Fiat Punto Classic 1,3 multijet

Došao je, osvojio tržište Srbije i rešio da ostane. Kralj je mrtav, živeo kralj! Odavno jedan automobil nije napravio toliku buru na našem tržištu kao "Fiat Punto Classic". Mi smo testirali njegovu najnoviju verziju sa turbo-dizel motorom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

12:28

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

Nakon prestanka proizvodnje vernog "juga" i "stojadina", nastao je vakum za koji su mnogi mislili da će napraviti probleme našem siromašnom kupcu. Ipak, potez Fiata da u Kragujevcu počne da proizvodi jeftiniji auto prethodne generacije pokazao se kao izuzetno mudar. U roku od mesec dana, Fiat Punto Classic preuzeo je apsolutnu dominaciju na našem tržištu. To se nije dogodilo nikada, čak ni kada je Zastava bila u punom naponu snage.

Nekada se zvao Punto, pa onda Zastava 10, a sada zavnično nosi naziv Fiat Punto 188 Classic.

Poslednja verzija koja je izašla iz Kragujevačkih hala ima malolitražni turbo dizel motor i ona se našla u našoj redakciji na iscrpnom testu.
O malim, gradskim automobilima koji izlaze iz fabrika italijanskog giganta (u čijem je sastavu sada i Kragujevačka fabrika) ne treba trošiti puno reči. Uostalom, kroz istoriju se pokazalo da Italijani briljiraju u dvema vrstama automobila, malim i jeftinim i supersportskim. Nama je zapao onaj prvi, a takav nam je i bio potreban, kao melem na našu veliku nacionalnu automobilističku ranu.

Zašto sve to pričamo? Jugo, stojadin i florida su itekako podmirivali naše potrebe za motorizacijom. Ipak, moramo biti svesni da su to modeli koji mehanički potiču čak sa kraja šezdesetih godina.

Bili su jeftini, relativno ekonomični za upotrebu, ali opasni. Bez ikakve vrste bezbednosne opreme, elektronike, nečeg što može da nam spasi život u kritičnim situacijama.
dužina: 3.86m; širina: 1.66m; visina: 1.48m; težina: 980 kg
Trenutak za osavremenjavanje odavno je prošao. Upravo tu se odlično uklapa prethodna generacija Punta, reinkarnirana za proizvodnju u Kragujevcu. Iako je star već deset godina, Punto Classic ima osvojene čak četiri zvezdice na kreš testu EuroNCAP-a, što znači da kad dođe do najgoreg, velike su šanse da ćete iz svega izaći sopstvenim nogama, a da će auto odraditi ono za šta je konstruisan, da vam spase život! Oprema dinamik koju je imao i automobil sa testa, serijski ima ugrađene vazdušne jastuke za vozača i suvozača i pirotehničke zatezače pojaseva.

O dizajnu Punta Classic nećemo trošiti previše reči. Na njegov izgled smo se navikli vremenom, ovi automobili su kod nas bili uvek popularni i prisutni. Poslednju verziju prepoznaćete po drugačijoj, hromiranoj masci hladnjaka i crvenim Fiat oznakama napred i pozadi.

Ostalo, manje-više poznajemo od ranije. Karoserija dužine oko 3,8 metara je velika kao kod nekadašnjeg stojadina, prtljažnik od 297 litara je takođe sličan kao kod prethodnika, a obaranjem zadnje klupe, dobija se 1080 litara, dovoljno za prevoz krupnijeg prtljaga.

I kabina je dovoljno prostrana za smeštaj četiri odrasla putnika. Na zadnjoj klupi mogu da se smeste i krupnije osobe. Treći putnik na zadnjem sedištu već ne bi sedeo previše udobno i njegov prevoz bi morao da bude privremen, odnosno na kraćim distancama. Ipak, ako komfor nije imperativ, Punto možete koristiti i za duža putovanja.
standardna oprema podrazumeva: manuelnu klimu, centralnu bravu, elektriène podizaèe prozora, putni kompjuter, frontalne vazdušne jastuke
Krenimo redom, od kabine. U našem narodu vlada vrlo čudan odnos prema automobilima domaće proizvodnje. Ljudi ih ili vole, ili mrze. Zbog toga smo Punto detaljno "prečešljali" tražeći mane. Rezultat je vrlo povoljan. "Naš" proizvod se može porediti sa bilo kojim iste klase iz drugih fabrika.

Kontrola kvaliteta je prva stvar koju su Italijani uveli u rekonstruisanu fabriku, tako da ne čudi velika značka zalepljena za vetrobran sa "OK" oznakom upisanom flomasterom. Uverili smo se da se kvalitet proverava brižljivo i da se i najmanje greške vraćaju na popravku, što je i uobičajeno u savremenom proizvodnom procesu.

Kvalitet plastike je bitno bolji u odnosu na sve što ste do sada mogi da vidite iz Kragujevca, a svakako na nivou automobila iz "B" segmenta. Da, plastika je tvrda na dodir, ali je dobro obrađena i odlično uklopljena. Više nema govora o neprimerenim greškama i "zvečanjima" koja su do nedavno kraslila automobile domaće proizvodnje.
U vožnji do putnika jedva da dopire zvuk dizelaša iz nosa, pošto je akustička izolacija dobro odrađena. Međutim, smetalo nam je što već pri brzini od oko 70 km/h počinje da se čuje rumor točkova.

"Puntići" sa dizel motorima dolaze sa dva nivoa opreme, a oba su prilično dobro opremljena. "Dinamik" koji je bio na testu ima manuelni klima uređaj, dva frontalna vazdušna jastuka, centralnu bravu koja na žalost nema daljinsku komandu, pripremu za radio, tonirana stakla, upravljač podesiv po visini, električne pokretače prednjih stakala, putni računar, vozačevo sedište podesivo po visini i branike u boji karoserije.

Postoji i skuplja verzija pod nazivom "emoušn" koja ima ABS uređaj, deljivu zadnju klupu sa naslonima za glavu i hromiranim detaljima u kabini koja košta oko hiljadu evra više u odnosu na automobil koji vam prikazujemo.
Svi motori koji se ugrađuju u Punto Classic ispunjavaju Euro 4 norme o emisiji štetnih gasova. Novi model ima turbo dizel zapremine 1,3 litra koji uz pomoć sistema za direktno ubrizgavanje poslednje generacije i turbo punjača razvija maksimalnu snagu od 70 "konja" i maksimalni obrtni moment od čak 180 Nm.

Poređenja radi, "jugo 1,1" je imao maksimalni obrtni moment od samo 80 Nm.

Maksimalna brzina koju Punto Classic multijet može da razvije je 164 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 12,2 sekunde.
Najveæa brzina iznosi 164 km/h, a ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 12,2 sekunde
Potrošnja je nešto o čemu treba da se priča. Prosek testa je samo 5,2 litra dizela na 100 kilometara puta, a naša noga na gasu nikada nije važila za laku. Kada auto koristite umereno, prosek može da se spusti za čitav litar.

Da, ovaj Punto Classic može da troši tek oko četiri litra dizela! Na otvorenom, brojke su još povoljnije. Vozite umereno i tri litra nije nedostižna cifra.

Mali dizel je zaista izuzetno štedljiva mašina. Čak i kada od njega zahtevate maksimalne performanse, nećete previše pokvariti prosek.
deklarisana potrošnja: grad – 5,6l; otvoren put – 3,9; prosek: 4,5
Na početku smo rekli da je novi Fiat Punto Classic na prečac osvojio tržište Srbije. Njegova cena jeste povoljna, ali nije ubedljiva kao kod njegovih prethodnika koji su dolazili iz Kragujevca.

Naš testirani auto košta 10.499 evra, dok skuplja verzija košta hiljadu evra više. Za tu cifru u "kešu" možete nabaviti i neke druge, čak veće automobile stranih kompanija. Međutim ono što naš Punto ima je odlično finansiranje.

Kupci su u velikoj meri presudili, Punto Classic je "kralj" našeg tržišta i na toj poziciji će se očigledno naći duže vreme. Sa pravom, rekli bismo. Ivan Katunac
Finansiranje
Povoljne kamate

Zahvaljujući intervenciji naše države, Punto Classic može da se dobije na kredit do sedam godina. Pri tome, kredit može da se dobije bez učešća i depozita, a kamatna stopa iznosi samo 4,5 procenata. Ukoliko učestvujete u programu "staro za novo", cena Punta Classic je manja za hiljadu evra. Uz sve pogodnosti, osnovnu verziju Punta Classic možete kupiti uz mesečnu ratu od samo 83 evra.

Trošak održavanja

Bitna stavka u eksploataciji automobila je redovni servis. Da bi zadržali svoju garanciju, automobil morate održavati po propisanim intervalima u ovlašćenim servisima. Firma Delta Automoto je obezbedila redovan servis za benzinske verzije po ceni od samo 4.988 dinara, a za dizele od 11.901 dinara. Za automobile koji imaju klima uređaj, periodična zamena filtera polena košta 2.705 dinara.

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:

Dodatna oprema

Po želji, svoj Punto Classic možete opremiti dodatnom opremom. Tako alarm uređaj košta oko 16 hiljada dinara, gumene patosnice 2.700 dinara, itisonske patosnice 3.088 dinara, aluminijumske felne prečnika 14 ili 15 inča su od 44 do 48 hiljada dinara, protivpožarni aparat je 1.631 dinar, a krovni nosači su 9.726 dinara.

Upravljanje
Puna kontrola

Punto Classic je relativno mekan automobil koji se odlično slaže sa našim drumovima. Za razliku od najnovijih modela koji komfor žrtvuju zarad performansi, "naš" auto odlično upija sve vrste neravnina. Čak i kada pregazite ivičnjak, nećete osetiti udar u leđima kao kod sličnih automobila. U krivinama Punto Classic se naginje, ali zadržava dobar nivo preciznosti upravljanja zahvaljujući letvi volana sa samo 2,2 kruga okretanja od jedne do druge krajnje tačke. Električni servo uređaj ima "siti" nivo koji se uključuje prekidačem. Kada se uključi "gradski" mod, servo asistencija postaje mnogo jača, tako da upravljač postaje mekan kao puter i izuzetno lak za manevrisanje. Kao gradski auto, Punto Classic zaslužuje maksimalne ocene zahvaljujući malom krugu okretanja i preglednoj karoseriji.
Oprema:
manuelni klima uređaj - standard centralna brava - standard električni podizači prednjih prozora - standard priprema za radio - standard tonirana stakla - standard putni kompjuter - standard frontalni vazdušni jastuci - standard vozačevo sedište podesivo po visini - starndard Fiat punto 188 classic dynamic

Motor:
Četiri cilindra redni, postavljen poprečno ispred prednje osovine, četiri ventila po cilindru, dva bregasta vratila u glavi od lakog metala, kolenasto vratilo sa osloncem u pet ležaja, elektronski kontrolisano direktno ubrizgavanje goriva tipa "komonrejl", turbo punjač sa interkulerom.
stepen kompresije 18,0:1
zapremina 1248 ccm
prečnik i hod 69,6x82,0 mm
snaga 51 kW(70 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 180 Nm pri 1750 o/min

Transmisija
pogon na prednjim točkovima, petostepeni manuelni menjač
prvi stepen 3,909:1
drugi stepen 2,238:1
treći stepen 1,444:1
četvrti stepen 1,029:1
peti stepen 0,767:1
glavni prenos 3,353:1
Kočnice
napred: ventilirajući diskovi, 257 mm
nazad: doboši

Upravljač
tip: nazubljena letva servo: standard

Oslanjanje
napred: nezavisno, trougaona ramena, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
nazad: torziona osovina, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator

Karoserija
Samonoseća, dvoprostorna, petora vrata, pet sedišta.
dužina: 3865 mm
širina: 1660 mm
visina: 1480 mm
međuosovinsko rastojanje: 2460 mm
trag točkova: 1398/1392 mm
rezervoar: 49 l
prtljažnik: 297/1080 l
masa: 980 kg
naplaci: 5,5J14
pneumatici: 165/70R14

Performanse
maksimalna brzina: 164 km/h
ubrzanje 0-100 km/h: 12,2 s
Potrošnja
u gradu: 5,6 l/100 km
van grada: 3,9 l/100 km prosek: 4,5 l/100 km

Ocena:
Za:
Povoljno finansiranje
Komforno ogibljenje
Mala potrošnja
Kvalitet izrade

Protiv:
Buka točkova
Nema ABS u svim verzijama

Ocena:

Fiat Punto Classic je automobil koji kao da je skrojen za naše tržište. Relativno je povoljan, vrlo malo troši i ima mekano oslanjanje točkova koje odlično upija sve vrste neravnina. Uz vrlo povoljno finansiranje, gro naših kupaca je već dalo pozitivno mišljenje o ovom autu.

Saznajte više o ovoj temi:
Kakav je Punto Classic za 5.990 €
Staro za novo: put do novog Punta
Prvi Punto sišao sa traka u Zastavi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: