Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic

Mišljenja o terencima su podeljena, sve dok protivnici ne sednu u neki od Audijevih SUV modela. Eksperimentisali smo i sa osmehom pratili naglu promenu raspoloženja i kod najvećih SUV pesimista prilikom prvog kontakta sa Audijem Q5.

Podeli

Piše: A. Bursać, Izvor: Auto magazin

Audi Q5 kao i svaki drugi Audi nije se trudio da postane prestižni simbol. To je postala neminovnost, kao posledica discipline i usavršavanja. Ako bismo poredili neuporedivo, Q5 je kombinacija vrhunskog naučnika i sportiste.

Audijevi inženjeri su se u stvari poslužili starim trikom, iskoristili su ljudsku osobinu da nesvesno budu privučeni osobinama koje su najpoželjnije.

Muškarci se sa njim poistovećuju, a žene u njemu traže zaštitu.

Oni koji su do skoro mislili da su terenci nezgrapna vozila čija je sudbina da budu sredstva za rad ili poziranje, promenili su mišljenje. Većina je saglasna da su najupečatljivije osobine Q5 usavršenost i jednostavnost.

Trenutno najmanji SUV iz Ingolštata se po gradu kreće kao kompaktni hečbek.

Visoka pozicija vozača daje veliki osećaj sigurnosti, ali i direktno utiče na dobru preglednost. Za svaki slučaj, tu su senzori za parkiranje i ogromni retrovizori koji pomažu da lim ostane u fabričkom stanju.

U kabini nema nikakvih tastera i prekidača koji regulišu izbor pogona, što je za vozača još jedna briga manje.

Važno je samo imati adekvatne pneumatike u zavisnosti od podloge i vremenskih uslova u kojima se vozi.

Za one koji bi da maksimalno iskoriste terenske mogućnosti Audija Q5, ispred ručice menjača nalazi se taster koji omogućava automatsko održavanje zadate brzine prilikom spuštanja niz velike nagibe. Dovoljno je da ga aktivirate i sklonite nogu sa kočnice. Auto će sam održavati brzinu od recimo 6 km/h, čak i ako je staza veoma strma a podloga rastresita.

TDI motor zapremine 2,0 litra je već dobro poznat. U testiranom modelu nalazila se jača verzija sa 170 "konja", koja predstavlja idealnu kombinaciju performansi i troškova eksploatacije.

Cena registracije i održavanja spadaju u, širem krugu ljudi prihvatljivu kategoriju, a performanse su više nego solidne. Motor je spreman da povuče i pri velikim putnim brzinama, bez obzira na ne baš malu ukupnu masu automobila.

Iako se ova verzija standardno isporučuje sa alu felnama prečnika 18 inča, na testirani primerak su bile montirane sedamnaestice sa zimskim pneumaticima.

Čak ni nešto viši profil "guma" nije uticao na smanjenje stabilnosti u krivinama, kroz koje je Q5 prolazio gotovo kao A3.

Od podrhtavanja i gumastog osećaja ogibljenja nije bilo ni traga.

Enterijer je, naravno, izrađen veoma kvalitetno od probranih materijala. Kombinacija jednostavnog dizajna i visoke tehnologije već sama po sebi stavlja do znanja šta je konstruktorima ovog Audija bilo prioritet.

Auto je prepun opreme koja olakšava svakodnevnu vožnju, počevši od električnih preklopivih retrovizora, preko blutut konekcije do automatskog aktiviranja ksenonskih farova i brisača.

Ručna kočnica je elektronska i aktivira se pritiskom na dugme.

Tu je i auto hold taster koji omogućava da auto ostane zakočen na uzbrdicama ili prilikom stajanja na semaforu, bez konstantnog držanja stopala na kočnici. To je od velike koristi s obzirom na to da je testirani auto bio opremljen najnovijim sedmostepenim robotizovanim "S-tronik" menjačem sa duplim kvačilom i automatskom promenom stepena prenosa.

Upravo menjač je jedan od najvećih "krivaca" za izuzetne vozne karakteristike. Vožnja je tečna a motor uvek radi na optimalnom broju obrtaja, a menjač skoro da čita misli vozača. Promena brzina je trenutna i bestrzajna.

Ovako "spakovani" automobili se mogu izbrojati na prste jedne ruke, a Audi je svojim bogatim nasleđem i specifičnom mešavinom moderne tehnologije i jedinstvene estetike obezbedio više nego dovoljnu različitost u odnosu na konkurente.

Jedina mana ovog automobila je cena, koja bez dodatne opreme iznosi 40.215 evra sa PDV-om. Testirani automobil je imao puno dodataka, koji su cenu podigli na 48.576 evra.

Oprema:
Prednji i bočni vazdušni jastuci - standard
Vazdušne zavese i jastuk za kolena - standard
Automatski klima uređaj - standard
Elektronska parkirna kočnica - standard
Kontrola pritiska u pneumaticima - standard
Servotronik upravljač - opcija
Senzori za parkiranje pozadi - opcija
Tempomat - opcija
CD MP3 Concert ozvučenje - opcija
Mikron sport dizajn paket - opcija
Alu felne prečnika 18 inča - opcija
Blutut hends fri konekcija za telefon - opcija
Ksenonski farovi - opcija

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače

Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic

Zapremina : 1968 ccm
Snaga : 125 kW (170 KS) pri 4200 o/min
Obrtni moment : 350 Nm pri 1750-2500 o/min
Menjač : S-tronic, 7 stepeni
Dimenzije : 4629/1880/1653 mm
Međuosovinsko rastojanje : 2807 mm
Pneumatici : 235/60 R18
Zapremina prtljažnika : 540 l
Zapremina rezervoara : 75 l
Masa : 1770 kg
Maksimalna brzina : 200 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h : 9,9 s
Potrošnja : 8,2/6,0/6,8 l/100 km

Suzana Perić i Audi Q5

Više fotografija ovog modela pogledajte u našoj Galeriji

Vozili smo

Test: Volvo S60 Polestar

Znamo da je skandinavski dizajn i način života koji podrazumeva povratak prirodi danas veoma moderan i popularan. Međutim imaju Skandinavci još nešto čime mogu da se pohvale. Burnu vikinšku istoriju. Snažni, čupavi momci u malim, brzim brodovima stizali su mnogo dalje nego što mnogi sanjaju. Upravo na njih nas podseća "polarna zvezda" iz ove priče.

Vozili smo subota 6.01. 08:52 Komentara: 72

Prva vožnja: Škoda Karoq

Škoda još jednom pokazuje spremnost da uđe u bitku gde god se pruži prilika. Sa modelom Karoq srešće se sa brojnom konkurencijom koja je već izgradila imidž i stekla reputaciju svojim kompaktnim SUV automobilima.

Vozili smo subota 30.12. 09:55 Komentara: 86
strana 1 od 69 idi na stranu