Lamborghini Gallardo LP 570-4

Stara Superlegerra bila je i te kako zabavan automobil. Ipak, verzija za 2011. je svoj posao shvatila još ozbiljnije. Savršena zabava pod savršenim suncem može da počne.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

09:28

Default images

Specijalno za Auto magazin ,
Matt Davis (Sevilja, Španija) SAGA Institute


Baš nas muče! Prinuđeni smo da odvezemo bezmalo 30 krugova na sjajnoj stazi na jugu Španije u najnovijem Lamborghinijevom zavodniku Gallardu LP 570-4 Superlegerra.

Setili smo se prošle generacije koju smo vozili 2007. godine, koja jeste bila dobra, ali, ipak, nekako ograničena. Poslata je na terapiju kako bi se otklonili svi nedostaci koji kvare utisak u vožnji ovakvog "lamba".

Nova generacija na skali od jedan do deset dobija ocenu 9,75. Apsolutno sve je učinjeno na pravi način. Staza Monteblanko na jugu Španije bila je idealna za ovaj test. Isto bi se moglo reći i za vreme.

Ipak, ma koliko se trudili i iz kruga u krug vozili sve oštrije, naš Gallardo nije odavao znake umora.
Jedanaest krivina, jedan dugački pravac i nekoliko uzbrdica i nizbrdica ostavili su trag na nama. Bez milosti smo "bacali" ovu Superlegerru, tamo-amo. Preko 270 km/h na pravcu, a zatim oštro kočenje i prebacivanje u drugu brzinu, sve bolja vremena iz kruga u krug, i sve surovija i kasnija kočenja... bez umora.

Ove opcione karbon-keramičke kočnice su zaista savršene. Međutim, nije nam jasno zašto su na listi opcija kada će svako ko odvoji 237.600 dolara za ovog Lamborghinija doplatiti i za te kočnice.

Ova vrsta besramnog profiterstva i "guljenja" klijenata na "kvarno" zaista bi trebalo da se iskoreni jednom za svagda.
Vratimo se testu. Naša omiljena krivina bila je krivina "broj 2 ". Teška, duga sa malim usponom, pa zatim sa naglim padom. Trudili smo se da držimo pun gas u trećoj brizini i ostanemo na 6500 obrtaja. Dramatično, kao u vrtlogu.

Osećaj koji stvara ova šasija sa pogonom na sva četiri točka, i rad diferencijala koji se svojski trudi da ostanemo na pisti, zaista je jedinstven.

Ovakva dinamična vožnja podsetila nas je na vožnju kartinga. Iz krivine u krivinu ovaj osećaj je postajao sve snažniji.

Koliko god da nam je bilo lepo tokom ovog sjajnog dana, sa druge strane osećali smo se prilično tužno znajući da će veoma mali broj kupaca Superlegerre iskusiti ono što smo mi danas. Situacija je identična kao sa onima koji imaju SUV-ove, a nikada nisu sišli sa asfalta da isprobaju mogućnosti njihovog vozila.
Ovaj Gallardo bi isključivo trebalo voziti po stazi. Evo i zašto.

Oslanjanje je prilagođeno ravnom asfaltu, nalik ovom koji je ovde, na Monteblanku. Tada sve funkcioniše savršeno i auto praktično lebdi po stazi.

Na žalost, na običnim putevima tvrdo ogibljenje deluje očajno.
"Graciano", robotizovani manuelni menjač sa šest brzina je u ovom Lamborghiniju našao idealan dom.

U automatskom modu, za krstarenje gradom i nije nešto zabavan, ali ovde na pisti u "sport modu" stvari stoje daleko zanimljivije.

U ponudi je i klasičan, manuelni šestostepeni menjač koji je deo standradnog paketa (ne naplaćuje se), ali samo tri odsto kupaca se odlučuje za ovu vrstu transmisije.

Mana automatizovanog menjača su male i nezgodne "šamaraljke" iza volana.
Više puta nam se desilo da, umesto da promenimo brzinu, uključimo brisače ili "duga" svetla. To znaju i u Lamborghiniju.

Kako nam je rečeno, u naredne dve godine ove ručice će biti zamenjene.

One bi trebale da budu nalik onima na Maseratiju GranTurismo S - velike, prilično široke i postavljene na vratilo volana tako da se lako mogu dohvatiti iz bilo kog položaja upravljača.
Masa Gallarda LP 570-4 je 1.340 kilograma, što je 70 kg manje u odnosu na standardnu verziju 560-4.

Manjak se prilično oseti na stazi. Od nule do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde, a ukoliko je auto u pravim rukama, do brojke od 200 stiže se za deset sekundi.
ESP je moguće isključiti kada prebacite menjač u "korsa" mod. U poređenju sa režimom "sport", "korsa" mod je davao bolja vremena po krugu. Ovaj mod je za one sa više iskustva, a u najekstremnijim trkačkim uslovima raspodela obrtnog momenta je u razmeri 30% napred, a 70 na zadnje točkove.

Reakcija računara koji preraspodeljuje moment na osovinu sa boljom trakcijom je gotovo trenutna.

Sila prijanjanja tj. "daunfors" je povećan za čitavih 50 procenata. Najveće zasluge za to pripadaju novom prednjem difuzoru i velikom (opcionom) stabilizatoru.

Veliki zadnji "spojler" znatno poboljšava performanse na stazi. Iako se za njega doplaćuje, čak 99 odsto kupaca naručuje "king sajz" zadnje krilo.
Ove 562 konjske snage u 5,2 litarskom V10 motoru nikada nisu zvučale tako dobro, mada se ne bi bunili da čujemo još malo vriske pri maksimalnim obrtajima.

Izduvni sistem ima dve grane i četiri završetka. Dva spoljna dolaze do izražaja u modovima "sport" i "korsa", kada je i zvuk snažniji.

Točkovi su prečnika 19 inča sa pneumaticima "pireli P ziro korsa" koji izuzetno dobro drže u krivinama, što uliva dodatno poverenje.
Lamborghini planira da godišnje proizvede 250 Superlegerra.

Na kraju dana mogli smo samo da konstatujemo da obožavamo ovaj automobil.

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superlegerra
motor V10, 4 ventila po cilindru
zapremina 5204 ccm
snaga 419 kW (570 KS) pri 8000 o/min
obrtni moment 540 Nm pri 6500 o/min
menjač 6 stepeni, robotizovani/manuelni
dimenzije 4386 (dužina) /1900 (širina) /1165 (visina) mm
međuosovinsko rastojanje 2560 mm
masa 1340 kg
maksimalna brzina 325 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 3,2 s


Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: