BMW 320 xd

Pojedini proizvođači automobila podigli su vozne karakteristike svojih modela na nivo iz video igara – i to kažem u najpozitivnijem mogućem smislu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2003.

18:22

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Nisam čovek koji voli video igre. Kao klinac nisam posedovao ni ZX Spektrum, ni Commodore 64, ni Amigu ni Atari. Rebelstar, Pac –Man ili Super Mario nikada mi nisu bili previše zanimljivo društvo posle časova.

Nekoliko puta sam krajem devedesetih godina iznajmio Sony Play Station da bih isprobao Colin McRae Rally. Okruženje u igri , zvuk motora, glas pravog Colinovog suvozača koji me je navodio kroz specijalne ispite, mogućnost detaljnog podešavanja vozila... Sve mi je izgledalo kao simulacija pravog relija.
širina: 1,81m; (2,13m sa retrovizorima), dužina: 4,53m, visina: 1,42m
Očekivao sam da će biti potrebno primeniti prave reli trikove kako bih se što bolje plasirao na kraju takmičenja.

Nameštao bih svoj auto za idealan prolazak kroz krivine, kočio bih na odgovarajućim mestima, pazio da ne idem nerealno brzo. Bio sam prilično uzbuđen i nadao se pobedi.
Međutim, to nije bio slučaj. Takmičenje bih redovno završavao van podijuma, sve dok nisam shvatio da 90% staze mogu proći sa punim gasom i pobediti bez problema.

Igra nije ispunila moja očekivanja, nije imala veze sa stvarnošću, nije zahtevala nikakvo vozačko znanje ili umeće, a takva pravila nisu mi predstavljala izazov pa sam ponovo digao ruke od video igara.
Punih deset godina kasnije, dok sam vozio BMW 320xd , shvatio sam da su neki proizvođači automobila podigli vozne karakteristike svojih modela na nivo iz video igara – i to kažem u najpozitivnijem mogućem smislu.

Ovim BMWom mogao sam kroz 90% krivina proći istom brzinom kojom sam se kretao i na pravcu. Baš kao na video igri, najčešće je dovoljno samo okretati volan levo-desno i držati gas. Stabilnost i upravljivost vozilom tokom prolaska kroz zavoje oduševljava.
Znate i sami kako izgleda porodično putovanje vašim kolima bilo kojim vijugavim, lokalnim putem kroz Srbiju. Jako je naporno i sporo. Potreban vam je čitav dan da biste iz Beograda napravili krug od 200 kilometara po Šumadiji, stalno je potrebno menjati stepene prenosa, kočiti i izbegavati rupe.

Nekoliko puta sam putovao do Zlatibora i nazad u Beograd istog dana. Ljudi, bolje je prespavati u devastiranom „Hotelu Zlatibor“ u strogom centru Užica nego voziti nazad magistralom. Put je preopterećen šleperima, ograničenja brzine prilično su niska... svako preticanje je lutrija i treba mi oko 4 sata vožnje do kuće.
Lep letnji dan u Šumadiji i jedan od tipiènih puteva kroz nju
BMWa 320xd u velikoj meri olakšava kretanje kroz našu domovinu. Ne mislim na bezglavo jurcanje putevima, preticanje na nebezbednim mestima i druge neprijatne scene kojima smo svakodnevno svedoci...

Mislim na čistu, promišljenu efikasnost za volanom u okviru zakonskih ograničenja i užitak u sigurnoj vožnji.

Efikasnost u vožnji postignuta je primenom brojnih sistema koje je BMW razvio da bi izašao u susret strogim ekološkim normama, smanjio potrošnju goriva i zadržao odlične vozne karakteristike na kojima je izgradio svoju reputaciju.
Elegantan i jednostavan enterijer napravljen od odliènih materijala. U ovom modelu nalaze se aplikacije od aluminijuma
Nemam običaj da detaljno opisujem tehničke karakteristike automobila u ovim prikazima, ali imajući na umu sav trud koji su uložili BMWovi inženjeri i činjenicu da mnogi ljubitelji automobila neće imati priliku da iz prve ruke isprobaju blagodeti mašine, ovo je najmanje što mogu da učinim za vas.

Kako je BMW dostigao upravljivost iz video igre?

Počnimo sa motorom, koji je popularno rečeno, srce svakog auta – zapremina motora je 2000 kubika, razvija 177 KS. Motor koristi dizel kao pogonsko gorivo, ali sistem za ubrizgavanje tog goriva konstantno brine o brojnim faktorima poput pritiska, količine koja se doprema u komore za sagorevanje i na taj način optimalno koristi svaki atom snage koji se može iscediti iz te doze nafte. Takav, precizan, rad doprinosi i smanjenju potrošnje goriva i smanjenju zagađenja čovekove sredine.
Tradicionalni BMW instrumenti
BMW 320xd koji vam predstavljamo koristi automatski menjač sa opcijom ručne promene stepena tokom prenosa konjskih snaga iz motora na točkove.

Volim da vozim automobile sa automatskim menjačem jer mogu da zaboravim na pritiskanje kvačila u gradskim gužvama, dovoljno je da popustim papučicu kočnice i auto će sam krenuti, kada polazim na usponu nema potrebe da pravim „vagu“ ili da krećem „pod ručnom“ jer će sistem sam držati auto u stanju mirovanja dok ja ne pritisnem gas.
Menjač je u fabrici podešen tako da menja stepene prenosa u optimalnom trenutku, između odličnog ubrzanja i štednje goriva. Ukoliko npr. želim da se prilikom preticanja osiguram i ostvarim bolje ubrzanje, dovoljno je da povučem ručicu menjača prema sebi.

Tako ću aktivirati S mod koji će u deliću sekunde pripremiti „trojku“ za niski start, odličan odziv na pritisak gasa što za rezultat donosi izuzetno efikasno preticanje.
Snaga se prenosi na sva četiri točka, ali zbog očuvanja sportsokg duha zadnji dobijaju 10% više snage od prednjih tokom vožnje po suvom kolovozu. X Drive sistem nadzire raspodelu te snage pa ukoliko po mokrom ili snegom prekrivenom kolovozu dođe do proklizavanje nekog od točkova, dolazi i do preraspodele snage kako bi se zadržala stabilnost vozila.
Okretanjem toèkiæa ispod DTC dugmeta odreðujete kakav æe vazduh ulaziti u kabinu
Generalno, sva snaga koja dolazi do točkova filtrirana je kroz DSC sistem kontrole stabilnosti, odnosno, ukoliko auto primeti da ste se previše zaneli ili preambiciozno ušli u oštru krivinu, reagovaće oduzimanjem snage, odnosno kočenjem točkova koji gube kvalitetno prijanjanje na asfalt.

Oslanjanje je odlično podešeno. U krivinama ne dolazi do naginjanja karoserije a prelasci preko rupa i neravnina upijeni su pre nego što su preneseni do putnika u kabini.
Mnoštvo linija na karoseriji koje doprinose niskom koeficijentu otpora vazduhu
Svi opisani sistemi i karakteristike ne zvuče previše zanimljivo na ekranu, ali spakovani pod lim i izbačeni na asfalt pružaju sjajne rezultate. Nisam ljubitelji sportske vožnje. Više volim da lagano krstarim putevima uz omiljenu muziku, ali BMW ima jako lukavu strategiju da zavolite veoma efikasnu vožnju.

Lagano sam počeo vožnju od podnožja Fruške Gore, preko Vrdnika do Iriškog venca, i dalje prema Novom Sadu. Kako su se smenjivale krivine, tako sam podizao ritam i brzinu kretanja bez bilo kakvog smanjenja komfora u kabini. Auto je bio stabilan kao brzi voz na šinama.
Led pokazivaèi pravca i svetla koja prate smer okretanja upravljaèa
U jednom trenutku tokom vožnje pomislićete da ste odličan vozač, da ste sposobniji od ostalih na putu jer neverovatnom lakoćom napredujete prema cilju fascinantim tempom, i upecani ste - a zapravo velike zasluge za ovakvo osećanje pripadaju BMWovom razvojnom centru i inženjerima koji tamo vredno rade.
Retrovizori se automatski podešavaju za vožnju u nazad svaki put kada ubacite ruèicu menjaèa u položaj R. Retrovizore nije moguæe elektronski sklopiti tokom vožnje
Na autoputu tempomat sam podesio na 130km/h i tom brzinom krstario oko jedan sat. Prosečna potrošnja goriva goriva u takvim uslovima vožnje sa zimskim gumama iznosila je 5,3 L/100km što grubo znači da ako napunite rezervoar na izlasku iz Beograda možete ovim tempom komotno preći preko 900 kilometara do sledećeg punjenja.

Pri ovoj brzini prilično je tiho i udobno u kabini.
Vetrobran nije ekstremno zakošen kao kod konkurenata, pa je neobièno da tabla nije duboka pola metra.
Kada sam se vratio u Beograd, na delu autoputa kod Sava Centra, dok sam vozio brzinom oko 80km/h saobraćaj u mojoj traci naglo je stao. Obično posmatram nekoliko vozila ispred mog kako bih pravovremeno primetio nagle manevre drugih vozača i izbegao oštro kočenje, ali ovog puta sve se odigralo znatno brže nego inače.

Jak pritisak na papučicu kočnice u stanju je da BMWa zaustavi na jako malom prostoru i dok sam bio prijatno iznenađen ozbiljnošću kočionog sistema nastao je problem jer je istovremeno vozač iza mene upao u istu situaciju ali za volanom Zastave 10. Počela je škripa guma...
Tokom te sekunde ili dve, koliko je trajala kritična situacija, osetio sam se kao u jednoj od čuvenih usporenih scena iz „Matrixa“. Kao da je vreme stalo, ali ja i dalje imam sposobnost da manevrišem vozilom i kontrolišem situaciju. Zastava se van kontrole probližavala zadnjem delu potpuno novog BMWa i pomislio sam da je na meni da spasem situaciju iako nemam puno prostora.
Pomislio sam da se prebacim u drugu traku i tako omogućim vozaču zastave duži zaustavni put, ali na vreme sam primetio da se u njoj nalaze drugi automobili i da bih izazvao sudar ako bih naglo skrenuo.

Stigao sam da pogledam i na unutrašnji retrovizor kako bih ustanovio na koju stranu ide odbegli auto, i shvatio da je najbolje da se pomerim što bliže levoj ogradi autoputa i da se približim što je više moguće automobilu ispred.
Nije lako uvuæi se na zadnju klupu pre svega zbog veoma zakošenog C stuba. Kada sednete ima dovoljno mesta
Dakle, tokom snažnog kočenja na autoputu zadržao sam kompletnu kontrolu nad autom bez bilo kakvog napora. Sve je izgledalo jednostavno kao da sam u rukama držao upravljač neke igračke konzole.

Zahvaljujući svim sistemima sigurnosti na ovom autu, kvalitetu ugrađenih delova i hladnoj glavi moguće je ne samo izvući sebe već i druge iz nepoželjne situacije. Kao „šlag na torti“ tokom naglog kočenja automatski su se aktivirala sva 4 pokazivača pravca kako bi upozorenje drugim vozačima o nezgodnoj situaciji bilo što uočljivije.
Jednostavne kontrole audio i klima ureðaja sa dva displeja. Diskretno crvenkasto svetlo sa retrovizora noæu osvetljava centralnu konzolu kako biste lakše našli predmete u kolima. Svetlo ni najmanje ne ometa vožnju
Znate kako hibridni automobili mogu da pretvaraju kinetičku energiju u električnu i na taj način pune bateriju hibridnog pogona koja će po potrebi pomoći benzinskom motoru?

BMW ima mikrohibridnu karakteristiku regenerativnog kočenja, tako da prilikom svakog otpuštanja gasa ili kočenja ne dolazi do uobičajenog rasipanja energije već konvertovanja u struju koja se koristi za punjenje akumulatora pa on više ne zavisi toliko od rada motora i na taj način ostvaruje se smanjenje potrošnje goriva.
Levo: nekoliko puta sam nogom zakaèio polugu za pomeranje sedišta. (desno) Otvor u naslonu zadnjeg sedišta za transport dugaèkog tereta sa integrisanim držaèem za èaše
Ova karakteristika deo je sistema Efficient Dynamic koji pomaže BMWima da zadrže sportske karakteristike a da troše manje goriva. Još jedan interesantan sistem spada pod okrilje Efficient Dynamicsa - električni servo upravljač koji shvata u kojim trenucima nije potreban pa se automatski deaktivira pa na taj način takođe štedi gorivo.
Da biste shvatili moju oduševljenost osećajem koji vam BMW pruža u vožnji, pa čak i ovaj sa nižih hijerarhijskih grana, moraćete da sednete za volan i da se sami uverite. Zaista, i ja sam bio veoma prijatno iznenađen.
U BMWu prave automobile za ljubitelje dobre vožnje, a ti automobili dalje stvaraju nove ljubitelje dobre vožnje. Kome trebaju video igre pored ovakvih automobila?

Cena BMWa 320xd je 38 586 eur. Za kompletan cenovnik i detalje prodajne akcije modela sa lagera opremljenih X Drive pogonom posetite sajt BMW Srbija.

Ovde možete naći kompletne tehničke karakteristike BMWove serije 3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: