Hyundai Veloster 1.6

Mislim da je Veloster proizvod koji su u Hyundaiju želeli da proizvedu već decenijama. Posle pouzdanih i cenovno pristupačnih automobila, najzad su dobili dozvolu da naprave automobil zbog kojeg ćete reći „WOW“ ili „Batice, šta je ovo ******?!“.

Podeli

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Sredinom avgusta imao sam priliku da tri dana vozim pretprodukcijski primerak Hyundaija Veloster 1.6. Premijera na tržištu trebalo bi da se održi za koji mesec, a nezvanična cena je oko 20 000 evra.

Kada sam stao pred Velostera, ni moja reakcija nije bila blaga. Bila je to jedna od onih situacija kada likovima u crtaćima ispada vilica do poda. Sa koje god strane da sam ga pogledao, Veloster je bio maksimalno „izdizajniran“.

Čak i njegovo ime.

Veloster.

Takvo ime veoma lako mogla je da nosi praistorijska zver koja je volela da maltretira dinosauruse.

Na prednjem delu prepoznatljive su gornja i donja maska hladnjaka kakve možete videti na ix20 ili i40. Od te tačke, pa na dalje, Veloster kao da je presvučen borbenim oklopom.

Farovi su ogromni, sa integrisanim LED dnevnim svetlima. Unutrašnji deo fara takođe je dizajniran pa osim lajsnica u boji hroma, postoji još 8 dioda koje se nalaze oko sijalice oborenog svetla i dodatno je naglašavaju.

I prednja i zadnja krila dodatno su naglašena ispupčenjima koja prate otvore točkova. Ako Hyundai Veloster ne uspe kod ciljne grupe za koju je napravljen, uspeh će mu biti zagarantovan kod ljubitelja neslanih šala.

Zamislite situaciju u kojoj, sa još troje ljudi treba da se prevezete negde. Jedna od tih osoba vam ide na živce ili vam se od ranije zamerila.

Kada budete organizovalli ko će gde da sedi, toj iritantnoj osobi, ljubazno možete savetovati da sedne na zadnje sedište, iza vas. Kažete da tamo ima više mesta za noge.

Dok putnici otvaraju prednja i zadnja desna vrata, sedaju na svoja mesta a vi se polako isparkiravate, persona non grata i dalje će pokušavati da otvori zadnja leva vrata i da uđe u auto.

Postoji jedan problem, ne postoje zadnja leva vrata!

Izraz lica zbunjene osobe, dok stoji na ulici i posmatra te neobično rešene izduvne cevi, šaljivdžiji će kao u reklami za MasterCard biti neprocenjiv.

Pre Velostera, i Toyota Prius bila je odličan auto za šaljivdžije. Hibridni pogon pruža odlične mogućnosti da se nekome prikradete sa leđa i da ga uplašite.

Sve što treba da uradite je da pritisnete dugme za kretanje na elektro pogon EV (Neslana Šala) i da na optimalnoj razdaljini pritisnete sirenu i gledate reakciju uplašenog prijatelja.

Šalu na stranu, Veloster sa leve strane izgleda kao kupe. Ima jedna velika vrata kroz koja putnici mogu da pokušaju da dođu do zadnje klupe. Sa desne strane izgleda kao hečbek sa pet vrata. Prednja desna vrata su kraća od prednjih levih jer se iza njih nalaze još jedna vrata, za prilaz zadnjoj klupi.

Zbog ovakvog rešenja, B stub postavljen je asimetrično na levoj i na desnoj strani Velostera, što je nesvakidašnja pojava u industriji. Zadnja desna vrata jedva da su primetna, a tome doprinosi i skrivena brava smeštena u visini stakla.

Kada Velostera posmatrate iz profila, videćete kako je neobično rešen krov.

Od tačke u kojoj se A stub spaja sa krovom, krov polako počinje svoju silaznu putanju prema zadnjem delu automobila.

U velikom Hyundai znaku koji se nalazi na poklopcu prtljažnika smeštena je kamera za pomoć prilikom vožnje unazad.

Da biste otključali auto nije vam potrebna uobičajena operacija ključem. Dovoljno je da masivan privezak držite negde u pantalonama, torbi ili rancu. To će sistemu biti dovoljno da vam odobri otključavanje kada pritisnete jedno malo crno dugme na bravi.

Ako imate tu torbu u kojoj držite ključ, nedostatak zadnjih levih prvi put će vam zasmetati jer nećete znati gde sa njom.

Ne možete je ubaciti na zadnje sedište bez obaranja prednjeg, sedanje na vozačko mesto sa sve torbom ili rancem u rukama nije mi komforna opcija i stvara mogućnost da isprljam ili oštetim elemente enterijera.

Nijednu od ovih opcija nisam pokušavao sa sprovedem, već sam poučen iskustvom sa vožnje Honde CR-Z, odmah otvorio prtljažnik i tamo odložio torbu sa lap topom.

Prednja sedišta su jako masivna. Kao i na ix20, iznenadilo me je koliko je visok naslon sedišta. Bez problema prelazi visinu ramena osobe koja ga zauzima, što period proveden u njima čini znatno prijatnijim.

Većina proizvođača je u poslednjih dvadesetak godina skratila sedišta za po nekoliko santimetara u svakom pravcu kako bi ostvarili uštedu u proizvodnji.

S obzirom da sam potrošač natprosečne visine, meni je takav potez neprihvatljiv pa pozdravljam Hyundai koji se otvorio za nekoliko dodatnih sanimetara materijala po sedištu.

Da me je neko samo nekoliko dana ranije smestio u Velostera, a da nigde u njemu ne piše koji je auto u pitanju, ja ne bih imao pojma da je to Hyundai.

Kao i izvan kabine, zaista je posvećena pažnja detaljima. Recimo, rukohvati na unutrašnjim panelima vrata dizajnirani su kao da su ručke na tašni. Sličan oblik ponavlja se i na dnu centralne konzole.

Veliki panoramski krov čini atmosferu tokom vožnje jako prijatnom. Tokom sunčanih dana, pritiskom na dugme možete navući neprozirnu zaštitu i eliminisati staklenu baštu.

Prijatan je osećaj kada stisnete šakama upravljač. Preko njega možete da upravljate tempomatom, audio-uređajem, telefonom i putnim računarom.

Instrument tabla obasjana je Hyundai nijansom plave boje. Između velikog obrtomera i brzinomera nalaze se ekrančići na kojima se prikazuju količina goriva, temperatura rashladne tečnosti kao i podaci sa putnog računara. Na vrhu instrument table stoji natpis Veloster.

Centralna konzola puna je nepravilnih oblika i linija koji podsećaju na maske transformersa. Deo sa komandama prilično je kompaktan i izvučen prema vozaču što olakšava upotrebu tokom vožnje.

Multimedijalni uređaj sa navigacijom i vuferom u prtljažniku možete kontrolisati preko velikog ekrana osetljivog na dodir.

Osim što čita sve ovozemaljske audio formate, muziku možete puštati i sa vašeg telefona preko Bluetooth veze.

Uživao sam u kvalitetnom zvuku koji je reprodukovao Velosterov uređaj. Dopao mi se kratkotrajan eho efekat audio-uređaja prilikom prebacivanja na sledeći fajl.

Ispod kontrole klima uređaja nalazi se veliko Engine Start/Stop dugme. Dovoljno je da ovo dugme pritisnete na delić sekunde i motor se startuje. Kako je reč o predprodukcijskom modelu, pod haubom se ne nalazi 1.6 GDI motor snage 140 KS, koji će se naći u serijskom modelu već osam konja slabiji benzinac ali iste zapremine.

Kada se pojavi na tržištu, Veloster će biti dostupan i sa šestostepenim automatskim menjačem sa duplim kvačilom ali i sa turbo GDI benzincem snage 208 KS.

Veloster se, kao i svi drugu Hyundai modeli, vozi izuetno lako. Papučica kvačila ima dug i nežan hod, kočnica je mekana i nezahtevna. Žao mi je što i papučica gasa ostavlja isti utisak.

Voleo bih da kao kod sportskih modela drugih proizvođača pruža jači otpor prilikom pritiska.

Na taj način imate mogućnost da izuzetno precizno dozirate gas. U nižem opsegu obrtaja Veloster je prava maca, nežan, tih i pitom.Kada odlučite da se vrtite preko 3 500 obrtaja, dobijate sportski zvuk motora, jako prijatna ubrzanja i veću potrošnju goriva.

Dopao mi se način na koji sistemi oslanjanja i upravljanja filtriraju neravnine i rupe preko kojih neizbežno prelazimo svakog dana. Čak i kada pogodite ozbiljniju rupu, upravljač ostaje potpuno nezainteresovano miran u vašim rukama, bez milimetra mrdanja.

Po gradu sam se odlično snalazio sa Velosterom. Lak je za manevrisanje kroz uzane ulice i raskrsnice, lak je za parkiranje iako to nikada ne biste rekli kada vidite kako izgleda njegov bunkerasti zadnji deo.

Pažnja koju u ovoj fazi svog postojanja Veloster privlači prolaznicima je neverovatna. Okreću se za autom, gledaju i nemaju pojma šta je to upravo prošlo. Nije ni čudo s obzirom da je ovo jedini primerak u Srbiji.

Tvrđi od standardnog, sistem oslanjanja pruža vam osećaj koji u nekim trenucima podseća na vožnju kartinga. Možete skretati istom brzinom kojom se krećete u pravoj liniji a da pri tome ne dođe do naginjanja karoserije.

Kada izađete na autoput, treba imati na umu da će relativno mala masa Velostera i relativno loše stanje kolovoza uticati na ponašanje u vožnji. Malo dodatne koncentracije i obe ruke na upravljaču rešavaju problem.

Crveno polje na obrtomeru počinje na 6 750 obrtaja tako da zakonski maksimum postižete u trećem stepenu prenosa, mnogo pre te vrednosti.

Pošto je period test vožnje bio prilično kratak, nisam uspeo da pravalim nekoliko stotina kilometara u jednom danu, ali uspeo sam da ukupno tri puta odem na Avalu. Uspon i spust niz planinu odličan su teren za Velostera.

Na tom putu takođe je moguće (osim u par oštrih krivina) voziti istom brzinom kroz krivinu kao i na pravcu.

Tokom noćne vožnje, na uzanom šumskom putu primetio sam da je snop oborenih svetala uži nego što sam navikao, zbog čega veliki delovi oštrih krivina ostaju neosvetljeni.

Veloster je neobičan automobil, nije ekstreman kao Nissan Juke, ali je svakako upečatljiv. Mislim da će vam biti ili jako ružan ili neverovatno privlačan. Odmah ću da kažem da ja spadam u ovu drugu grupu.

Modeli sa kojima Veloster treba da stane na crtu ili pred kafić takođe su mi jako privlačni: Citroen DS3, Audi A1, MINI Cooper ili Volkswagen Scirocco.

Umesto nekog klasičnog zaključka, hajde da nađemo neke odgovore.

Zanima me šta vi mislite o ovoj klasi lifestyle automobila?

Da li biste razmišljali o kupovini jednog, kada biste mogli?

Da li među nama ima vlasnika? Kakva su iskustva?

Kakvu budućnost predviđate Velosteru?

Više fotografija Hyundai Velostera pogledajte u našoj Galeriji

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 72

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86
strana 1 od 69 idi na stranu