Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D

Novi Mazdin model CX-5 predstavlja najveći skok koji je kompanija napravila u poslednjih 5 godina.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

22:29

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Do ovog zaključka sam došao posle prve test vožnje Mazde CX-5, na upravo održanoj međunarodnoj prezentaciji u Austriji. Mislim da je ovaj model kompletnije iznenađenje i od aktuelne Mazde 6, koja je po svom pojavljivanju više oduševljavala atraktivnom spoljašnjošću nego enterijerom.
Širina: 1840mm; dužina: 4555mm; visina: 1710mm; meðuosovinsko rastojanje: 2700mm
Na tržištu postoji bezbroj modela u ovoj klasi, među kojima su VW Tiguan, Toyota RAV-4, Nissan Qashqai, Ford Kuga, KIA Sportage… Svi ovi modeli promišljeni su do najsitnijih detalja, a nude razne luksuze, zanimljive oblike karoserije i prostrane kabine.

Klasa krosovera ili kompaktnih SUV-ova toliko je popunjena da niko ne bi ni primetio da Mazda u njoj nema svog predstsavnika.
2,2 Skyactiv-D AWD At. Zapremina: 2191 kubika; Snaga: 175ks pri 4500 obrtaja; najveæi obrtni moment: 420Nm pri 2000 obrtaja; ubrzanje: 9,4s; max.brzina: 204kmh; 144g CO2/km, Euro VI
Ipak, istina je da su vozila ove klase veoma privlačna kupcima širom sveta i retko koji proizvođač želi da ispadne iz trke.

Zbog prilično zahtevne situacije, tvorci Mazdinih automobila imali su zadatak da osmisle, a zatim i da primene brojne arugmente koje će moći da upotrebe protiv konkurencije.
2,2 Skyactiv-D AWD At. Zapremina: 2191 kubika; Snaga: 150ks pri 4500 obrtaja; najveæi obrtni moment: 380Nm pri 1800 obrtaja; ubrzanje: 10,2s; max.brzina: 194kmh; 144g CO2/km, Euro VI
Pre svega, odlučili su da ponude automobil koji je među najvećima u klasi, i što se tiče prostora u kabini i u prtljažniku. Međuosovinsko rastojanje je 2,7 metara, isto kao kod, recimo Lexusa RX450h.

U Mazdi kažu da trenutno niko od konkurenata ne nudi više prostora za noge putnicima na zadnjoj klupi.
Prednja sedišta su pomerena skoro do svojih krajnjih granica
Ove karakteristike automobila posebno su značajne porodicama sa decom. Kada počne pakovanje kolica, kofera i sedišta za decu, roditelji cene svaki milimetar prostora koji njihov automobil nudi.

Takođe, svoj deci u nekom uzrastu bude zanimljivo da šutiraju naslone prednjih sedišta tokom vožnje. Što je više prostora pozadi, deca će kasnije tokom odrastanja moći da dohvate prednje sedište.
Zavesica se podiže zajedno sa polopcem prtljažnika i policom.
Prtljažnik je zapremine 503l i ne postoji treći red sedišta. Otvor prtljažnika nalazi se na dobroj visini, pod je ravan pa ove karakteristike znače da je i utovar kabastih predmeta olakšan.

Svi koji su visoki preko 175 cm trebalo bi da budu oprezni kada se kreću ispod poklopca prtljažnika jer se njegova ivica ne podiže visko.
Zanimljiv detalj je da na naslonu zadnje klupe možete oboriti samo srednji deo, čime je omogućen istovremeni prevoz 4 putnika i dugačkih predmeta. Svaki segment zadnje klupe obara se veoma lako, pomoću polugica smeštenih u prtljažniku.
2,0 Skyactiv-G AWD MT. Zapremina: 1998 kubika; Snaga: 165ks pri 6000 obrtaja; najveæi obrtni moment: 210Nm pri 4000 obrtaja; ubrzanje: 10,5s; max.brzina: 197kmh; 155g CO2/km, Euro V
Izgled Mazde CX-5 potpuno je svež. Nema delova i oblika koji su preuzeti sa drugih Mazdinih modela. U Mazdi su razvili čitavu filozofiju dizajna svojih modela zvanu KODO. Više detalja o KODO dizajnu možete pročitati u reportaži sa prezentacije koncepta Mazda Shinari.
Iako sam CX-5 viđao i tokom razvoja i na sajmovima, moram priznati da je susret na asfaltu stvorio sasvim drugačiji utisak.

Prvo što mi je privuklo pažnju, naravno, bila je neobična maska hladnjaka za koju ne mogu da kažem da je fotogenična. Uživo izgleda sasvim drugačije, pre svega jer je veoma izbačena napred, pa gotovo preuzima ulogu branika.
Pre nego što donesete zaključak o tome da li vam se dopada ili ne, preneću vam šta sam na prezentaciji saznao od Mazdinih dizajnera. Čitav prednji deo treba da podeća na gepardov anfas. Sama maska trebalo bi da bude njuška, farovi su oči… Kada sam video dizajnerovu skicu geparda, mogao sam da kažem “OK, liči”.
Cilj dizajnerskog tima bio je da vozači drugih automobila, kada vide CX-5 u svojim retrovizorima, pomisle da taj auto izgleda kao neki grabljivac.
Hromirana lajsna prenosi se sa maske hladnjaka u unutrašnjost fara. Ovaj detalj nalaziæe se na svim novim modelima.
Ta želja za izgledom predatora nastavlja se i duž boka automobila pomoću naglašenih okvira točkova i linija koje se strmo uzdižu prema zadnjem delu.
Model koji sam vozio na prezentaciji u Austriji bio je opremljen visokim paketom opreme koji je osim ksenonskih farova podrazumevao i sistem za otvaranje vrata bez ključa. U Mazdi su se opredelili za po jedno malo crno dugme na prednjim vratima, smešteno u bravi, pomoću kojeg možete otključavati i zaključavati vrata.
Vrata su veoma masivna, pre svega jer se prostiru preko sajtni. Ovo praktično rešenje počelo je da primenjuje sve više proizvođača na svojim krosoverima a pomaže da vam nogavice ostanu čiste kada ulazite ili izlazite iz prljavog automobila. Pragovi na automobilima toliko su se ugojili u poslednjih nekoliko godina da je njihovo glancanje odećom postalo neizbežno.
Elegantan i kvalitetan enterijer. Odlièna zvuèna izolacija i udobnost.
Unutrašnjost nove Mazde me je najviše iznenadila. I to prijatno.

Ovo je potpuno druga priča u odnosu na Mazdu 3, koju smo vam nedavno predstavili. U stvari, ovo je potpuno druga priča u odnosu na bilo koju drugu Mazdu.
Ukrasi i posveæenost detaljima. Tokom test vožnje nisam uspeo da uoèim elemente na kojima se upadljivo štedeo novac.
Kada sam seo u auto i zatvorio vrata, nestala je sva buka koju je stvarao jak vetar u okolini bečkog aerodroma. Kombinacija crne i krem boje enterijera sa aplikacijama od pravog aluminijuma čini kabinu veoma prijatnom za boravak i pojačava utisak dobre izrade.
Visoka boèna ivica pruža vozaèu dodatni oseæaj sigurnosti.
Nova sedišta veoma su udobna. Kao vozaču, sedište mi jedan od najvažnijih delova automobila jer je apsolutno neizbežno tokom vožnje. Zbog toga nikada nisam mogao da razumem trend skraćivanja i smanjivanja površine za sedenje u cilju uštede materijala, odnosno smanjenja troškova proizvodnje automobila.
U Mazdi CX-5, sedalni deo je produžen tako da pruža sasvim adekvatnu podršku tokom vožnje, bolju nego na prethodnim Mazdinim modelima.
Pozicija za upravljačem povoljnija je u odnosu na neke konkurente, pre svega zbog položaja samog upravljača koji pod odličnim uglom izlazi iz centralne konzole. Prostor koji imate oko glave takođe se retko pronalazi kod konkurencije.
Potpuno je promenjen stil centralne konzole u odnosu na druge Mazdine modele.

Jednostava je i elegantna, a na prvi pogled me je podsetila na stil primenjen u kabinama BMW-a. Konzola je blago ispupčena u svom centralnom delu a zatim se lagano vraća prema ivicama kabine. Elementi dizajna raspoređeni su horizontalno i svi su tanki kako bi se pojačao utisak širine kabine.
Nedostatak prostora za sitnice.
Zbog ovako fino dizajnirane unutrašnjosti, javlja se nedostatak prostora za odlaganje sitnica. To nije u skladu sa trendom mega-upotrebljivih kabina svojstvenih za ovu klasu u kojima zatureni predmet možete slučajno pronaći tek za nekoliko meseci.

Osim malog prostora na dnu centralne konzole u koji jedva mogu da stanu dva telefona, postoji jedan držač za čaše (pored dva u vratima). Ovde ne ubrajam dve zatvorene kasete, jednu ispred suvozača i jednu između prednjih sedišta.
Na vrhu centralne konzole nalazi se “multi-medijalni” uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, dijagonale 5,8 inča.

Iako mu je pozicija odlična, nalazi se u vidnom polju i na dohvat ruke, izgleda potpuno nepripadajuće u ovako finoj kabini. Pomislio sam da su dizajneri u Mazdi odradili centralnu konzolu, a kada su došli do ovog dela ostavili su rupu, koja će na pokretnoj traci biti popunjena uređajem razvijenim od strane ljudi koji nikada nisu brifovani o ostatku automobila.
Časovnik se ne nalazi ni na ovom ekranu, ni na tabli sa instrumentima već je izdvojen i usamljen na donjoj polovini centralne konozle. Kada ste navikli da u toku vožnje informacije dobijate sa dve lokacije, prilično je frustrirajuće tražiti podatak o vremenu na trećem mestu, van vidnog polja. Podatak o temperaturi vazduha ispisuje se na tabli sa instrumentima.
Kvalitetna plastika izmeðu sedišta.
U kabini koja je iznad proseka, ova karika je najslabija i, prema mom mišljenju, služi kao jedan od retkih podestnika da niste u vozilu premijum klase.

Kao alternativni način za upravljanje TomTom navigacijom, telefonom i audio uređajem postoji konzola između prednjih sedišta. Komande su takođe na dohvat ruke, krupne su i tokom vožnje mogu se upotrebljavati bez gledanja u njih.
Instrument tabla je jednostavna i pregledna. Novost je veliki displej na kojem se ispisuju statusi raznih sistema kojima je test auto bio opremljen.

Proces startovanja motora obavlja se pomoću dugmeta smeštenog na centralnoj konzoli. Nisam bio najsrećniji pozicijom ovog tastera jer je smešten tačno iza upravljača, pa onda iza ručice za aktiviranje brisača. Iz moje pozicije nije bio u vodnom polju, a svaki put kada je trebalo da ga upotrebim morao sam da savijam i da zavlačim šaku iza komandi.
Pod haubom nalazio se novi Mazdin 2,2 SKYACTIV-D dizel motor snage 175ks u kombinaciji sa novim, šestobrzinskim, automatskim menjačem.

Ruta test vožnje prolazila je uglavnom autoputevima i kroz sela oko Beča. U svim uslovima eksploatacije vožnja je iznenađujuće komforna i tiha sa visokim osećajem sigurnosti.
Motor od 175ks ima dovoljno snage u svim uslovima vožnje. Mnogima u Srbiji smetaæe zapremina od 2,2l.
Promene brzina nežne su što, u kombinaciji sa tišinom i odsustvom vibracija, vozaču daje lažan utisak sporog kretanja. Do brzine od 80km/h stižete a da toga niste ni svesni. CX-5 opremljen je alarmom koji možete podesiti da se oglasi na određenoj brzini.
Iako Mazdini inženjeri kažu da njihov novi automatski menjač ima podjednako dobra vremena promene stepeni prenosa, poput VW-ovog DSG sistema (dva kvačila), tokom vožnje nisam stekao takav utisak, niti su inženjeri želeli da mi kažu koliko je vremena potrebno za promenu brzine.
Preglednost je fantastična iz vozačke pozicije, a Mazda svojim pametnim sistemima vodi računa o vozačima koji se previše opuste tokom udobne vožnje.

Pre svega, tu su ogromni spoljni retrovizori u koje je smešteno upozorenje da vam se u mrtvom uglu nalazi drugo vozilo. RVM sistem funkcioniše na brzinama većim od 30 km/h.
Bose audio sistem posebno je konstruisan za CX-5. Sastoji se od 9 zvuènika.
Postoji i sistem koji vam pomaže da ostanete u svojoj traci na putu tako što iz Bose zvučnika emituje jezivo bučan zvuk koji podseća na vožnju po rebrastoj horizontalnoj signalizaciji na ivici autoputa.

U zavisnosti od toga kojom se stranom vozila približavate ivici, sa te strane dopire ovaj zvuk od kojeg će i najopušteniji čovek skočiti. Postoji mogućnost podešavanja učestalosti i snage ovog upozorenja, koje uvek ostaje veoma efikasno.
Mazdini menadžeri su mi rekli da nisu želeli, poput Forda, da instaliraju sistem kojem u istoj situaciji upravljač vibrira jer je, prema istraživanjima, precizno zvučno upozorenje delotvornije od vibracije čitavog upravljača.
Postoji i sistem koji neopreznom vozaču preuzima kontrolu nad kočnicama pri brzinama do 15km/h kako bi sprečio sudar sa vozilom koje stoji. Saznao sam da ovaj sistem zapravo funkcioniše i na autoputu, ukoliko brzina kojom se približavate vozilu ispred vašeg nije viša od 15km/h. Na prezentaciji nije bila organizovana demonstracija ovog sistema, a nisam imao hrabrosti da ga testiram uživo.
Prosečna potrošnja goriva na autoputu iznosila je 9,0 litara na 100km, ali uz česta i oštra ubrzanja prilikom preticanja vozila u desnoj traci.

Oštra kočenja i promene pravca nisu predstavljali problem tokom vožnje na autoputu.
Na insrument tabli postoji meraè koji pokazuje koliko je Stop/Start sistem bio aktivan tokom poslednje vožnje.
To što se motor ne čuje u kabini kada auto stoji ne treba pripisati zvučnoj izolaziji.

Zahvaljujući i-Stop sistemu, ukoliko postoje uslovi, motor se gasi svaki put kada se zaustavite tokom vožnje.

Činjenica da je reč o dizelu i o automatiku čini Stop/Start sistem komplikovanijim nego kada se nalazi na benzincu sa ručnim menjačem.
Na svim automobilima, funkcionisanje Stop-Start sistema zavisi od niza parametara (spoljna temperatura, grejanje kabine, temperature u katalizatoru, količine energije u akumulatoru). Mazdin sistem ima veoma male rezerve struje pa do startovanja motora dolazi čim malo pomerite upravljač (servo uređaj zahteva struju).

Takođe, automatici kreću čim otpustite nožnu kočnicu, ali to nije slučaj kada imate Stop-Start sistem. Do pokretanja dolazi oko pola sekunde po otpuštanju kočnice. Ta pauza je nešto na šta se treba navići. Ovo je jednostavno karakteristika tehnologije, od iste boljke pati i Mercedes ML o kojem ste mogli nedavno da čitate na našem sajtu.
Ako u tom vremenskom prostoru odlučite da date gas, start će biti prilično grub i oštar ako niste sačekali da se prvo motor upali. Ova situacija dešavala mi se prilikom kretanja sa semafora.

Ponovni start motora Mazde CX-5 jedan je od najnežnijih koje sam ikada imao priliku da isprobam (ne računajući hibride). Start jedva da je primetan.
Mazda je čuvena po svom oštrom i preciznom sistemu upravljanja. Za CX-5 napravljen je još direktiniji sistem, a posebno mi se dopao mali obruč upravljača koji je kao na nekom sportskom automobilu.

Ovakav sitan zahvat zaista pozitivno doprinosi dobrom raspoloženju u vožnji jer se osećate kao da ste Mazdu čvrsto zauzdali i da će vas slušati šta god da naredite.
Prilikom prvih nekoliko zautavljanja imao sam poteškoća da precizno doziram kočnicu. Blago pritiskanje nije davalo efekte koje sam očekivao, pa sam na kraju morao oštrije da kočim. Delom, ovo je i moja krivica jer nisam uvek bio svestan brzine kojom sam se kretao, toliko je tiho unutra.

Ovo su tipične karakteristike za klasu vozila, a kod CX-5 donekle su ublažene jer je masa automobila jedna od najmanjih u klasi.
Ručna promena brzina i precizno upravljanje daju vam mogućnost dobre zabave na krivudavim putevima, iako CX-5 nije zamišljen za to.

Mod ručne promene brzina postavljen je kao na trkačkim automobilima. Minus komanda se aktivira guranjem ručice u napred, dok se plus komanda dobija povlačenjem ručice unazad.
U okviru zvaničnog dela prezentacije nije bila organizovana deonica vožnje van asfalta na kojoj bih se uverio i u sistem oslanjanja i u pogon na svim točkovima u ovim uslovima.

Ipak, uspeo sam da pronađem jedno parče makadama i mogu da kažem da je razlika u vožnji po asfaltu i po finom šumskom putu zanemarljiva.

Bio sam potpuno iznenađen koliko svi elementi (od guma, preko sistema oslanjanja pa do zvučne izolacije) čine vožnju udobnom i tihom. Kočenje na ovakvoj podlozi ostajalo je veoma efikasno.
Potrošnja goriva na otvorenom putu tokom test vožnje iznosila je 6,5 litara na 100km. Ukupno sam prešao blizu 200km sa ovim autom.

Mazda CX-5 dostupna je u Srbiji od aprila 2012. godine a cena najjeftinijeg modela je 20.990 evra. Za metalik boju potrebno je doplatiti 420 evra.
Skyactiv oznaèava Mazdinu tehnologiju zahvaljujuæi kojoj njihovi automobili imaju malu masu i veoma efikasne motore.
Najjeftiniji dizel sa motorom zapremine 2,2l i snage 150ks košta 22.990 evra. Doplata za TomTom navigaciju je 500 evra.

Model koji sam vozio na prezentaciji najskuplji je u ponudi. Opremljen je paketom Revolution, u kojem su metalik boja, kožna sedišta i Bose audio sistem standardni, košta 33.900 evra.

Pogledajte kompletan cenovnik za Mazdu CX-5.
Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama.

Pogledajte galeriju fotografija: MAZDA CX-5 2.2 SKYACTIV-D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: