Chevrolet Malibu

Još jedan Chevroletov globalni model, Malibu, stiže u Evropu. Velika limuzina je već počela da se prodaje kod nas i to sa 2.4 litarskim benzinskim i 2.0 litarskim turbo-dizel motorom. Dizelaš će, ne sumnjamo, biti najčešći izbor naših kupaca. Zato smo najviše pažnje na promociji posvetili upravo ovoj verziji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

10:00

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Zamena za Chevrolet Epicu je pred nama – Malibu, čuveni Chevroletov model koji se proizvodi od 1964. godine.

On je pravi simbol tipične američke limuzine koja je evoluirala u skladu sa svetskim promenama. Najnovija, osma generacija je štedljivija i bezbednija nego ikada, a to je bio dovoljan razlog da postane globalni model General Motorsa (GM).

Malibu će se prodavati u skoro sto zemalja na šest kontinenata, doduše pod različitim brendovima za koje je zajedničko jedno ime – GM.

U SAD se proizvodi u dve fabrike, u Detroitu i Kanzas Sitiju, a za ostala tržišta zadužene su fabrike u Kini i Južnoj Koreji. Inače, Južna Koreja je i prvo tržište na kom se ovaj model pojavio i to krajem 2011. godine, a za njima slede Kina, Amerika i na kraju Evropa.
Chevrolet Malibu je baziran na GM-ovoj Epsilon II mehaničkoj platformi, koju deli sa modelima Opel Insignia, Buick Regal i Saab 9-5.

Naravno, u zavisnosti od tržišta, razlikuju se specifikacije u smislu opreme, kvaliteta materijala i ogibljenja. Motori su manje-više zajednički.

Za naše tržište predviđen je benzinac zapremine 2.4 litra sa 167 KS i 2.0 turbo-dizel sa 160 KS.

Što se tiče ostalih verzija, Chevrolet je konzervativan po tom pitanju, tako da radije koriste atmosferske motore većih zapremina. U svakom slučaju, nije nemoguće da nas iznenade 2.0 litarskim turbo-benzincem od 260 KS, kao i bi-turbo dizelašem iste zapremine sa 195 KS.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4865/1855/1465 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2737 mm
Evropska prezentacija je održana u Opatiji, a priliku da se upoznaju sa Malibuom imali su novinari iz cele Evrope.

Ekipa iz Chevroleta je još jednom pokazala da su vrhunski majstori u organizovanju ovakvih prezentacija, tako da su novinari imali dovoljno vremena i prilika da se adekvatno upoznaju sa novim modelom.

Odabrane su rute koje su vodile kroz arhaična mesta iz perioda Rimskog carstva, bilo je krivudavih lokalnih puteva, ali i vožnje na autoputu. Sasvim dovoljno da steknemo prve i najvažnije utiske o novom modelu.
Prvi susret sa automobilom bio je vrlo origanalan – upriličen je ekskluzivan banket pod svećama, uz šampanjac, crvene tepihe i ambijentalnu muziku i to ni manje ni više nego u hotelskoj garaži jedinog hotela sa pet zvezdica u Opatiji.

Uz flotu od tridesetak Malibua namenjenih test vožnji, centralnu poziciju zauzeo je Chevrolet Camaro.

Njegovo prisustvo nije bilo slučajno. Cilj je bio da odmah prepoznamo dizajnersku inspiraciju za izgled zadnjeg dela Malibua, odnosno atraktivnih svetala koja su gotovo identična onima na Camaru.

Auto deluje ogromno, pogotovo zadnji kraj, a taj osećaj nas nije napuštao ni u unutrašnjosti.
Dizajn komandne table je priličan napredak za američke automobile koji, hteli ne hteli, deluju jeftinije u odnosu na evropske modele.

Kod Malibua je situacija dosta drugačija, prekidači i tasteri su sofisticiraniji, mada je i dalje dominantna tvrda plastika uz kvalitet koji generalno nije na nivou evropskih modela. Ima i zajedničkih elemenata sa Opelovim automobilima, kao što je recimo dizajn volana i ručica žmigavaca i brisača.

Prijatno su nas iznenadili dizajnerski detalji kao što su instrumenti sa četvrtastim okvirima kao u Camaru, mada su kazaljke i dalje nekako staromodne.

Boja pozadinskog osvetljenja je tradicionalno plava, a u istoj boji je i atraktivno ambijentalno osvetljenje koje se pruža celom širinom komande table, sve do ručica za otvaranje vrata.
Još jedno prijatno iznenađenje je štep na senilu instrumenata koji stvara utisak kao da je gornji deo komandne table obložen kožom.

Dopalo nam se i to što je iza velikog centralnog displeja skrivena pregrada za odlaganje sitnica pristojne zapremine u koju mogu da se stave i veći predmeti kao što su glomazne futrole za naočare i slično.

S obzirom da je mehanička platforma zajednička sa modelom Opel Insignia, identično je i međuosovinsko rastojanje, a samim tim i prostor za kolena na zadnjim sedištima.

Ono što je natprosečno jeste prtljažnik koji je pravilan i ima zapreminu od čak 545 litara.
Chevrolet Malibu 2.0 D: zapremina 1956 ccm; snaga 160 pri 4.000 o/min; obrtni moment 350 pri 1.750 o/min
S obzirom da će kupcima na našem tržištu biti najzanimljiviji dizel motor, za vožnju po Istri smo odabrali baš ovu verziju i to sa automatskim menjačem. Odmah da kažemo, najbolji elementi Malibua, osim dizajna, su upravo motor i menjač.

Mnogo je polemike oko toga da li je ovaj motor zapravo iz FIAT-a. Iako se to nigde ne priznaje, ali i ne negira, dovoljno je uporediti prečnik i hod klipova... Identični su! Malibu ima masu od čak 1.600 kg, pa ipak, motor se više nego uspešno bori sa ovako teškom karoserijom.

Reakcija na komandu gasa je trenutna, a šestostepeni automatski menjač zaista odlično obavlja posao. Inteligentan je, tako da pritiskom, odnosno puštanjem komande gasa na neki način manuelno birate stepen prenosa. Nije nam se dogodilo da je na nagli pritisak pedale gasa bio u pogrešnom stepenu prenosa.
Chevrolet Malibu 2.4: zapremina 2384 ccm; snaga 167 KS pri 5.800 o/min; obrtni moment 225 pri 4.600 o/min
Postoji i manuelni mod, mada se tasteri za promenu stepena prenosa nalaze na vrlo nezgodnom mestu – na vrhu ručice menjača.

S obzirom da se "M", odnosno manuelni mod nalazi ispod "D" moda, to praktično znači da je ručica menjača u krajnjem zadnjem položaju, što nije baš zgodan položaj za ruku. Prava šteta, jer je promena stepena prenosa izuzetno brza pa bi bilo pravo zadovoljstvo koristiti manuelni mod tokom dužeg perioda vožnje.

Takođe, primetili smo da se vibracije motora prenose na kabinu u nešto većoj meri nego što je uobičajeno, kao i da je tvrdo podešeno ogibljenje bučnije prilikom prelaska preko neravnina.

Sa druge strane, auto je zabavan za vožnju, pregledan je i zbog svoje veličine i sjajnih međuubrzanja uliva veliko poverenje vozaču.
Cena za Malibu kod nas počinje od 23.899 evra i to za verziju sa dizel motorom. Benzinac 2.4 košta od 26.499 evra

Na prvi pogled deluje mnogo, ali kada se u obzir uzme bogata oprema, veliki Chevrolet lako postaje jedna od mogućnosti za razmatranje prilikom kupovine.

Pogledajte galeriju fotografija Chevroleta Malibu.

Kompletan cenovnik i tehničke specifikacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Chevroleta.

Više informacija o Chevroletu Malibu možete naći ovde.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Izbor opreme – bez dileme

Dostupna su dva paketa opreme – "LT+" i "LTZ". U suštini, već slabiji paket ima praktično sve što je neophodno za komfornu i bezbednu vožnju.

Na spisku standardne opreme nalaze se ESP sa sistemima protiv proklizavanja pogonskih točkova i za pomoć pri kretanju uzbrdo, zatim tu su šest vazdušnih jastuka, Blutooth konekcija, komande tempomata, ozvučenja i telefona na volanu, automatski klima uređaj, zadnji parking senzori, električno podesiva sedišta, USB i AUX konektori...

Bogatiji "LTZ" je skuplji za oko tri hiljade evra i pored ostalog dodatno sadrži kožna sedišta sa grejanjem, ksenone, automatske brisače i farove, indikator pritiska u pneumaticima, dodatna tri zvučnika...

Zanimljivo je da doplata za daljinsko startovanje motora iznosi pristupačnih 205 evra. Chevrolet Malibu
Motor 2.4 2.0 D
zapremina (ccm) 2384 1956
snaga (KS) 167 pri 5800 o/min 160 pri 4000 o/min
obrtni moment (Nm) 225 pri 4600 o/min 350 pri 1750 o/min
menjač 6 stepeni, automatski 6 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4865/1855/1465 mm 4865/1855/1465 mm
međuos. rastojanje 2737 mm 2737 mm
prtljažnik (l) 545 545
rezervoar (l) 73 73
masa (kg) 1539 1595
maks. brzina (km/h) 206 213
ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,2 9,75
potrošnja (l/100 km) 6,0/8,0/11,5 4,2/5,1/6,6
emisija CO2 (g/km) 188 134

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: