VW Passat CC

Ukoliko je VW Phaeton prevelik i previše luksuzan za vaš ukus, a Passat R36, i pored fantastične kombinacije motora, menjača i transmisije, spolja i dalje ipak ”obična” limuzina, onda je Passat CC prava stvar za vas.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2008.

16:00

Default images

Veliki uspeh koncepcije kupea sa četvoro vrata Mercedesa, otelotvorene u modelu CLS, nateralo je brojna ”zvučna imena” automobilske industrije da se ozbiljnije pozabave tom tematikom. Otuda ne treba da čudi što je i VW svoju udarnu limuzinu odlučio da podvrgne ”kupe” tretmanu i ”ubrizga” joj malo Gran Turismo ambicija.

Ime će verovatno zbuniti mnoge, budući da se CC ovaj put ne odnosi na Coupe-Cabrio, već označava Comfort Coupe automobil.

VW Passat CC isporučuje se sa 1,8 TFSI motorom snage 160 KS i pogonom na prednje točkove, zatim dvolitarskom TDI jedinicom sa 140 KS, ali i snažnim V6 agregatom zapremine 3,6 litara (iz Passata R36), sa čitavih 295 KS, koji je u sadejstvu sa šestostepenim DSG menjačem, a snagu putem 4Motion sistema šalje na sva četiri točka.

Upravo ovaj poslednji, našao se i na našem testu, a o impresijama nešto niže...

Na korak od Phaetona

Velika i veoma udobna kožna sedišta retko koga će ostaviti ravnodušnim. Velik opseg pomeranja po osama, uz mogućnost podešavanja upravljača po dubini i visini, vrlo lako će vam omogućiti da pronađete idealnu poziciju. Veoma preglednu instrumentaciju upotpunjuje bogat set komandi na upravljaču i iza njega, kojima se vrši kontrola od audio i handsfree sistema, preko tempomata, pa sve do line keeping assist sistema, koji na osnovu informacija dobijenih od senzora, održava vozilo unutar kolovoznih traka.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni navigacioni sistem sa LCD ekranom na kojem se prikazuje i slika sa kamere prilikom vožnje unazad, kao i interesantan detalj numeričke tastature kojom se bira željeni telefonski broj.

Pozadi uz jednaku, ako ne i veću, udobnost, mesta u dva zasebna sedišta ima više nego dovoljno, jedino treba paziti na glavu pri ulasku i izlasku iz vozila, s obzirom na ”padajuću” liniju krova. Takođe, odličan utisak ostavljaju i vrata bez okvira za prozore, svakog trenutka vam naglašavajući da ovo, ipak, nije ”običan” Passat. Prtljažnik, iako marginalna stavka za one koji razmišljaju o CC-u, veoma je izdašnih dimenzija (532 litre), i zadovoljiće većinu potreba, čak i na dužim putovanjima, a još više iznenađuje činjenica da je ispod poda sakriven rezervni točak punih dimenzija - 235/45 R17.

Kao riba u vodi...

Ipak, sve to nekako pada u drugi plan, jer kada startujete motor i čvrsto prigrabite ručicu DSG menjača, stvari dobijaju jednu sasvim novu dimenziju. Prijatno sportski ”navijen” zvuk V6 motora odmah će vam podići nivo adrenalina, dok će se za ostatak zadovoljstva, pobrinuti odlična transmisija i 4Motion pogon. Uz odabrani D režim DSG menjača, najbolje će odgovarati Comfort mod VW-ovog Adaptive Chassis Control sistema, što će reći da je ogibljenje podešeno na najmekše, dok se upravljač čini prilično laganim. Naginjanje se u ovom režimu primećuje, ali je zato ”upijanje” neravnina, na standardno lošim srpskim putevima veoma dobro, i u znatnoj meri ”štedi” kičmu i bubrege.

Čini se, ipak, da će većina vlasnika Passata CC ovaj mod više koristiti u gradu i pri ”krstarenjima”, dok je onaj preferirani Sport, kada CC ”grli” put kao namagnetisan, a upravljač dobija potrebnu ”težinu” za najprecizniju kontrolu vozila, čak i pri velikim brzinama. Prebacivanjem DSG menjača iz D u S režim, elektronika ”spušta” za stepen niže i drži motor u višim obrtajima, a desna noga nestrpljivo čeka iole slobodniju deonicu puta da se ispruži i ”raspojasa” svih 300 ”konja”.

V6 + DSG + 4Motion

Impresivno, ali vrlo linearno ubrzanje za koje se brine 350 Nm obrtnog momenta, kao i transmisija sa dvostrukim kvačilom i pogonom na sva četiri točka, za čas će Passat CC dovesti do zakonskog ograničenja, dok kazaljka obrtomera konstantno klizi u desno, ka crvenoj liniji pri 6000 o/min. Osetite li da vam je ovo srećan dan kada su u pitanju radari, petnaestak sekundi kasnije, naći ćete se blizu elektronske blokade, na nekih 240-250 km/h.

Usled dobre izolacije buke i odličnog ”ležanja” na putu, subjektivan utisak brzine toliko ”vara”, da je zaista neophodno dobro gledati na brzinomer, kako vas ne bi snašli problemi sa zakonom.

Za odlično ponašanje na putu, naročito u krivinama, ”najkrivlji” su 4Motion sistem, kao i zadnje, multilink oslanjanje, koje pruža sasvim dovoljnu rezervu prijanjanja pre nego što automobil počne da ”popušta i beži”. Tokom prolazaka kroz krivine, može se osetiti da je automobil ”težak u nosu” (1632 kg prazan), ali Haldex spojnica u tom trenutku vrlo diskretno vrši raspodelu obrtnog momenta i na zadnju osovinu, tako da se eventualno nastalo podupravljanje prilično brzo koriguje u neutralno ponašanje.

O potrošnji

Kada je reč o potrošnji, treba odmah reći da ste za nju, direktan ”krivac” vi. Ukoliko dopustite da vas Passat vozi, poželjno u D režimu DSG menjača i Comfort modu sistema oslanjanja, CC će vam ”tražiti” prosečno oko 10 l/100 km. Ukoliko, ipak, odlučite da vi ”terate” Passata, Sport režim oslanjanja i transmisije, uz neizbežno ”življu” nogu na gasu, ”iscediće” vam i do 15 litara bezolovnog benzina.

Dakle, izbor je na vama, ali je po našem mišljenju, samo jedan pravi. Jer ipak, ovo je nije ”obični”, već Das Passat.

Piše: Đorđe Pavićević, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: