Japanci kasne za konkurencijom

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako brendovi napreduju na polju elektrifikacije svoje game. Samo dva brenda su se istakla kao lideri na ovom polju, a najveći gubitnici su proizvođači automobila iz Japana, piše Nova.rs.

Podeli
Foto - Auto Magazin
Foto - Auto Magazin

Novi izveštaj prikazuje listu automobilskih proizvođača po njihovom uspehu na polju elektrifikacije. U principu, ovo istraživanje pokazuje napredak brendova u tranziciji ka električnim automoiblima i deli automobilske kompanije u tri grupe: lidere, brendove u tranziciji i one koji zaostaju. Svi japanski proizvođači spadaju u poslednju grupu, a samo su Tesla i BYD označeni kao lideri.

Ovaj izveštaj sastavio je Internacionalni savet za čist saobraćaj (ICCT), a na osnovu podataka, samo Tesla i BYD su označeni kao lideri među najvećih 20 svetskih proizvođača automobila. Sa druge strane, 12 kompanija su označene kao brendovi u tranziciji, a ovu grupu predvode BMW i Volkswagen. Na kraju, među 6 brendova koji zaostaju nalazi se 5 japanskih proizvođača i jedan indijski.

Kako bi došao do rezultata za svakog proizvođača, ICCT je procenio tržišni udeo, tehnologiju i stratešku viziju svakog brenda. Tesla je jedina kompanija na ovoj listi koja proizvodi isključivo električne automobile, pa ovde nema dileme o strateškoj viziji ili izbacivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem iz povrede. BYD je proizveo svoj poslednji benzinski automobil u martu 2022. godine, ali i dalje prave plug-in hibridna vozila. Ipak, njihova tranzicija ka isključivo električnim automobilima brzo napreduje.

Što se evropskih brendova tiče, Mercedes je u poslednjih par godina izbacio veliki broj električnih modela, ali i dalje zaostaju za BMW-om, pa čak i za Renaultom. Ipak, najinteresantnija činjenica jeste da se na dnu tabele nalaze uglavnom japanski proizvođači.

Nije iznenađenje da je Toyota među brendovima koji zaostaju u elektrifikaciji, ali možda jeste da ima bolji plasman od Honde i Nissana. Nissan već godinama prodaje električni Leaf širom sveta, a i Honda je ranije započela prodaju električnih automobila od Toyote. Na samom dnu nalazi se Suzuki sa 0 bodova, što i ne čudi, jer ovaj japanski brend još uvek nema električne automobile u ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu