Prednja svetla će projektovati saobraćajne znakove ispred automobila?

Saobraćajni znakovi prenose vitalne informacije koje su jednako važne za bzebednost vozača, ali i pešaka te ostalih učesnika u saobraćaju.

Podeli
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Međutim, ponekad nam saobraćajni znakovi promaknu u vožnji. Umor, nepažnja… Razloga koliko hoćete, ali dešava se, a to je, kao što znate, opasno. Nova tehnologija, koju je razvio Hyundai Mobis, ima cilj da postavi znakove tačno ispred vozača kada vozi noću, uz pomoć vlastitih prednjih svetala automobila, slično head-up ekranu, koji projektuje podatke na vetrobransko staklo.

Tehnologija koristi prednja svetla za projektovanje znakova na put ispred vozača. Kako navodi Revija HAK, cilj je smanjiti saobraćajne nesreće noću tako što će vozači biti svesniji saobraćajne signalizacije i uslova u vožnji, nadolazećih pešačkih prelaza ili radova na putu. Prednja svetla se oslanjaju na projekcijsku tehnologiju koja se obično koriste u DLP projektorima, u obliku digitalnog mikro ogledala ili DMD-a. Izvorno razvijeni od strane Texas Instrumentsa, DMD uređaji imaju hiljade sićušnih ogledala koja služe kao pikseli u projekcijskom ekranu. Kontrolisanjem ogledala, koja reflektuju svetlost snažnog i gusto zbijenog niza LED dioda, može se projektovati slika ispred vozila, a sistem projekcije je ugrađen u prednje svetlo vozila.

Sistem kamera se koristi za snimanje uličnih znakova i njihovu analizu za prikazivanje na projektoru. Ograničenja brzine, upozorenja o građevinskim znakovima mogu da se snime i prikažu na površini puta ispred vozila da bi se upozorio vozača. GPS podaci se takođe mogu koristiti za izvor podataka o ograničenju brzine i informacija o fiksnim opasnostima, izlazima s autoputa i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu