KIA Picanto 1.0 EX City

Da li se sećate modela KIA Pride koji je u stvari bio prepakovana Mazda 121 iz sredine osamdesetih? Lepota i Pride bila su dva potpuno suprotna pojma. E, pa ružno pače postaje jedan od najlepših i najpoželjnijih automobila u “A” segmentu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2012.

08:50

Default images

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Takozvani "A" segment do nedavno bio je mesto gde se, sasvim logično, najviše štedelo, tako da su automobili bili prilično nemaštoviti, ogoljeni, škriputavi, a i bezbednost je bila pod znakom pitanja.

Naravno, niko nije očekivao da gradski mališan ima sigurnosnu opremu na primer Volvoa S60, ali sada se i na tom polju oseća pomak.
KIA Picanto 1.0 EX City: Dužina: 3595 mm, Širina 1595 mm, Visina 1480 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2385 mm
Agresivan nastup korporacije KIA-Hyundai ima za cilj da uzdrma davno ustoličeni svetski poredak u auto industriji.

Ovako velike ambicije moraju biti potkrepljene dobrim projektima, a Picanto je upravo jedan od njih. Zato smo mu pristupili krajnje kritički.

Najupečatljivi je prednji kraj. U skladu sa dizajnerskim pravcem koga nazivaju "tigrov nos" i Picanto je dobio karakterističan gril hladnjaka.

Poređenje sa takvim životnjama pre bismo očekivali od nekog super sportskog automobila sa 300 ili 400 konjskih snaga, ali i ovde to ne deluje loše i preterano.
Visoki bokovi automobila daju osećaj robusnosti i čvrstine, što takođe nije bila odlika malih gradskih zujalica.

Hromirane ručice na vratima uz modernu braon metalik nijansu čine da ovaj automobil deluje čak i otmeno.

I taman kada smo pomisli da nećemo uspeti da nađemo zamerku na dizajn karoserije, došli smo da zadnjeg dela vozila koji je podelio mišljenja članova redakcije.

Za neke je bio sasvim prihvatljiv, dok drugi smatraju da je postojalo i bolje rešenje za zadnji branik, od ovog koje je ponuđeno.
ako je reč o vozilu koje je u cenovnom rangu ispod deset hiljada evra, mali Picanto je privlačio pažnju bezmalo kao daleko veći i skuplji Sportage.

Prednjačile su pripadnice lepšeg pola, ali ne bi se moglo reći ni da su muškarci ostali uzdržani.

Uz zanimljivu paletu boja svako bi mogao da napravi kombinaciju koja bi dostojno reprezentovala i one vedrog duha željne zabave i dobrog provoda, ali i one malo starije iuzdržanije.

U tome leži dobar adut u borbi za kupce.
Enterijer je daleko od onoga što smo videli u prethodnoj generaciji Picanta.

Preciznija i kvalitetnija završna obrada približava se, ne "B", već čak "C" segmentu.

Testirani model imao je paket opreme pod nazivom City, što je treći od četiri nivoa opreme koji se nude za Picanto u Srbiji, a sadrži klima uređaj, audio sistem sa komandama na volanu, kožom obloženi upravljač i ručicu menjača.

Svi prozori imaju elektro-komande, a tu su i svetla za maglu.
Da sve nije ostalo samo na šminkerskim detaljima, svedoči i podatak da Picanto od prvog nivoa opreme dolazi sa čak šest vazdušnih jastuka, ABS i BAS sistemom.

Po pitanju bezbednosti, od njega je u klasi bolji samo FIAT 500 koji se standardno isporučuje sa sedam vazdušnih jastuka.

Čak se vodilo i računa o bezbednosti pešaka, pa je prednji deo dizajniran tako da se maksimalno ublaže tragične posledice.
Testirani model bio je opremljen osnovnim motorom od 998 kubika sa tri cilindra.

Prva pomisao kada se spomene brojka od tri cilindra jeste neobičan zvuk, "frktanje" i obilne vibracije. Bilo nekad.

Nove generacije trocilindričnih motora su prilično umirene, tako da su vibracije skoro dovedene na nivo motora sa cilindrom više.
KIA Picanto 1.0 EX: zapremina 998 ccm; snaga 51 kW (69 KS) pri 6.200 o/min; obrtni moment 94 Nm pri 3.500 o/min
Ovaj motor ima dvostruku CVVT tehnologiju koja podešava fazu usisnih i izduvnih ventila.

I sami ventili sada imaju smanjeno trenje, što sve dovodi do povećanje efikasnosti motora uz smanjenu emisiju CO2.

Zbog toga Picanto ima emisiju izduvnih gasova koja je manja od magične cifre od 100 g/km.
U vožnji ne treba očekivati čuda, mada će vas reski zvuk navesti da pritisnete pedalu gasa jače.

Ipak, 69 konja je sasvim dovoljno za gradsku vožnju i za povremeni odlazak na duži put.

Rekosmo da zvuk mami da brzinu menjate na preko pet hiljada obrtaja, ali tada se morate suočiti i sa daleko većom potrošnjom od fabrički deklarisane.

Nije nas sramota da priznamo da nas je veseli zvuk naterao da konstantno ignorišemo preporuke indikatora stepena prenosa, tako da od štednje nije bilo ništa.
Na radost najkrupnijeg člana naše redakcije, koji je, poput Džeremi Klarksona veliki protivnik štednje fosilnog goriva, test završavamo sa prosečnom potrošnjom od 7,9 l/100 km.

Malo umerenijom vožnjom i uz malo više poštovanja pomenutog indikatora za promenu stepena prenosa, verujemo da bismo bez problema uspeli da ovu cifru "svučemo" na šest, šest i po litara u gradu.

Za sve ispod toga, sa našim gorivom, skidamo vam kapu!
S obzirom na blagi rast od šest centimetara, Picanto nudi izdašniji prostor u kabini.

Mudro iskorišćen prostor odaje utisak većeg automobila.

Prostora za noge ima sasvim dovoljno, a lepo profilisana sedišta ostavljaju mesta za kolena i onima koji sede na zadnjoj klupi.

Kad smo već kod sedišta, treba istaći da dobro drže telo u krivinama, ali nam se čini da bi lumbalna potpora mogla biti malo bolja.
Druga stvar koja nam se nije dopala jeste to što volan ima mogućnost podešavanja samo po visni, ne i dubini.

Na posletku, iako mere štednje nisu toliko vidljive na Picantu, sistem od četiri slaba fabrička zvučnika je ispod svih očekivanja.

U vozilu koje je dobrim delom namenjeno mlađoj klijenteli očekivali smo bolje ozvučenje.

Sam audio sistem je dosta dobro zamišljen i ima USB i Aux priključak, tu su i komande na volanu, ali sve to deluje prilično tanko.

Ako ste se namerili na Picanto savetujemo da se odmah uputite i u neku prodavnicu po set novih, snažnijih zvučnika.
Dosta se radilo i na poboljšanju sistema oslanjanja.

Picanto je sada udobniji nego ranije, a lakše se nosi i sa krivinama i uzdužnim neravninama koje su rak rana automobila sa kratkim međuosovinskim rastojanjem.
Prtljažnik od 200 litara je korektan, s obzirom na klasu automobila. Preklapanjem zadnjih sedišta taj prostor možete povećati na 870 litara.

Ispod poda prtljažnika naćićete još nekoliko pregradica za sitnice i obaveznu opremu, ali nećete naći rezervni točak.

U skladu sa trendom u autoindustriji, pomenuti točak menja kit za reparaciju guma.
Na samom kraju, naravno, cena.

Početna suma koju treba izdvojiti za Picanta je 8.990 evra.

Ipak, ukoliko želite klima uređaj, koji zaista više nije luksuz već potreba, i ako želite varijantu sa petoro vrata moraćete da izdvojite još 800 evra.

Cena nije prava sitnica, ali Picanto zaista opravdava uloženi novac. Rekosmo već, vreme ružnih i jeftinih KIA automobila je iza nas.

Može i na gas

Za one koji vole štedljivu vožnju čak i kod malih gradskih automobila pravo rešenje bi mogao biti Picanto bi-fuel.

Nije ovde reč ni o kakvoj naknadnoj montaži uređaja za TNG već o vozilu koje je osmišljeno da koristi tečni naftni gas kao osnovno pogonsko gorivo, dok benzin služi samo za nuždu.

Picanto na gas opremljen je takođe 1.0 itarskim motorom. Trocilindraš postiže nešto veću snagu od modela na našem testu - 60 kW odnosno 82 KS.

Kako bi smanjili brigu korisnika da li će imati dovoljno gasa, bi-fuel model ima 35-litarski TNG rezervoar i 10-litarski benzinski rezervoar što omogućava dodatnih 150 km vožnje nakon što je sav gas potrošen.

Kako saznajemo kod uvoznika, postoji veliko interesovanje za ovu verziju, i ona bi se mogla u predstojećem periodu naći i na našem tržištu. Podaci o ceni, za sada, nisu poznati.

Bezbednost pre svega

Mali gradski automobili su zaostajali u pogledu sistema za pasivnu i aktivnu bezbednost za vozilima viših klasa.

Kada svemu tome dodamo i male dimenzije dolazimo do zaključka da je u ovim automobilima bezbednost na niskom nivou.

Ipak, slika se drastično promenila.

KIA je dokazala da se i u malim automobilima može postići maksimalna bezbednost. Nova karoserija kreirana je od čelika visoke čvrstoće.

Bočna ojačanja

Za zaštitu kod bočnog udara, B stub i bočne stranice ojačane su čeličnim pločama visoke čvrstoće, pojačana vrata proširena su kako bi prekrila B stub, a u prednjim vratima nalaze se poliuretanski jastučići.

Poboljšana je i sigurnost pešaka zahvaljujući modifikacijama prednjeg dela vozila (na poklopcu motora, donjem delu maske i na prednjem vetrobranu).

Jastuk za kolena

Dostupna sigurnosna oprema uključuje sedam vazdušnih jastuka (sa novim vazdušnim jastukom za vozačeva kolena), ESC, HAC, aktivne prednje naslone za glavu koji služe za zaštitu od trzajne povrede vrata kod udarca od pozadi.

Za dodatnu sigurnost standardan je Emergency Stop Signal (ESS) sistem.

Pri naglom kočenju uključuju se zadnja stop svetla i tri puta zasvetle kako bi ostale vozače u saobraćaju upozorila na naglo zaustavljanje.

Za garanciju ispred konkurenata

Novi Picanto, kao i ostali KIA modeli, ima fabričku sedmogodišnju garanciju.

Garancija od sedam godina, odnosno do 150.000 pređenih kilometara važi za kompletno vozilo, nije vezana za prvog vlasnika i prenosiva je na sve buduće kupce.

Na taj način KIA ostaje brand sa najdužom garancijom, ne samo u našoj zemlji, nego i u celoj Evropi. Cena:
KIA Picanto 1.0 EX City 10.790 EUR

Za i protiv

Za:
Dizajn
Prostrana kabina
Bezbednosna oprema
Protiv:
Volan nije podesiv po dubini
Sedišta imaju slabu lumbalnu potporu
Nedostatak rezervnog točka
Ozvučenje

Auto ocena
Zaista atraktivan i moderan gradski automobil solidnih performansi i izuzetne upotrebljivosti. Omogućava udobnu vožnju i lako parkiranje u gradskim uslovima.
S obzirom da je namenjen mladima, mogao bi da ima i kvalitetniji sistem zvučnika.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više fotografija modela KIA Picanto 1.0 EX City možete pogledati u našoj Galeriji Kia Picanto 1,0 EX City
zapremina 998 ccm
snaga 51 kW (69 KS) pri 6.200 o/min
obrtni moment 94 Nm pri 3.500 o/min
menjač petostepeni, manuleni
dimenzije (d/š/v) 3595/1595/1480 mm
međuos. rastojanje 2385 mm
masa 840 kg
prtljažnik 200/870
rezervoar 35 l
pneumatici 165/60 R14
maksimalna brzina 153 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,4 s
potrošnja 3,6/4,2/5,4 l/100 km
emisija CO2 99 g/km (Euro 5)
Oprema
ABS+EBD standard
prednji vazdušni jastuci standard
bočni vazdušni jastuci standard
vazdušne zavese standard
putni računar standard
indikator optimalnog stepena prenosa standard
radio CD/MP3 sa komandama na volanu standard
AUX/USB ulaz standard
klima uređaj standard
daljinsko centralno zaključavanje standard
prednja svetla za maglu standard
kožni volan i ručica menjača standard
el. podizači svih prozora standard
el. podesivi i grejani retrovizori standard
Konkurenti
Citroen C1 Hyundai i10 Chevrolet Spark Renault Twingo
snaga (kW/KS) 50/68 51/69 50/68 55/75
dimenzije (mm) 3435/1630/1465 3585/1595/1540 3640/1597/1551 3600/1654/1470
maks. brzina (km/h) 157 149 154 170
ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,2 14,8 15,5 12,3
zapremina prtljažnika (l) 139/712 225/925 170/568 230/959
prosečna potrošnja (l/100 km) 4,5 4,2 5,1 5,1
emisija CO2 (g/km) 103 99 119 120
osnovna cena (EUR) 7.490 7.490 (akcijska cena) 7.199 (akcijska cena) 7.990

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: