Kako se Danska "obračunava" sa bahatim vozačima

U slučaju teških prekršaja moguća je i zaplena automobila.

Podeli
Foto: igorwheeler/Shutterstock
Foto: igorwheeler/Shutterstock

Neke evropske zemlje veoma su stroge kada je reč o ozbiljnim saobraćajnim prekršajima. Danska je jedna od zemalja koja predviđa meru oduzimanja vozila, a sve se zasniva na zakonu koji kolokvijalno kažnjava "ludu vožnju".

Zaplena automobila je moguća u Danskoj u slučaju ozbiljnih prekršaja. Ako vozite više od 100 km/h i prekoračite ograničenje brzine više od dva puta (na primer 110 km/h umesto ograničenja brzine od 50 km/h).

Takođe, vaš automobil će biti odmah konfiskovan ako vozite preko 200 km/h.

Postoje i drugi saobraćajni prekršaji koji mogu dovesti do oduzimanja, a to su: vožnja pod dejstvom alkohola sa više od dva promila alkohola u krvi, bezobziran stil vožnje, ubistvo iz nehata pod posebno otežavajućim okolnostima, neposredna opasnost po život ili imovinu lica, značajno oštećenje zdravlja lica pod posebno teškim okolnostima.

Podsećamo, i kod nas je novim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđeno oduzimanje vozila

Oduzimanje vozila, međutim, neće biti automatsko po prvom takvom prekršaju. Naime, procedura je takva da kada saobraćajac zaustavi vozača koji je počinio neki od težih prekršaja, prvo proverava u evidenciji da li je ranije kažnjavan za njih, pa ako je prekršilac već dva puta osuđen za neki od 18 najdrastičnijih slučajeva u periodu od dve godine, policajac mu oduzima vozilo.

I tada, kako su objasnili u MUP-u, oduzimanje vozila traje do kraja sudskog spora.

Spisak prekršaja zbog kojih bi vozači u Srbiji mogli da (privremeno) ostanu bez automobila možete pronaći ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu