Jeep Compass 2.2 i Toyota RAV4 2.2

Amerika protiv Japana - na svu sreću, sada se bore za naklonost kupaca krosover modela u Evropi. Dva modela, dve škole konstruisanja, slična motorizacija i identična oprema i cene. Uporedni prikaz može pomoći da odaberete svog ljubimca.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

19:15

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Krosover automobili su sve popularniji na našem tržištu. Odlučili smo da vam uporedno prikažemo dva modela firmi koje su najviše uradile za popularizaciju off-road vozila.

Jeep je praktično izmislio klasu terenskih automobila, a modelu Compass "smekšao" je terenske sposobnosti, dok je Toyota modelom RAV4 ustanovila kategoriju krosovera.

Pred vama su verzije sa 2.2 turbo-dizel motorima, pogonom na svim točkovima i najbogatijom opremom.
Toyota RAV4: dimenzije (dužina/širina/visina) 4335/1815/1685 mm; meðuosovinsko rastojanje 2560 mm
Jeep Compass je najmanji u gami američkog proizvođača. Restilizovan je tokom 2011. godine i dobio je farove i masku hladnjaka koji podsećaju na veće modele iz game.

Sa 4,45 metara, duži je desetak centimetara od Toyote, a zahvaljlujući dva centimetra manjoj visini, deluje nešto sportskije.

Dizajneri su očigledno želeli da preuzmu što više detalja od legendarnog Wranglera, tako da su prednji i zadnji blatobrani vrlo izbačeni i naglašeni.
Jeep Compass: dimenzije (dužina/širina/visina) 4450/1810/1665 mm; meðuosovinsko rastojanje 2635 mm
Sa druge strane, Toyota je kompaktnija i elegantnija. Verzija koja je bila na testu je White Edition, koji sadrži specijalne štitnike za predni i zadnji branik, hromirane bočne lajsne i specijalne naplatke.

Još veća razlika u stilovima je u kabini.

Što se tiče kvaliteta materijala i izrade, tu su slični, u Jeep-u ima više meke platsike, a Toyota je nešto pedantnije sastavljena.
Unutrašnjost Toyote
U Compassu se sedi dosta niže i zavaljenije, skoro kao u klasičnim automobilima. Komandna tabla je dizajnirana u tipično američkom stilu, sa puno ravnih površina.

Gornji deo table je visok i vozač i saputnik se praktično podvuku pod nju, kao u kokpitu nekog aviona. Ovakav ušuškan položaj je prijatan i manje zamara prilikom dužih vožnji, ali donekle smanjuje preglednost u napred, tako da je potrebno da se naviknete na dimenzije karoserije prilikom manevrisanja.

Nisko postavljena sedišta ostavljaju puno prostora iznad glava, tako da putnici imaju privid prostranosti. I osvetljenje instrumenata i prekidača u Jeep-u je tipično za "Amere", što će reći da dominira hladna zeleno plava boja koja se pokazala prilično prijatna i nenametljiva.
Enterijer Jeep-a
Sa druge strane, u Toyoti se sedi nešto više, što stvara onaj osećaj nadmoći u saobraćaju zbog kojeg se mnogi i odlučuju za ovu kategoriju automobila.

Komnadna tabla je niska i vozač je gleda odozgo. Zbog toga je potrebno da skloni pogled sa puta kako bi podesio audio ili klima uređaj. Osvetljenje instrumenata i prekidača je narandžaste boje.

Prostor za putnike na zadnjoj klupi je sličan, iako Compass ima 75 milimetara duže međuosovinsko rastojanje. Tojota je to postigla povišenim položajem sedenja.

Zato je prostor za glavu u njoj nešto smanjen, ali i dalje dovoljan čak i za dvometraše.
Prtljažnik u RAV4 ima zapreminu od 585 litara, što je osetno više od 460 litara u Compassu.

Sa druge strane, zameramo Toyoti što je vrata prtljažnika konstruisala tako da se otvaraju bočno što je nepraktično na uskim parkinzima.

Toyota ima i nešto više pregrada za odlaganje sitnica.
Oba automobila opremljena su najbogatijim paketom opreme i pružaju odličan komfor putnicima. Sedišta su presvučena kožim, s tim što je centralni deo kod Toyote od alkantare, a kod Jeep-a od brušene kože.

Sva četiri prozora su na "dugme", a samo vozačev ima automatiku. Tu su i kruz kontrol, automatski klima uređaj sa dve zone, kvalitetan audio sistem, kompletna elektronika za stabilizaciju u vožnji i kočenju, putni računar, električno podešavanje vozačevog sedišta i retrovizora, grejači sedišta.

Praktično ne postoji bitnija stavka u opremi koja bi razdvojila ova dva automobila.
Jeep Compass 2.2 CRD: zapremina 2143 ccm; snaga 120 kW (163 KS) pri 3.600 - 4200 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1.400 - 3.600 o/min
Ono po čemu se Jeep i Toyota razlikuju je karakter. Compass je dosta tvrđi i u njemu se manje oseća onaj gumenasti osećaj tipičan za krosover automobile.

Zbog toga mu je upravljač nešto direktnijii precizniji, a osećaj za kontakt između točkova i podloge kvalitetniji. Tvrđe ogibljenje neminovno sa sobom donosi nešto žustrije prenošenje udaraca sa velikih neravnina na putu, mada je Compass u odnosu na klasične limuzine još uvek udobniji.

Iako se više naginje i deluje manje kruto, Toyota na samom limitu pruža više pouzdanja vozaču, pošto počinje da kliza blaže i progresivnije u odnosu na Jeep.

Takođe, RAV4 nešto bolje upija kratke i oštre neravnine, ali je zato amortizerima potrebno nešto više vremena da bi potpuno umirili karoseriju kada pređete preko duge neravnine, ili pregiba.
Toyota RAV4 2.2: zapremina 2231 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3.600 o/min; obrtni moment 340 Nm pri 2.000 - 2.800 o/min
Oba test automobila imaju četvorocilindrične turbo dizel motore zapremine 2.2 litra. U Compassu, pogonski agregat razvija maksimalnu snagu od 163 KS pri 3600 o/min i maksimalni obrtni moment od 320 Nm pri 1400 o/min.

Toyotina mašina sa 150 KS pri 3600 o/min i 340 Nm pri 2000 o/min je slabija od dve jedinice u ponudi. Oba motora su primetno manje opterećena od dvolitarskih agregata sa sličnom snagom i lakše se nose sa teškim i neaerodinamičnim karoserijama.

Jedini problem u Srbiji je skuplja registracija.
Automobile smo testirali po lepom, ne previše toplom vremenu i potrošnje su bile slične. Prosek testa Toyote je iznosio 10,1 litar, na otvorenom se kretao između sedam i devet, a po gradu između devet i jedanaest litara.

Slična je potrošnja i kod Jeep-a, možda za po pola litra manje, a pripisujemo je tome što je Toyota imala automatski menjač.

Kao što ste mogli da vidite, dva različita pristupa istom problemu dala je dva odlična automobila koja su jednako opremljena, imaju slične performanse, ali potpuno različite karaktere. Koji ćete odabrati, zavisi samo od ličnih afiniteta.

Cene:

Jeep Compass 2,2 CRD Limited košta 28.990 evra, dok je cena verzije sa testa, modela Jeep Compass 2,2 CRD 70th Anniversary (posebno jubilarno izdanje), 29.190 evra.

Toyota RAV4 2,2 White Edition sa manuelnim menjačem može se kupiti za 29.750 evra, a testirani model sa automatskom transmisijom za 32.550 evra.

Pogledajte galeriju fotografija ova dva modela.

Cene i tehničke podatke modela Compass možete saznati na zvaničnom sajtu Jeep-a.

Cenovnik i tehničke karakteristike modela RAV4 možete naći na Toyotinom zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kakvi su na terenu?

U Compassu je šestostepeni manuelni menjač sa vrlo preciznom i brzom ručicom, dok je u Toyoti bio šestostepeni automatski menjač. Uz RAV4 možete dobiti i šestostepeni manuelni menjač.

Na oba testirana modela snaga se prenosi na sva četiri točkova, a sistemi su dovoljno "pametni" da u običnoj vožnji snagu prenose samo na prednje, radi uštede goriva. Zadnja osovina se uključuje automatski, po potrebi, kada elektronika oseti da je neki od točkova počeo da proklizava.

Iako krosover modeli nisu namenjeni za ekstremni off-road i vidno su slabiji od pravih terenaca, ova dva itekako mogu da vas isčupaju iz nezgodne situacije, ili terena. Naravno, to već najviše zavisi od pneumatika koji su ugrađeni, pošto im je klirens sličan. Jeep Compass 2.2 CRD 70th Anniversary
zapremina motora 2143 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 3.600 - 4200 o/min
obrtni moment 320 Nm pri 1.400 - 3.600 o/min
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije (dužina/širina/visina) 4450/1810/1665 mm
međuos. rastojanje 2635 mm
masa 1605 kg
rezervoar 51 l
prtljažnik 460 l
maks. brzina 201 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,6 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 5,9/6,6/7,9
emisija CO2 172 g/km (Euro 5)
Toyota RAV4 2.2 White Edition automatic
zapremina motora 2231 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3.600 o/min
obrtni moment 340 Nm pri 2.000 - 2.800 o/min
menjač automatski, 6 brzina
dimenzije (dužina/širina/visina) 4335/1815/1685 mm
međuos. rastojanje 2560 mm
masa 1670 kg
rezervoar 60 l
prtljažnik 585 l
maks. brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,8 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 6,2/7,2/8,8
emisija CO2 189 g/km (Euro 5)

Oprema (važi za oba modela)

Centralna brava, električno pomeranje svih prozora, tonirana stakla, frontalni, bočni vazdušni jastuci i zavese, električno pokretani retrovizori i vozačevo sedište, servo upravljač, putni kompjuter, svetla za maglu, ABS, ESP , aluminijumski nalpaci, metalik boja, radio CD/MP3, dvozonski automatski klima uređaj, kožna sedišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: