Nissan Micra 1.2 Acenta Look

Nije veliki broj ljudi kojima Nissan Micra odmah zapadne za oko zbog svoje lepote. Uz to, kraća je od proseka klase sa mnogo tvrde plastike i ima tri cilindra. Ipak, Micra ima toplu dušu i veliko srce sa ambicijom da vam postane pravi, iskreni prijatelj koji vas neće ostaviti na cedilu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 05.07.2014.

20:31

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Niko nije bio previše srećan novim dizajnom modela Micra kada se pojavila 2010. godine.

Kako bi joj dodali malo više karaktera u pogledu estetike, dizajneri su je 2013. blago redizajnirali.

Imali smo prilike da je premijerno provozamo protekle jeseni na međunarodnoj prezentaciji u Bratislavi a sada je na red došao i detaljniji višednevni test.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3780/1665/1525 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2450 mm
Uprkos tome što je izgubila onu originalnost koja je krasila prethodnu generaciju (fabričkog koda "K12"), Micra je bila i ostala dobar auto.

Karoserija je konstruisana da bude vrlo kompaktna spolja, tako da je među najkraćim modelima B segmenta, odnosno niže klase.
Sa druge strane, nudi iznenađujuće prostranu kabinu, uključujući i prostor na zadnjoj klupi koja bez problema može da ugosti dve visoke osobe.

Eto razloga zašto je linija krova pozadi podignuta – ko sedi na zadnjem sedištu ne mora da savija vrat i glavu.
Micra može da se kupi već od 10.750 evra, a bazni paket opreme, Visia, obuhvata ESP, šest vazdušnih jastuka, "klimu", radio MP3/CD, USB i AUX priključke pa čak i Bluetooth konekciju za telefoniranje sa komandama na volanu.
Testirani auto je imao treći po redu paket opreme – Acenta Look, koji može da se pohvali i prilično luksuznim detaljima kao što su senzor za automatsko aktiviranje srednjih svetala, senzori za kišu, automatska "klima" i alu felne.

Ovako opremljen auto košta 11.950 evra i izuzev staklenog krova, navigacije i beskontaktnog otključavanja i startovanja motora, ima sve što i najskuplji paket.
Kabinom obiluje tvrda plastika i u tom pogledu Micra je ispod proseka klase. Sa druge strane, kvalitet završne obrade je veoma dobar.

Ergonomija je takođe specifična. S obzirom da je organizacija prostora u kabini takva da je cilj što više mesta za kolena, sedi se uspravno i pozadi i napred.

Pozicija vozača je bliža automobilima A nego B segmenta zbog toga što su nožne komande postavljene relativno blizu a nema podešavanja volana po dubini.
U modelu Micra su i dalje dostupni samo trocilindrični benzinci zapremine 1.2 litra, sa i bez kompresora.

Atmosferski sa testa raspolaže sa 80 KS što je u ovako laganom automobilu više nego dovoljno za prilično žustru vožnju.

Ubrzanja su takva da je subjektivni utisak mnogo bolji nego kad pogledate u deklarisanu cifru do "stotke".
Prtljažnik: 265 l
Motor je vrlo elastičan, pa ni niski obrtaji ne predstavljaju problem. Jedino na šta nikako ne možemo da se naviknemo je zvuk tri cilindra koji daje lažnu sliku o broju obrtaja.

Naime, zvuči kao da je na manjim obrtajima nego što zapravo jeste, tako da se lako može desiti da ste na 4.500 a da imate osećaj kao da ste na 2.500 o/min.

Potrošnja je zaista niska i bez problema smo dostigli deklarisani podatak za vožnju po gradu, pa čak i nešto niži rezultat – prosek po gradu je iznosio 5,9 l/100 km.
Nissan Micra 1.2: zapremina 1198 ccm; snaga 59 kW (80 KS) pri 6000 o/min; obrtni moment 110 Nm pri 4000 o/min
Što se tiče vožnje na otvorenom, Micra ni tu nema problem. Buka od strujanja vazduha je nešto veća prilikom vožnje autoputem, iako su se konstruktori trudili da specijalnim žljebovima na krovu smanje kovitlanje vazduha.

Pri 130 km/h motor se "vrti" na povoljnih 3.500 o/min, što je za 500 obrtaja manje u odnosu na tradicionalne benzince sa petostepenim menjačem. Micra tada troši od 5,9 do 7,2 l/100km u zavisnosti od pravca vetra, što je vrlo povoljan rezultat.

Pri 80 km/h smanjuje se na 3,9 do 4,5 l/100 km.
Tokom testa u prvi plan su izašle one najvažnije osobine – praktičnost, živahan motor, kompaktna karoserija, niska potrošnja i iznad svega lakoća svakodnevnog korišćenja.

Kompletan cenovnik modela Nissan Micra možete pogledati na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan Micra 1.2 Acenta Look
motor 3 cilindra
zapremina 1198 ccm
snaga 59 kW (80 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 110 Nm pri 4000
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije(d/š/v) 3780/1665/1525 mm
međuos. rastojanje 2450 mm
prtljažnik 265 l
rezervoar 41 l
masa 910-980 kg
pneumatici 175/60 R 15
maks. brzina 170 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,7 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,3/5,0/6,1 l/100 km
emisija CO2 115 g/km
Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, automatski klima uređaj, CD radio sa USB i AUX priključcima, Bluetooth konekcija za mobilni telefon, putni kompjuter, komande radija i telefona na volanu, el. podizači prednjih prozora, kožni volan, tempomat sa limiterom brzine, LED zadnja svetla, el. podešavanje retrovizora, alu felne prečnika 15 inča, maglenke, senzori za farove i kišu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: