Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi Style

Kupovina novog Hyundaija Santa Fe jedan je od najpristupačnijih načina da izgledate opasno na našim ulicama. Naravno, ako izuzmemo jeftine, polovne primerke Porschea Cayenne, Volkswagena Touareg ili BMW-a X5, zbog čijeg ćete stanja i nemogućnosti održavanja svakako predstavljati opasnost u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

00:03

Default images

Tekst: Nenad Ćosić
Fotografije: Đorđe Bošković

Hyundai je novom generacijom modela Santa Fe načinio veliki pomak u dizajnu. Transformacija je izvedena je tako što su zaobljene površine dobile oštre ivice, a proporcije redefinisane.

Iako je zadržao slične dimenzije kao prethodni model, novi Santa Fe ima lepšu i nižu siluetu. Na taj način automobil sada izgleda dinamičnije, elegantnije i manje nezgrapno za jedan SUV srednje veličine.
Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi: zapremina 1995 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 4.000 o/min; o.moment 383 Nm pri 1.800-2.500 o/min
Mnogi komentari čitalaca na našem sajtu odnose se na zamerke na enterijer korejskih vozila. Često se kritikuje način na koji je oblikovana unutrašnjost automobila, zatim izbor materijala, boja pozadinskog osvetljenja i instrument table i slični detalji koji nisu uvek po ukusu srpskog kupca.

Na novoj generaciji Hyundaija Santa Fe nisam primetio ni jednu krupnu zamerku u tom smislu. Što se tiče materijala, oni su po mom mišljenju sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta. Ima dosta mekane plastike i kože na instrument tabli i oblogama vrata, a kožna sedišta veoma su prijatna na dodir.
Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4x4: fabrièki deklarisana potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,9/6,1/8,1 L/100 km
Čitava prednja konzola oblikovana je tako da pogled putnika usmeri ka centralnom delu na kome se nalazi multimedijalni sistem i komande klima uređaja.

Komande su lako dostupne a dugmad dovoljno velika i logično raspoređena. Na njihov raspored se brzo naviknete i uskoro je potrebno da samo letimično pogledate centralnu konzolu kako biste pronašli prekidač koji vam je potreban.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4690/1880/1680 mm (1690 sa krovnim nosaèima). Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Automobil sa testa imao je srednji paket opreme, Style, sa brojnim sadržajima, među kojima su i prekidači na upravljaču za funkcije koje ćete često koristiti tokom vožnje.

Pored komandi multimedijalnog uređaja, tu su i dugmići za povezivanje sa mobilnim telefonom, komande tempomata i putnog kompjutera, kao i funkcije Flex Steer sistema za biranje jednog od tri moda osetljivosti upravljača u vožnji.
Ergonomski izvajana centralna konzola sa stubovima koji su savijeni ka unutra, kako bi se dobilo više mesta za kolena vozaèa i suvozaèa.
U principu, možete izabrati NORMAL podešavanje volana i ono će biti sasvim zadovoljavajuće kako u vožnji u gradu, tako i na otvorenom putu. COMFORT mod se preporučuje u gradskoj vožnji gde je često potrebno naglo skretati i preparkiravati vozilo.

SPORT mod je najbolje koristiti na autoputu, kod velikih brzina, jer je kod njega osetljivost upravljača najmanja.
Paketu Style može se zameriti premali touch screen od svega 4,3 inča. Možda bi u nekom drugom, manjem modelu automobila tako sićušan ekran pristajao sasvim dobro, ali u vozilu veličine Hyundaija Santa Fe on je jednostavno suviše mali.

Naravno, Hyundai nudi kao opciju i veći, 7 inčni ekran osetljiv na dodir, sa navigacionim uređajem, poboljšanim audio sistemom i još nekim pogodnostima kao što su glasovne komande, ali tek od Premium paketa opreme. Cena tako opremljenog vozila kreće se od 37.070 evra.
Upravljač, koji je inače sasvim dobro projektovan u pogledu dimenzija i ergonomskih udubljenja za palčeve, na gornjem delu obruča je previše tanak za moj ukus.

I tu se završava kratak spisak detalja koji mi se nisu dopali u kabini ovog automobila.
Sa druge strane, za svaku pohvalu je trud dizajnera da poziciju vozača učine gotovo idealnom u odnosu na položaj komandi.

Kada zauzmete odogovarajuću poziciju u sedištu i položite desnu ruku na multifunkcionalni centralni naslon ispod koga se nalazi prostrana kaseta na dva nivoa, za promenu stepena prenosa biće vam dovoljni minimalni pokreti šake.
Menjač je veoma precizan, tako da se brzine lako menjaju. U tome je od pomoći i mekano, nežno kvačilo.

Santa Fe standardno je opremljen i asistencijom prilikom polaska uzbrdo.
Višestruke mogućnosti podešavanja vozačevog sedišta i upravljača garantuju vam da ćete zauzeti idelan položaj tokom vožnje.

Santa Fe uprkos svojoj veličini ima sasvim dobre manevarske sposobnosti čak i u skučenom urbanom prostoru.
Prikaz slike sa kamere za vožnju unazad koja se aktivira kada ubacite menjaè u rikverc položaj.
Zahvaljujući povišenoj poziciji za sedenje, preglednost u napred u gradskoj vožnji je odlična, dok se prilikom kretanja u rikverc ili parkiranja morate osloniti na zadnju kameru, što za one koji nisu navikli na njeno korišćenje iziskuje period adaptacije.
Prtljažnik: 585/1680 L; Zadnja sedišta mogu se pomerati napred-nazad
Iako se ova vrsta vozila naziva još i urbanim terencima, prednosti Hyundaija Santa Fe dolaze do izražaja najviše u vangradskoj vožnji.

Automobil kao da je stvoren za autoput. Dovoljno snažan i brz, stabilan u blagim zavojima autoputa čak i pri većim brzinama, siguran kod kočenja. Kabina je dobro izolovana, a prtljažnik od 585 l više nego dovoljan i za duža putovanja prosečne porodice.
Velika šestougaona maska hladnjaka ima jasne i naglašene hromirane ivice, a efekat snage dodatno je pojaèan horizontalnom rešetkastom podelom.
Zbog povišenog odstojanja od zemlje i velikih točkova, nećete imati problema ako se upustite u vožnju po neravnom terenu, izvan asfalta i utabanih staza.
Zadnji deo je u pogledu dizajna za nijansu neuspeliji i nezgrapniji, ali nedovoljno da bi se narušio stilski sklad èitavog vozila.
Gledajući podatke o masi praznog vozila, koja se za model 2.0 CRDi 4x4 kreće između 1.768 i 1.929 kg, mogli biste zaključiti da njegov motor od 150 ks možda nije u stanju da odgovori svim zahtevima u vožnji.

Odmah da vas razuverim, ovaj Santa Fe isporučuje sasvim dovoljno snage da energično ubrza kad god je to potrebno. Motor to čini bez zadrške u odnosu na trenutak kada pritisnete papučicu za gas.
Prepust vrata i zaštitne plastike preko sajtni osmišljen je da spreèi da se pragovi na vozilu zaprljaju. Na taj naèin, prilikom izlaska i ulaska u vozilo neæete isprljati nogavice pantalona.
Santa Fe je tokom testa u vožnji u gradu trošio blizu 9 litara dizela. Na autoputu pri maksimalnoj dozvoljenoj brzini oko 8,5, a na otvorenom putu oko 6 litara na 100 km. Sve vreme klima uređaj bio je uključen.
Diskretni hromirani detalji poput lajsne koja uokviruje prozore ili kvaka na vratima doprinose elegantnom izgledu automobila.
Ako želite da se približite fabričkim podacima o potrošnji (8,1 litar u gradu i 4,9 litara na otvorenom putu), za dodatnu uštedu goriva moraćete ipak da malo "skinete" nogu sa komande gasa.

Takođe, treba više da uvažavate i preporuke savetnika za ekonomičnu vožnju, odnosno indikatora na ekranu putnog kompjutera koji vam pokazuje optimalan trenutak za promenu brzina.
Prednji farovi i dnevna LED svetla upotpunjuju dinamièan izgled prednjeg dela automobila.
Nova generacija Hyundaija Santa Fe ocenjana je na EuroNCAP testu bezbednosti sa maksimalnih 5 zvezdica i proglašena je za nabezbedniji automobil 2012. u Evropi u klasi velikih SUV vozila. Automobil već u standardnoj opremi ima sedam vazdušnih jastuka i podugačak spisak sistema aktivne bezbednosti.

U Hyundaiju kažu da se novi Santa Fe prodaje uz garanciju od 5 godina tokom koje je kupcima na raspolaganju dvadesetčetvoročasovna pomoć na putu, 7 dana u nedelji, a obezbeđeni su i periodični besplatni kontrolni pregledi.
Verujem da mu ni kameni planinski putevi ni pliæi potoci ne bi predstavljali prepreku, ali za takvo nešto nije nam se ukazala prilika. Meðutim, zahvaljujuæi visokom vodostaju Save u Beogradu, dobili smo šansu da ga malo pokvasimo i u urbanoj sredini.
Testirani Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4x4 sa 150 ks, šestostepenim ručnim menjačem i paketom opreme Style košta 34.530 evra.

Osnovna verzija sa istim motorom i menjačem može sa nabaviti za 31.480 evra, dok najskuplji model, 2.2 CRDi 4x4 sa 197 ks, automatskim menjačem i najbogatijim paketom opreme Impression košta 41.650 evra.

Pogledajte galeriju fotografija Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi Style.

Više informacija o novoj generaciji modela Santa Fe mžete pročitati na sajtu Hyundaija.

Kompletan cenovnik i sve tehničke detalje novog Hyundaija Santa Fe možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: