U Evropi sve više električnih automobila iz Kine: Konkurentni po ceni, ali i tehnologiji

Ove godine se može računati sa 600.000 vozila, a 2025. već i sa 1,1 milionom.

Izvor: dpa
Podeli
Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)
Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)

U Evropi će porasti uvoz automobila iz Kine, koji su "apsolutno konkuretni ne samo po ceni, nego i tehnologiji", procenili su stručnjaci sa Tehničkog univerziteta u Kemnicu.

Ove godine se može računati sa 600.000 vozila, a 2025. već i sa 1,1 milionom, kaže stručnjak sa instituta za automobile Kemnic, profesor Verner Ole. Time će broj novoregistrovanih automobila koji vode poreklo iz te zemlje porasti sa pet na 7,5 odsto.

Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)
Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)

Konkurencija Kine, prema rečima Olea, evropskim proizovođačima raste pogotovo kada je reč o e-automobilima.

"Pošto su vozila iz Kine uglavnom električna, u tom segmentu tržišni udeo je značajno veći", rekao je Ole. Tu se, prema njegovoj oceni, može očekivati i porast od gotovo 20 odsto novoregistrovanih automobila u Evropi, a do 2025. i na više od 25 odsto, prenosi dpa.

Sa cenom nižom nekoliko hiljada evra, kineski proizvođači su ne samo cenovno, nego i tehnološki "apsolutno konkurentni", rekao je Ole, dodajući da se to pre svega odnosi na tehnologiju baterija.

Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)
Ora Funky Cat (Foto: Great Wall promo)

U međunarodnoj utakmici, Kina sa e-automobilima ne profitira samo od ogromne prednosti zbog toga što ima sirovine i baterije i zbog njihove cene. I veličina domaćeg tržišta omogućava kineskim proizvođačima masovnu proizvodnju, koja znači i određene prednosti za cenu.

"U poređenju sa tim, Evropa trenutno ima loše karte", ocenio je Dirk Fogel iz Mreže dobavljača automobilske industrije u pokrajini Saksoniji.

Naveo je i visoke troškove energije, birokratiju i preuranjeno ukidanje poreskih olakšica. To, prema njegovoj oceni, opterećuje konkurentnost nemačkih i evropskih preduzeća i na svakom koraku koči realizaciju cilja električne mobilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu