Toyota Prius Executive

Jedna od najvećih prednost posedovanja hibrida u našoj zemlji je ta što psi lutalice ne jure za vama dok vozite niz ulicu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

07:23

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

U gradu, na magistrali ili na autoputu, svima nam se dogodilo da iz zasede iskoče psi, koji retko šta na svetu više vole nego da jure za točkovima automobila. Ovo je veoma neprijatna situacija jer morate odreagovati tako da ne ugrozite ni sebe, ni druge učesnike u saobraćaju, ali ni pse.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4480/1745/1490 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Iz nekog razloga, psi neverovatno lako odustaju od potere za Toyotom Prius. Čak i oni neiskusni koji se daju u trk, posle svega nekoliko metara vraćaju se na početnu poziciju.

Osim finog zujanja koje proizvodi elektromotor tokom pokretanja automobila, ne mogu da smislim drugi razlog koji bi objasnio ovu pojavu.
Prius ima kombinovanu snagu od 136ks. Do 100km/h ubrzava za 10,4 s. Zapremina benzinskog motora je 1800 kubika.
Jednonedeljna test vožnja nije dovoljna da biste ovo primetili. Više od tri godine bio sam vlasnik Toyote Prius pa sam veoma često bio u prilici da i saputnicima demonstriram “Reakciju pasa prilikom susreta sa Toyotnim hibridnim pogonom”.
Emisija CO2: 89 g po preðenom kilometru.
Da program naše Vlade, koji kupce ekoloških vozila pomaže sa 100.000 dinara, još uvek funkcioniše pisao bih vam o tome kako izgleda proces kupovine i u kom trenutku ostvarujete ovu beneficiju.

Umesto toga, bavimo se i pitanjem kuca koje niko ne želi.
U razvijenim delovima sveta stanje je potpuno drugačije.

Pitanje neudomljenih pasa rešava se na više različitih načina, a kupci ekoloških vozila dobijaju brojne beneficije. Spektar je veoma širok, od oslobađanja poreza, nižih premija osiguranja, besplatnog parkiranja, do ulaska u zone gradova u kojima je inače zabranjen saobraćaj.

Bez obzira na to da li kupujete gradski auto sa malim motorom ili kupujete skuplje hibride poput Priusa ili Ampere, finansijske olakšice svima dobro dođu.
Nadam se da Prius više ne zahteva neki poseban uvod. To je najtraženiji i najprodavaniji hibridni automobil na svetu. Ima dva motora i jednu bateriju.

Sistem svojevoljno odlučuje koji će pogon biti korišćen da bi bila postignuta što manja potrošnja goriva uz pristojne vozne karakteristike.
Da biste ostvarili niske prosečne potrošnje goriva ne morate do detalja poznavati tehnologiju koja se nalazi ispod lima. Važno je da se pridržavate uobičajenih saveta za ekonomičnu vožnju i da pratite informacije koje vam Prius prikazuje preko ekrana na centralnoj konzoli.

Da vas ne bih gnjavio po ko zna koji put o tome kako funkcioniše Toyotin hibridni pogon kliknite play, pogledajte video.



Dok prilazite Priusu sa ključem u džepu, čim vas sistem detektuje, uključiće svetla u kabini kao znak pozdrava. Dovoljno je da dodirnete bravu i auto će se otključati.
Boèna stakla presvuèena su slojem koji ne dozvoljava zadržavanje vode, što znatno poboljšavava preglednost tokom vožnje po kiši.
Enterijer izgleda futuristički, kao da ga je koncipirao Filip K. Dik za jedan od svojih romana.

Sedišta su izuzetno udobna, u Executive paketu su kožna, pa čine da kabina prijatno miriše.
Prijatan enterijer. Veoma duboka ostava nalazi se izmeðu prednjih sedišta
U Priusu se sedi visoko što doprinosi prostoru za kolena putnika. Cenu plaća vozač jer se upravljač nalazi niže u kabini od onoga što je po mom mišljenju optimalno. Na dužim putovanjima pozicija upravljača doprinosi zamoru u predelu ramena.
Ispod poklopca na dnu centralne konzole nalazi se držaè za èaše.
Dok je auto ugašen, najjači utisak u kabini ostavlja centralna konzola koja se obmotava oko vozača i suvozača. Sve komande audio i klima uređaja, kao i ručica menjača, veoma su blizu vaše desne šake, što ih čini izuzetno lakim za upotrebu tokom vožnje.
Prius je jedan od malobrojnih automobila kojem klima uređaj možete kontrolisati preko upravljača.

Touch Tracer sistem pomaže vam da što manje skrećete pogled sa puta prilikom upravljanja sistemima na automobilu. Svaki put kada dodirnete jedan od tastera na volanu, na displeju instrument table dobićete informaciju o tome koju se funkciju spremate da upotrebite.
Polje koje želite da pritisnete obojeno je narandžastom bojom.
Preko upravljača birate koje ćete podatke o vožnji ili o potrošnji energije pratiti na instrument tabli.

Podaci o količini energije skladištenoj u bateriji ili o tome koji se motor koristi u datom trenutku prikazuju se na malom displeju na instrument tabli. Ukoliko u sistem unesete podatke o ceni litre goriva, po završetku vožnje dobićete podatak o tome koliko vas je ta vožnja koštala.
Tokom vožnje okreæu se i toèkovi Priusa na dipleju.
Osim grafikona na kojem se prikazuju podaci o prosečnoj potrošnji goriva tokom svakih 5 minuta vožnje, količini regenerisane energije, Prius III opremljen je i svojevrsnim “ekonometrom” za hibride.
Svaki simbol zelenog automobilèiæa na grafikonu predstavlja 50w/h stvorene struje tokom vožnje.
Podaci koje prikazuje veoma su korisni ako želite da vozite ekonomično jer vam govori u kom tačno opsegu koristite pogon.
Neki od ovih podataka mogu prikazivati i na displeju na centralnoj konzoli, ali moguće ih je projektovati i na unutrašnjoj strani vetrobrana.

Ovaj sistem zove se HUD (Head Up Display) i svaki Prius opremljen je njime. Najveća prednost mu je ta što tokom vožnje ne morate skretati pogled sa puta da biste ostali informisani.
Tokom prvih nekoliko dana vožnje nije lako svariti sve podatke koje dobijate od Hibryd Sinergy Drive sistema, ali kada shvatite tehnologiju i kada steknete naviku, prednost će postati očigledna.
Skuplji modeli Priusa opremljeni su JBL audio uređajem koji reprodukuje veoma zadovoljavajuć kvalitet zvuka. Na ekranu ovog uređaja emituje se i slika koju beleži kamera za kretanja unazad.
Zanimljivoj atmosferi u kabini doprinosi i krovni otvor koji propušta dodatnu količinu svetlosti.

Krovni otvor samo je deo veoma posebnog krova u koji su ugrađene solarne ćelije. Njihova uloga nije preterano glamurozna, za sve vas koji očekujete da će one pomoći kretanje Priusa.
Ne, zahvaljujući energiji koju upiju moguće je rashladiti kabinu Priusa nekoliko minuta pre početka vožnje. Ova funkcija može se aktivirati ili daljinski ili iz same kabine.
Atmosferu tokom noćnih vožnji upotpunjuje diskretna plava svetlost sa jedne diode smeštene u panelu na “nebu” kabine koja je podešena da osvetljava centralnu konzolu i prostor oko nje. LED farovi odlično osvetljavaju put.
LED farovi na Priusu standardni su u Executive paketu opreme
Plastika koja je korišćena u Priusu mahom je reciklirana i, iako izgleda veoma pristojno, ne ostavlja sjajan utisak kada je dodirnete i nije preterano otporna na ogrebotine.
Ponuda prostora za skladištenje sitnica je zadovoljavajuća. Imate na raspolaganju dve kasete ispred suvozača, ostave u vratima, između prednjih sedišta i ispod centralne konzole.
Zavuèeni prekidaèi grejaèa sedišta ispod centralne konzole.
Na zadnjoj klupi ponuda prostora za noge je velikodušna. Ako imamo na umu da je međuosovinsko rastojanje 2,7 metara ovaj podatak ne bi trebalo da iznenađuje. Prostor za glavu ipak nije toliko velikodušan zbog linije krova koja se lagano spušta prema zadnjem delu automobila. Ako se malo zavalite u sedištu, ovaj problem biće rešan.
Pod je prilično ravan tako da treći putnik na zadnjoj klupi ne mora da se brine za smeštanje svojih stopala.
Zadnja klupa je deljiva, a kada se obori, ostavlja potpuno ravan tovarni prostor. Ivica prtljažnika skoro je u ravni sa otvorom petih vrata, pa olakšava utovar istovar kabastih predmeta.
Takođe, ispod poda prtljažnika nalazi se još jedan nivo u kojem možete držati sitnice, a tek ispod ovog nivoa nalazi se rezervni točak.
Kada govorimo o vožnji Priusa, potrebno je promeniti neke vozačke navike kako bismo ostvarili nisku potrošnju goriva.
Startovanje Priusa jedan je od najupečatljivih procesa u auto-industriji. Sve što treba je da pritisnete kočnicu i Power dugme.

Umesto uobičajenog verglanja oglasiće se nekoliko tonova koji potvrđuju da je Prius spreman za vožnju.

Kratki potez ručicom menjača prema slovu D aktivira hibridni pogon. Pri otpuštanju kočnice, Prius će u potpunoj tišini napustiti parking.

Prelazi sa električnog na benzinski pogon ili deaktiviranje benzinca jedva da su primetni u kabini a ne utičnu na vozna svojstva.
Panel za podešavanje Head Up Display-a
Rad Priusa nadgleda veliki broj senzora tako da ne postoji univerzalno pravilo koje određuje koji pogon se u kojoj situaciji koristi, sve sa ciljem da se gorivo koristi na najefikasniji način.

Ako je spoljna temperature niska, benzinac će raditi duže nego kada je napolju 30 stepeni. Motor mora da dostigne radnu temperaturu, kao i katalizator. Grejanje kabine takođe doprinosi češćem aktiviranju benzinca.
Spojler na petim vratima možda smeta tokom vožnje unazad ali noæu fantastièno zaklanja farove na automobilima iza vas.
Brojna rešenja, poput odvajanja jedne količine rashladne tečnosti koja će se grejati pomoću toplote iz izduvnog sistema, doprinosi da Prius posle dva minuta vožnje greje kabinu, ali i tome da se motor brže ugasi.
Snaga iz oba motora prenosi se preko kontinualno varijabilnog prenosa (CVT). Ovaj sistem jednostavniji je od konvencionalnih rešenja sa lamelama i sa kvačilima. Osim što zahteva manje održavanja, male je mase i dimenzija pa doprinosi i uštedi prostora i smanjenju mase vozila.
Tri dodatna programa isporuke snage: Electric, Eco i Power.
Još važnija karakteristika je ta da CVT omogućava benzincu rad na konstantnom i optimalnom broju obrtaja, u zavisnosti od podatka koliko je papučica gasa pritisnuta, odnosno od toga kako vozač želi da vozi.
Zbog naglog skoka u visoke obrtaje prilikom jakog dodavanja gasa, vozačima automobila sa ručnim menjačem potreban je period prilagođavanja na Priusa. Velika većina vozača navikla je da brzina kretanja prati rast broja obrtaja, a samim tim i buka u kabini. U Priusu taj proces je obrnut.
Tokom vožnje Priusa potpuno izostaje cimanje prouzrokovano promenama stepeni prenosa, a to nam je jedan od glavnih parametara za stvaranje subjektivnog osećaja brzine kretanja. Zbog toga, i zbog tišine u kabini, vozićete brže nego što ste planirali ako ne upotrebljavate tempomat.

Vožnja ravnomernom brzinom i bez preteranog skakanja kazaljke obrtomera uvek je bila recept za uštedu goriva.
Ipak, kada svakodnevno koristite Priusa, ne samo tokom kratke test vožnje u kojoj se bavite ubrzanjima, možete primetiti odsustvo bilo kakve vrste buke u kabini. Vožnja je fantastično komforna, tiha i opuštajuća.
Jedan od najvažnijih procesa tokom vožnje Priusa je kočenje.

Od načina kočenja zavisi količina regenerisane energije. Iako će i jednostavno otpuštanje gasa ugasiti benzinca i započeti proces stravaranja struje, nežno i blagovremeno kočenje, anticipacija uslova u saobraćaju i konentracija na vožnju, umesto kuckanja SMS poruka, “napuniće” vas strujom. Ta energija kasnije će pomagati benzincu, kada mu je najteže (pokretanje vozila i ubrzanje).

Pritisak na kočnicu trebalo bi da je dug, nežan i ujednačen sve do samog zaustavljanja da bi se regenerisala optimalna količina struje.
Prius u ovakvim situacijama ne koristi pločice i diskove za kočenje već samo elektromotor i prednje točkove. Zbog ovakvog rešenja zamena pločica vrši se veoma retko, ali nije loše rotirati točkove jednom godišnje, jer prednji par guma trpi veće opterećenje nego kod standardnog automobila.

Kada se zaustavite, potrebno je držati pritisnutu kočnicu jer će i blago popuštanje dovesti do isporuke struje iz baterjie prema motoru.
Papučica gasa veoma je precizna i pruža vam mogućnost da, zajedno sa “ekonometrom” upotrebljavate tačno onu količinu energije koju želite jer vas obavašteva o tome šta Prius planira da uradi.

Recimo, kada primetite da se merač približava polju za isključivanje električnog i prelasku na mešoviti pogon, popuštanje papučice daće komandu sistemu da ostane na električnom pogonu.
Najbolji način za start sa semafora u Priusu je umereno, do oštro, dodavanje gasa i onda nastavak vožnje ravnomernom brzinom. Elektromotor će vas snažno pogurati i skratiti muke benzincu koji se neće uključiti u prve dve sekunde vožnje. Kada se benzinac aktivira, zahvaljujući prenosu, radiće na optimalnim obrtajima i uštedeti najveću moguću količinu goriva.
Prius se u gradu ponaša veoma dobro. Solidno se drži kada vozite preko rupa i neravnina. Krug okretanja iznenađujuće je mali za ovoliki automobil. Vožnja po Beogradu, uz pravilno korišćenje tehnologije, rezultiraće sa “opuštenih” 4,5 l na 100 km.
Prius je sasvim solidan na autoputu. Kada poželite da ubrzate, osim benzinca, poguraće vas elektromotor, što podrazumeva iste karakteristike i na 100 i na 130 km/h. Meni nikada nije pošlo za rukom da potrošim više od 6,0 l/100 km na autoputu.

Tokom dugih putovanja smetalo mi je što je ivica vrata ispod okvira stakla previše uzana da bih tu mogao povremeno da držim naslonjen lakat.
Krivudavi putevi najmanje se dopadaju Priusu jer sistem upravljanja veoma sporo prenosi vozačeve želje za skretanjem. Ne postoji jaka veza između toga koliko okrećete upravljač i toga koliko automobil skreće. Inače, tokom skretanja, ne javlja se izraženo naginjanje karoserije. Pređenih 100 kilometara u ovakvim uslovima potrošiće oko 3,8 litara benzina.
Usponi do planinskih centara, čine da se brže troši snaga iz baterije, ali ne pružaju prostor da se ona regeneriše, pa prosek potrošnje u ovakvim uslovima skače na 5,5 l.
Najprijatnije iznenađenje Prius mi je pružio na magistrali. Preticanje u “Power” modu izuzetno je efikasno, kočnice odlično reaguju u neizbežnim, kriznim, situacijama na ovom putu.

Da biste imali najefikasnije ubrzanje tokom preticanja, potrebno je delić sekunde ranije dodati gas nego što biste to učinili u automobilu sa ručnim menjačem, koji se već nalazi u optimalnom stepenu prenosa i na idealnim obrtajima. Na taj način daćete sistemu dovoljno vremena da isporuči snagu za bezbedno preticanje.

Prosečna potrošnja goriva od Rajca do Beograda iznosila 3,3 l na 100km.
Nikako ne mogu da se pomirim sa odlukom da se u Prius ugradi najobičnija nožna parking kočnica, koja proizvodi neizbežno krckanje prilikom pritiskanja. U automobilu sa ovolikom količinom moderne tehnologije, ne razumem upotrebu sistema iz viktorijanskog doba.
Uz petogodišnju opštu i garanciju na hibridni pogon budući vlasnici Priusa nemaju puno razloga za brigu. Zbog svih opisanih sistema, troškovi redovnog servisiranja Priusa jedni su od najnižih u Toyotinom programu, u visina troškova za Yarisa.
Cene Priusa u Srbiji startuju od 26.500 evra, dok Executive model košta 31.480 evra. Model koji sam vam prikazao opremljen je i solarnim krovnim panelom za koji treba doplatiti 1.800 evra, a metalik boja košta još 500 evra. Postoji još i prostor za navigacioni sistem i za sistem automatskog parkiranja za koji treba izdvojiti još 1.800 evra.
Podatak o tome koliko vas košta gorivo za 83 kilometra vožnje.
Pogledajte galeriju fotografija: Toyota Prius Executive.
Upoznajte se sa kompletnim cenovnikom.
Saznajte više tehničkih podataka o Toyoti Prius Executive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: