Lexus GS 450h

Ima li boljih puteva za probu luksuzne, snažne limuzine od nemačkog autobana. Pri tome, veoma je interesantno što je japanski proizvođač odabrao baš Nemačku za promociju svog novog modela, kada se zna da njegovi najveći konkurenti - E klasa, BMW Serije 5 i Audi A6 dolaze baš iz ove zemlje. A, možda i nije bila slučajnost to da najpopulariji američki premijum brend baš tu pokaže kako izgleda njihov hibrid, inače jedini “ful” hibrid među pomenutim automobilima...

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

08:55

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

U srce Nemačke novinari Auto magazina stigli su da upoznaju američki automobil (japanske aure). Najpre "pticom" do Minhena, a onda Lexusom do Austrije, i poznatog, pre svega zimskog centra, Kicbila.

Dug put i dosta vremena za upoznavanje sa familijom koja je sinonim za prestiž i najnaprednija tehnološka rešenja.
Da krenemo od toga: kompletna GS porodica opremljena je najsavremenijim rešenjima aktivne i pasivne bezbednosti. PSC sistem optimizuje zategnutost prednjeg pojasa prilikom naglog kočenja, dok ACC u modelu GS 450h funkcioniše pri svim brzinama od 0 km/h.

Ni u jednoj verziji nema manje od deset vazdušnih jastuka, a prednji branik, hauba i krov izrađeni su od specijalnog talasastog lima tako osmišljenog da maksimalno zaštiti pešaka u slučaju sudara.

Da ne bi došlo do takve situacije ugrađen je sistem kočenja u slučaju opasnosti: na osnovu informacija koje dobija od senzora koji mere ubrzanje i brzinu sistem prati i koči u slučaju potrebe. Jednom rečju – sigurni ste!
Lexus GS 450h: dužina/širina/visina: 4.850/1.840/1.455 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2.850 mm
Perjanica modela GS, verzija koju smo i vozili na prezentaciji, model 450h je potpuni hibrid. Kao i do sada, poseduje benzinski i električni motor, koje može da koristi nezavisno, ili u sprezi.

O radu Lexusovog, odnosno Toyotinog hibridnog pogona do sada smo pisali nebrojeno puta, ali da se podsetimo gradiva.

Kada vozač traži maksimalne performanse, električni i benzinski motor će raditi zajedno.
Kod novog GS-a to znači da će na raspolaganju biti snaga od 245kW/354KS, koja će veliku i tešku limuzinu katapultirati iz mesta do 100 km/h za samo 5,9 sekundi, dok je maksimalna brzina 250 km/h.

Ovo su performanse na nivou konkurentskih limuzina koje nemaju hibridni sistem, a koje su više nego dovoljne da ostave u prašini vozače „sportskih” automobila koji traže kavgu na semaforu.

Prenos snage se nije mnogo menjao u odnosu na prethodnu verziju. To znači da su električni i benzinski motori povezani planetarnim menjačem, preko kojeg se snaga prenosi na zadnje točkove, tu je i generator struje koji prilikom svakog usporavanja generiše energiju koju skladišti u (Ni-MH) bateriju, koja napaja električni motor.
Kada ljubiteljima brzine pomenete hibridne automobile, oni uvek tvrde kako su to dosadna, ekološka vozila bez značajnijih performansi.

U ovom slučaju, to ne može biti dalje od istine. Pogledajte samo benzinski motor koji se nalazi ispod haube GS-a. To je V6 od 3.5 litara, koji razvija 290 konjskih snaga.

Naravno, Leksus ga je napravio tako da bude maksimalno efikasan. Zbog toga su se opet odlučili za etkinsonov ciklus sagorevanja, koji praktično uvodi peti radni takt.

Takođe, tu je poslednja generacija sistema ubrizgavanja goriva, koji pored brizgaljki koje direktno serviraju benzin u komoru za sagorevanje, poseduje još jedan set brizgaljki koje su klasično smeštene na usisnu granu.
Ukupna snaga hibridnog pogona (kW/ks): 254/345; obrtni moment: 352 Nm
Ovako podešen benzinac u hibridnom vozilu ima čak 23 odsto manju potrošnju u odnosu na prethodni model. Fabika navodi prosečnu potrošnju od samo 5,9 litara benzina na 100 km puta, i beleži emisiju CO2 od 137 g/100 km.

Kupci nove limuzine na raspolaganju imaju i adaptivni sistem oslanjanja. Elektro-hidraulički sistem ima mogućnost promene parametara oslanjanja na „dugme”, tako da po želji vaša limuzina može da bude svilenkasto udobna za svaki dan, a opet može da se ukruti i spremi za vrlo ozbiljne sportske zadatke.
Ali, nije sve samo u performansama. Dosta se kalkulisalo i sa prostorom za putnike. Tako je prostor za noge putnika napred povećan za 30 mm, a nazad za 25 mm, dok je prtljažnik 60 posto veći od modela predhodne generacije i iznosi to 482 litra, što je pravi magacin na točkovima.

Vrhunski audio sistem potpisuje firma Mark Levinson. U auto je ugrađeno čak 17 zvučnika, koje pokreće pojačalo od 835 vati, što Lexus pretvara u najbolju akustičnu sobu.
I, kako to ide, verujemo da pitate? Iskreno, ovako stoje stvari: ovo je, najpre, jedan od najfinijih automobila koje je vaš izveštač vozio poslednjih godina.

Bilo je i jačih, i skupljih, ali je Lexus GS auto sa dušom. Sedišta su prave fotelje, sedite kao u salonu, sve je pregledno, očigledno i upadljivo kvalitetno, skoro savršeno.

Ni zvuk motora ne kvari sliku: snažan, ne bučan, rezak, nagoveštava svu raskoš združene benzinske i elektro konjice.
Beskompromisna ubrzanja, udobna vožnja od oko 200 km/h na sat (u Nemačkoj, i tamo gde nema ograničenja), čak i poprilično duga ruta po planinskim putevima Austrije, nisu nam pokvarili raspoloženje.

Posle nekoliko sati vožnje samo je odelo bilo za peglanje, sve ostalo bilo je u savršenoj formi.

Ovde, međutim, stajemo, i najavljujemo kompletni test uskoro, jer je Lexus GS već stigao na tržište Srbije. Dok smo mi testirali najmoćniju verziju 450h na putu od Minhena do Kicbila, prvi primerci su već pronašli kupce u Beogradu.

Cena Lexusa GS 450h na našem tržištu kreće se od 55.000 evra do 70.800 evra.

Detalji su važni...

Ono na čemu je Lexus isnsistirao jesu detalji koji GS čine jednom od najluksuznijih limuzina u klasi. Recimo, tu je novi sistem klimatizacije koji najblaže i najpreciznije moguće raspršuje sveži vazduh oko putnika, kako bi atmosfera u kabini bila što prijatnija.

Išlo se toliko u detalje, da su u svako sedište ugradili senzor koji otkriva da li u njemu ima putnika. Ako je prazno, sistem automatski zatvara žaluzine (četvorozonskog sistema) kako se ne bi uzalud trošili resursi.

Upotrebili su i nano tehnologiju. U struju vazduha „klima” ispušta negativno namagnetisane nano čestice koje sa sebe vežu sve pozitivno naelektrisane čestice prljavštine i tako vrlo efikasno pročišćavaju kabinu.

Pogledajte galeriju fotografija Lexusa GS 450h.

Više detalja o novom GS-u 450h možete pročitati na zvaničnom sajtu Lexusa.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: