Prva vožnja – Renault Fluence

U delovima sveta koji se kao i naš deo Evrope večno razvijaju, prolaze kroz krize i tranzicije, kupovina auta nikada nije lak zadatak.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 08.11.2003.

23:23

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

To pre svega mislim jer kupci u takvim zemljama žele porodični auto popularne marke koji mora imati prostranu i udobnu kabinu ali i veliki prtljažnik u koji može da stane sve što vlasnik zamisli da transportuje. Cena je ključna i mora biti prilično niska jer su i plate niže nego na zapadu.

Renault i Peugeot među prvima su prepoznali želju kupaca za ovakvim tegljačima kroz tranziciju pa su predstavili limuzinske verzije svojih malih modela Clio i 206. Jednostavnim principom dodavanja ogromnog prtljažnika na inače lep auto dobijeno je skoro idealno rešenje za potrebe jednog takvog kupca.
dužina: 4,62m; širina: 1,80m; visina: 1,47m
Da bi cena auta ostala relativno razumna ovdašnjem kupcu, proizvodnja se prebacuje u region, neki materijali koji se koriste u kabini drugačiji su od onih na izvornom modelu, ali su i dalje bolji od onih koje je srećni vlasnik imao na prethodnom vozilu.

Veći ali i skplji automobili poput Renaulta Megane Sedan ili Opela Astre Sedan takođe su prošli isti proces pre pojavljivanja na našim ulicama. Tri najveća tržišta za Megan Sedan druge generacije bila su Turska, Rusija i Rumunija.
Na drugoj strani ipak, bogatiji kupci u zapadnoj Evropi radije se odlučuju za vozila poput Renaulta Scenic ili Opela Zafire nego za ona koja doživljavaju kao sedan verzije hečbekova.

Kako bi se u očima kupaca malo odvojili od opisanog imidža, u Renaultu je odlučeno da se novi Megane Sedan zapravo ne nazove tako, već Fluence. Novi model ne bi trebalo da bude samo porodični ili službeni automobili, od njega se očekuje da postane i statusni simbol u kojem ćete putovati sa stilom. Žao mi je što isti sistem u renaultu nisu primenili i na prelepom modelu Laguna Coupe kojeg kupci (snobovi) zaobilaze samo zbog bedža na zadnjem delu auta.
Fluence, posmatran spolja, zapravo i ne liči na Megana III. Iako znam da novi Renaulti nisu najfotogeničniji automobili na svetu, moram da priznam da sam se dodatno zabrinuo kada sam video prve fotografije Fluenca. Prednji deo mi je izgledao nezgrapno i slično FIATovoj Linei koja se, baš kao i Fluence, proizvodi u Bursi (Turska). Na fotografijama zadnjeg dela dominirale su velike svetlosne grupe koje su neodoljivo podsećale na Ford Mondeo Sedan.

U prvoj nedelji novembra u Izmiru održana je prezentacija Renaulta Fluence za novinare iz Srbije. Sva zabrinutost o izgledu auta stečena posmatranjem na ekranu nestala je kada sam uživo video Fluence na parkingu izmirskog aerodroma. Za test vožnje bile su nam ponuđene dve verzije auta koje su se razlikovali po nivou opreme (niži Dinamiqye i viši Privilege) i motorima (1.6 benzinac i 1.5 dizel).
U kabini se ukupno nalazi 23l prostora za skladištenje sitnica
Prvog dana vožnje imao sam bogato opremljenog (Privilege) benzinca sa motorom snage 110 KS. Ovaj paket opreme podrazumeva da možete otključati, pokrenuti motor i zaključati auto bez korišćenja ključa. Auto je opremljen Renault karticom koju možete držati u džepu sve vreme korišćenja auta. Takođe, uz ovaj paket opreme slede i ksenonska svetla.

Tek kada otvorite vozačeva vrata Fluenca možete shvatiti da je unutrašnjost skoro ista kao kod Megana III. Razlika je u tabli sa instrumentima. Umesto digitalnog pokazivača brzine, temperature motora i količine goriva, sada je sve analogno.
Kada otvorite zadnja vrata shvatite da na zadnjoj klupi ima mesta za sedenje kao u mnogo većim automobilima. To je postignuto zahvaljujući razmaku između prednjih i zadnjih točkova (2,7m) koji je kao kod mnogo većih automobila. Recimo veliki Lexus RX450h o kojem ćete uskoro moći da čitate na našem sajtu ima identično međuosovinsko rastojanje.

Putnicima u automobilima nove generacije prostor za noge na zadnjoj klupi više nije najveći problem. Zbog podređenosti konstrukcije zadnjeg dela aerodinamici, koji se dugo i blago spušta prema poklopcu prtljažnika, kod mnogih modela se dogodi da će putnici udaradi glavom u krov auta. U Fluencu je naslon zadnje klupe veoma prijatno zavaljen u nazad tako da se smanjuje mogućnost kvarenja frizure. Kod nekih automobila sam još viđao i udubljenja u nebu iznad zadnjih sedišta kako bi se povećao prostor za glave.
Prednja sedišta su pomerena u najdalji položaj na ovoj fotografiji
Čest je slučaj kod modernih sedana da zbog velikog zadnjeg stakla sunce vedrim danima prži potiljak i vrat putnicima na zadnjoj klupi. Ako je već reč o porodičnom autu, ti putnici na zadnjoj klupi verovatno će biti vaša deca i nikako ne želite da ih izlažete ovakvom solarijumu. Fluence ima opciju roletni za zaštitu od sunca u vratima i na zadnjoj polici.
Pod Privilege paket spadaju i kožna sedišta sa kožnim upravljačem koji odgovara boji sedišta. U ovom slučaju je značilo da je volan svetlo krem boje. Zapravo, samo su gornja polovina table i mali delovi unutrašnjih panela na vratima bili crne boje, pre svega da bi se smanjio odsjaj sunca u staklima tokom vožnje.

Ranije sam već pisao da mi se uvek više dopadaju svetli enterijeri od tamnih, bez obzira što su veći izazov za održavanje. Sa svetlim enterijerom poboljšava se utisak prostranosti kabine i dobija se prefinjenija atmosfera.
Zapremina prtljažnika je 530dm3 a zadnja klupa je sada deljiva u odnosu 60:40
Kod ovakvog Fluenca bih brinuo o tome kako da upravljač održim čistim samo zbog jedne stvari – ne postoji pomagalo na unutrašnjoj strani poklopca prtljažnika koje bi olakšalo njegovo zatvaranje.

Da biste zatvorili vrata morate ih rukama pritisnuti sa spoljne strane, a spoljna strana je skoro uvek obložena prljavštinom koju su točkovi izbacili dok ste se vi vozili okolo. Kada zalupite prtljažnik, malo protrljate ruke i sednete za volan pomislićete da je sve OK, ali bojim se da posle 5 000 km više neće biti tako.
Kao i u novom Meganu, veoma se brzo možete udobno smestiti i započeti vožnju. I upravljač i vozačko sedište mogu se veoma precizno podesiti za sve uzraste i polove a komande audio i rashladnog uređaja su jednostavne i lake za korišćenje. U Fluencu klima uređaj je na spisku standardne opreme a usavršen je tako da stvara niži nivo buke i ređe ga je potrebno održavati.

Renault Fluence je veoma prijatan i lagan za vožnju. Upravljač se veoma lako okreće u svim situacijama što najviše prija prilikom parkiranja na tesno mesto. Nožne komande se lako pritiskaju i lako ih je dozirati. Drago mi je što kočnica više ne radi po pricnipu on/off, kao što je to bio slučaj kod Megana II, već ju je moguće veoma precizno upotrebljavati i na taj način povećati ukupan komfor u vožnji.
Benzinski motor zapremine 1600 kubika (110ks) je verovatno najslabija tačka ovog auta. Po gradu se naravno nedostatak snage ne oseća, ali kada je potrebno izvršiti preticanje, sa opterećenim autom, jednostavno to ne možete raditi opušteno kao sa dizelom. Menjač u ovom autu je bio petostepeni i posebno sam bio začuđen četvrtom brzinom u kojoj se skoro ništa nije dešavalo kada pritisnem gas.

Brzinu od 130 km/h na autoputu u petom stepenu prenosa postižete sa skalom obrtomera na 3500 obrtaja, što je po mom mišljenju sasvim OK. Prosečna potrošnja na mešovitoj test vožnji iznosila je 6.8 l/ 100km. Ovakav benzinac će moći da se naruči i sa novim automatskim menjačem ali imaće pet konjskih snaga manje. Sistem oslanjanja je sličan kao na Meganu II ali je unapređen kako bi se Fluence bolje držao puta i manje naginjao tokom prolazaka kroz krivine.
TomTom navigacioni ureðaj /audio sistem sa daljinskim upravljaèem trebalo bi da košta manje od 500 evra
Drugog dana test vožnje vozio sam do popularnog letovališta, Kušadasija, ali ovog puta u Fluencu opremljnom Dinamique paketom opreme i 1.5 dCi motorom jakim 105ks. Dinamique paket podrazumeva polu kožna sedišta, senzore za kišu i automatsko paljenje svetala, koja su halogena.

Ovaj dizel motor mnogo više odgovara Fluencu od 1.6 benzinca na svakoj vrsti puta, a posebno van grada. Veoma je štedljiv a ipak vam dozvoljava veću dozu lenjosti kada je promena brzina u pitanju. Na autoputu pri brzini od 130km/h dolazi do poklapanja svih frekvencija na autu i vožnja postaje veoma tiha i nežna. Inače, kako bi se dodatno poboljšao komfor u vožnji, pojačana je zvučna izolacija na prednjem braniku, na podu, instrument tabli, duž bočnih vrata i na polici iza zadnjih sedišta.
Kao opcija može se naruèiti Arkamys audio ureðaj sa 3D efektom prilikom reprodukcije i bluetooth vezom sa mobilnim telefonom
Fabrika deklariše prosečnu potrošnju od 4,5l/100km, ali je to ipak bio preveliki izazov za mene, pa sam kola vratio na parking sa prosečnih 5,7l/100km.

U Fluence će moći da se ugradi do 6 vazdušnih jastuka, ABS je standardan na svim tržištima ali ne i ESP.

Pored opisanog benzinca, u ponudi je još i 2.0 benzinac snage 140ks koji će moći da se naruči sa ručnim i CVT menjačem.
Svi dizeli su zapremine 1.5l sa rasponom snage od 85KS, 90KS sa filterom čestica u izduvnim gasovima (DPF), 105KS i 110KS sa DPF koji će moći da se naruči sa automatskim EDC menjačem (duplo kvačilo). Obzirom da je Fluence dugačak 4, 62m a nova Laguna 4,69m, jasno vam je zašto nema jačih, 2.0 dizel motora u ponudi.

Zamena ulja kod dizela (osim 105KS) u Evropi će se vršiti na svakih 30 000 kilometara ili dve godine kako bi se smanjili troškovi eksploatacije. Kod nas se do sada servisiranje Megana vršilo na 10 000 pređenih kilometara.

Od 2011. godine u ponudi će biti i potpuno električni Renault Fluence.
Cene za Fluence još uvek nisu formirane, ali neće biti više od cena koje su važile za Megana II Sedan što znači grubo od 14 000 do najviše nešto preko 20 000 evra za maksimalno opremljen model.

Aktuelni Megane Sedan se sada na akciji može kupiti po ceni od 12 000 evra.

Renault Fluence na naše tržište stiže krajem godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: