Srpska premijera: Dacia Lodgy

Presudni elementi za doživljaj prostora u kojem se nalazite su dubina i visina. Presudni faktor za kupovinu Dačije je cena. Dačijini inženjeri, sa ovim činjenicama na umu, seli su za sto i definisali svoj prvi mini-van koji u Srbiji košta od 9.600 evra.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

15:46

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Možda ste i sami primetili, ako se nalazite u prostoriji površine 50 kvadratnih metara, vaš doživljaj prostora, odnosno veličine te sobe potpuno će zavisiti od visine plafona. Ako je plafon visok 2 metra, biće vam tesno, ali ako je plafon visok 4 metra, mislićete da ste u palati.

Kao što cenimo prostor, tako smo navikli da cenimo i automobile po njihovoj veličini. Na žalost, što nam automobil nudi više prostora, on je skuplji. U Dačiji su odlučili da poremete odnos između veličine vozila i količine novca koja je potrebna za njegovu kupovinu.
Širina sa retrovizorima: 2004mm; dužina: 4498mm; visina: 1714mm; meðuosovinsko rastojanje: 2810mm
Na ovoj skali, vrednost luksuza vrlo malo se pomerila u odnosu na ono što ste navikli kod Dačije. Luksuz nije ono za čim žude kupci Dačije Lodgy. Cena i prostor su presudni.

Kada sam seo pod Lodgijevu kupolu, shvatio sam koliko je velika površina krova i da je krov toliko visoko iznad moje glave, da me čudi zašto tavanica nije oslikana reprodukcijom nekog dela.

Prostor od naslona prednjih sedišta do petih vrata identičan je onome koji nudi i Renault Grand Espace.
Pogled na drugi i na treæi red sedišta
Sva sedišta, osim prednjih, moguće je savijati, vaditi, obarati i kombinovati po sistemu “skočko, skočko, zvezda… ” kako biste organizovali unutrašnjost u skladu sa potrebama.

Ipak, ovi sistemi nisu savršeni i ne funkcionišu glatko kao u Renaultovim modelima. Poluga koja drži zadnju klupu napravljena je od jednog komada plastike i nema mehanizam koji sprečava njeno kretanje preko vaših prstiju kada naslon vraćate u prvobitni položaj.

Dakle, ne šaljite ženu da podešava sedišta jer će joj stradati nokti, a onda znate kakav će vam biti put do odredišta.
Sam prtljažnik je dimenzja osrednje ostave. Donja ivica je veoma niska tako da šifonjer, frižider ili veš mašinu ne morate podizati visoko prilikom utovara.

Dačija nudi i svoj nameštaj za prtljažnik. Po ceni od 500 evra možete kupiti i treći red sedišta na koja (ali stvarno) mogu da se smeste dve odrasle osobe. Osim sigurnosnih pojaseva, uzvišene pozicije sedenja za posmatranje okoline, putnici u trećem redu imaju i držače za čaše.
Zapremina prtljažnika je 634 l. Ako oborite ili izvadite srednji red sedišta zapremina raste na 1861 odnosno 2617 l
Ono što će mnogim kupcima biti zanimljivije od trećeg reda sedišta u gepeku je zapremina rezervoara za gas koji će moći da ugrade u njega.

Nikada nisam ugradio bocu u svoj automobil, iako sam godinama vozio karavan. Mislio sam da, što imate veći prtljažnik veća je “greota” kvariti ga bocom.

Isto mislim i za Lodgy, ukoliko ne ugradite mali pljosnati rezervoar za gas, veliku bocu barem postavite duž vozila kako ne biste potpuno pregradili dužinu tovarnog prostora.
Peta vrata veoma su velike površine i potrebno je ustuknuti prilikom otvaranja. Sa druge strane, kada su otvorena, peta vrata mogu vam poslužiti kao nastrešnica i zaklon od sunca.
Zapremina prostora za skladištenje sitnica u kabini iznosi 30 l
Unutrašnjost Lodgyja osmišljena je bolje i kvalitetnije nego kod Dačijinih modela koje svakodnevno viđamo. Možemo reći da to i nije bio težak zadatak, ali kod modela opremljenim Laureate paketom opreme nećete naći previše razloga za kritikovanje.
Kožni volan, komande pri upravljaču, dvobojni enterijer, instrument tabla sa Renaulta Fluence, limiter brzine kretanja i veliki ekran osetljiv na dodir sa navigacionim uređajem debituju u Dačiji.
Pogled na komande klime, limitera brzine i grejanja zadnjeg stakla
Veliki LG multimedijalni uređaj koji će moći da se naruči kao dodatna oprema možda neće biti previše zanimljiv domaćim kupcima, ali u inostranstvu će svako biti primamljiva ponuda.

Ovaj uređaj zanimljiv mi je zbog nekoliko razloga. Njegova površina je zaista velika i po standardima vrhunskih proizvođača automobila, svakako veći nego u najnovijim Renaultima.

Rezolucija je odlična, kao i reakcija uređaja na pritisak prsta. Sva aktivna polja na ekranu su veoma dobro dizajnirana i lako ih je upotrebljavati tokom vožnje.

Postoje navigacione mape i za naš region, što nije čest slučaj u auto industriji.
Trend o kojem se priča u auto industriji, ali još uvek nije uzeo maha, je izbacivanje CD plejera iz kabina. Dačija je ovim uređajem napravila upravo taj korak. CD je zamenjen jednostavnijim, bržim i ekološkijim nosačem zvuka – USB priključkom.

Moguće je spojiti mobilni telefon sa njim, ali ako želite da odgovorite na dolazeći poziv, to ne možete uraditi na uobičajen način - preko dugmeta na upravljaču. To dugme ne postoji. Na poziv odgovarate preko višefunkcionalnog uređaja.
Sirena se aktivira pritiskom dugmeta na ruèici pokazivaèa pravca, ne na upravljaèu. U drugom planu su komande za podešavanje retrovizora i za aktiviranje sistema protiv proklizavanja.
Ipak, po prvi put u Dačijinoj istoriji, moguće je dobiti tastere na upravljaču. Oni služe da biste ograničili maksimalnu brzinu kretanja tokom vožnje. Ovo je sigurnosna funkcija korisna za vožnju putevima sa čestim kontrolama brzine kretanja. Ono što sam primetio tek po aktiviranju limitera jeste da ne postoji dugme za otkazivanje komande.

Ako bih morao da vozim brže od ograničenja koje sam sam sebi nametnuo, zbog preticanja, dovoljno je da pritisnem gas do kraja kako bih deaktivirao ograničenje. Čitav sistem se potpuno isključuje pomoću prekidača na centralnoj konzoli.
Na listu unapređenja uvrstio bih i postavljanje komandi bočnih stakala na uobičajene lokacije u vratima. Ranije, ove komande nalazile su se na centralnoj konzoli.

Takođe, kada uključite prskalicu za pranje vetrobranskog stakla odmah se aktiviraju brisači. Kod prethodnih modela ste mogli da prskate dok ne potrošite svu tečnost, ali brisači ne bi mrdali dok ih ne uključite.
Iako sam ovom prilikom prešao samo nekoliko kilometara Lodgyjem po Košutnjaku u Beogradu, vožnja novim modelom znatno je tiša nego što sam očekivao od Dačije.

Obruč upravljača na svim modelima, osim na najskupljem, je po mom mišljenju tanak, ali ako prelazite iz starog Golfa ili iz neke druge Dačije, to vam neće smetati.
Na krivudavom putu pored kuće u kojoj je “živeo” Bili Piton do izražaja je došla i umerena želja Lodgyja da se naginje tokom prolaska kroz oštre krivine. Takođe, do izražaja je došao i sistem upravljanja koji vas svojim reakcijama motiviše da vozite polako.

Kočnice su znatno unapređenje u odnosu na prethodne modele. Ne samo da efikasnije zaustavljaju auto več su i prijatnije za upotrebu i preciznije za doziranje.
1.5 dCI 110: Zapremina: 1461 kubika; Snaga: 107ks pri 4000 obrtaja; najveæi obrtni moment: 240Nm pri 1750 obrtaja; ubrzanje: 11,6s; max.brzina: 175kmh; 116g CO2/km, Euro V
Dacija Lodgy može biti poručena u tri paketa opreme, a pogonjena sa četiri različita motora.

Najjeftiniji “Base”model sa 1.6 benzincem snage 85 ks košta 9.600 evra. Ta cena će ostati na snazi uprkos promeni PDV-a. Srednji paket opreme sa ovim motorom koštaće 10.800 evra.
1.5 dCI: Zapremina: 1461 kubika; Snaga: 90ks pri 3750 obrtaja; najveæi obrtni moment: 200Nm pri 1750 obrtaja; ubrzanje: 12,4s; max.brzina: 169kmh; 109g CO2/km, Euro V
Ponuda dizel motora svodi se na 1.5 dCI različitih snaga – 90 i 110 ks. U srednjem paketu opreme 90 ks će koštati 12.900 evra dok će Laureate biti 1.000 evra skuplji.

Najjači dizel motor dostupan je samo uz vrhunski paket opreme i koštaće 14.400 evra.
1.6 MPI: Zapremina: 1598 kubika; Snaga: 83ks pri 5000 obrtaja; najveæi obrtni moment: 134Nm pri 2800 obrtaja; ubrzanje: 14,5s; max.brzina: 160kmh; 165g CO2/km, Euro V
Uskoro će biti dostupan i 1.2 TCE (turbo benzinac) sa 115 ks po ceni 13.300 evra. Iako neko može pomisliti da ovaj motor nije adekvatan za ovoliko vozilo, moram mu odmah reći da greši. Imao sam priliku da vozim prototip Lodgyja sa ovim motorom pre nekoliko meseci i moram vam reći da auto “leti”.
Svi modeli Lodgyja opremljeni su čeličnim felnama sa plastičnim poklopcima, a alu-felne dostupne su kao dodatna oprema. Lodgy je opremljen sa četiri vazdušna jastuka.

Za više utisaka iz vožnje pročitajte reportažu sa promocije Dačije Lodgy u Maroku.

Pogledajte kako će izgledati novi Logan i novi Sandero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: