Renault Clio IV

Već prvi dodiri sa novim Cliom doneli su uzbuđenje: auto je vrlo kvalitetan, elegantan, bogato opremljen i savremeno konstruisan. Sigurno će biti skup, uplašili smo se?! Ne neće, naprotiv...

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

18:17

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Napad je najbolja odbrana. Ova životna filozofija primenjiva je uvek, i na sve i svakog.

U slučaju jedne od vodećih međunarodnih automobilskih korporacija, Renaulta, to izgleda baš ovako kako smo doživeli na regionalnoj promociji četvrte generacije modela Clio.
Dok većina u ova krizna vremena "zateže kaiš", skuplja redove, pokušava da preživi i čeka da se razmaše u trenutku kada sve nedaće prođu, lideri uzimaju sudbinu u svoje ruke i napadaju tržište najboljim i najnovijim što imaju.

Promocija kojoj smo prisustvovali bila je glamurozna, prijatna i, što je najbitnije, puna predstavnika fabrike sa kojima smo mogli da pričamo o novom modelu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4062/1732/1448 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2589 mm
Jedino "ali" bilo je kratko vreme koje smo imali za druženje sa automobilom, ali avaj. U narednim godinama imaćemo više nego dovoljno vremena da se družimo sa ovim Cliom.

Jer, kada fabrika bazira prodaju na nekom modelu, kada taj auto prodaju u 11,5 miliona primeraka i njim osvoje dve titule "Automobila godine u Evropi", očigledno je da će u svom životnom veku biti vrlo prisutan kako u medijima, tako i na ulicama i putevima.
Novi automobil B segmenta izgleda baš onako kao treba: jedinstveno, agresivno, kvalitetno i proporcionalno.

Za razliku od prethodnika deluje lepršavo i elegantno. Dizajneri su rešili da ga produže za 35 mm, dok su ga istovremeno raširili za 24 mm i spustili za čak 45 milimetra.

Ovde odmah napominjemo i da je fabrika odlučila da pravi samo verziju sa petoro vrata.
Najupečatljiviji deo dizajna je "lice" automobila sa agresivnim farovima, linijom koja ih spaja i vrlo naglašenim znakom fabrike.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da je Renault uspeo da pronađe stil koji je opet jedinstven, uzbudljiv i tako francuski, i da će da se izvuče iz monotonije u kojoj je po našem mišljenju bio u proteklom periodu.

Ovakav dizajn karakterisaće i druge modele francuskog giganta koji će biti prikazani u budućnosti.
Po rečima ljudi iz fabrike, a u to smo uspeli i sami da se uverimo, jedan od zahteva je bio da se kvalitet bitno poboljša, kako bi on bio jedan od aduta koji se nameću već prilikom prvog kontakta.

Pored kvalitetnih, prijatnih materijala i dobre završne obrade, dizajneri su ubacili i dosta šljašteće "pijano" plastike koja je vrlo popularna poslednjih godina u premijum modelima.

Da li ćete je voleti, ili ne, to je izbor koji ostaje samo vama.
Još jedna od odlika Clia 4 je bogata serijska oprema. U sva tri paketa koji se nude na našem tržištu nalaziće se prilično ekskluzivne stavke, poput ključ-kartice, tempomata, hil holdera, LED dnevnih svetala i ESP-a.

Već uvodni Authentique paket opreme ima farove sa duplom optikom, pa čak i specijalne bas-refleks zvučnike u prednjim vratima.

Jedino što nedostaje je klima uređaj, koji dolazi u srednjem Expression paketu.
Tu je još i audio uređaj sa velikim kolor ekranom osetljivim na dodir u koji je integrisan navigacioni uređaj.

Uz Bluetooth konekciju i puno hroma na karoseriji sadašnji srednji novo opreme je na nivou najbogatijeg u modelu prethodne generacije.

Najbogatiji Dynamique donosi automatski klima uređaj, hends fri karticu, senzor za kišu i kožu na upravljaču i ručici menjača.
Zapremina: 300 l
Za sada su u ponudi tri benzinska i dva turbo-dizel motora. Osnovni agregat je provereni benzinac 1.2 16V sa 75 KS.

Tu je i novi trocilindrični turbo-benzinac od 898 kubika koji razvija 90 "konja" i maksimalni obrtni moment od 135 Nm.

Kao "ekskluzivac" u Dynamique opremi i uz robotizovani šestostepeni EDC menjač, tu je četvorocilindrični 1.2 litarski motor sa 120 konjskih snaga.
Od dizelaša, dostupna je nova generacija 1.5 dCi u varijantama sa 75 i 90 KS.

Jača varijanta može da se dobije i sa EDC menjačem, a sve verzije imaju emisiju CO2 manju od 100 g/km, odnosno ispunjavaju uslove za ekološku subvenciju države.
Za kraj smo ostavili cene i to kao najprijatnije iznenađenje.

Pri prvom kontaktu sa autom, a još kada smo čuli spiskove opreme, pomislili smo kako će biti mnogo skuplji od prethodnika. Međutim, nije!

Osnovni model košta samo 9.990 evra, a bogato opremljeni Expression 1.2 16V samo hiljadu evra više. Za najjeftiniji dizelaš, Expression 1.5 dCi 75 treba dodati još dve hiljade evra.

Tehničke podatke Renaulta Clio 4 možete naći na zvaničnom sajtu.
Pogledajte kompletan cenovnik.

Šarajte do mile volje

Ono što novi Clio dodatno izdvaja od gomile sličnih gradskih automobilia i približava ga premijum segmentu je mogućnost personalizacije.

Imate mogućnost da birate kombinaciju aluminijumskih naplataka, bočnih lajsni, kućišta retrovizora, umetke na točku upravljača, komandnoj tabli i oko ručice menjača i dezen presvlaka i to u tri različita "ukusa": Trendy, Elegant i Sport.

Na taj način možete da se izdvojite iz mase sličnih automobila i pri tom svima date do znanja kakav vam je ukus i životni stav.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: