Na razmatranju kontroverzan predlog: B kategorija važiće samo do 1,8 tona?

Vozačka dozvola B kategorije mogla bi da važi samo do 1,8 tona, ukoliko bude usvojena kontroverzna ideja dela čelnika Evropske unije.

Izvor: Pluton Logistics
Podeli
Foto: Shutterstock/Virrage Images
Foto: Shutterstock/Virrage Images

Dozvola B kategorije bi vam davala pravo da vozite do 1,8 tona dozvoljene ukupne težine. Vozačima vozila od 1,8 do 3,5 tona bila bi potrebna nova kategorija dokumenta – vozačka dozvola B+. To je ideja koja se pojavila u zakonodavnim telima Evropske unije, a koja se trenutno analizira, prenosi sajt Plutonlogistics.

Različita sektorska tela su već preduzela mere protiv toga. Međunarodna unija drumskog transporta (IRU), FIA region i Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) skreću pažnju da bi, između ostalog, kuriri i vlasnici mnogih električnih automobila bili primorani da dobijaju nova ovlašćenja zbog velikih baterija, preneli su evropski portali.

Prema rečima njihovih portparola, ideja je zasnovana na činjenici da zvaničnici EU žele da promovišu lakša vozila, koja su stoga ekološki prihvatljivija. U praksi, međutim, efekat može biti daleko od planiranog.

"Ovake izmene mogu da prestavljaju ozbiljne pretnje u oblasti zaštite životne sredine, oduzimajući želju za korišćenjem električnih vozila", ocenila je Raluca Marijan predstavnica IRU pri telima Evropske unije,

"Obuka i ispiti potrebni za dobijanje vozačke dozvole B+ predstavljali bi finansijski, administrativni i praktični teret za sve profesionalne vozače i operatere, koji će morati da se prekvalifikuju", dodala je ona, izrazivši nadu da će odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta odbaciti sporne amandmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu