Volkswagen Jetta 1.6TDI Comfortline

Uvek je bila u senci Golfa, a važila je za njegovu manje skladnu produženu verziju. Iako i danas dele mnogobrojne zajedničke komponente, nova Jetta je ipak bliža Passatu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

08:51

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Životni put Jette nije lak. Teško je odrediti joj nacionalnu pripadnost, niko je ne doživljava kao svoju, a njena popularnost je premeštana sa kontinenta na kontinent.

Zamišljena je kao produžena varijanta Golfa sa većim gepekom, a kako se interesovanje za sedane srednje niže klase premestilo iz Evrope na istok, tako je i VW odlučio da pojača imidž Jette na istočnim tržištima ali i u Južnoj i Severnoj Americi.

Baš zbog sve slabijeg interesovanja u Evropi, menjali su joj ime – bila je Vento, pa Bora i na kraju opet Jetta.
Kako god da se okrene, bila je u senci Golfa, od koga je i potekla.

Danas je Meksikanci i Amerikanci smatraju lokalnim modelom, a cilj fabrike je da i u Evropi polako vrati ugled Jetti.

Zato je i vraćeno izvorno ime još na prethodnoj generaciji koja je dizajnerski bila veoma slična Passatu.

Ista je priča i sa najnovijim modelom koji je evropsku premijeru imao krajem 2010. godine.
Volkswagen Jetta 1.6TDI Comfortline: Dužina: 4644 mm, Širina 1778 mm, Visina 1482 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2651 mm
Tokom višednevnog testa, prolaznici i svi oni koji su komentarisali auto, razlikovali su se u svega dve stvari – jedni su bili ubeđeni da testiramo Passata, a drugi Audi A4.

Niko nije primetio da je to nova Jetta.

I zaista, sličnost sa Passatom više je nego primetna, pogotovo na prednjem delu, a sa Audijem na zadnjem. Specifičan oblik svetala je očigledno učinio svoje.
Ako već sa prethodnom generacijom to nije bilo jasno, sada definitivno jeste – Jetta je više mini Passat nego produženi Golf.

Duža je čak za 90 mm u odnosu na prethodnika, a što se tiče međuosovinskog rastojanja, ono je tačno na pola puta između ova dva modela.

Tačnije, razmak između prednje i zadnje osovine je za 73 mm duži u odnosu na Golfa.

To se pre svega odrazilo na komfor na zadnjim sedištima koja pružaju impresivan prostor za kolena u odnosu na ostale automobile u klasi.
Odmah nam je zapalo za oko da su spoljašnje ručice za otvaranje vrata – stare, dok su na Golfu i Passatu postavljene nove, sa boljom ergonomijom.

To je počelo da budi sumnju da je Jetta neka vrsta niskobudžetnog automobila na kojoj je ostvareno dosta ušteda u proizvodnji, kao što je, recimo, slučaj sa Renaultom Fluence u odnosu na Megana.

Isto smo pomislili i kad smo ugledali tastere tempomata na ručici žmigavaca koja se ranije ugrađivala u VW modele, a sada se može sresti na Škodama i Seatima.

Zbog ne baš sjajne ergonomije ovog rešenja, uz ručicu žmigavaca VW i Audi sada ugrađuju zasebnu ručicu tempomata, što ovde nije slučaj.
Na svu sreću, fabrika nije preterivala sa uštedama, tako da su ova dva elementa jedina za koje možemo reći da pripadaju niskobudžetnim rešenjima.

Komandna tabla veoma liči na onu u Golfu, ali se ipak značajno razlikuje. Iako je raspored elemenata gotovo isti, otvori za vazduh su nešto drugačiji, kao i prstenovi brzinomera i obrtomera.

Drugačija je i pozicija tastera za otvaranje prozora i rukohvata u vozačevim vratima. Bez obzira na to, ne možemo reći da Jetta deluje jeftinije, mada je kod Golfa pozicija ovih elemenata prirodnija.
Kvalitet materijala je vrlo pristojan i ne razlikuje se mnogo od onog na najprodavanijem Volkswagenu svih vremena.

Plastika komandne table je mekana, a završna obrada sasvim solidna.

Ergonomija je na vrlo visokom nivou, karakterističnom za Volkswagen.

Sedi se zavaljeno, a nožne komande su postavljene tako da su noge vozača praktično ispravljene. Doduše, volan ima nešto manji hod po dubini od očekivanog.
Testirani auto opremljen je srednjim, Comfortline paketom opreme, koji obuhvata i naslon za ruke između prednjih sedišta.

Iznenadilo nas je da, iako VW ima škrtu politiku kada je u pitanju standardna oprema, ovde nismo mogli da se požalimo.

Čak i ono što bismo doplatili, nije previše skupo.

Standardno se isporučuje radio CD/MP3 "RCD 310" koji je sasvim solidnog kvaliteta sa osam zvučnika, a uz doplatu od 299 evra se dobija "RCD 510" sa takođe osam zvučnika i CD čejndžerom koji je imao testirani automobil.

Razlika u kvalitetu zvuka je zaista velika, tako da za podnošljivu doplatu dobijate natprosečan uređaj.
Osim toga, displej je daleko veći a i osetljiv je na dodir.

Standard je i "Climatic", poluatomatski klima uređaj, a uz relativno skromnu doplatu od 198 evra dobijate automatsku dvozonsku klimu.

Za isti iznos može se dokupiti paket koji obuhvata elektrohromatski unutrašnji retrovizor, senzor za kišu i automatsku aktivaciju oborenog svetla.

Zanimljivo je da u kombinaciji sa 1.6 TDI motorom ne može da se izabere najskuplji paket opreme, koji se može naručiti samo sa najjačim verzijama motora.

U suštini, kupac slabijeg motora nije na gubitku, naprotiv – može da doplati tačno ono što mu treba i to za iznos koji nije preteran.

Po našem mišljenju cene dodatne opreme su realne.
Volkswagen Jetta 1.6TDI: zapremina 1598 ccm; snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min; obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min
Pored 1.6 u ponudi je u 2.0 TDI motor. Verujemo da bi mnogi izabrali baš tu, snažniju varijantu.

Nemamo ništa protiv, ali ako 90 posto vožnje obavljate po gradu, 1.6 TDI je bolji izbor.

Osim nižih troškova registracije, manji motor manje i troši, što dugoročno nije zanemarljivo.

Testirani automobil imao je svega stotinak pređenih kilometara, tako da nije pravi reper za merenje potrošnje s obzirom da je potreban period od par hiljada kilometara za razrađivanje i postizanje maksimalne efikasnosti motora.
Nama je prosek po gradu bio oko 7,0 l/100 km i sa svakom pređenom stotinom kilometara potrošnja je bila sve manja.

Iz dosadašnjih iskustava sa ovim motorom, 1392 kilograma teška Jetta ne bi trebalo da troši više od 6,0 l/100 km po gradu.

Vožnja na otvorenom bez problema smanjuje prosek i na ispod 5,0 l/100 km.

Snaga motora od 105 KS je na granici prihvatljivog ako volite žustru vožnju sa snažnim ubrzanjima.

Ovaj motor, inače veoma tih, to zaista omogućava, ali to podrazumeva papučicu gasa pritisnutu uz pod.
Sa druge strane, ako želite takvu vožnju, morate da držite motor na obrtajima ali i da budete naviknuti na duge prenosne odnose petostepenog menjača.

U tom smislu, ponaša se kao benzinac jer voli više obrtaje, što govore kriva snage i obrtnog momenta.

Maksimalna snaga se postiže pri relativno visokih 4400 obrtaja za jednog dizelaša, dok maksimalni obrtni moment ima širok opseg sve do 2500 o/min.

I da, nemojte da vas zabrinjava broj brzina menjača, njegova peta je duža nego šesta brzina na menjaču koji ide uz 2.0 TDI.
Inače, u kabini je tiho i pri vrlo velikim brzinama, a ogibljenje je podešeno tako da se može nazvati prilično mekanim.

Kratke neravnine vrlo efikasno upija, a vožnja po kaldrmi je praktično neosetna.

Gradska vožnja generalno ne predstavlja problem jer su krajevi karoserije vidljivi, a na gabarite se lako navikava.

Senzori za parkiranje se doplaćuju i oni su, na žalost, jedan od retkih skupih komada opreme. Prednji i zadnji koštaju čak 519 evra.
Ako je za utehu, prečnik okretanja je vrlo mali, tako da je manevrisanje lako na uskom prostoru.

Ako nemate ništa protiv krajnje jednostavnog ali vrhunskog dizajna koji najveći broj pristalica ima u konzervativno orijentisanoj populaciji i ako vam deca treniraju košarku i viša su od vas, Jetta je pravi izbor.

Možda ne može njome da se preveze veš mašina, ali je u pogledu ponude prostora u većini slučajeva komfornija i praktičnija od klasičnog MPV-ja u C segmentu.

Prtljažnik je veći, a mogu da stanu i skije bez obaranja naslona zadnjeg sedišta.

Sva tržišta su važna

Volkswagen je među retkim proizvođačima automobila koji je zadržao ekskluzivnost Jette, odnosno sedan verzije Golfa kroz generacije u smislu tržišta kojima je namenjena.

Evropa nikada nije nestajala sa liste prioriteta, dok su ostali sedani C segmenta pravljeni prvenstveno, pa čak i isključivo za istočna i nerazvijena tržišta.

Primeri za to su Renault Fluence, Peugeot 408, Opel Astra sedan, FIAT Linea…

Osim u Evropi, Jetta se proizvodi i u Meksiku za tržište Severne i Južne Amerike. Iako izgledaju gotovo identično, evropska verzija se razlikuje po tome što ima multilink ogibljenje pozadi, ali i elektro-servo upravljač.

Garancija četiri godine

Na standardnu fabričku garanciju od dve godine, uvoznik Volkswagen vozila za Srbiju i Crnu Goru Porše SCG odobrava dodatne dve godine garancije, pod uslovom da vozilo u trenutku kvara nije prešlo više od 150.000 kilometara i da su redovni servisi obavljani u ovlašćenim servisima.

Garancija važi i van teritorije Srbije i Crne Gore i prenosiva je na novog vlasnika vozila.

Niska potrošnja

Za one koji vole podatke, interesantno je pomenuti trenutnu potrošnju kada je motor na leru.

Ako je radna temperatura dostignuta i ako nisu uključeni veći potrošači struje kao što je ventilator hladnjaka, putni kompjuter pokazuje svega 0,3 l/h! Do sada nismo videli nižu potrošnju od 0,5 l/h.

Prostranost za primer

Sa zapreminom od 510 litara i prtljažnik je među najvećima u klasi.

Pretpostavljamo da će najviše poređenja VW Jette biti sa Škodom Oktavijom.

Tačno je da Škoda ima za 75 litara veći prtljažnik, ali Jetta je pobednik kada je u pitanju prostor za kolena na zadnjem sedištu.

Volkswagen Jetta 1.6 TDI Comfortline
Cena: 20.975 evra

Cena testiranog modela: 22.744 evra

Za:
Udobnost
Prostor za kolena na zadnjim sedištima
Zapremina prtljažnika
Niska potrošnja
Zvučna izolacija

Protiv:
Nedovoljna standardna oprema
Prvelika sličnost sa drugim modelima
Neergonomski tasteri tempomata
Stari dizajn ručica na vratima

Auto ocena:
Jetta nije niskobudžetni sedan. Po kvalitetu ne zaostaje za drugim VW modelima, a upotrebljivost i komfor su na višem nivou u odnosu na tipičan MPV iz C segmenta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više fotografija modela Volkswagen Jetta 1.6TDI Comfortline možete pogledati u našoj Galeriji Volkswagen Jetta 1.6 TDI Comfortline
zapremina 1598 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 4400 o/min
obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min
menjač 5 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4644/1778/1482 mm
međuos. rastojanje 2651 mm
zapremina prtljažnika 510 l
zapremina rezervoara 55 l
masa 1392 kg
pneumatici 205/55 R 16
maksimalna brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s
potrošnja 5,7/3,9/4,5 l/100 km
emisija CO2 119 g/km (Euro 5)
Oprema:
ABS standard
prednji vazd. jastuci standard
bočni vazd. jastuci standard
vazdušne zavese standard
svetla u svim vratima standard
el. pokretani retrovizori standard
grejanje retrovizora standard
auto. podizači svih prozora standard
dnevna svetla standard
putni računar standard
automatska klima opcija
radio CD/MP3 sa 8 zvučnika standard
AUX priključak standard
alu felne 16 inča opcija
prednja sedišta podesiva po visini standard
kožni volan i ručica menjača opcija
senzor za kišu opcija
naslon za ruke standard
tempomat standard
svetla za maglu standard
utičnica 12V u prtljažniku standard

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: