Podvig Teslinog kamiona: U jednom danu prešao rekordnih 1.700 km

Severnoamerički savet za efikasnost (NACFE) sproveo je istraživanje o efikasnosti kamiona sa nultom emisijom štetnih gasova.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Organizacija je u električne kamione instalirala opremu za praćenje pređene udaljenosti i tokom 18 dana pratili su koliko su prešli kilometara, koliko su često punili baterije, brzinu kojom su vozili i slično.

Između ostalih, u istraživanje su uključeni i Teslini električni kamioni, a upravo je jedan od modela Tesla Semija ostvario najbolji rezultat po broju pređenih kilometara u danu - za 24 sata prešao je 1.721 kilometar. Tokom ovog putovanja, kamion je tri puta stao na stanici za punjenje.

Na putovanje je krenuo odmah nakon ponoći, sa 95% napunjenom baterijom. Pre prvog zaustavljanja za punjenje, što je bilo nešto pre sedam sati ujutru, kamion je prešao skoro 600 km.

Punjenje je trajalo oko sat vremena, što je bilo dovoljno da napunjenost baterije poraste sa 9% na skoro 50%. Nakon toga, kamion je prešao još 266 km, pa se se zaustavio na još jednoj stanici za punjenje, gde je proveo sat i po kako bi napunio bateriju na 88%.

Usledila je još jedna duga vožnja od 571 km. Napunjenost baterije pala je na 18% pa je vozač dopunio na nešto više od 50% pre poslednje etape od 268 km. Kamion je na odredište stigao nešto pre ponoći i ostalo mu je još 15% kapaciteta baterije.

Prosječna brzina vožnje kamiona tog dana iznosila je više od 80 km/h, a Tesla Semi u pokretu je proveo više od 80% vremena. Oko 11% vremena se punio, dok je 7% vremena bio neaktivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu