Audi Q3 2.0 TDI Quattro S-tronic

Audi je kreirao svoj novi krosover model tako da praktično nema direktnu konkurenciju. Sa 4,3 metra odlično se snalazi u gradu, a prostrana kabina omogućuje i odlazak na duže puteve

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

08:50

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nemački gigant je vrlo pažljivo osmislio model Q3. Sa nešto preko 4,3 metra dužine, on je nešto kraći od konkurentskih modela, a tu pre svega mislimo na BMW X1 i Mercedes GLK.

Dimenzije, koje su poput klasičnih hečbeka niže srednje klase, Golfa, recimo, omogućuju malom krosoveru veliku agilnost u gradu. I dizajn nije prenaglašen.

Izostali su detalji koji bi naglasili robusnost karoserije, čemu rado pribegavaju dizajneri SUV vozila koja tek pokušavaju da osvoje publiku.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4385/1831/1590 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2603 mm
A3 na "klocnama", složili bismo se sa ovom konstatacijom ljubitelja drugih marki, da nije širokih obruba od crne plasitke na rubovima i sajtnama, kao i agresivne maske hladnjaka koja seže duboko u branik.

Jednostavnost je oružije koje najlakše ostavi bez daha.

Ono što nas je takođe u trenu "kupilo" je kvalitet autombila. Iako je najmanji krosover u porodici, Q3 po kvalitetu izrade i materijala ni najmanje ne zaostaje za, recimo prestižnom limuzinom A6.
I u kabini nema dizajnerskih eksperimentisanja i prenaglašavanja. Jednostavno, u svakom trenutku znate da ste u Audiju, a zato ste i odlučili da date novac za ovaj automobil.

Nema maski, nema trikova, nema izvinjenja. I ne treba da ih bude!

Konstatujemo i to da je razlika između premijum i klasičnih krosover modela u ovom slučaju mnogo veća i lakše primetna nego kod modela iz drugih automobilskih segmenata.
Za razliku od sličnih krosover modela, u ovom Audiju se sedi prilično nisko i zavaljeno, kao kod, recimo, Audija A3.

Nama se ta pozicija dopada, neki će žaliti za visinom, o ukusima ne treba raspravljati.

Kada smo već kod sedenja, ne možemo da ne nahvalimo sedište za vozača i suvozača. Presvučeno kombinacijom kože i alkantare, pored osnovnih podešavanja, dozvoljava i podešavanje oslonca butina, kao i lumbalnog dela i to električnim putem.
Kada podesite sedište i upravljač po svojoj meri i želji, u ovom Audiju se osećate kao da mu je prefiks R, a ne Q.

Audi Q3 je konstruisan na mehaničkoj platformi Golfa prethodne generacije. Po dimenzijama je nešto veći od nega, ne samo spolja već i kada je reč o prostoru u unutrašnjosti.

Veliki prtljažnik i obilje prostora na zadnjim sedištima sa dovoljno mesta za glavu, čine ovaj mali krosover pravim porodičnim automobilom.
Uverili smo se i da je veliko odstojanje od tla zaista dovoljno za savlađivanje prilično ozbiljnih prepreka i nagiba.

Plastični dodaci na branicima, rubovima točkova i sajtnama su vrlo dobrog kvaliteta, tako da ne morate da se plašite da će otpasti ako ih zakačite negde.

Što se tiče manevrisanja po gradu, auto je vrlo pregledan, a uz sve to ogromnu pomoć pružaju ne samo veliki spoljašnji retrovizori, već i senzori za parkiranje smešteni napred i pozadi.

Tu su i sistemi koji vas upozoravaju kada napustite kolovoznu traku, kao i na automobil u mrtvom uglu.
Auto poseduje toliko opcija, da bi bilo šteta da neku propustite, tako da vam preporučujemo da detaljno proučite uputstvo, i vozilo u detalje prilagodite svojim željama i potrebama.

Nećemo ulaziti u sve sitnice, ali evo pikanterije: kroz menije u računaru možete podesiti čak i to šta džojstik na upravljaču kontroliše.

Pažnja koja je posvećena detaljima je neverovatna, a upravo ovakve sitnice stavljaju vozača u prvi plan i neprestano ga podsećaju zašto je odabrao baš ovaj auto.

Audio sistem sa procesorom i dva čitača SD kartica ima odličan zvuk, iako nema potpis neke od poznatih audio firmi, što je moda u poslednje vreme.
Ono što nas je posebno iznenadilo je udobnost. Auto vrlo mekano upija sitne neravnine, ali bez karakterističnog podrhtavanja ogibljenja koje je svojstveno SUV automobilima.

Može se reći da je mekan, skoro kao nekada francuska vozila, što ni u kom slučaju ne utiče na vozne karakteristike.

Audi Q3 se u brzim prolascima kroz krivine ponaša neutralno, kao klasičan hečbek C segmenta. Ipak, tako nešto je u velikoj meri omogućio i ESP koji praktično ne dozvoljava da slučajno preterate.

Dakle, auto se vrlo lako vozi, pogotovo ako se u obzir uzme odlična ergonomija. Vozačevo sedište ima veliki hod po visini tako da svako može udobno da se smesti.
Audi Q3 2.0 TDI: zapremina 1968 ccm; snaga 130 kW (177 KS) pri 4.200 o/min; obrtni moment 380 Nm pri 1.750 o/min
U ponudi su dva motora, dvolitarski turbo-benzinac i dizel, sa po dve varijatne. U test automobilu našla se jača turbo-dizel mašina, sa 177 KS i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Uz ovaj snažni i elastični motor odlično se uklapa sedmostepeni robotizovani menjač sa dva kvačila, S-tronic. Bilo da ga koristite u automatskom modu, ili brzine sami menjate pomoću tastera na zadnjoj strani upravljača, ovaj uređaj je efikasan, brz i vrlo zabavan za korišćenje.

Praktično nikada nećete biti u situaciji da niste u optimalnim obrtajima za naglo ubrzanje. Pri tome, menjač je vrlo blag i uglađen, tako da ni pri agresivnoj vožnji nećete osetiti neprijatnost cimanja.

Teško da može da se nađe uvežbani vozač koji bi mogao ovako brzo i uglađeno da menja brzine na klasičnom manuelnom menjaču.
Snažni dizel motor i dobro prilagođen menjač pružaju vrlo ubedljive performanse. Maksimalna brzina iznosi 212 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 8,2 sekunde.

Prosečna potrošnja tokom testa iznosila je 7,9 litara dizela na 100 km puta. U gradu Q3 troši između osam i deset litara, a na otvorenom između šest i devet litara, u zavisnosti od stila vožnje i saobraćaja.

Audi Q3 je auto koji vas osvoji na prečac i pruža veliko zadovoljstvo u vožnji. Njegova cena nije mala, ali je svakako opravdana, pošto je razlika u odnosu na slične SUV modele koji ne spadaju u premijum segment vrlo vidljiva i po kvalitetu i po voznim karakteristikama.

Cena osnovnog modela iznosi 29.324 evro, a cena Audija Q3 2.0 TDI Quattro S-tronic počinje od 33.984 evra.

Pogledajte galeriju fotografija Audija Q3 2.0 TDI.

Više tehničkih detalja o novom Audiju Q3 možete saznati na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Zidanje opreme

Kao i svaki premijum automobil, osnovni model dolazi prilično krcat opremom, ali se od kupca očekuje da u potpunosti personalizuje auto i prilagodi ga svojim željama i potrebama.

Ovakvi automobili se i kupuju da bi vlasnicima pružali maksimalno zadovoljstvo. Tako je test automobil, kao ogledni primerak bio nakrcan svakojakom dodatnom opremom koja je cenu automobila podigla za preko deset hiljada evra.

Za tu sumu dobijate vrhunski audio sistem, ergonomska sedišta presvučena kombinacijom kože i alkantare, senzore za parkiranje, opomenu prilikom napuštanja trake, ksenonske farove i aluminijumske naplatke od 17 inča.

Osim toga, na spisku opreme su i tempomat, kontrola pritiska u gumama, automatski dvozonski klima uređaj, elektronski interfejs sa kolor ekranom na vrhu instrument table, alarm, aluminijumski nosači na krovu i ukrasne lajsne i LED osvetljenje.

Najbolji u klasi

Institut EuroNCAP je testirao bezbednost Audija Q3 i proglasio ga je najbezbednijim u klasi malih SUV vozila sa osvojenih maksimalnih 5 zvezdica.

Posebno je pohvaljen način na koji Q3 štiti pešake prilikom udarca. Audi Q3 2.0 TDI Quattro S-tronic
zapremina motora 1968 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 4.200 o/min
obrtni moment 380 Nm pri 1.750 o/min
menjač manuelni robotizovani sa dva kvačila, 7 brzina
dimenzije (dužina/širina/visina) 4385/1831/1590 mm
međuosovinsko rastojanje 2603 mm
masa 1585 kg
rezervoar 64 l
prtljažnik 460 l
maks. brzina 212 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s
potrošnja (otvoreni put/kombinovano/grad) 5,3/5,9/7,0
emisija CO2 139 g/km (Euro 5)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: