Renault Twingo 1.5 dCI 2012.

Rizikujem da zvučim kao starac, ali većina proizvoda koju dobijamo u poslednjoj deceniji potpuno je fokusirana na uštedu, na efikasnost i na doprinos stvaranju osećaja žurbe.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2012.

08:55

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Sve više proizvoda čini da se okrećemo sami sebi i da iako u društvu sedimo za istim stolom, preko ekrana osetljivih na dodir, razgovaramo sa sasvim drugim ljudima.

Slična stvar dešava se i u automobilskoj industriji. Timovi inženjera rade na projektima koji će felne učiniti lakšima, smanjiti otpor vazduhu i kotrljanju. Oni će mesecima testirati da bi izvukli nekoliko konjskih snaga više iz motora iste zapremine ili za nekoliko milisekundi skratili vreme potrebno da se promeni stepen prenosa.

Gde se to žuri? Da li ima nekoga ko pokušava da uživa?
Automobili koji imaju neku vrstu romantičnog detalja u ili na sebi danas su retki i spadaju u lifestyle kategoriju i znatno su skuplji od običnog automobila.

Primera radi, nova VW Buba imala je, po uzoru na staru, vazu za cvet na instrument tabli, MINI Countryman može biti opremljen ambijentalnim osvetljenjem između sedišta i mislim da više primera ne mogu da nabrojim, a da model ne košta preko 50 000 EUR.
MINI Countryman
Jedno od meni najdražih romantičnih rešenja nudio je Renault Twingo prve generacije, koji je bio i jedan od jeftinijih automobila na tržištu.

U ovom maleckom automobilu mogao je da se razvuče pravi francuski ležaj, koji sam lično testirao i na kojem sam uspeo da se komotno opružim.

Francuzi, koji očigledno znaju znanje, konstruisali su sedišta tako da se i prednja i zadnja mogu obarati i pomerati po klizačima. Kada zadnja sedišta gurnete do kraja prema prtljažniku i oborite ih, u kombinaciji sa prednjim oborenim sedištima, dobijete krevet.
Pogled iz prtljažnika Twinga I
Twingo je imao i roletnu na krovu što je dodatno moglo da se iskoristi u romantične svrhe, jer je u trenucima uživanja, hiljadama vlasnika otvarao predivan pogled na zvezdano nebo.

Prva generacija Twinga proizvođena je punih 14 godina što je neobično dug životni vek za jedan model i samo potvrđuje uspešnost koncepta neobičnog izgleda.
Druga generacija Twinga nije donela mnogo romantičnih detalja, čak su i praktična klizna zadnja sedišta bila dodatna oprema a platneni krov nije postojao kao opcija.

Zato je novi Twingo bio štedljiviji, bezbedniji, imao je i turbo motor snage 100ks. Proizvođen je u Sloveniji na osnovi Renaulta Clio II. Prodavao se u više od 40 zmalja i bio je među top 3 modela u klasi, kako kažu Renaultovi menadžeri. Takav kakav je bio, izdržao je četiri godine na tržištu.
dužina: 3,60m; širina: 1,65m; visina: 1,47m; meðuosovinsko rastojanje: 2,36m
Na prezentaciji održanoj u Bilbau predstavljena je sledeća, mogao bih da kažem, viktorijanska faza razvoja Renaulta Twingo.

Projektom restilizacije vraćena su klizna zadnja sedišta i roletna na krovu, koja pritiskom na dugme može da otvori pogled ka zvezdanom nebu i uz malo sreće izmami po koji osmeh suvozačice. Inženjeri su uložili trud i u povećanje efikasnosti čitavog automobila.
Restilizovani Twingo je sada ono što bi moglo da se nazove sladak auto. Prednji deo modernog je izgleda, ima veliki dijamant u sredini koji izgleda kao da je smešten u veliku crnu ogrlicu.

Veoma velika prednja maska hladnjaka dominira čitavim prednjim delom ali ipak više pažnje privlače dva okrugla svetla. Ne želim da preterujem sa asocijacijama na nakit, ali svi ovi detalji i oblici boje hroma na prednjem delu Twinga upravo me podsećaju na to.
Standardna oprema: boèni vazdušni jastuci, isofix, ABS, ESC, EBA, tempomat, svetla za maglu.
Devojkama uopšte neće biti teško da ukope Twinga uz bilo koji element garderobe, narukvicu, naočare za sunce, tašnu ili tetovažu.

“Montiranje” ne prestaje ovde. Prilikom kupovine novog auta, vlasnici će moći da biraju i sklapaju majbahovske količine i kombinacije boja, 24 različita oblika felni, spojlere različitih boja i raznovrsnih tribala na krovu. Nalepnice i šare spadaju pod garanciju.
Bok automobila nije ukrašen poput prednjeg dela. Na svu sreću okviri točkova prošireni su tako da formiraju reljefne oblike i na taj način razbijaju bočnu površinu. Možda ovom utisku doprinosi činjenica da ne postoje klasične kvake za otvaranje vrata.

Kao stavku na spisku dodatne opreme, Twingo može imati zatamnjena zadnja stakla.
Na zadnjem delu izmene su vidljivije nego na boku auta. Zadnja svetla sada se prostiru i na poklopac prtljažnika čiji je lim dobio razne nove šare i ispupčenja.
Enterijer je u suštini isti kao i na verziji koja se do pre par nedelja proizvodila u Novom Mestu. Dizajneri su ipak osmislili razne opcije za dekoracuju unutrašnjosti prema željama vlasnika.

Postoje dve vrste enterijera, muževna i ženstvena odnosno svetla i tamna. Polnu orjentisanost unutrašnjosti određuju boje umetaka koje kupac može odabrati ali i po praktičnim detaljima poput travnjaka za instrument tablu koji služi za ostavljanje sitnica tokom vožnje ili držač za čase koji može postati držač za šminku.



Lica koja su od ranije poznata modnoj policiji trebalo bi da se paze ovolike slobode prilikom sklapanja automobila jer to je mač sa dve oštrice. Previše “kastomizovan” auto neće biti lak za prodaju kao polovnjak a ja se ne bih oslanjao na prodavca automobila da spreči havariju neukusa černobiljskih razmera. Što više detalja, viša je i cena automobila.
Pogled kroz otvor na krovu
Kada se smestite za volan, iz perspektive vozača uopšte ne postoji svest o tome da se nalazite u malom autu (sve dok ne pogledate u unutrašnji retrovizor i vidite da je zadnje staklo tu, skoro na dohvat ruke).

Upravljač (veoma sličan onome iz Clia II) možete podešavati po dubini. Kako sam saznao svaki Twingo biće opremljen tempomatom čije se komande nalaze na upravljaču. Kao što su Renaultovi menadžeri rekli na prezentaciji, sedišta su šira, prostranija i generalno masivnija nego što je očekivano u klasi.
Oxygen multimedijalni sistem u kombinaciji sa Apple iPhone
Na stubu upravljača postavljene su komande MP3 uređaja. To je već proveren sistem kontrole koji Renault godinama ugrađuje u vozila. Twingo koji sam vozio na prezentaciji imao je priključke za eksterne nosače zvuka, uključujući i USB port.

Već neko vreme imam utisak da razvojem interaktivnih, multimedijalnih sistema kompatibilnih sa Androidima, iPhoneima, i sa ekranima osetljivim na dodir, auto industrija zapravo ne zapinje punom parom.

Ona u svojim reklamnim kampanjama više komunicira mašine za twittovanje, čekiranje na Foursqure i promenu Facebook statusa tokom vožnje, nego sisteme koje su razvili ili usavršili njihovi inženjeri.

Sličnu mašinu nazvanu Oxygen imaće i Twingo. Kompatibilna je sa iPhoneom četvrte generacije. To je urađaj koji je zapravo baza za iPhone, u koju se postavlja najpoželjniji telefon svih vremena koji tada postaje sastavni deo automobila.

Preko njegovog Retina ekrana može se upravljati audio i navigacionim uređajem, i putnim računarom koji sadrži i savetnika za ekonomičnu vožnju.
Crni detalji i crveni štep na tabli sa instrumentima. Kontrastni štep pojavljuje se i na sedištima
Integrisani (fabrički) navigacioni uređaj neće biti dostupan na Twingu jer je njegova ugradnja prilično komplikovana zbog instrument table. Prema rečima ljudi iz Renaulta, razvoj takvog sistema podigao bi cenu uređaja preko nivoa neisplativosti. Mnogo je jednostavnije kupiti eksternu navigaciju i rešiti problem.

Instrument tabla nalazi se na sredini centralne konzole i blago su zakošeni prema vozaču što sve podatke čini lako uočljivim tokom vožnje. Pogled je potrebno skrenuti sa druma jedino kada podešavate klima uređaj jer se displej na kojem se ispisuju i temperatura i usmerenje vazduha, zajedno sa komandama nalazi prilično nisko na centralnom grebenu.
Twingo ima odlične retrovizore. Primenjena su ogledala skoro jednakih stranica što će osim lakšeg provlačenja kroz gužvu olakšati i parkiranje na uzanim prostorima.

Znate kako ponekada morate da prilikom parkiranja podešavate spoljne retrovizore samo da biste videli stubić ili ivičnja... ovakvim rešenjem dovoljno je samo malo se ispraviti dok ste u sedištu i imaćete detaljan pregled situacije oko vas.
Fuschia metalik boja spolja i tamni enterijer karakterisali su auto koji sam vozio u Španiji.
U Renaultu nisu puno pažnje obraćali na ljude koji su, poput mene, visoki preko 195cm kada su konstruisali Twinga. Više su računali da će kupci biti nižeg rasta i drugog pola.

Zbog toga, pozicija koju zauzimam za upravljačem viša je nego što meni prija, ali automatski je veoma odgovarajuća skoro svima drugima. Niko ne može da se požali na lošu preglednost sa takve pozicije.
Sve komande na Twingu mekane su, kako to samo Francuzi znaju da podese. Twingo možete bez problema voziti u cipelama, sa platformama, sa visokim potpeticama, baletankama, cokulama…

Kvačilo vam neće praviti problem, gas će nežno primati komandu a kočnica će uvek biti veoma nežna i osetljiva.

Upravljač i ručica menjača ne kvare bilo kakvu vrstu manikira ili nadogradnje noktiju.
Ipak, imao sam mali problem sa upravljačem na Twingu. Iako stub upravljača ulazi pod odličnim uglom u kabinu, sam obruč upravljača menja svoj ugao u odnosu na vozača. To znači da sam iz komotne pozicije sedenja morao da sasvim ispružim ruku da bih dohvatio vrh upravljača (poziciju 12h).

Univerzalna potvrda ispravne pozicije za upravljačem je da, kada ruku potpuno ispružite prema upravljaču, zglobom vaše ruke dodirnete pomenutu tačku na vrhu upravljača.
Tri kofera u prtljažniku i treæa vrata koja se veoma visoko otvaraju.
U Renaultu su ponosni odnosom između ukupnih spoljnih dimenzija automobila i ponude prostora u emterijeru koji je na nivou D segmenta.

Univerzalni 1.5 dCI dizel motor iz Renault-Nissan-Dacia grupacije koji se nalazi u skoro svakom modelu ove korporacije, pokretao je mog Twinga na prezentaciji u Španiji.

Jasno vam je da ako i Qashqai i Laguna i Duster idu veoma pristojno sa ovim motorom, Twingo leti, zahvaljujući pre svega obrtnom momentu.
Benzinci: 1,2 16v; snaga: 75ks pri 5500 obrtaja; obrtni moment: 107nm pri 4250; CO2 emisja: 104g; proseèna potrošnja: 4,5l. 1.2 tce 16V: snaga: 100ks pri 5500 obrtaja; obrtni moment: 155nm pri 3500 obrtaja; CO2 emisja: 130g. Biæe i 1.6 16V sa 133ks.
Test vožnja je obuhvatila i gradsku i vožnju na otovorenom i autoput.

Tokom gradske vožnje motor je uvek ostajao tih, vibracije su bila na veoma niskom nivou, kao i potrošnja goriva. Twingo je u gradu sasvim očekivano pokazao i veoma fine manevarske sposobnosti.
Dizel: 1.5 dCI: snaga: 85ks pri 4000 obrtaja; CO2 emisja: 90g; obrtni moment oko 200nm pri 1750 obrtaja
Sve gradske neravnine, šahtovi i ivičnjaci lepo su amortizovani Twingovim sistemom oslanjanja. Prosečna potrošnja iznosila je 5,2 l na 100km.

Svaki Twingo biće opremljen tempomatom i ESPom što će vožnju autoputem učiniti lakšom a u kombinaciji sa ovim motorom i veoma ekonomičnom. Sasvim očekivano za mali gradski automobil, kako se približava brzini od 120 km/h tako i buka postaje sve veća, ali ne i posebno zamarajuća.
Twingove performasne po brdskim i putevima nalik našoj magistrali veoma su mi se dopale. Snaga je uvek bila dostupna, a potrošnja smešno mala. Na otvorenom put prosek mi je bio 4,5 l na 100km.

Ni vožnja kroz krivine nije bila dosadna, Twingo se fino drži putanje, a nekom potpunijem entuzijastičnom iskustvu može da smeta previše lagan upravljač kao i njegov oblik.
Za momke željne dinamične vožnje postoji Gordini ili RenaultSport verzije, sa tvrđim sistemom oslanjanja i već poznatim 1.2 TCE motorom.

Twingo na naše tržište stiže u februaru 2012. godine. Cene će biti na nivou ili koji procenat više od aktuelnih.
Upoznajte se sa aktuelnim cenovnikom za Renault Twingo.

Pogledajte tehničke specifikacije.

Ovde možete naći spisak opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: