BMW 118d Sport

Veći, udobniji, uglađeniji i krcat modernom tehnologijom, novi BMW serije 1 veliko je unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2011.

23:16

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Izgled prednjneg dela nove serije 1 ispunjava svoj zadatak bez poteškoća - neverovatno privlači pažnju prolaznika. Angel Eyes farovi uvek sijaju i uvlače se duboko u krila. Maska hladnjaka izuzetno je široka tako da farove gura na same ćoškove automobila. Ona štrči nekoliko milimetara ispred branika tako da mu je jednim delom preotela ulogu.
Tokom jednodnevnog testa prešao sam 150km pa je i kolièina utisaka koje sam stekao u srazmeri sa preðenom kilometražom. Fokusiraæemo se na foto-galeriju.
Samo na osnovu izgleda auta može vam biti jasno da se ovde ne radi o istoj filozofiji pravljenja automobila koju primenjuju Korejci ili Francuzi. Nije uobičajeno da automobili ove klase imaju prednji deo velikodušnih dimenzija. Proizvođači se obično bore da do ekstrema iskoriste svaki mogući milimetar automobila kako bi obezbedili što više prostora putnicima.

Kod BMWa sve je uvek bilo podređeno vozaču koji mora da uživa tokom vožnje svog automobila.
Nisam sasvim siguran da su bok i zadnji deo automobila upečatljivi poput prednjeg dela, koji je ipak najvažniji. Duž boka postoje zanimljive linije za koje ne možete da tvrdite da ćete ih primetiti tokom prvog susreta sa automobilom. Recimo, oštra linija na kojoj su smeštene brave za otvaranje vrata ili duga linija koja se provlači od donje ivice vrata i pretvara u ispupčenje na zadnjem krilu.
Unutrašnjost nove Serije 1 znatno je poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju. Materijali su kvalitetni i prijatni na dodir. Dopada mi se što nigde na centralnoj konzoli nemate veliki broj dugmića sa raznim objašnjenjima. Sve je uredno i objašnjeno simbolima. Ko nije siguran o čemu se radi može da pogleda uputsvo za upotrebu, to je bar lako.
Vrata su prilično mala i neće praviti problem damama i Italijanima, ali ljudima višeg stasa biće malo komplikovanije, posebno kada treba da se izađe iz auta. Na fotografiji možete da vidite položaj sedišta u odnosu na B stub kada ga podesim u idelanu poziciju za vožnju. Sa druge strane, u prilog mi ide što sam u ovakvoj situaciji zaštićeniji u slučaju bočnog sudara jer mi čitav torzo štiti masivni B stub.
Prostor za vozača je nešto čime se BMWovi inženjeri ponose. Kada se smestite u sportsko sedište, možete mu produžiti sedalni deo, možete promeniti nagib kompletnog sedišta, kao na kancelarijskoj fotelji, a možete podesiti meru u kojoj će vas stiskati bočni deo naslona sedišta.
Upravljač možete povući veoma blizu sebi tako da vam ruke budu veoma prijatno savijene u laktovima. Ovakva pozicija ne samo da smanjuje napor koji ramena trpe tokom vožnje već vam omogućava da efikasnije ragujete ako dođe situacije u kojoj morate naglo menjati pravac.

Upravljač je veoma debeo i sjajno leži u šakama.
Ručica menjača odlično je postavljena u odnosu na upravljač i na naslon za ruku između sedišta. Potrebni su kratki pokreti da biste završavali poslove oko promene stepeni prenosa. Sa leve strane ručice menjača nalazi se dugme putem kojeg menjate modove rada automobila. Na raspolaganju su 4 programa: Eco Pro, Comfort, Sport i Sport +.
Centralna konzola izgleda veoma jednostavno, pregledna je i takođe je postavljena na dohvat ruke. Još jedna od premijum funkcija je da i vozač i suvozač mogu da odvojeno podešavaju i temperaturu vazduha koji izlazi iz ventilanionih otvora, ali i da odvojeno biraju otvore kroz koje će prolaziti njihov vazduh.
Na vrhu konzole nalazi se centralni displej na kojem se prikazuju sve informacije vezane za dešavanja na automobilu. Takođe, preko ovog ekrana možete pristupiti i digitalnom uputstvu za upotrebu automobila.
Tehnologijom se upravlja preko iDrive sistema čija je periferija smeštena između prednjih sedišta.

Da biste išli dublje u meni, točkić treba da gurnete u desno. Da biste se vratili, u levo. Da biste selektovali opciju pritisnete točkić i to je to.

Od informacija sa putnog računara do podešavanja radio stanica, bilo kome ko ima iskustvo sa radom na kompjuteru, biće prilično lako da se snađe sa iDrive sistemom.
Sistem povezivanja telefona sa autom je napredan tako da, recimo, ne morate ručno prebacivati kontakte u memoriju auta, već auto čita imenik iz vašeg telefona, kao i podatke o poslednjim propuštenim, pozvanim ili primljenim pozivima. Ti podaci se čak izlistavaju na tabli sa instrumentima.
Motor startujete pritiskom na dugme pored table sa instrumentima. Odmah iznad nalazi se još jedno dugme koje služi za deaktiviranje Stop/Start sistema.
Standardna BMW instrument tabla je jednostavna i pregledna. Displej na kojem se izlistavaju podaci putnog računara je malih dimenzija za količinu informacija koja se na njemu prikazuje pa zahteva određeni period prilagođavanja kako biste uvek znali gde da pogledate tokom vožnje.
Od prvog pređenog metra osećao sam se kao da sam rođen u ovom autu. Sve komande su odmerene tako da nisu ni mekane ni tvrde. Upravljač se ne okreće lagano kao kod francuskih automobila već pruža otpor taman u toj meri da steknete osećaj povezanosti sa točkovima i sa podlogom na kojoj su.
Papučica gasa standardno je tvrda kako bi vam dala što bolji osećaj doziranja snage dok je pritiskate. Kvačilo izgleda kao da je postavljeno pro forme. Bez obzira na to kako da otpustite, da li krećete na usponu ili na ravnom, vožnja će uvek ostati glatka i bez trzaja. Nisam skoro vozio automobili sa bolje podešenim kvačilom.
zapremina: 1995ccm; snaga: 143ks; max.brzina: 212; ubrzanje: 8,9s; obrtni moment: 320 Nm pri 1750-4000 o/min
Bavarci su dosta truda potrošili na smanjenje vibracija i buke u kabini. Iako se pod haubom nalazi dizel, on se ne nameće putnicima tokom vožnje. Prelasci preko rupa i neravnina tiši su nego u mnogim većim automobilima. Zajednička karakteristika svih premijum modela je način na koji filtriraju neravnine na kolovozu preko kojih vozite.

U prvom trenutku prelaska preko neizbežne rupe pomislite da će prelaz biti grub, i upravo u kada se spremite za udarac, sistem oslanjanja veoma lepo upije taj udarac pre nego što se prenese do vašeg sedišta.
Bilo mi je zanimljivo da odmah isprobam ECO Pro mod vožnje. Kada sam ga aktivirao, na instrument tabli se aktivirao savetnik za ekonomičnu vožnju. Nisam se uvek slagao sa njegovim savetima jer mi je uglavnom pokazivao da vozim u rasponu od 1200 do 1500 obrtaja.

Što je broj obrtaja bliži vrednosti od 1200 obrtaja, to su vibracije i buka u kabini izraženiji pa sam odbijao da auto vozim na taj način.
Kada vozite u ECO Pro modu, na displeju se prikazuje i podatak o broju kilometara za koji ste produžili domet sa preostalom količinom goriva u rezervoaru. Posle pređenih 150km pomoću ove tehnologije uspeo sam da obezbedim dodatnih 10km vožnje.

Na centralnom ekranu možete uključiti monitor Efficient Dynamics sistema koji vam prikazuje efikasnost ventilacionog sistema, kao i trenutke u kojima sistem regenartivnog kočenja stvara energiju i šalje je u akumulator.
U ECO Pro modu sve je podređeno smanjenju potrošnje goriva pa klima uređaj radi slabije a pritisak na papučicu gasa ne daje rezultate na koje ste navikli od BMWa.

Prosečna potrošnja u gradu iznosila mi je 5,0 l / 100km. Prosečna brzina kretanja bila je malo iznad proseka, iznosila je 25km/h.
Sport mod možete koristiti u dva nivoa. Standardni, u kojem auto veoma oštro reaguje na svaku vašu komandu papučici gasa ili upravljaču. Sistem oslanjanja takođe postaje oštriji i tvrđi. Ako uključite Sport + mod, sistem kontrole proklizavanja dozvoliće zadnjim točkovima da, pod navalom snage, na kratko proklizaju kako bi zadnji deo zaigrao u klasičnom BMW maniru.
Vožnja automobila sa zadnjim pogonom uvek mi pričinjava veće zadovoljstvo nego kada me pogone prednji točkovi. Kod BMWa taj osećaj ravnoteže i efikasnog prenosa snage dodatno dolazi do izražaja, posebno kada vozite kroz krivine.

Ovim BMWom išao sam na Avalu. Kada vozite krivudavim putevima u velikom broju slučajeva i kroz krivine i na pravcu možete voziti istom brzinom. U kabini sve ostaje mirno uprkos relativno malim dimenzijama automobila.
Nova Serija 1, kodnog imena F20, deli platformu sa novom Serijom 3. To znači da je u odnosu na prethodni model generalno veća; za 85 mm je duža i 17 mm je šira, visina je ista, ali je međuosovinsko rastojanje za 30 mm duže. Konačne dimenzije nove generacije iznose: 4 324 (dužina), 1 765 (širina) i 1 421 (visina) mm.

Zapremina prtljažnika je sada 360 litara, čak 30 litara veća od prethodne Serije 1.
Model koji sam imao na kratkom testu košta 32 918 evra. Od dodatne opreme ima Bi Xenonska svetla, zadnje parking senzore, dvozonski klima uređaj, sportski kožni volan, sportska sedišta, runflat gume, svetla za maglu, senzor za kišu. Model sa snovnim paketom, bez dodatne opreme košta tačno 27 000 evra.

Pogledajte više fotografija i detalja o BMWu 118d u našoj Galeriji.
Početna cena za model 116i zapremine 1598 kubika i snage 136 KS biće 20.990 evra, dok će 118i sa nešto snažnijim motorom od 170 KS startovati sa 27.412 evra. Najjeftiniji dizelaš 116d od 116 KS koštaće od 22.990 evra, 118d sa 143 KS od 27.016 evra, dok će za najjači model sa dizel motorom 120d sa 184 KS biti potrebno izdvojiti 29.250 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: