Opel Astra GTC 1.6 Sport

Dok smo nekad davno maštali o novom Opel Kadettu GSi, on je bio van našeg domašaja. Kao i neki drugi automobili koje smo sanjali, postao nam je dostupan tek mnogo godina kasnije, kao polovnjak.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2013.

16:57

Default images

Tekst i foto: Nenad Ćosić

U međuvremenu, Kadett GSi polako je nestao sa naših ulica, kao što je i ime Kadett nestalo iz Opelovog kataloga. Umesto njega došla je Astra.

Trebalo je da prođu četiri generacije da nam novi Opelov model donese uzbudljiv automobil koji je dostojan naslednik Kadetta GSI.
Izrazito fotogenièna, ali i pojednako lepa kad je posmatrate uživo. Uz pravi izbor boje, Astra GTC jednostavno upada u oèi i privlaèi pažnju gde god da se pojavi.
Nova Astra GTC na tržištu je manje od dve godine i još uvek je svež model.

Opel je odlučio da to više ne bude samo obična trovratna verzija hečbeka, već posebno dizajniran automobil. Niži je od standardne Astre sa 5 vrata, ali je od nje duži i širi.
Sportski karakter naglašen je pomoæu dve boène linije na vratima.
Uz drugačiju masku hladnjaka i prednji branik sa velikim otvorom za vazduh, razlike između ova dva modela vidljive su i na bokovima i na zadnjem delu automobila.

Astra GTC uživo ostavlja još snažniji utisak nego na fotografijama, a izgleda i veće nego što ste mislili.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4466/1840/1482 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2695 mm
U kabinu se ulazi kroz široka i masivna vrata koja zauzimaju polovinu inače velikog međuosovinskog rastojanja.

Odavno nisam video da neki model iz ove klase ima toliko debela i velika vrata, koja opet nisu previše teška kada se zatvaraju iznutra.
Astra GTC sa testa imala je i dodatno dugme za podešavanje naslona u visini lumbalnog dela leða, što doprinosi udobnosti i smanjenju zamora kod vozaèa prilikom duže vožnje.
U Astri GTC sedi se nisko, kao kod pravog sportskog automobila. Sedišta lepo obuhvataju telo, ali nisu previše tvrda.

Teorija kaže da kada imate upravljač koji je podesiv po visini i dubini, te sedišta čiji se položaj može prilagođivati na tri načina, ne bi trebalo da bude problema sa zauzimanjem idealnog položaja za vožnju. Praksa na Astri GTC potupno potvrđuje tu teoriju.
Dodatnu pogodnost predstavlja centralni naslon za ruku, koji se, poput sedišta, može teleskopski produžiti sasvim dovoljno da pruži potporu i odmor desnoj ruci prilikom dužih putovanja. Ispod njega nalazi se prostrana kaseta za sitnice.
U automobilima srednje veličine natprosečno visoke osobe često se žale na kratak sedalni deo. Opel i za to ima rešenje.

Prednja sedišta mogu se dodatno produžiti za nekih 4-5 cm čime se povećava kontaktna površina između natkolenica i sedišta i stvara bolji oslonac.
Interesantno oblikovan tapacirung vrata, èije se linije prirodno nastavljaju na prednju armaturu, èini da enterijer ne bude previše jednolièan, uprkos monotonom izboru crne i sive boje.
Kada sednete u automobil, shvatićete da konzervativan dizajn kabine i izbor crne i sive boje stvaraju pomalo dosadnu atmosferu u enterijeru, koja je u suprotnosti sa uzbudljivim eksterijerom.

Monotoniju monohromatskih tonova razbijaju jedino detalji od brušenog aluminijuma kojim su uokvireni centralna konzola, ventilacioni otvori, rukohvati na vratima i kraci volana.
Osnovnim funkcijama audio sistema moguæe je upravljati i preko komandi koje su smeštene na desnom delu upravljaèa, uz dugmad za povezivanje mobilnog telefona. Leva strana volana rezervisana je za kontrolu tempomata.
Pozadinsko svetlo na instrumentima, ekranu audio uređaja i komandama na centralnoj konzoli, kao i brojke na displeju putnog računara, svetlo su crvene boje.

Nivo osvetljenosti može se podesiti pomoću dugmeta smeštenog sa leve strane upravljača, u zavisnosti koliko spoljnog svetla dopire u kabinu.
U istoj boji je i diskretno ambijentalno osvetljenje koje se nalazi u ručicama za otvaranje vrata i ispod donjeg dela centralne konzole, u kojem je smeštena ručica menjača.
Centralna konzola krcata je dugmiæima. U poèetku vozaè može da bude zbunjen brojem i funkcijama tih komandi.
Gornji deo dugmićima pretrpane centralne konzole rezervisan je za prekidače kojima se kontroliše audio sistem.

Fabrički muzički uređaj, koji je standardan u Sport paketu, opremljen je sa sedam zvučnika i pruža prosečnu reprodukciju zvuka.
Pri dnu centralne armature nalaze se komande automatskog klima uređaja.

I ovde se na prvi pogled čini da postoji "višak" dugmića ali kad se jednom navikne na njih, vozaču neće biti teško da napipa pravu komandu.
Široki B stub koji se spolja gotovo i ne primeæuje.
U Astri GTC osećate se zašuškano i bezbedno. Jedan od razloga za to su i masivni nosači krova.

Centralni stubovi, iako spolja vizuelno sakriveni crnom bojom zbog koje se lepo uklapaju u bočna dodatno zatamnjena stakla, iznutra deluju snažno i čvrsto.
Međutim, veoma zakošeni i široki A stubovi stalna su smetnja i prepreka pogledu vozača na put prilikom skretanja, što je najizraženije u vožnji u gradu.

Sa druge strane zbog centralnih krovnih nosača koji su pomereni unazad i velike staklene površine na vozačevim vratima, bočna vidljivost je izvanredna, naročito kada poželite da pogledate ulevo, preko ramena.
Da bi se putnik lakše smestio pozadi, naslon prednjeg sedišta se pomoæu ruèice pomera ka upravljaèu, zatim èitavo sedište sklizne napred.
Opel Astra GTC nije dizajnirana da bude funkcionalan porodični automobil, jer bi korišćenje dečijih sedišta na zadnjoj klupi od roditelja iziskivalo gimnastičke vratolomije prilikom smeštanje dece u njih.

U poređenju sa nekim drugim modelima sličnih karakteristika, Astra GTC omogućava da se na zadnja sedišta prilično udobno smesti dvoje odraslih ljudi. Prostora ima dovoljno i za kolena, ali i za glavu što je retkost kod automobila sa karoserijom koja podseća na kupe.
Jedino na šta bi oni koji sede pozadi mogli da se požale, jeste klaustrofobija izazvana malim zadnjim prozorima.
Preglednost pozadi prilično je ograničena, a za parkiranje pomoću osećaja potrebna je veština koja se stiče dugom praksom. Čak i onda nećete uvek biti sigurni koliko je udaljena prepreka iza vas.

Automobil u okviru dodatne opreme ima prednje i zadnje parking senzore, koji se doplaćuju 450 evra, i bez kojih je korišćenje i parkiranje Astre GTC u gradu gotovo nemoguća misija.
Astra GTC raspolaže prostranim prtljažnim prostorom od 380 litara, što je za 10 litara više nego kod hečbek modela sa 5 vrata.

Vrata prtljažnika mogu se otvoriti pomoću prekidača na kontakt ključu, ali i pritiskom na veliki Opelov znak koji se nalazi na zadnjem delu automobila.
Opel Astra GTC 1.6 Turbo ECOTEC: zapremina 1598 ccm; snaga 132 kW/180 KS pri 5500 o/min; obrtni moment 230 Nm pri 2200 o/min
Iako su dizajn i ergonomija verovatno podjednako važni kupcima ove vrste automobila, bez odgovarajućeg motora i dobrih voznih karakteristika, Astra GTC bila bi samo još jedan "šminkerski" model za pokazivanje.

Zahvaljujući 1.6 litarskom turbo-benzincu sa 180 ks, specijalnom sportskom oslanjanju i šestostepenom menjaču ona je mnogo više od toga.
Astra GTC dizajnirana je tako da kod posmatraèa stvara utisak kretanja, èak i kad je automobil nepomièan.
Ubrzanja automobila su ravnomerna i snažna. Ako se vozi pri nešto višim obrtajima motora, na raspolaganju su vam gotovo uvek dodatne rezerve snage.

Nekad je dovoljno samo još malo stisnuti papučicu za gas, a nekad je potrebno i vratiti menjač u niži stepen, ali auto će bespogovorno pozitivno odgovoriti na zahtev za dodatnom snagom.
Motor je dovoljno eleastičan tako da Astru GTC možete voziti u gradu u petom stepenu prenosa, u okviru zakonskog ograničenja brzine.

Sa druge strane, iz turbo-benzinca ćete izvući sasvim dovoljno snage za dodatno ubrzanje na uzbrdici na autoputu i u šestoj brzini, pri 4.000 o/min.
Vožnja po autoputu pravo je uživanje. Zahvaljujući šestoj brzini i dobroj zvučnoj izolaciji, buka motora svedena je na meru koja ne opterećuje uši vozača i putnika.

Osim motora, blagi šum usled otpora kotrljanju stvara i velika kontaktna površina pneumatika.
Automobil na zavojitim deonicama autoputa leži toliko dobro i pri većim brzinama, da je potrebno ili uključiti tempomat ili često gledati na brzinomer, kako ne biste prekoračili dozvoljeno ograničenje brzine.
Motor Astre GTC oglašava se onako kako biste to očekivali od jednog snažnog turbo-benzinca.

Prva brzina podešena je tako da kada krećete iz mesta i pritisnete papučicu za gas malo jače, kazaljka obrtomera naglo skoči i motor za trenutak zaurla, tek da pokaže svoju pravu prirodu. Ipak, zahvaljujući elektronici, sve je pod kontrolom i automobil se ne "otima".
Uz 19 inène petokrake alu felne koje spadaju u dodatnu opremu i specijalne pneumatike dimenzija 235/35, automobil izgleda kao rasni sportista.
Astra GTC Sport ima tvrdo podešeno oslanjanje koje omogućava da vožnja kroz krivine prođe bez naginjanja karoserije i kao po šinama, a sportska sedišta sa velikom potporama su tu da podupru bokove vozača i zadrže telo u mestu.

Istovremeno, dovoljno su udobna da ublaže prenos vibracija izazvanih neravninama i pukotinama na putu.
Ekran audio ureðaja sa satom i indikatorom spoljne temperature. USB i AUX prikljuèak dolaze u okviru doplatnog Innovative Connect 1 paketa i smešteni su u udubljenje ispred ruèice menjaèa.
Kvačilo je srednje tvrdoće i ne zamara nogu prilikom čestih promena stepena prenosa, a snažne kočnice zaustavljaju 1,5 tona težak automobil veoma brzo i bezbedno, stvarajući kod vozača dodatno samopouzdanje.
Uz motor kojim je opremljena Astra GTC nerazumno je očekivati nisku potrošnju goriva.

Prosek na testu iznosio je 10,9 l/100 km i nije toliko zabrinjavajući, uz napomenu da je 50% vožnje obavljeno u gradskim uslovima, a ostatak na autoputu i prigradskim putevima.
Fabrièki deklarisana potrošnja (grad/kombinovano/otvoreni put): 9,3/7,2/5,9 l/100km
Opel je novom Astrom GTC želeo da kupcima ponudi pristupačan automobil atraktivnog i modernog dizajna, koji je uzbudljiv u vožnji zahvaljujući natprosečnim sportskim karakteristikama.

On nije zamišljen da bije bitku sa modelima kao što su Ford Focus ST ili Renault Megane RS - taj zadatak dobila je Astra OPC, ali ona je i dosta skuplja od Astre GTC.

Astra GTC sa paketom opreme Sport u Srbiji se može kupiti već za 21.506 evra. Poređenja radi, Renault Megane Coupe GT sa TCe turbo-benzinskim motorom sa 190 ks košta 22.140 evra, a Alfa Romeo Giulietta 1.4 Progression, sa 5 vrata i turbo-benzincem snage 170 ks košta 21.100 evra.
Za dodatni paket opreme, Innovative Connect 1, koji je imao automobil sa testa, i koji sadrži premijum paket prednjih svetala, ergonomska sedišta za vozača i suvozača, instalaciju za mobilni telefon i USB/AUX priključak treba izdvojiti još 1.700 evra.

Astra GTC imala je na spisku dodatne opreme i već pomenute parking senzore, specijalne 19 inčne alu felne, dodatno zatamnjena zadnja stakla, LED stop svetla, rezervni točak manjih dimenzija i pušački paket.
Kada se sve sabere, da biste uživali u automobilu koji je identičan ovom sa fotografija, potrebno vam je 24.618 evra, a u Opelu kažu da se uz akcijski popust on trenutno može nabaviti za 23.034 evra.

Pogledajte galeriju fotografija Opel Astre GTC 1.6 Sport.

Više detalja o Astri GTC možete saznati na Opelovom zvaničnom sajtu.

Tehničke karakteristike i kompletan cenovnik pogledajte ovde (.pdf dokument).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: