostora na zadnjoj klupi i u prtljažniku.

Pomeranjem rezervoara za gorivo ispod prednjih sedišta, ostao je nizak i ravan pod pozdi i prtljažnik od 475 litara, koji je najveći u klasi. Odlično zamišljena zadnja klupa olakšava upotrebu svog ovog prostora.

Još ekonomičniji

Ako baš želite da uštedite gorivo, a pri tome vam ne smeta da žrtvujete deo performansi, pritiskom na zeleni "econ" taster promenićete mapu ubrizgavanja motora i način rada klima uređaja, što će uštedeti dodatnih desetak procenata goriva.

Smanjenju potrošnje u gradskoj vožnji uveliko doprinosi i stop-start sistem koji radi vrlo glatko i momentalno startuje motor, tako da je prijatan za korišćenje i ne ometa vozača.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Honda Civic 1.6 i-DTEC Comfort
motor 4 cilindra
zapremina 1597 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 4.000 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4300/1770/1440 mm
međuos. rastojanje 2595 mm
prtljažnik 475-1380 l
rezervoar 50 l
pneumatici 205/55 R16
masa 1310 kg
maks. brzina 207 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,3/3,6/4,0 l/100 km
emisija CO2 94 g/km

Garancija: tri godine ili 100.000 km.
Servisni interval: 10.000 km; cena redovnih servisa: prvi 82,56 evra (u dinarima), drugi 125,95 evra, treći 105,90 evra. Oprema
Standard: ESC, TCS, VSM, EBD, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, automatski jednozonski klima uređaj, el. automatski podizači prozora (automatika napred), el. podesivi retrovizori, tempomat, centralna brava sa daljinskim, vozačevo sedište podesivo po visini, deljiv naslon zadnjeg sedišta, LED dnevna svetla, tonirana stakla, putni računar, maglenke, radio CD/MP3, aluminijumski naplaci od 16 inča,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: