Stiže modularni mikrobus – da li biste ga vozili? FOTO

Vozilo je teško samo 600 kg, a ukupna pogonska snaga iznosi 76 KS, iz četiri elektromotora.

Podeli
Foto: ElectricBrands
Foto: ElectricBrands

Statistika kaže da oko 90 odsto startap poduhvata u Nemačkoj propadne u prve tri godine. Očigledno među njima nije ElectricBrands, kompanija koja stoji iza zanimljivog električnog vozila XBUS, o kome se priča protekle tri godine.

Sada saznajemo da će uskoro biti u prodaji. Konkretno, prvi čovek kompanije Maks Brant je potvrdio da će se lansiranje na tržište održati krajem sledeće godine, a najkasnije početkom 2025. godine.

Foto: ElectricBrands
Foto: ElectricBrands

Nije bilo većih promena u odnosu na prvobitni koncept. Modularnost je dodatno povećana, ali i dalje postoji ideja da se uz pomoć 10 izmenljivih modula ovaj model lako modifikuje iz, na primer, kombija u kabriolet i minijaturni kamper.

Ono što je zajedničko svim verzijama jesu terenske karakteristike, poboljšane AWD pogonom, podignutim podom i dodatnom zaštitom karoserije. Bazična baterija ima kapacitet od samo 10 kWh, ali obezbeđuje domet do 200 km. U ponudi će biti i baterija od 30 kWh za autonomiju do 600 km.

Foto: ElectricBrands
Foto: ElectricBrands

Ako sumnjate u domet, imajte na umu da je ovo vozilo teško samo 600 kg, a ukupna pogonska snaga iznosi 76 KS, iz četiri elektromotora.

Kompanija trenutno radi na smanjenju troškova kako bi ostala u domenu objavljenih cena iz 2021. Naime, tadašnje projekcije su govorile da bi XBUS mogao da se komercijalizuje po početnoj ceni od 18.070 evra (u Nemačkoj), dok bi vrhunski kamper koštao oko 34.300 evra, odnosno 36.850 evra u pravoj offroad verziji.

Foto: ElectricBrands
Foto: ElectricBrands

Inače, model se neće praviti u Nemačkoj, ali je za proizvodnju zadužen holandski VDL Nedcar, koji trenutno izrađuje BMW X1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu