Peugeot 308 1.6HDi Stop&Start

Peugeot 308 pojavio se na tržištu u septembru 2007. godine, a u ovoj prodajnoj sezoni došlo mu je vreme za restilizaciju i poneki zahvat preko običnog fejsliftinga. Intervencije treba da ga održe privlačnim do 2013, kada je predviđeno da na scenu stupi naslednik.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

22:21

Default images

Tekst i foto: Aleksandar Babić

Predstavljena na Ženevskom salonu 2011, nova 308-ica opisana je kao auto koji u svim karoserijskim oblicima (hečbek, karavan, kupe-kabrio) izgleda sofisticiranije i „suptilno inkorporira nove stilske kodove Peugeota“.
Za 308 se tvrdi i da pomera standarde ekološke efikasnosti, zahvaljujući optimizovanim benzinskim i dizel agregatima, težini smanjenoj za 25 kg, ugradnji guma sa ultraniskim otporom kotrljanja, prerađenoj aerodinamici, i smanjenju koeficijenta otpora vazduha na 0.28, što je predstavljeno kao rekordna vrednost u segmentu.

Na našem testu našao se model opremljen 1.6-litarskim HDi agregatom i Stop&Start sistemom.
Peugeot 308: Dužina: 4276 mm, Širina 1815 mm, Visina 1498 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2608 mm
Najveće estetske promene pretrpeo je prednji kraj, koji je dobio upečatljiv, uobličen i usredsređen izgled zahvaljujući preoblikovanju farova i maske hladnjaka, nestanku „grbe“ sa nosa auta, dnevnim svetlima u LED tehnologiji i dozirano primenjenim hromiranim detaljima.

Mali razmeštaj dekorativnih elemenata na petim vratima pomogao je personalizaciji zadnjeg dela, pa "pačiji repić", toliko drag francuskim dizajnerima, više ne izgleda bezlično kao dosad.
Lako se uočava i „sportski“ branik čiji donji deo imitira izlazne kanale difuzora.

Dodata horizontalna hromirana lajsna neće osvojiti nagradu za stil, ali, ukupno uzev, obnovljeni 308 prestao je da izgleda kao 207 na steroidima. Dakle, „plastična hirurgija“ mu je godila.
Najznačajnije odlike kabine su njena prostranost i osećaj prostornosti, kojem mnogo doprinose obilne staklene površine.

Donja ivica prozora na prednjim vratima spuštena je izraženo nisko ispod spoja A stuba i ostatka karoserije, pa je odlična preglednost napred dopunjena istom takvom i bočno.

Centralna konzola kao da beži od vozača, pa se lako može dogoditi da, po pronalaženju korektne pozicije za volanom, njeni tasteri ostanu van domašaja ruke.
Uočljiv je trud projektanata da iz kabine izvuku svaki mogući dužni, kvadratni ili kubni centimetar.

Zato se napred sedi raskošno udobno (naravno, u okvirima klase), uz puno slobode po dubini, širini i u stranu.

U automobilu C segmenta na zadnjoj klupi nikada neće biti isuvše prostora, a ono što je dobijeno iz 4,276 metara dužine više je nego pristojno.

U skladu s tim, sva vrata široko se otvaraju i za ulazak nisu potrebni ni gimnastika, ni nišanjenje.
Jedna pozicija ipak je izvedena čudnovato - na otprilike dve trećine praga prednjih vrata, lim se koso uzdiže prema B stubu, što je, izgleda, smetalo prethodnicima za upravljačem ovog crvenog lava.

To uzvišenje lako se zakači nogom, pa je testirani model, iako u sebi nema mnogo kilometara, na opisanom mestu već imao duboke ožiljke na farbi.
Enterijer je izveden po principu „tamno gore, svetlo dole“.

Gornji paneli instrument table načinjeni su od crne gumirane plastike, koju kontrastno dopunjuju bež presvlake sedišta i obloge vrata.

Ta, za oko prijatna, kombinacija doprinosi utisku o prostranosti kabine. Komandna tabla postavljena je jednostavno i klasično.

Obogaćuju je hrom ili mat aluminijum aplikacije, nema detalja koji bi mirisali na vizuelnu ili funkcionalnu provokaciju.
Unutrašnjost deluje kvalitetno i decentno, njeni elementi su brižljivo i promišljeno uklopljeni i sve se nalazi tamo gde se i očekuje.

Prostor namenjen odlaganju sitnica proizvođač deklariše na 40 litara, samo se to u praksi slabo oseća i čoveku dođe da se zapita gde su se svi ti litri posakrivali, ili barem zbog čega odgovarajuće police i pregrade nisu bolje profilisane.

Prtljažnik ima zapreminu od 348 litara, što je na donjem nivou standarda klase, a upotreba mu je jednostavna zahvaljujućji njegovom pravilnom obliku i petim vratima koja se visoko otvaraju.
Upravo na tim vratima nalazi se oznaka eHDi, koja govori da je vozilo opremljeno Stop&Start sistemom izrađenim po „mikrohibrid“ tehnologiji.

Nju je Peugeot počeo da primenjuje na 508-ici i planira da je u budućnosti uvodi i u druge modele.

Motor se gasi pri zaustavljanju i u praznom hodu, a aktivira pritiskom na pedalu kvačila, i to se dešava brzo, gotovo bešumno i neosetno, čime se ne mogu pohvaliti ni ekvivalentni sistemi u pojedinim vozilima premijum brendova.

Stop&Start dejstvuje na temperaturama do -5° C, a po želji se može isključiti.
Motor: 1.6 HDi; Zapremina: 1560 ccm; Snaga: 83 kW (112 KS) pri 4000 o/min; Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1750 o/min, Menjaè: ruèni šestostepeni; 0-100km/h: 11.4 s
Celu akciju prati i štoperica na putnom računaru (proizvođač to naziva „eko displej“), koja meri koliko je vremena tokom svake pojedinačne vožnje motor bio isključen.

Po gradu se, od semafora do semafora, u zbiru može sakupiti lepa minutaža.

U Peugeotu tvrde da Stop&Start smanjuje potrošnju goriva za 15%, a emisiju CO2 snižava za 5 grama po pređenom kilometru.
Namenjen najširoj publici, Peugeot 308 nije projektovan da pliva preko neravnina na putevima, već ih savlađuje gipko.

Nije rođen da donosi posebna uzbuđenja, već u prvi plan postavlja široku upotrebljivost, razuman i ugodan prevoz.

U vožnji se opaža težina njegovog prednjeg kraja, zbog koje auto u krivinama ume da povuče preko nosa. Volan je „težak“ i izraženija servo asistencija ne bi bila naodmet.
Ručica menjača ima nešto duži i ne idealno precizni hod, pa je šaltovanje previše „mehaničarski“ proces, koji prkosi eventualno željenoj voznoj agilnosti.

Noću se u vetrobranskom staklu primećuje narandžasti odsjaj ekrana putnog računara s centralne konzole. Smeta li mnogo? Ne baš, ali tu mu sigurno nije mesto.
Motor 1.6 HDi sa 112 KS i maksimalnih 270 Nm pri 1.750 o/min već smo nahvalili govoreći o modelu 3008.

On ponovo zaslužuje aplauze zbog svoje elastičnosti, spremnosti da povuče iz svih režima, prefinjenog i kultivisanog rada, odnosno zbog snage koja je za Peugeot 308 sasvim dovoljna.

Posebna vrlina mu je ekonomičnost - prosek zabeležen na našem testu iznosio je 5,4 litara evrodizela u kombinovanom ciklusu (deklarisana vrednost za taj režim rada iznosi neuhvatljivih 4,2 litra).

Na otvorenom putu, najbolji osećaj postiže se u šestom stepenu prenosa, pri 2.500 obrtaja u minutu, što brzinomer očitava kao 140 km/h.
Verano motors prodaje Peugeot 308 u benzinskoj (motori 1.4 i 1.6) i dizel varijanti (motori od 1.6 i 2.0 litra zapremine) i u paketima opreme Access, Active i Allure.

Testirani automobil krasila je srednja, Active oprema, i kod nje ima pozicija koje zbunjuju.

Ona, na primer, uključuje dvozonski klima uređaj, a za parking senzore i tempomat treba platiti dodatnih 180, odnosno 320 evra.
Sve verzije imaju ABS, sistem elektronske raspodele kočne sile i asistenciju pri naglom kočenju.

ESP kao standard stiže tek u najluksuznijem paketu opreme, ili u spoju sa 1.6 HDi agregatom i Start&Stop sistemom.

I zavesasti vazdušni jastuci privilegija su vrhunski opremljenih 308-ica, ili su predmet doplate.

Sadržaji kao metalik boja, ksenonski farovi, kožom presvučena, grejana elektropomična sedišta i JBL Hi-Fi sistem uvek se doplaćuju.
Raspon cena benzinskih 308-ica polazi od 15.840 i završava na 21.460 evra.

Cenovna lepeza dizelaša kreće se od 17.000 (1.6 litara, 92 KS, petostepeni manuelni menjač) do 22.410 evra (dvolitarski agregat, 163 KS i šestostepeni automatik).

Model koji smo vam prikazali košta 19.460 evra.

Peugeot 308 prate garancija od 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara, kao i garancija od 12 godina na zaštitu od korozije.

Više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji

Pogledajte kompletan cenovnik i tehničke karakteristike.

Posetite sajt Peugeota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: