Toyota Prius + Executive Leather

Dok mi diskutujuemo o tome kako poslednjih nekoliko generacija Golfa izuzetno podsećaju jedna na drugu, jedan automobil neopaženo i neočekivano zabeležio je ozbiljan uspeh.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

14:10

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Toyota Prius treći je naprodavaniji auto na svetskom nivou ove godine. Odmah iza Corolle i Focusa.

Ipak, među našim ljubiteljima automobila retko kada bilo je blagonaklonih komentara za Priusa, a najveća zamerka, kao i u slučaju Golfa VII generacije, bila je upućena na račun izgleda automobila.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4615/1775/1575 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2780 mm, Masa: 2115kg
Nisu ljudi krivi jer je izbor automobila koje su mogli da provozaju i da uživo ispipaju bio veoma slab, tako da je bilo veoma teško voditi dublju i zanimljiviju diskusiju o voznim karakteristikama i opštem utisku Priusa.

Iako je danas teoretski moguće zakazati test vožnju novog automoibila, mnogi ljubitelji se ne odlučuju na to jer se bave bitnijim stvarima u životu od vožnje automobila koji najverovatnije neće kupiti.
Iz ove perspektive Prius malo podseæa na storm trupera iz Ratova zvezda.
Pa da vidimo zbog čega je Prius ostvario ovakav uspeh i pored relativno visoke nabavne cene.

Pre svega, to je posledica odlične marketinške kampanje koju je Toyota uradila sa drugom generacijom Priusa. Vozači Priusa proglašeni su za ekološki svesne osobe jer i njihovi automobili pokušavaju da umanje zagađenje u sredini u kojoj se upotrebljavaju.
Kombinovana snaga hibridnog sistema: 136KS
Zatim, tu je čuvena Toyotina reputacija o pouzdanosti i dugotrajnosti svojih proizvoda.

Poslednje, ali ne najmanje važno, tu su povlastice koje dugoročno uživaju vlasnici Priusa širom sveta.

Popusti i uštede počinju još pri kupovini jer se vlasniku refundira od nekoliko hiljada evra do četvrtine vrednosti automobila. U zavisnosti od države do države, vozači ne plaćaju poreze, putarine, parking, a imaju i dodatni popust za osiguranje.

Niska potrošnja goriva na dnevnom nivou, niske cene održavanja (u rangu Yarisa) i jednostavnost pogonskog sistema takođe donose uštedu.
Maksimalna brzina: 165km/h; Ubrzanje 0-100 km/h: 11.3s; Koeficijent otpora vazduhu: 0.28
Ako ne posmatramo posedovanje Priusa iz perspektive našeg poreskog sistema, kada se sve brojke stave na papir i kada se podvuče crta, ovaj auto veoma ima smisla za ljude koji žive u razvijenim zemljama i kojima je radno mesto u drugom gradu (takvih ima veoma mnogo). Evropske taksi službe će takođe vrlo rado nabavljati ova vozila.

Često je porez na automobile sa dizel motorima bitno viši nego za benzince, dok na tržištu SAD dizeli nisu zastupljeni kao u Evropi.
Sada, najslabija tačka Priusa – njegov izgled. Samo nekoliko godina pošto je predstavljena treća generacija modela, koja izgleda znatno bolje od svog prethodnika, predstavljen nam je Prius + koji je po mom mišljenju ponovo korak nazad kada je reč o izgledu ovog brenda.

Siluetu Priusa + nije u potpunosti izvajala želja za što manjim otporom vazduhu. Iako je karoserija ukrašena oštrim linijama i zanimljivim detaljima, oblik je ovog puta podređen velikoj ponudi prostora u kabini.

Ipak, posebni detalji na karoseriji tokom vožnje usmeravaju vazduh oko točkova dok mala ispupčenja na farovaima preusmeravaju vazduh pored retrovizora i čine probijanje kroz vazduh manje napornim za motor, a samim tim smanjuju potrošnju goriva.
Diskretni zadnji spojler sprečava vrtloženje vazduha iza automobila i fino se uklapa sa sveukupnim “čistim” dizajnom automobila.

Uprkos većim dimenzijama od klasičnog Priusa, ukupna masa vozila nije u dramatičnom plusu.

Jedna od opcija koja doprinosi smanjenju mase je panoramski krov koji nije napravljen od stakla već od posebne vrste smole. Tanak je i lagan ali u Toyoti kažu da pruža isti nivo bezbednosti.
Kada sam vršio precizni test kuckanja prstom po ovoj površini, dobio sam rezultat kao da sam kuckao po leksanu, ali verujem u tehnološki napredak.

Čini mi se da je izgled čitave porodice Prius modela uvek podređen nečem važnijem od izgleda, a cifre o broju prodatih modela ovog puta dokazuju da nije sve u izgledu.
Zadnji par vrata otvara se pod veoma velikim uglom a veličine je prosečne kapije. U kombinaciji sa visokom linijom krova moguće je sa lakoćom i montirati dečja sedišta i ubacivati tovar.
Ponuda prostora na zadnjim sedištima je odlična. Sedi se visoko, ima prostora i za glavu i za kolena. Zadnja sedišta možete pomerati napred-nazad, istovremeno je moguće podešavati i ugao naslona. Sedišta su presvučena novim materijalom koji je lakši od kože.
Unutrašnji paneli vrata dizajnirani su tako da nude nude više prostora za “migoljenje” tokom boravka u kabini a imaju i solidnu zapreminu za odlaganje sitnica ili flaša.

Pod Priusa + potpuno je ravan tako da i osoba koja sedi u sredini ne mora da gura svoja stopala na teritoriju preostalih putnika.
Pristup sa zadnje strane omogućavaju šitoroka peta vrata koja su dizajnirana tako da što manje ograničavaju širinu samog toavrnog prostora.

Prostor u zadnjem delu Priusa + moguće je organizovati na nekoliko načina. Moguće je imati tri reda sedišta koji omogućava prevoz sedam putnika. Kada je u upotrebi treći red, zapremina prtljažnika je 232L, sa skrivenih još 60L ispod prvog nivoa prtljažnika.
Ukoliko odlučite da auto koristite sa prva dva reda sedišta, zapremina prtljažnika raste na 784L. Mislim da bi nam se svima “smrklo” kada bismo samo morali da punimo i da praznimo ovoliki prtljažnik.

Ako ostavite samo prednja sedišta, Prius + postaje teretno vozilo sa prostorom zapremine 1750L.

Kada oborite zadnja sedišta dobija se relativno ravna površina poda a roletnu koja pokriva prtljažni prostor možete smestiti u ostavu koja se nalazi ispod površine prtljažnika.
Toyota u svoje hibride ugrađuje veoma dobre količine opreme. Recimo, kada se uhvatite za bravu, ne samo da se vrata automatski otključavaju već se svetla u enterijeru automatski pale kada se nalazite nekoliko koraka od auta.
Neko ko se prvi put smestio u Prius + može biti zatečen količinom informacija sa kojom se susreće. Ovo vozilo namenjeno je kompjuterski veoma pismenim osobama, ali to ne znači da neće da ga vozi neko ko ne apdejtuje svoj smartfon redovno.

Ipak, početnici ne bi trebalo da se trude u prvih nekoliko dana vožnje da shvate sve što se ispisuje na nekoliko ekrana, kojima je opremljen ovaj automobil.
Brzina kretanja, količina energije u bateriji, količina goriva u rezervoaru, prosečna potrošnja goriva, koji je pogon trenutno u upotrebi i još najmanje 20 drugih informacija nalazi se na onome što smo nekada zvali instrument tabla.
Meni kao bivšem vlasniku Priusa nije bilo teško da se snađem, ali kompletni lajt šou lampica, brojki, boja i smerova kretanja energije ili vas zamara dok tokom vožnje pokušavate da pohvatate sve informacije ili jednostavno odustajete od praćenja tehnologije i vozite Prius + kao bilo koji drugi auto.
HUD ili Head Up Display ili sistem koji na vetrobran projektuje detalje o vožnji ili uputstva sa navigacionog uređaja deo je standardne opreme i nudi sve potrebne podatke na idealnom mestu.
Novi sistem kontrole klime oslanja se na jedan veliki taster ali i dalje je moguće podešavati klimu preko dugmića na upravljaču.

Automobili sa hibridnim pogonom i CVT menjačem jedni su od najjednostavnijih sprava za vožnju na ovoj planeti. Tihi su, nežni su i idu sami od sebe.

Tako je od trenutka u kojem pritisnete Power dugme na cenralnoj konzoli. Ručica menjača nije u mehaničkoj vezi sa svojim primarnim uređajem pa su način i brzina kojom reaguje nesvakidašnji.
Parking položaj menjača ne aktivira se preko ručice, što je slučaj kod većine automobila, već posebnim dugmetom koje se nalazi pored ručice. Ovaj, jedan od poslednjih koraka u vožnji često natera vozača da stane i da gleda kako da aktivira P položaj.

Istina je da se Parking mod automatski aktivira prilikom gašenja pogona, ali sa njim se gase i audio i navigacioni uređaji i Bluetooth konekcija, tako da dolazi do prekida svega što ste koristili.

Element Priusa koji ne mogu nikako da "svarim je" mehanička nožna parking kočnica koja sa svojim krckanjem i sa svojim zupčanicima nikako ne pripada u okruženju koje je krcato novim tehnologijama.
Period privikavanja potreban je i za komande gasa i kočnice koji nisu ništa više od “volume” potenciometara na daljinskom upravljaču vašeg televizora.

Sistem upravljanja takođe je provučen kroz softver pomoću elektronskog servo uređaja. Svi ovi sistemi posredno utiču na smanjenje potrošnje goriva jer traže manje energije za svoje funkcionisanje.

Sa druge strane, pružaju drugačiji “osećaj” tokom vožnje što od vozača zahteva određeni period prilogođavanja.
Moram da priznam da nikada nisam imao zamerke na način na koji reaguje auto na zadate komande, posebno na kočnicu koja je toliko osetljiva da je možete dozirati samo pomeranjem nožnog palca.

Osetljivost pedale gasa moguće je odrediti pomoću tastera na centralnoj konzoli. Od ekonomičnog, normalnog, pa do moda u kojem je prioritet što ubedljivije oslobađanje snage.
Praæenje rada hibridnog sistema preko centralnog ekrana
Ključna stavka za efikasno korišćenje hibridnog sistema je da tokom vožnje proizvodite što je moguće više struje.

Sa novom Li-Ion baterijom to ne znači da treba i da štedite struju. Nova je i pozicija baterije koja se sada nalazi između vozača i suvozača. Ovakvim repozicioniranjem omogućena je velika količina prostora u zadnjem delu automobila, bolji raspored mase, ali i izostanak ostave koja se na tom mestu nalazi kod standardnog Priusa.

Proizvodnja struje dešava se kroz proces regenerativnog kočenja. Svaki put kada usporavate ili kada kočite tokom vožnje, vi stvarate struju. Nežno dodirivanje kočnice tokom spuštanja niz nizbrdice, neprimetno će uticati na smanjenje brzine ali doprineće proizvodnji struje.
Sa Priusom + važno je da kočenje preiczno dozirate i da dugo kočite bez popuštanja kočnice. Ko želi da se zaista bavi ovim procesima, dobro će mu doći informacije o regenerisanju energije koje se mogu ispisivati na tri mesta istovremeno (HUD, mali displej na instrument tabli i centralni ekran).

Vožnja Priusom + veoma je tiha, dokle god ne ubrzavate naglo. Kada se za to ipak stvori potreba, javlja se karakteristična buka motora koja ne odgovara onome što su naše uši navikle prilikom vožnje automobila koji imaju menjače sa jednim ili više kvačila.

U suštini, zvuči veoma slično malim uličnim skuterima koji pri polasku prvo generišu buku a zatim ubrzanje. Način na koje se ubrzanje realizuje kod Priusa takođe nije uobičajeno jer ne dolazi do cimanja prilikom promene brzina, što dalje ne dovodi do drmanja naših glava napred-nazad.

To drmanje glavama jedan je od glavnih subjektivnih utisaka kojim možemo da dobijemo subjektivan osećaj brzine kretanja. Zbog toga, i zbog tišine u kabini, veoma je lako prekoračiti dozvoljenu brzinu kretanja u ovom automobilu za koji većina tvrdi da je veoma spor.
Na ovom Priusu zadnje staklo nije podeljeno na dva dela pa pruža bolju preglednost.
Još jedna činjenica sa kojom se treba suočiti pre vožnje je veličina prostora u kojem obitavate. Čovek može postati usamljen tokom dugih vožnje, a deca se mogu lako zagubiti dok preskaču iz reda u red sedišta.

Svaki put kada govorimo o vožnji Priusa bilo koje vrste, treba imati na umu da je ovo aparat za malu potrošnju goriva, ne mašina koja će da vam izmami osmeh na licu svaki put pre nego što sednete za volan, dok vozite, kada izađete iz auta i još jednom nekoliko sati posle vožnje.
Preglednost iz vozačkog sedišta veoma je dobra a osećaj koji sam stekao tokom vožnje je da se nalazim u ozbiljnom i stabilnom autu.

Električni servo uređaj pomaže da točkovi brzo reaguju, ali pruža novu vrstu osećaja lakoće tokom upravljanja.
Statistika vožnje podeljena na vremenski period i proseènu potrošnju goriva.
Oslanjanje je prilično komforno podešeno, a pomaže mu Pitch & Bounce sistem.

Znate kako se prednji deo automobila podiže i spušta prilikom dodavanja, odnosno oduzimanja gasa? Japanci su pronašli način kako da tu karakteristiku upotrebe za “smirivanje” karoserije tokom vožnje.

Senzori u točkovima beleže informacije sa puta koje se obrađuju i šalju elektromotoru čiji se obrtni moment koristi za održavanje karoserije u što neutralnijem položaju prilikom vožnje na neravnom putu.

U Toyoti tvrde da primena ove tehnologije ne utiče negativno na potrošnju energije koja bi se koristila za hibridni pogon, ali Prius + troši više benzina od svoje hečbek verzije sa 5 vrata.
Ipak, mislim da je važno da ne poredimo Priusa i Priusa po potrošnji goriva već sa adekvatnim modelima iz klasa kojima pripadaju.

Prius + mi je tokom vožnje trošio u proseku 4,3 litre benzina na 100 pređenih kilometara mešovite vožnje, sa tri osobe u vozilu i koferima u prtljažniku. Ni Scenic ni Verso nisu imali tako nisku potrošnju prilikom test vožnje.
Opšta garancija je tri godine dok su elementi hibridnog sistema pokriveni sa pet godina garancije.
Prius + koristi u suštini isti pogon kao i klasična verzija, ali zbog određenih unapeđenja potrebno je manje vremena za postizanja radne temperature benzinskog motora. Ubrzanje do stotke dešava se, prema fabričkim podacima, za 11,3 sekundi.
Potrošio sam 12.000 karaktera za opis tehnologije u ovom automobilu a iz toga je lako zključiti da ta tehnologija nikako nije jeftina. To je primetno posebno u zemljama poput Srbije, gde niste podržani od strane institucija kada odlučite da potrošite više novca za nabavku vozila koje zagađuje manje od standardnog.

Za sada možemo samo da se nadamo da će se pitanje subvencija za ekološka vozila nekada naći na nečijem dnevnom redu, da će na toj sednici sedeti savetnik iz ministarstva koji prati razvoje tehnologije ali i poznaje stanje na domaćem tržištu.

Prius + staruje sa cenom od 31.070 EUR za paket opreme Luna u kojem se već nalazi sve što vam je potrebno za luksuziranje tokom vožnje (alu felne, dnevna LED svetla, sistem za otključavanje bez ključa., tempomat…).
Paket SOL košta 32.600 EUR i još je opremljen panoramskim krovom, Bluetooth vezom sa telefonom, sistemom za pomoć pri kretanju uzbrdo.

Prius + sa Executive Leather paketom opreme košta 38.170 EUR i opremljen je JBL energetski efikasnim audio sistemom, adaptivnim tempomatom, kožnim sedištima i bočnim staklima na kojima se ne zadržava voda.
Ženama se dopada...
Svi modeli Priusa + imaju Toyota Touch sistem sa ekranom na centralnoj konzoli na kojem se takođe prikazuje i slika koju beleži kamera za hod unazad. Saznajte sve tehničke karakteristike i pogledajte cenovnik za Toyotu Prius + na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: