Kinezi tvrde: Baterija ide 1.000km

aženje konkurencije je pravi izraz za najavu iz Pekinga.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

GKinezi navodno velikim koracima jurišaju u razvoju baterija za električne automobile, a sad se javio startap Greater Bay Technology, koji tvrdi da ima bateriju s dometom od 1.000 km.

Ključ je u naprednom toplotnom menadžmentu baterije, koji može da omogući delotvoran rad na visokim i niskim temperaturama.

Baterijske ćelije nazvane Feniks (Phoenix) koriste superprovodljive materijale. To omogućuje zagrevanje ćelije od -20 °C do 25 °C u samo pet minuta, uz delotvornije punjenje i pražnjenje, izveštava Blumberg.

Kod aktuelnih baterija niske zimske temperature od -7 °C do -1 °C mogu da skrate domet vožnje na određenim električnim vozilima za čak 30 odsto, premda to varira od vozila do vozila. Greater Bay Technology se nada da će u potpunosti eliminisati gubitak dometa.

Kompanija kaže da će se baterije ugrađivati u buduća vozila firme Aion, koja je u vlasništvu Guangzhou Automobile Group Co. (GAC). Međutim, dodaje se da će takođe pokretati vozila drugih proizvođača automobila.

Kompanija procenjuje da prva generacija ćelija može na punjaču dodati 500 km dometa u samo 15 minuta, pod uslovom da punjač podržava brzo punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu