Lancia Ypsilon 1.2 Gold

Iako u Srbji ne vlada veliko interesovanje za njih, “ženski” automobili imaju prednost za koju muškarci ne znaju. Veoma privlače žene koje vam bez oklevanja prilaze i započinju razgovor o automobilu. Jaooo što je leeep, koliko kooošta?.... Detalje i karakteristike najbolje je objasniti u obližnjem kafeu.

Podeli

Tekst i foto: Nenad Ćosić

Ovog leta dobio sam priliku da vozim upravo jedan takav automobil. Lancia Ypsilon najmanji je model u gami italijanskog proizvođača.

Najnovija verzija, koja je predstavljena 2011. godine, treća je generacija ovog automobila i ujedno prva koja je ponuđena u verziji sa 5 vrata. Na prvi pogled to se lako može prevideti, jer su kvake na zadnjim vratima sakrivene u “C” stubovima. 2

Razvoj novog Ypsilona započeo pre stvaranja alijanse FIAT-Chrysler. Ipak, konačna verzija automobila ima “chryslerovsku” masku hladnjaka koja je izgubila vertikalnu podelu karakterističnu za prethodne verzije.

U nekim zemljama, u kojima Lancia nije prisutna, poput Velike Britanije, Irske ili Japana, model Ypsilon se i prodaje pod značkom Chryslera. Ništa neobično ako se zna da polovinu aktuelne Lancijine game čine prepakovani i/ili preimenovani modeli Chryslera.

Ipak, osim par stilskih detalja, novi Ypsilon je po svemu drugom, od platforme, preko motora, do dizajna karoserije i enterijera, čistokrvni Italijan - koji se proizvodi u Poljskoj.

Lancia Ypsilon ostavlja veoma dobar prvi utisak, zahvaljujući pre svega upečatljivom dizajnu i pažljivo odabranim bojama karoserije.

Automobil koji sam vozio na testu imao je neke dodatke u odnosu na paket opreme Gold. Jedna od doplatnih opcija je dvobojna karoserija. Krov i hauba automobila ofarbani su u crnu Vulcano metalik nijansu, dok je ostatak karoserije obojen u Piombo metalik sivu.

Dizajn Lancije osmišljen je do najsitnijih detalja. Recimo, linija haube koja kreće od “nosa” automobila, nastavlja se na liniju na boku koja se prostire između vrata i prozora. Zatim se na sredini zadnjih vrata savija naglo nagore, da bi sa završila na mestu na kom se “C” stub spaja sa krovom.

Druga kriva počinje od registarske tablice na vratima prtljažnjika, odakle se izvija nagore, prateći liniju krova, i nastavlja do početka haube, gde se opet spaja sa prvom linijom.

Vrata Lancije Ypsilon isprofilisana su trećom linijom koja počinje na prednjem krilu, pa se paralelno sa tlom pruža do sredine zadnjih vrata, gde savija nadole i vraća se donjim delom vrata ponovo do prednjeg krila gde se i završava.

Jedan od najinteresantnijih detalja na karoseriji svakako su stop svetla, koja svojim oblikom potpuno definišu izgled zadnjih bokova automobila.

Dizajn, izbor nijansi i spoljna završna obrada, kao i elementi poput alu felni i hormiranih detalja, i pored malih dimenzija Ypsilona, odaju utisak skupog i kvalitetnog automobila. Može se reći da je Lancia Ypsilon na neki način postala "lifestyle" model.

Kada otvorite vrata novog Ypsilona i smestite se u vozačko sedište primetićete nešto neobično. Instrument tabla ne nalazi se tamo gde je kod većine automobila.

U ovoj Lanciji ona je na sredini, na vrhu centralne konzole. Rešenje je isto kao i na prethodne dve generacije, tako da ne predstavlja iznenađenje za one koji su ranije vozili Ypsilon.

Ovakav izbor nije baš ergonomski opravdan, s obzirom da vozač kada želi da pročita neki podatak sa instrumenata, mora da skreće pogled sa idealnog pravca koji se pruža od očiju preko vrha upravljača na put ispred automobila. Uprkos tome, Lancijini dizajneri nisu želeli da menjaju tradiciju uspostavljenu na prethodnim generacijama.

Ipak, ovo je “ženski” auto. A ako je žena za upravljačem, verovatno će se na mestu suvozača nalaziti muškarac, kojeg takođe interesuju podaci sa instrument table.

Znajući za to, dizajneri su odlučili da instrumente smeste na sredinu, kako bi bili dostupni i mučkarcima-suvozačima, s obzirom da oni često vole da savetuju i daju komentare tokom vožnje.

Vozač se, međutim, vrlo brzo navikne na ovaj nestandardni položaj instrumenata i kasnije mu ne smeta tokom vožnje.

Dizajn unutrašnjosti sledi koncepciju eksterijera. Kvalitet materijala, forme, detalji, sve to zaista utiče da se osećate kao da se nalazite u automobilu visoke klase.

Materijali na kontrolnoj tabli i tapacirungu vrata su prijatni i mekani na dodir. Iako tamnih nijansi, ovi materijali su u toplim tonovima, baš kao i veoma kvalitetne presvlake na sedištima.

Ipak, po jednom detalju vidi se da su u FIAT grupi štedeli. Ručice pokazivača pravca i brisača iste su kao i na jeftinijem FIAT-u Pandi (isti slučaj je recimo i kod Toyote Aygo i Lexusa).

Sa Pandom novi Ypsilon deli i FIAT-ovu “mini” platformu, za razliku od prethodne verzije koja je bila zasnovana na platformi modela Punto. To ne znači da je automobil sada u nižoj klasi, ali jeste za nekoliko centimetara niži i uži od Ypsilona druge generacije. Međuosvinsko rastojanje ostalo gotovo nepromenjeno.

Iako je automobil dugačak 3,84 metra, specifičan dizajn zaobljenih linija karoserije, uticao je i na veličinu prostora u kabini. Kako bi putnicima na zadnjim sedištima pružili dovoljno komfora, dizajneri Lancije su i na najnovijoj generaciji ovog automobila žrtvovali jedno mesto, tako da je zadnja klupa i dalje predviđena samo za dva putnika.

U tom stilu su oblikovana sedišta, a postoje i samo dva naslona za glavu i dva sigurnosna pojasa.

Ipak, to neće mnogo pomoći osobama natprosečne visine koje budu imale tu nesreću da se na dužim relacijama voze na zadnjim sedištima.

Neće im biti udobno, s obzirom da će zbog niskog krova na zadnjem delu automobila biti prinuđeni da se voze blago savijenog vrata.

Poređenja radi, novi FIAT Panda, koji je dvadesetak cm kraći, ima mesta za tri osobe na zadnjoj klupi, pri čemu ni oni viši od proseka neće dodirivati glavom krov automobila. Može se reći da je na modelu Ypsilon funkcionalnost podređana dizajnu i estetici automobila.

Budućeg vlasnika Lancije interesovaće percepcija iz pozicije vozača (i eventualno suvozača). Ovde stvari stoje bitno drugačije.

Prostora ima dovoljno, sedište vozača može se podestiti i po visini, baš kao i upravljač, tako da je moguće pronaći položaj koji pruža kombinaciju udobnosti i dobre preglednosti.

Osim na volanu, glavni fokus vozača/vozačice biće na centralnoj konzoli gde se praktično nalaze sve komande i instrumenti Lancije.

Središnji deo konzole zauzima fabrički radio CD/mp3 uređaj, koji je povezan sa šest zvučnika.

S obzirom da u paketu Gold audio komande na volanu nisu standardni deo opreme (doplata košta 60 evra), sva podešavanja obavljaju se direktno na samom uređaju. To ne predstavlje veliku prepreku, jer se dugmad i prekidači nalaze na dohvat ruke.

Jedina zamerka mogla bi da se odnosi na položaj točkića za jačinu zvuka, koji je smešten iza ručice za aktiviranje brisača.

Zbog toga će se, barem dok se ne naviknete, dešavati da vam desna ruka na putu od upravljača do točkića zakači i ručicu za brisače.

Pozicija ručice menjača dovodi do jednog većeg problema koji dolazi do izražaja tokom duže vožnje.

Deo centralne konzole u visini kolena vozača dosta je širok. Zbog toga vozač neće imati previše prostora za pomeranje desne noge, niti će moći da je odmori na dužim putovanjima.

Nova Lancija Ypsilon je pregledan automobil, sve dok se ne okrenete preko desnog ramena kako biste vozili u rikverc. Tada ćete se suočiti sa boljkom većine moderno dizajniranih automobila, predimenzioniranim C stubovima i suženim staklenim površinama.

Istina, kroz zadnje prozore probija se nešto dnevne svetlosti, ali oni nisu previše upotrebljivi za manevrisanje tokom parkiranja ili vožnje unazad.

Ako želita da vašu novu Lanciju Ypsilon zaštitite od ružnih ogrebotina i ulubljenja koja mogu nastati usled loše preglednosti, za parking senzore moraćete doplatiti 250 evra.

Osim toga, postoji i polunavođeni “Magic Parking” sistem koji najpre pomaže vozaču da pronađe dovoljno veliko parking mesto za automobil, a potom automatski upravljajući vozilom pomaže i da se auto uparkira na odabranu poziciju.

Ni ovaj sistem nije bio dostupan na test vozilu, ali se može dokupiti za dodatnih 450 evra.

Ispod haube automobila koji sam vozio tokom testa nalazi se FIAT-ov benzinski četvorocilindrični 1.2 litarski Fire Evo 2 motor. Ovaj agregat razvija 69 ks i identičan je onom koji pokreće novu Pandu, koju smo takođe nedavno imali prilike da testiramo.

Oba motora uparena su sa petostepenim ručnim menjačima, pa je i način na koji se voze i reaguju na komande gasa i menjanje stepena prenosa sličan kod oba automobila.

U jednoj rečenici, i Lancia Ypsilon 1.2 voli kada se vozi na višim obrtajim. Potrošnja će tada biti nešto viša, ali kada se recimo nalazite na prometnom putu, na kojem često morata da pretičete druga vozila, litar goriva više na 100 km zanemarljiv je u odnosu na vašu bezbednost.

Potrošnja benzina na testu iznosila je 7,5 l/100 km u gradskoj vožnji, u ekstremnim letnjim uslovima, kada je klima non-stop ukljčena.

Na otvorenom putu spuštala se i do 5,6, a tokom čitavog testa, u kombinovanim uslovima vožnje, bila je 6,8 l/100 km.

Uprkos malom međuosovinskom rastojanju, Lancia Ypsilon je udoban automobil. Pored oslanjanja i 15 inčnih točkova, za to su zaslužna i udobna sedišta.

Iako kratki sedalni deo neće previše obradovati natprosečno visoke putnike, on je u granicama standarda za ovu klasu automobila. Rupe i neravnine, kojima naši putevi obiluju, podnosi solidno, takođe zahvaljujući dobro odmerenom oslanjanju.

Lancia Ypsilon dobro savlađuje krivine, bez previše naginjanja, ali ne treba preterivati – ipak je reč o automobilu za uživanje, bez sportskih pretenzija.

Svojim imidžom, manevarskim sposobnostima (krug okretanja iznosi 9,4 m) i performansama novi Ypsilon je pre svega gradski automobil. To ne znači da ga ne možete voziti na dužim putovanjima.

Dvoje odraslih ljudi imaće potreban komfor i u vožnji do udaljenih destinacija, a i prtljažnik je sasvim dovoljan za njihove osnovne potrebe. Pozadi se može udobno smestiti i dvoje dece, ali prevoz četvoro odraslih putnika treba ograničiti na kraće relacije.

Zvučna izolacija pri većim brzinama sasvim je zadovoljavajuća.

Primerak sa testa opremljen je višim Gold paketom (u opciji je još i osnovni, ali sasvim solidan paket Silver). Paket Gold, čak i bez dodatne opreme, ima sve neophodne sigurnosne sisteme (šest vazdušnih jastuka, ABS).

On uključuje i stop/start sistem, koji sve češće postaje standarni deo opreme savremenih automobila.

Što se tiče nekih sadržaja koji podižu nivo funkcionalnosti, komfora i estetike, osim onih koji standardno dolaze u paketu Gold, na raspolaganju sam imao i svetla za maglu, specijalno dizajnirane “Y” 15 inčne alu felne i elektropodizače zadnjih stakala.

Ipak, ono što pravi veliku razliku u odnosu na standardnu Gold verziju jeste “bicolore” (dvobojna) karoserija. Sa njom Lancia Ypsilon izgleda potpuno drugačije i verujem da će većina kupaca koji se odluče za ovaj specifičan automobil, želeti da imaju baš takvu verziju.

Za opciju “bicolore” potrebno je doplatiti ne baš malu sumu od 600 evra.

Lancia Ypsilon je automobil koji imidžom i dizajnom odskače od konkurencije na tržištu. Kako svako zadovoljstvo mora da se plati, za model 1.2 Gold potrebno je izdvojiti 11.250 evra.

Kada na to dodamo opremu koja nije neophodna, ali koja Ypsilon čini onakvim automobilom kakvog ga vidite na ovim fotografijama (dvobojna karoserija, alu felne...), cena će se približiti sumi od 12.500 evra.

Kompromise u ovom slučaju teško je praviti, jer ipak je reč o "lifestyle" automobilu. Kada su u pitanju žene, verovatno će mu podjednako teško odoleti kao i dobrim cipelama i lepoj tašni.

Pogledajte galeriju fotografija Lancije Ypsilon 1.2 Gold.

Kompletan cenovnik možete naći na sajtu Lancije (.PDF).

Više tehničkih detalja o novoj generaciji modela Ypsilon možete pročitati ovde.

Vozili smo

Srpska premijera: Dacia Lodgy

Presudni elementi za doživljaj prostora u kojem se nalazite su dubina i visina. Presudni faktor za kupovinu Dačije je cena. Dačijini inženjeri, sa ovim činjenicama na umu, seli su za sto i definisali svoj prvi mini-van koji u Srbiji košta od 9.600 evra.

Vozili smo četvrtak 27.09. 15:08 Komentara: 30

Prva vožnja: Opel Astra (redizajn)

Došlo je vreme i za restilizaciju aktuelne game Opel Astre. Ipak, standardni modeli i tek predstavljena sedan verzija našli su se u senci noviteta u pogledu motora – verzije sa novim bi-turbo dizelašem zapremine 2.0 litra sa 195 ks i OPC verzije sa 2.0 turbo benzincem sa 280 ks.

Vozili smo utorak 25.09. 08:50 Komentara: 22

Mercedes Citan

Na francuskom jeziku reč opuštanje kaže se detant, a ovaj izraz se u diplomatiji koristi za otopljavanje odnosa, odnosno približavanje interesa. Detant se dogodio između Mercedesa i njihovih francuskih partnera, u čijoj simbiozi je nastao novi kombi Citan.

Vozili smo utorak 18.09. 08:55 Komentara: 24

Chevrolet Cruze Station Wagon 1.7 D

Vožnja autoputem razlikuje se od zemlje do zemlje. U Srbiji većina vozi levom trakom jer je desna u veoma lošem stanju. U Češkoj su autoputevi mahom sastavljeni od betonskih ploča, ali su se ove u desnoj traci deformisale tokom vremena pa vožnja podseća na neprekidno bandži skakanje.

Vozili smo ponedeljak 3.09. 08:50 Komentara: 21

Ford Mondeo 2.0 TDCi Trend

Ford Mondeo je dovoljno veliki, udoban, luksuzan i upotrebljiv da može odlično da se prilagodi potrebama i višečlane porodice, ali i firme, kao auto za duga putovanja, ali i za reprezentaciju.

Vozili smo četvrtak 30.08. 17:00 Komentara: 45

Mercedes B200 CDI BlueEFFICIENCY

Želeli biste da kupite Mercedes CLS ali jednostavno nemate novca za to? Dobar deo atmosfere i osećaja iz tog automobila potpuno je prenesen u novu B klasu, koja će vam poslužiti i kao poslovni i kao porodični auto.

Vozili smo četvrtak 23.08. 10:50 Komentara: 29

KIA Rio: 1.2 CVVT vs. 1.4 CRDi

Dilema benzin ili dizel najčešća je nedoumica prilikom kupovine automobila. Da bismo vam olakšali izbor, prikazali smo vam sve prednosti i nedostatke i jedne i druge opcije i to na jednom od najpopularnijih predstavnika u B segmentu – modelu KIA Rio.

Vozili smo četvrtak 16.08. 08:55 Komentara: 52

Lexus GS 450h

Ima li boljih puteva za probu luksuzne, snažne limuzine od nemačkog autobana. Pri tome, veoma je interesantno što je japanski proizvođač odabrao baš Nemačku za promociju svog novog modela, kada se zna da njegovi najveći konkurenti - E klasa, BMW Serije 5 i Audi A6 dolaze baš iz ove zemlje. A, možda i nije bila slučajnost to da najpopulariji američki premijum brend baš tu pokaže kako izgleda njihov hibrid, inače jedini “ful” hibrid među pomenutim automobilima...

Vozili smo četvrtak 9.08. 09:45 Komentara: 14
strana 1 od 2 idi na stranu