Prva vožnja: Dacia Duster

Dok je deo planete koji je pokriveni TV signalom zakucan za ekrane na kojima se po čitav dan smenjuju prenosi, komentari analize fudbalskih utakmica, ja sam bio na dvodnevnoj, regionalnoj prezentaciji Dacie Duster.

Podeli

Tekst: Nemanja Pantelić
Foto: Ivana Todorović i Nemanja Pantelić


Prezentacija je organizovana tako da smo Dustera mogli da vozimo po skoro svim vrstama puteva. Krenuli smo iz Beograda, magistralom do Valjeva pa preko Debelog brda do Bajine Bašte a zatim preko Tare do baze na Mokroj gori.

Dusteru je dodeljen zadatak da pokriva potrebe kupaca na, optimistički nazvanim “izlazećim tržištima” u koje spada i naša zemlja. Na osnovu istraživanja zaključeno je da na takvim tržištima postoji potreba za terencima sa klimom ali da su oni znatno skuplji od onoga za šta su vozači prosečne platežne moći spremni da se ispruže. U suštini, izbor nam se svodi na Ladu Nivu ili na neke polovne 4x4 modele.

Takođe, Duster treba da napravi veliki iskorak napred za imidž Dacije.

U Renault – Nissan alijansi (kojoj Dacia pripada) očekuju da će Low Cost poslovnim modelom uspeti da postignu veliki uspeh a dve vrste kupaca treba da im pomognu u toj misiji.

Jedan je kupac koji danas vozi hečbek a sanja o 4x4 vozilu u kojem će moći udobnije da se vozi, da prenese više stvari i da se oseća moćnije na putu.

Drugi kupac već vozi 4x4 ali to vozilo je polovno pa je potrebna zamena.

Na prezentaciji sam vozio crni Duster opremljen srednjim paketom opreme, Ambiance, sa motorom zapremine 1,5 l, snage 110 KS i sa pogonom na sva četiri točka. Ovakav Duster košta 14 500 evra. Opremljen je sa 4 Air Baga, ABSom i klima uređajem.

Svaki Duster sa 4x4 pogonom opremljen je šestostepenim menjačem. Ipak, savet proizvođača je da iz mesta krećete drugom brzinom a ne prvom. Pošto Duster nema reduktor odlučeno je da veoma kratak prenosni odnos prve brzine zaobiđe taj hardverski nedostatak. Izostanak reduktora takođe pojednostavljuje čitav sistem pogona i smanjuje težinu vozila.

I ostali stepeni prenosa prilično su kratki tako da možete izmenjati brzine do pete, a da se krećete kroz grad u zakonskim okvirima.

Od poslednjeg semafora pred izlazak na Magistralu, najbolje je voziti u šestoj brzini. Neminovna preticanja, bez obzira na brzinu kretanja, najbolje je vršiti u opsegu od 2200 pa sve do 3700 obrtaja.

U kabini je prilično tiho tokom vožnje. Izolovani su zvuci koje generišu točkovi prilikom kotrljanja i sistem oslanjanja prilikom udarca u rupe. Motor se takođe ne nameće svojom bukom. Prosečna potrošnja na 100km bila je oko 5,2l.

Dacijini inženjeri stavili su Dustera na vagu i nisu bili zadovoljni dok težinu nisu spustili na 1250kg. Mala masa najbolje se pokazala prilikom vožnje uz Debelo brdo i uz Taru. Prilikom prolaženja kroz oštre krivine ne dolazi do naginjanja vozila, lako se usporava a snage ima jako puno za izlaske iz krivina.

Ovo mi je bio prvi boravak na Mećavniku i najzad sam uspeo da se slikam sa maketom Deppa naslonjenu uz banderu. Na glavnom trgu parkirani su Trabant streč limuzina, i stari Volga, Škoda i Fiat.

Polupansion na Mećavniku košta od 3 200 do 4 200 dinara dok je najam kuće 9 500 do 16 800 dinara. Ako planirate izlet na Mokru goru budite spremni da to vreme provedete bez američkih ili drugih kapitalističkih proizvoda. Nema Coca – Cole i nema espresso kafe.

Turska, odnosno domaća kafa i predivan gusti voćni sok zamenjuju ove proizvode. Kuće su u potpunosti napravljene od drveta, od poda do plafona. Na frontovima nameštaja naslikano je za šta koji element služi, pa je tako na vratancima pored kreveta oslikana flaša i napisano mini – bar.

Posle smeštanja u sobe i ručka na glavnom trgu, došlo je vreme za ispitivanje Dusterovih terenskih sposobnosti. Puteve, staze i reke kojima je trebalo da se krećemo odabrali su rejndžeri koji jašu zelene Yamaha kvadove.

Po uzanim, i u šiblje zaraslim, zemljanim putićima, vožnja Dusterom bila je iznenađujuće udobna i lagana. Dopalo mi se kako sistem oslanjanja amortizuje udarce i neravnine sa puta bez bilo kakvog lupanja ili treskanja u kabini.

Kratki prenosni odnosi u menjaču i ovde pomažu dobrim ubrzanjima i malom gubitku snage prilikom menjanja brzina. Bilo je veoma lako upravljati i kočiti autom.

Ovo su prosečne prepreke koje treba da savlada jedan off road i u Dusteru se to čini sa lakoćom.

Duster deli pogon sa Nissanovim i Renaultovim terencima X- trail, Koleos i Qashqai. Tokom vožnje po asfaltu preporučuje se upotreba 2WD moda prenosa.

Po klizavim i rastresitim podlogama treba da se koristi Auto mod u kojem se još uvek pokreću samo prednji točkovi ali one milisekunde kada sistem primeti da će pogonski točkovi proklizati aktivira se pogon i na zadnjim.

Prilikom prolaska kroz reku ili u drugim ozbiljnim terenskim situacijama koristi se 4WD lock mod ali samo za brzine ispod 60km/h. Sve preko bi predstavljalo napor za sistem koji se u takvoj situaciji automatski isključuje.

Dok je uključen ovaj mod, odziv papučice gasa u sporohodnoj prvoj brzini se reprogranira kako ne bi dolazilo do jakog cimanja prilikom popuštanja i dodavanja gasa.

Duster se u 4WD Lock modu može kretati uzbrdo ravnomernom brzinom od 5 km/h bez pritiskanja papučice gasa.

Vrhunac terenske prezentacije bila je vožnja uz ono što je zimi ski staza. Sada je samo padina prekrivena veoma rastresitim kamenjem.

Prvi vozač nije uspeo da savlada ovaj uspon bez “Locka” pa se zaustavio pred samim vrhom staze. To je značilo da sam ja morao da se zaustavim na najstrmijem delu.

Kada sam prestao da se krećem u napred, istog trenutka sam počeo da se klizam po rastresitom kamenju u nazad iako su točkovi bili zakočeni.

Uprkos očekivanjima uspeo sam da krenem i da izađem na vrh bez bilo kakvog problema.

Kratka prva brzina odlično mi je poslužila i za spuštanje niz stazu jer pruža jako kočenje motorom.

Kada se spuštate niz ovakve terene, naravno, morate da usporavate auto, ali prekomerna upotreba kočnice može vam stvoriti više nevolje nego koristi – vrlo lako se možete zaneti i prevrnuti. Kočenje motorom smanjuje mogućnost da se ovakav scenario dogodi.

Drugog dana prezentacije prvo smo išli na izlet vozom, Šarganskom osmicom. Predeli kroz koje nas je vukla velika dizel lokomotiva lepi su kao da se nalaze u Švajcarskoj, samo što tamo ovakve kompozicije vuče električna lokomtiva. Vožnja košta 500 dinara.

Posle ovog izleta popakovali smo se u Dustere i krenuli istim putem preko Tare i Valjeva nazad, za Beograd.

Za Dustera su određena tri paketa opreme i dve vrste motora. Onsovni paket zove se Duster i nema klimu ali ima dva Air Baga. Branici, retrovizori i kvake su crne boje.

Srednji paket Ambience ima sive detalje u crnom enterijeru, 4 Air Baga, krovni nosač i čelične felne.

Laureat takođe ima čelične felne ali one su stilizovane, nisu “radničke” kao kod prva dva. Bez obzira na boju spoljašnjosti, enterijer ima metalik braon (u boji prašine) aplikacije. Klima uređaj je standard kao i putni računar sa 6 funkcija. Retrovizori se podešavaju električnim putem i grejani su.

Zakazao sam test vožnju Dustera od 28. juna pa ćemo posle nje moći da diskutujemo o svim detaljima i sitnim crevcima ovog modela.

Do tada vam predlažem da uživate u prvenstvu i postavite realna očekivanja od naše reprezentacije.

U poluvremenu pogledajte kompletan cenovnik Dacije Duster (.pdf).

Saznajte sve tehničke karakteristike.

Dacia prvi put nudi kožna sedišta kao opciju u jednom svom modelu. Pogledajte spisak dodatne opreme (.pdf).

Pročitajte reportažu sa međunarodne prezentacije Dustera održane u Marakešu.

Vozili smo

Prva vožnja: Kia Stonic

Krosoveri ili vozila iz takozvanog B-SUV segmenta su apsolutni svetski hit i svojevrsni fenomen. Skoro kao Pokemoni. Jednostavno ne postoji iole ozbiljan proizvođač koji u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan model ovog tipa. Ni Kia nije propustila priliku da se umeša u igru, a ima vrlo ozbiljne karte u rukama.

Vozili smo subota 25.11. 10:09 Komentara: 81

Prva vožnja: Nissan X-Trail (redizajn)

Doteran izgled, bogatija oprema i novi sistemi bezbednosti, glavne su izmene na redizajniranom X-Trailu. Uz komfor koji prevazilazi klasične limuzine, idealan je izbor kao porodični automobil, što su prepoznali i Amerikanci, svrstavši ga na mesto broj 1 među svim novim automobilima.

Vozili smo subota 28.10. 09:42 Komentara: 36

Test: Suzuki Baleno 1.2 Dualjet Elegance

Novi Baleno je odgovor Suzukija svima onima koji su tražili gradski auto sa prostranijom kabinom i većim prtljažnikom u odnosu na Swift. Japanci su častili svoje kupce zaista bogatom opremom koju nemaju ni neki skuplji automobili.

Vozili smo subota 14.10. 07:00 Komentara: 76
strana 1 od 68 idi na stranu