Mercedes B200 CDI BlueEFFICIENCY

Želeli biste da kupite Mercedes CLS ali jednostavno nemate novca za to? Dobar deo atmosfere i osećaja iz tog automobila potpuno je prenesen u novu B klasu, koja će vam poslužiti i kao poslovni i kao porodični auto.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2012.

12:00

Default images

Izvor - Auto Magazin

Iako su glavni konkurenti Mercedesa do sada bili poznati kao sportskiji kada su u pitanju modeli nižih klasa, situacija se u poslednje vreme promenila.

Kao što je, recimo, BMW Serije 1 praktično Z4 u malom pakovanju u pogledu voznih karakteristika i ponašanja na putu, tako i Mercedes nije želeo da B klasa ostane samo luksuzni MPV.

Tačno je da je osnovni koncept zadržan tako da je to i dalje jedini MPV u premijum C segmentu, ali sa ubrizganom DNK iz CLS-a.
Mercedes B klase: Dužina: 4359 mm, Širina: 1786 mm, Visina: 1558 mm; Meðuosovinsko rastojanje: 2699
Genetski inženjering i mehanika očigledno imaju zajedničke osobine, a Mercedes ih je iskoristio na najbolji mogući način.

B klasa se jednostavno mnogo razlikuje od MPV modela slične veličine, ne toliko u pogledu opreme koliko u načinu vožnje, ponašanja na putu, završne obrade i, uopšte, nemački strogo pedantnom solidnošću konstrukcije i izrade.
Dizajn unutrašnjosti je očekivano hladan sa materijalima visokog kvaliteta kao u skupljim Mercedesovim modelima.

Sportska atmosfera je sada daleko naglašenija a za to su se pobrinuli niklovani otvori za ventilaciju, ali i detalji od aluminijuma kao što su nožne komande i ručica menjača, a dobar deo komandne table je napravljen od materijala u boji aluminijuma.

Interesantno je da je volan sa alu detaljima gotovo identičan onom na CLS-u, a razlikuju se samo po tome što ovaj na B klasi nije zaravnjen na donjoj strani.
Inače, ergonomija i multifunkcionalni tasteri su im identični. Jedino su instrumenti dosta svedeni i tipični su za čuveni Mercedesov konzervativan ali precizan stil.

Očigledno je da dizajneri nisu imali na umu samo imućnije sredovečne i starije kupce, već i one mlađe, pa se stiče utisak da su mlađi ovoga puta čak imali prioritet.

Interesantni su i vrlo moderni detalji, kao što je recimo centralni displej koji je potpuno izdvojen iz instrument table, pa deluje kao da je za nju zakačen tablet.
Očigledno je ceo auto mnogo bogatije i pažljivije urađen nego prethodna verzija, predstavljena 2005. godine. Tada je prvi Mercedesov automobil C segmenta sa prednjim pogonom bio više praktičan i uslužan, nego prestižan i ekskluzivan.

E, pa, sada je očigledno kraj tome. Čim ga vidite na ulici, shvatićete da je pred vama nešto posebno i skupo, a to je ono što Mercedes i treba da predstavlja.

Osim karakteristika kupe-limuzine CLS, primećujemo i dosta sličnosti sa mnogo većim i skupljim MPV-om R klase. Ovaj put, mali „mercedes” zaista nikoga neće ostaviti ravnodušnim, bilo da mu se divi, ili smatra da ovakva vrsta automobila nije za njega.
„Šok” koji doživite kada vidite auto prvi put nastavlja se i kada otvorite vrata. Tu vas, za razliku od prethodika, očekije baš ono što želite i očekujete od automobila sa trokrakom zvezdom.

Prestiž, stil i kvalitet! Automobil koji je bio na testu imao je kabinu dizaniranu upravo onako kako bismo mi želeli, crno-crnu.

Tamna sedišta, tamne obloge na vratima, crna komandna tabla sa 3D „saće” aplikacijama od plastike i, ono što je nabitnije u ovoj priči, crno „nebo”. Kada uđete u ovaj automobil, prožme vas atmosfera koju ne možete doživeti ni u jednom drugom.
Kao što smo već naglasili, B klasa je jedini MPV automobil u premijum C segmentu, a to znači da treba da očekujete potpuno drugačiji način sedenja u odnosu na konkurente.

Sedišta su dosta povišena i sedite sa horiziontalno postavljenim butinama, kao kod visoke kancelarijske stolice.

Ovde ide i prva primedba na prednja sedišta. Donji deo je previše kratak, višim ljudima dođe tek do polovine butine, tako da vozaču i suvozaču ne pružaju preveliku potporu.

Postoje dve „škole” vozača, onih koji vole auto u koji lako mogu da uđu zbog povišenih sedišta i ne smeta im da se voze kao u autobusu, a tu su i oni koji bez prave limuzine u kojoj se sedi nisko i zavaljeno, kao, recimo u Mecedesu C klase, ne mogu da zamisle duže putovanje.
Mercedes B200 CDI BlueEFFICIENCY: zapremina 1796 ccm; 100 kW (136 KS) pri 3600-4400 o/min; obrtni moment 300 Nm pri 1600-3000 o/min
U B klasi ima obilje prostora u kabini, mnogo više nego kod prosečnog hečbeka C segmenta.

Ako se ne sećate, Mercedes je već u prvoj A klasi napravio revoluciju, kada je motor položio i zajedno sa ostatkom mehanike spakovao ispod poda kabine. Na taj način bolje je iskorišćen prostor između prednje i zadnje osovine i osetno je povećan prostor za putnike i za prtljag.

Bez dileme, novi Mercedes B klase će vam pružiti najviše prostora u segmentu.
Prtljažnik: 486/1545 l
Kada smo već kod kabine, očekuje vas prizor na koji nas je Mercedes navikao u zadnjih nekoliko decenija. Čiste i pregledne linije, čitki instrumenti i jasne, ergonomski raspoređene komande.

Nemačka fabrika je u B klasu ubacila komadovanje centralnim računarom pomoću kombinovanog „džojstika” smeštenog iza ručice menjača, kao kod većih modela.

Na zadnjoj klupi je takođe dobra atmosfera. Prostor za život imaju sva tri putnika, što je retkost u ovom segmetu. I prtljažnik je prostran, s tim što je dosta viši nego što je širok, tako da je potrebno da prtljag ređate jedan na drugi da biste u potpunosti iskoristili prostor.

Naravno, zahvaljujći pametno rešenoj zadnjoj klupi sa mogućnošću parcijalnog obaranja delova naslona, možete svoj skupi MPV da pretvorite u pravi teretni auto ako baš morate.
Komadovanje centralnim raèunarom pomoæu kombinovanog „džojstika” smeštenog iza ruèice menjaèa
Već smo napomenuli da je jedan od imperativa prilikom konstruisanja nove B klase bilo upravljanje. Naime, pokazalo se da kupci premijum automobila pored kvaliteta i praktičnosti vole da se njihovi automobili dobro, sportski ponašaju na putu.

Upravo zbog povišene MPV konstrukcije, inženjeri Mercedesa su imali težak zadatak. I još jednom, pokazali su da napretku tehnike nema kraja.

Uspeli su da podese šasiju i ogibljenje tako da se automobil minimalno naginje, što sa sobom donosi precizno i oštro upravljanje, i da ujedno automobil ne bude previše tvrd.

Novi Mercedes smo sa uživanjem "bacali” u zahtevne krivine i on je u najboljem maniru uzvraćao odličnim "hendlingom" i prenošenjem snage na podlogu.
Što se tiče motorizacije, Mercedes je tu stvari pojednostavio, po jedan benzinski i dizel motor sa po dve jačine.

Test automobil ima najjači u ponudi četvoroclilindrični turbo dizel zapremine 1.8 litara, snage 136 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od čak 300 Nm pri 1600 o/min.

Uz njega se odlično slaže šestostepeni manuelni menjač, uz koji B 200 CDI pruža zaista dobre performanse. Elastičan je, prilično tih i uglađen i uz to daje odličnu ekonomičnost. Maksimalna brzina iznosi 210 km/h, a za ubrzavanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 9,3 sekunde.

Test smo završili sa zaista dobrim prosekom od 6,9 litara na 100 kilometara. U gradu, Mercedes troši oko 8,5 litara, a na otvorenom između pet i sedam i po.
Nova B klasa nam se zaista dopala, pošto je donela i kvalitativne i kvantitativne pomake u odnosu na prethodnu verziju.

Kao i svaki automobil sa trokrakom zvezdom na maski hladnjaka, za svoju ekskluzivnost i kvalitet traži odgovarajuću cenu.

Naš skoro maksimalno opremljeni testni primerak košta oko 37 hiljada evra.

Cena Mercedesa B klase startuje od 22.420 evra za model sa benzinskim motorom B180, dok najjeftinija verzija modela B200 CDI košta 25.641 evro.

Pogledajte galeriju fotografija Mercedesa B200 CDI.

Više detalja o novoj B klasi možete pročitati na zvaničnom sajtu Mercedesa.

Kompletan cenovnik možete naći ovde (.PDF)

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ručica migavaca napokon na mestu

Mercedes u zadnjih nekoliko decenija ručicu migavaca pozicionira nisko sa leve strane upravljača, tamo gde je ne očekujete.

O tome pišemo i negodujemo svaki put kada testiramo Mercedes, pošto je potreban dobar period privikavanja kada prelazite sa ostalih automobila.

Kao da su nas slušali, konstruktori B klase su ručicu migavaca postavili na „pravo” mesto, odmah ispred prstiju, kada ruke držite pravilno na paocima volana u položaju „petnaest do tri”. Napokon! Mercedes B 200 CDI BlueEFFICIENCY
motor: zapremina 1796 ccm
motor: snaga 100 kW (136 KS) pri 3600-4400 o/min
motor: obrtni moment 300 Nm pri 1600-3000 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (dužina/širina/visina) 4359/1786/1558 mm
međuos. rastojanje 2699 mm
masa 1475 kg
prtljažnik 486/1545 l
rezervoar 50 l
pneumatici 225/40 R 18
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,8/4,4/5,4 l/100 km
emisija CO2 115 g/km
Oprema

Standard:
ABS, ESP, TCS, start/stop sistem, alu felne prečnika 18 inča, LED dnevna svetla, elektrohromatski unutrašnji i vozačev retrovizor, multifunkcionalni kožni volan, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača.

Senzor za kišu, senzor pritiska u pneumaticima, sportsko oslanjanje, el. preklapanje retrovizora, nebo u crnoj boji, sistem za prepoznavanje umora vozača, osvetljenje ogledla u suncobranima, adaptivno dugo svetlo, inteligentni sistem osvetljenja, zatamnjena termoizolujuća stakla.

Opcija:
Patosnice od velura, lumbalna podrška u četiri pravca, parking senzori sa sistemom za automatsko parkiranje, paket pepeljara, držač za čaše, panoramski krov, tempomat, filter čestica, priprema za navigaciju, audio sistem „20 CD“, termotronik automatski klima uređaj.

Inteligentni sistem osvetljenja, grejanje prednjih sedišta, „noćni“ paket, paket osvetljenja i vidljivosti, paket dodatnog prostora za odlaganje stvari, sportski paket opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: