Alfa Romeo Giulietta 1.4 Potenza

Na našim ulicama možda nećete videti veliki broj Giulietta, ali ćete sresti mnogo ljudi koji bi želeli da je voze, poseduju – provedu život sa njom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

19:45

Default images

Tekst i foto: Nenad Ćosić

Mislim da su u kompaniji Alfa Romeo doneli pravu odluku kada su 2010. godine izabrali glumicu Umu Thurman za promociju nove Giuliette.



Poput Ume, Alfa Giulietta je kao ljubavnica sa kojom ste proveli jednu noć i već želite da je oženite.
Broj komentara na temu Alfinih automobila na našem sajtu i strast koja se u njima ogleda, potvrđuje da je baza fanova velika i jaka. To je takođe znak da je reč o automobilima za koje se opredeljuje pre svega srcem.

Gulietta nosi ime koje u okvirima Alfa Romea ima pedigre. Prvi put je korišćeno na modelu koji se u nekoliko karoserijskih verzija (od kupea i sportskog kabrioleta, do sedana i karavana) proizvodio 50-tih i 60-tih godina prošlog veka.

Ime je ponovo oživljeno 1977. godine kada je predstavljena nova Giulietta, koja se proizvodila do 1985. kao kompaktna limuzina sa 4 vrata.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4351/1798/1465 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2634 mm
Alfa Romeo je po treći put aktivirao Giuliettu 2010. godine, kada je na Sajmu automobila u Ženevi prikazan aktuelni model.

Najnovija Giulietta spada u takozvani C segment. Proizvodi se isključivo kao hečbek sa 5 vrata, ali zahvaljujući skrivenim kvakama na zadnjem paru vrata, automobil iz daljine podseća na kupe.
Giulietta je dizajnirana po sličnom obrascu koji je par godina ranije primenjen i na manjem modelu MiTo. To se najbolje primećuje na prednjem delu automobila, na braniku, maski hladnjaka, haubi, farovima i prednjim krilima.

Samo što, u odnosu na MiTo, svetlosne grupe na Giulietti izgledaju znatno skladnije, tako da ona nema onaj “izbuljeni” izraz kojim vas dočekuje kada joj prilazite sa prednje strane.

Zadnji deo Guliette takođe je dizajnerski umereniji nego kod modela MiTo.
Ono što može da zasmeta tvrdokornim Alfistima jeste da, za razliku od recimo modela 159, Giulietta na prvi pogled ne ostavlja utisak agresivnog, sportskog automobila.

Mislim da su u Alfa Romeu ovim modelom pokušali da prošire ciljnu grupu, sa uglavnom mlađih kupaca muškog pola, na porodične ljude i na žene.

Možda zbog toga Uma deluje tako prikladno kada u reklami iskorači iz Giuliette.
To što su se u pogledu koncepta i spoljašnjosti automobila odlučili za kompromis, ne znači da je kompromis napravljen oko suštine.

U Giulietti itekako kuca srce sportiste. Čak i kada je reč o modelu sa testa,1.4 litarskom turbo-benzincu sa 170 ks.

Čim otvorite vrata i zavirite u automobil, nestaće bilo kakva dilema (ako ste je i imali) da je ovo zaista prava Alfa.
Unutrašnjost Giuliette predstavlja fino izbalansiranu kombinaciju sportskog i elegantnog okruženja.

Sve je kako treba i sve je na svom mestu. Uživaju i čulo dodira i čulo vida.

U enterijeru je uklopljeno 5-6 različitih materijala. Od mekše i tvrđe plastike, preko kožnih obloga volana i ručice ručne kočnice, do aluminijumskih aplikacija na kontrolnoj tabli, ručici menjača i kvakama, i papučica od nerđajućeg čelika.
Posebna pažnja posvećena je poziciji vozača. Njegovo sedište osim klasičnih podešavanja napred-nazad i nagiba naslona, moguće je korigovati i po visini.

Uz podisivost volana po dve ose lako se dolazi do idealnog položaja za upravljačem, koji će vam biti neophodan kad se odlučite za dinamičniju i usredsređenu vožnju.
Kada podešavate poziciju za vožnju, bitno je i da vam instrumenti budu potpuno vidljivi kada ih posmatrate kroz obruč upravljača.

U Alfi nisu eksperimentisali, tako da se ispred vas nalaze dve standardne kružne skale - levo brzinomer i desno obrtomer. Između njih su merni instrumenti koji pokazuju temperaturu rashladne tečnosti i nivo goriva u rezerovaru.
Displej putnog računara nešto je manjih dimenzija, ali dovoljno pregledan i uočljiv zahvaljujući kontrastnim crvenim brojkama. Instrumenti su dobro zaštićeni od sunčeve svetlosti čak i tokom najsunčanijih letnjih dana.

Komandama audio uređaja, koji se nalazi na vrhu centralne konzole, i nešto niže postavljenim točkićima klima uređaja, pristupa se bez napora i istezanja. Isti slučaj je i sa ručicom menjača i ručnom kočnicom.
Iznad komandi klima-ureðaja instalirani su prekidaèi za svetla za maglu, centralno zakljuèavanje i deaktiviranje stop/start sistema. Prekidaèi su dizajnirani u retro stilu i aktiviraju se pritiskom na dole.
Točkići kojima se podešava klima-uređaj dizajnirani su kao multifunkcijske komande. Spoljni obruč služi za podešavanje temperature, koja se za svaku zonu očitava na displeju na sredini točkića.

Sve ostale komande klime kontrolišu se preko dugmića koji su takođe uklopljeni ova tri točkića, a između njih nalaze se prekidači grejača za vetrobransko i zadnje staklo.
Širina A stubova svedena je na razumnu meru, tako da je preglednost unapred odlična, a mrtvi uglovi minimalni.

C stubovi konstruisani su u skladu sa aktuelnim trendom. Kako bi parkiranje u rikverc bilo manje stresno, automobil sa testa imao je i zadnje parking senzore.
Fabrièki deklarisana potrošnja: 7,8/4,6/5,8 L/100km (grad/otv.put/kombinovano); emisija CO2: 134 g/km
Ispod haube se nalazi 1.4 litarski turbo-punjeni benzinski MultiAir motor, koji razvija 170 ks.

Za automobil čija je masa 1365 kg to je sasvim dovoljno da od 0 do 100 km/h ubrza za 7,8 sekundi.
Alfa Giulietta 1.4; zapremina: 1368 ccm; snaga: 126 kW/170 ks pri 5.500 o/min; maks. obrtni moment: 250 Nm pri 2.500 o/min
Giulietta prema fabričkim podacima dostiže maksimalnih 218 km/h, ali s obzirom da je nisam vozio po pisti ili nemačkom autobanu, to nisam proveravao. Uostalom, mnogo je značajnija njena sopsobnost ubrzavanja, koja dolazi do izražaja prilikom preticanja.

Startnost Giuliette omogućava vam da kamione i autobuse obilazite “na petoparcu”.
Motor je povezan sa šestostepenim ručnim menjačem koji ima dobro odmerene stepene prenosa.

Zahvaljujući snažnom motoru i velikom obrtnom momentu koji je dostupan i na nižem broju obrtaja, odziv na papučicu gasa je dobar čak i u najvišem stepenu prenosa.

Menjač omogućava da i po gradu na ravnim deonicama vozite u šestom stepenu prenosa, što uz stop/start sistem, koji je u Giulietti standardni deo opreme, doprinosi nižoj potrošnji goriva.
Nakon početnog upoznavanja sa Giuliettom, vozač će poželeti da isproba prekidač koji se nalazi ispred ručice menjača – DNA komandu.

Ovaj sistem omogućava tri moda vožnje. N – normalan (ili Natural, kako piše u originalu), D – dinamičan i A (All-weather) – za posebne uslove na putu, kao što su kiša ili sneg.
Ukratko, N je osnovni mod koji ćete koristiti tokom najvećeg perioda u vožnji. On će vam sa jedne strane omogućiti opuštenu, ali sigurnu vožnju – i nižu potrošnju goriva, a sa druge strane i dalje ćete uživati u voznim karakteristikama koje pružaju Giuliettinih 170 ks.

Oslanjanje je optimalno podešeno, a u ovom modu dostupan je i savetnik za ekonomičnu vožnju, odnosno indikator optimalnog trenutka promene stepena prenosa.

To će pomoći da zauzdate onih 170 “konja”, kada vam nisu neophodni, i da snizite potrošnju goriva, što je posebno korisno u gradskoj vožnji.
Giuliettu sam najviše vozio u N modu. Došao sam do zaključka da, osim ako niste na trkačkoj stazi ili previše skloni avanturama, ovaj način vožnje praktično je sasvim dovoljan i za najzahtevnija ubrzanja i preticanja.

Ipak, u Alfi znaju da kupcima njihovih automobila moraju da ponude i nešto više. Tako je nastao D mod.

Ako izaberete ovu opciju, motor će vas nagraditi bržim odzivom na papučicu gasa – manji pritisak isporučuje više snage i na oštriji način.
Realno, ova opcija će vam biti potrebna u sledećim slučajevima: A) ako želite da zadivite devojku koja se prvi put vozi sa vama; B) kada hoćete da isprepadate vašu mamu dok sedi na mestu suvozača; C) u retkim trenucima kada vam je zbog nekog zahtevnog preticanja neophodno snažno ubrzanje u najkraćem mogućem roku.

Kada je potrebno da automobil ima što bolje prijanjanje (recimo u snežnim uslovima) i da dobijete najveću moguću pomoć elektronskih sigurnosnih sistema, na raspolaganju vam je A mod.
Da je Giulietta nešto posebno uverićete se kada se izvezete iz grada i provozate je po otvorenom putu.

Ležanje u krivinama je izvanredno, odziv na komande gasa i kočnice momentalan, a menjanje brzina brzo i glatko. Zahvaljujući oslanjanju nema naginjanja, a udobna sedišta kompenzuju tvrdoću.

Prelazak preko neravnina i rupa zaboleće vas više u duši nego fizički.
Uprkos minimizovanim fabričkim podacima o potrošnji, budite spremni na značajno više rezultate u realnim uslovima.

Tokom testa potrošnja u gradu kretala se oko 10 l/100 km, što je za 2 litra više u odnosu na ono što deklariše proizvođač. Kao malo opravdanje može se uzeti činjenica da sam Giuliettu vozio uz uključen klima-uređaj.

Slična razlika u potrošnji bila je i na otvorenom putu, gde je Giulietta trošila 7 l/100 km, a ukupna prosečna potrošnja tokom testa iznosila je 9,1 l/100 km.
Prilikom konstrukcije Giuliette vodilo se računa o mnogim aspektima. Inženjeri zaslužuju pohvale zato što su uspeli da snažan motor i sportski pedigre uklope u komforan i funkcionalan automobil koji se koristi u svakodnevnoj vožnji.

Vozaču i suvozaču osim udobnih sedišta na raspolaganju su brojni pretinci za odlaganje sitnica.

Putnicima koji sede pozadi neće nedostajati mesta za noge, ali će oni viši, zbog aerodinamičke linije krova koji se od B stubova spušta prema zadnjem delu automobila, biti uskraćeni za višak prostora iznad glava.
Kapcitet prtljažnika je 350 litara, što zadovoljava kriterijume segmenta u kojem se Giulietta nalazi.

Kabina Giuliette veoma je dobro izolovana, tako da vam buka koja dolazi od motora neće smetati ni prilikom većih brzina.

Što se tiče komfora, automobil ima još jedan koristan detalj. Kada po mraku izlazite iz njega, primetićete da su na donjem delu svih vrata instalirane sijalice koje osvetljavaju tlo u neposrednoj blizini i na taj način pomažu putnicima prilikom izlaska iz vozila.
Giulietta sa motorom 1.4 litra i 170 ks kod nas se prodaje uz paket Progression.

Kao što se i očekuje od ovakvog automobila, paket uključuje najvažnije aktivne sigurnosne sisteme, kao što su šest vazdušnih jastuka, ABS, Brake Assistance System, Vehicle Dynamic Control, Hill Holder...

Tu su i sadržaji koji doprinose komforu, poput elektropodizača stakala, elektorpodesivih spoljnjih retrovizora i manuelnog klima uređaja.

Tako opremljena Alfa Romeo Giulietta 1.4 Progression sa 170 ks košta 21.100 evra.
Da biste uživali u dodacima koje je imao automobil sa testa, odnosno dodatnom mini-paketu Potenza, koji upotpunjuje ovu Giuliettu, potrebno je da izdvojite još 2.000 evra.

To nije mali novac, ali za njega dobijate automatski klima uređaj, kožni volan, tempomat, metalne sportske papučice, 17 inčne alu felne SPORT 1 i pneumatike dimenzija 225/40, zadnje parking senzore, elektrohromatski unutrašnji retrovizor i hromirane obrube stakala.
Pored estetske dimenzije, paket Potenza donosi i dve veoma bitne stvari kada je reč o bezbednosti i komforu.

Funkcionalni tempomat, osim tokom dugih vožnji po autoputu, dobro će vam doći i na deonocama magistralnih i drugih puteva gde su zbog naseljenih mesta česta ograničenja brzine.

Elektrohromatski unutrašnji retrovizor zahvaljujući prigušenju refleksije farova vozila koja se kreću iza vas značajno doprinosi smanjenju umora tokom noćne vožnje.
Osnovni model, Alfa Romeo Giulietta sa 1.4 litarskim turbo-benzinskim motorom sa 105 ks i paketom opreme Progression, trenutno se na akciji može kupiti za 15.990 evra.

Pogledajte galeriju fotografija: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Potenza.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: