Ford Focus 1.6 Ecoboost Titanium

Za treću generaciju Focusa, Ford je spremio mladalačko-sportski izgled, nove turbo benzinske motore koji malo troše i već prepoznatljivo upravljanje. Na testu se našla limuzina sa motorom od 150 ks.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

22:36

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Prethodna generacija Ford Focusa proslavila se zahvaljujući svom "New Edge” dizajnu. Imao je oštre linije i neobičan, konzervativan oblik.

Za treću generaciju, Ford je očigledno odlučio da krene upravo suprotnim putem. Konstruisao je mladalački i sportskiji auto, a pri tome su u velikoj meri zadržali prepoznatljiv izgled.

U stvari, dizjaneri su se vratili na osnovnu ideju još uvek vrlo popularnog Focusa prve generacije.
Možda zvuči neverovatno, ali veliki uspeh jednog modela stvara fabrici velike probleme kada dođe vreme za njegovu zamenu, a to se Fordu događa već treći put za redom.

Naime, javnost sa nestrpljenjem očekuje automobil koji će u svakom pogledu prevazići prethodnika, pri čemu se svaka mana stavlja pod mikroskop i preuveličava.

U našu redakciju stigao je Focus sa limuzinskom karoserijom opremljen novim turbo benzinskim motorom od 1.6 litara i bogatom Titanium opremom.
Ford Focus sedan: Dužina: 4535 mm, Širina: 1825 mm, Visina: 1485 mm; Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Ford je jedan od retkih proizvođača koji u poslednje vreme proizvodi limuzinu paralelno sa osnovnim hečbek modelom. To je razumljivo, pošto je limuzina veoma popularna na tržištu Amerike.

O dizajnu ove verzije imali smo prilike da porazgovaramo sa glavnim dizajnerom Forda na Salonu automobila u Ženevi.

On je istakao da je vrlo zadovoljan izgledom limuzine, čija linija krova podseća na sportske kupee.

Pri tome, nisu morali da povećavaju međuosovinsko rastojanje, tako da je mehanička platforma limuzine i hečbeka ostala ista.
Po poslednjoj modi, i prednja i zadnja svetla duboko zalaze u bokove automobila, a zadnji kraj sa kratkim poklopcem prtljažnika ne narušava proporcije karoserije.

Ford je odoleo trendu neprestanog povećanja modela, tako da su dimenzije ostale manje-više nepromenjene; međuosovinsko rastojanje je veće za jedan centimetar (2.650 mm), dužina kod limuzine je veća za desetak centimetara (4.535 mm), dok je visina gotovo nepromenjena (1485 mm).
Prtljažnik 475l, rezervoar 55l
Slično je i sa prtljažnikom koji ima zapreminu od 475 litara. Prtljažnik je vrlo prostran i ima veliku površinu, dok mu je pristup donekle otežan zahvaljujući malom otvoru.

Da biste dohvatili stvari koje su smeštene kraj naslona sedišta, morate gotovo celi da se uvučete u prtljažnik.

No, iako nepraktično, ovo je zajedničko sa većinom limuzina u klasi.
Focus se nalazi u sredini C segmenta i tako na najbolji način kombinuje dobru upravljivost i agilnost u gradskim uslovima sa prostorom u kabini i prtljažniku.

Vrata su masivna i otvaraju se široko, tako da obezbeđuju lak ulazak u kabinu.

Već na prvi pogled primećujemo da je unutrašnjost urađena u istom stilu kao eksterijer. To znači da je komandna tabla vrlo moderna, sa dubokim dobro zasenjenim mestom za instrumente i naglašenom centralnom konzolom. Sušta suprotnost prethodnom Focusu.

Lako je primetiti da su dizajneri i ovde iskoristili ideje prikazane na Fiesti, sa otvorima za ventilaciju i tasterima audio uređaja raspoređenim tako da podsećaju na pticu raširenih krila.

Naravno, sve ovo je urađeno sa velikom dozom elegancije, pošto je Focus usmeren i na mlađe kupce, ali i na poslovne i porodične ljude.
Ford je otišao korak dalje u odnosu na Fiestu i sve komande, instrumente, displeje, pa čak i kazaljke na instrumentima osvetlio je svetlo plavom, gotovo cijan bojom.

Nama se zaista dopala ova kombinacija boja pošto je opuštajuća i prijatna i danju i noću.

Opštem utisku doprinosi i kvalitet plastike koji je čak na višem nivou od prethodnika, koji je slovio za vrlo kvalitetan auto.

U verziji koju smo testirali, fabrika nije previše eksperimentisala sa bojama, tako da preovladava crna, što smatramo za elegantno i neutralno rešenje koje se većini dopada.
Kabina je puna manjih i većih pregrada za smeštanje stvari.

Prednja sedišta pružaju dobru potporu telu, međutim dizajnirana su pomalo neobično, tako da vozač, bez obzira na svoju građu, uvek misli da je sedište za jedan broj manje nego što bi mu prijalo.

Identičnu primedbu imali smo i pre šest-sedam godina, kada smo prvi put testirali Focus prethodne generacije, pa zaključujemo da Ford, ili ne čita naše tekstove, ili je ovo stil koji renomirana fabrika prati već duže vreme.

Prilično smo sigurni da je u pitanju ovo drugo.
Ako ništa drugo, prednja sedišta više nisu previše tvrda, tako da vozač i suvozač na njima mogu da se opuste.

Zadnja klupa je dovoljno prostrana i nudi smeštaj dovoljan za tri odrasle osobe. Prostor za glavu je izdašan, tako da potpunom komforu može da zasmeta samo mesto za kolena.

Ako su prednja sedišta povučena do kraja, pozadi svakako neće biti dovoljno mesta za dvometraše.
Kao i u drugim Fordovim modelima, ergonomija je na vrlo visokom nivou. Komande su postavljene na odgovarajućem mestu, a vozačko sedište i točak upravljača mogu da se podešavaju u svim pravcima.

Upravljač sa četiri kraka je debeo i presvučen je prijatnom kožom. Ručica menjača je precizna i ima kratke hodove, a sinhronizacija je brza, tako da je menjač vrlo prijatan za korišćenje u svim uslovima vožnje.

Jedina zamerka odnosi se na položaj tastera za startovanje motora. On je smešten iza upravljača i skoro u potpunosti je sakriven, a ne pomaže mu ni to što je zakošen. Vozač, čak i kada se navikne na auto mora svaki put da ga napipava.
Preglednost je u proseku klase. Pogled u napred je zadovoljavajući, dok visoki bokovi i naslon zadnje klupe gotovo u potpunosti blokiraju pogled u nazad, tako da je provlačenje na uskom prostoru neprijatno.

Uvek vam kroz glavu prolazi misao da ste prevideli neki stubić ili visoki ivičnjak koji mogu ozbiljno da oštete lim.

Tu vozaču uveliko pomažu veliki i pregledni retrovizori, kao i senzori za vožnju u nazad, čiju doplatu vam toplo preporučujemo.
Testirani automobil je imao prestižnu Titanium opremu.

Na spisku se nalaze automatski klima uređaj sa dve zone, audio uređaj "ICE 3” sa šest zvučnika, centralna brava sa beskontaktnim sistemom, putni računar, električno podešavanje retrovizora, imobilajzer, šest vazdušnih jastuka, ABS, EBA, EBL, ESP, tonirana stakla, tempomat, aluminijumski naplaci prečnika 17 inča, senzori za farove i kišu.

Ovako bogatu opremu možete oplemeniti, pa je automobil koji vam prikazujemo imao ksenon farove, grejač vetrobrana i mlaznica za pranje, kao i "Easy Driver Pack” koji sadrži automatske električne pokretače svih prozora, parking senzore i elektro preklopive retrovizore.

Naš savet je da svakako doplatite za Sony audio sistem, pošto je fabrički uređaj prosečan, a uz Sony dobijate i veći kolor displej na komandnoj tabli.
Ford Focus je čuven po odličnom "hendlingu" i ležanju na putu i sa zadovoljstvom konstatujemo da su kod treće generacije stvari bolje nego ikada!

Sistem oslanjanja je izbalansiran do perfekcije. Upravljač je vrlo direktan, automobil neverovatno lako i precizno prati vozačeve želje.

Upravljački mehanizam je projektovan tako da vozaču pruža dovoljno "feedback"-a, tako da sa punim poverenjem sme da automobilom uđe u krivinu velikom brzinom.

Nivo prijanjana je vrlo visok, čak i sa zimskim pneumaticima koji su bili montirani na automobil. Zahvaljujući izbalansirnosti oslanjanja, automobil nema tendenciju ka preupravljanju ili podupravljanju.
Naravno, velika većina ljudi ne kupuje automobil da bi njime simulirali trke. Za njih je važnija činjenica da su kočnice vrlo ubedljive, da automobil nudi velike rezerve i predvidivo ponašanje u slučaju da se u vožnji dogodi nešto neplanirano.

U svakom slučaju, hteli to ili ne, okretnost auta i sposobnost ogibljenja će svakom izmamiti osmeh na lice.

I pored tvrdog ogibljenja, komfor nije narušen. Sve vrste neravnina Focus u velikoj meri upija, tako da do putnika dolaze samo dobro prigušeni trzaji.

Motor i mehanika su dobro izolovani. Fijuk vazduha je umeren čak i pri maksimalnoj brzini.
Ford Focus 1.6 Ecoboost: zapremina 1596 ccm.; snaga: 110 kW/150 KS pri 5700 o/min; obrtni moment 270 Nm pri 1600-4000 o/min
U celu priču oko dobre dinamike Focusa odlično se uklopio novi Fordov turbo-benzinski motor Ecoboost.

Konstruktori su na redni četvorocilindraš zapremine 1.6 litara ugradili najmoderniju dostupnu tehniku: direktno ubrizgavanje benzina, turbo punjač male inercije, sisteme za prečišćavanje izduvnih gasova i dobili agregat koji zamenjuje klasične dvolitraše, a pri tome ima mnogo bolje vozne osobine i manju potrošnju.

Slabija verzija, koju smo testirali, raspolaže sa 150 konjskih snaga pri 5.700 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od čak 270 Nm u rasponu od 1.600 do 4.000 o/min.

Od ovih podataka i porodične limuzine ne biste očekivali fenomenalne performanse, ali novi Ecoboost oduševljava u svakom pogledu.
Na gas reaguje momentalno, turbo rupa bukvalno ne postoji, a vuče u svim obrtajima.

Ne postoji situacija u kojoj će vozača ostaviti na cedilu. Iako ima vrlo duge stepene prenosa, skoro kao kod dizelaša (pri 130 km/h se vrti na oko 2.600 o/min), snažno povlači već od 1.200 o/min i nezaustavljiv je do limitera.

Trećom ćete stići čak do 160 km/h, a do tada će velika većina automobila biti daleko iza vas. Klasični atmosferski dvolitarski motor jednostavno ne može ni da priđe ovakvom nivou performansi, a ono što je još bitnije, ne može da pruži ovakav užitak u vožnji.
Fordov turbo-benzinac je sasvim sigurno jedan od najboljih u klasi. Ovu konstataciju potkrepljuju i podaci o potrošnji. Prosek testa iznosio je 7,9 litara benzina na 100 km puta.

U gradu potrošnja se kreće između 7,5 i 8,5 litara, a na otvorenom od 4,8 do 8,5 litara. Recimo, pri konstantnih 80 km/h Focus troši samo 4,5 litara, a pri 130 km/h 7,2 litra benzina.

Ovo je možda čak i bolji rezultat u odnosu na turbo dizele sličnih performansi, tako da sa radošću konstatujemo da je napokon došla era benzinaca. Oni su mnogo zabavniji i prirodniji za vožnju, a sada zbog toga vaš novčanik neće trpeti.
Prvi susret sa novim Ford Focusom je bio izuzetno pozitivan. Ford ponovo u rukama ima moćan adut koji će ga održati u vrhu prodaje u svetu.

Tome će svakako doprineti i prilično umerena cena. U Srbiji možete nabaviti Focus već za 11.875 evra, pri čemu dobijate hečbek sa novim 1.6 benzincem od 85 KS i Ambiente paketom opreme.

Testirani automobil, krcat dodatnom opremom, košta 19.670 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati ovde (PDF dokument).

Više tehničkih detalja možete saznati na Fordovom sajtu.

Pogledajte galeriju fotografija Ford Focus 1.6 Ecoboost Titanium.

Ocena
Ford nam je ponudio ono na šta smo navikli; vrlo zreo, kvalitetan i moderan automobil za relativno povoljnu cenu. Izuzetno upravljanje i fantastični novi turbo benzinski motor držaće vam osmeh na licu svaki put kada sednete u Focus.
ZA: snažan i štedljiv motor, performanse, ponašanje na putu, ergonomija, kvalitet
PROTIV: položaj „start-stop” dugmeta, prednja sedišta, prosečan audio sistem

Noćni ambijent

Prilikom kreiranja kabine, fabrika se ne trudi da obezbedi samo prijatan dizajn i dobru ergonomiju, već kompletan ambijent u kom putnici uživaju.

Tako bogato opremljeni test automobil ima ambijentalno osvetljenje kabine, počev od svetla na plafonu koje obasjava centralnu konzolu, preko svetala u prostoru za noge, policama u vratima i oko kvaka, pa do svetla u držačima za čaše.

Fabrika je ugradila potenciometar kojim birate intezitet, a možete odabrati jednu od šest pastelnih boja.

Senzor pritisaka u gumama

Senzor pritiska u pneumaticima mnogi smatraju nepotrebnim jer su gume vrlo izdržljive i trajne.

Međutim, kada se desi defekt, kao nama u toku testa, auto vas obaveštava da je pritisak nizak, tako da možete na vreme da stanete i reagujete. Na taj način možete sprečiti nesreću, ali i veliki trošak.

Mi smo rezervni točak stavili daleko pre nego što je probušena guma izgubila sav pritisak, tako da nije došlo do oštećenja pneumatika ili naplatka.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Ford Focus 1.6 Ecoboost Titanium
zapremina 1596 ccm
snaga 110 kW/150 KS pri 5700 o/min
obrtni moment 270 Nm pri 1600-4000 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 4535/1825/1485mm
međuosovinsko rastojanje 2650mm
prtljažnik 475l
rezervoar 55l
pneumatici 215/50 R17
masa 1265kg
maks. brzina 212 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 5,0/6,0/7,7 l/100 km
Oprema
ABS, EBA, EBL, ESP standard
prednji i bočni vazdušni jastuci standard
vazdušne zavese standard
multifunkcionalni volan standard
el. podizači prednjih prozora standard
tonirana stakla standard
el. podesivi retrovizori sa grejačima standard
putni računar standard
radio MP3 CD sa šest zvučnika standard
bluetooth konekcija za mobilni standard
automatski klima uređaj sa dve zone standard
prednji naslon za ruku standard
kožom obložen volan i ručica standard
ambijentalno osvetljenje standard
kozmetička ogledala sa osvetljenjem standard
prednja sedišta podesiva po visini standard
alu felne 17 inča standard
senzori za kišu i farove standard
LED osvetljenje standard
tempomat, standard
sistem za praćenje pritiska u pneumaticima standard
ksenon farovi sa pranjem i nivelacijom opcija
grejač vetrobrana i mlaznica opcija
parking senzori opcija
električno preklopivi retrovizori opcija
automatski elektro pokretači na svim prozorima opcija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: