Novi projekat: Električni Range Rover

Novi Range Rover Velar stiže kao luksuzni električni SUV, ciljajući na budući Porsche Macan EV sa znatno poboljšanom izdržljivošću, performansama i praktičnošću, prenosi Autoblog.

Podeli
Foto: Land Rover promo
Foto: Land Rover promo

Kako piše britanski Autocar, to će biti prvi od nekoliko novih električnih Land Rover modela koji će se praviti na obnovljenoj proizvodnoj liniji kompanije u Hejlvudu, nakon čega slede i električni naslednici za Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport.

Radovi na pretvaranju fabrike u pogon za proizvodnju električnih vozila počinju sledeće godine, a očekuje se da će električni Velar ući u proizvodnju pre 2025.

Današnji Velar je usko povezan sa Jaguarom F-Pace i pravi se uz taj automobil u Solihalu. Osim što će se proizvoditi na novoj lokaciji, njegov naslednik će zameniti poznatu arhitekturu D7 za potpuno novu platformu pod nazivom EMA.

Prvi put najavljena 2021. godine, ova nova platforma – zamišljena da prihvati manje Land Rover modele – prvobitno je bila sposobna da ugosti hibridne pogonske agregate pored potpuno električnih sistema, ali je sada potvrđeno da će naslednici za modele Velar, Evoque i Discovery Sport biti samo električni.

Kompanija je otkrila da će EMA biti 'jednostavna' struktura projektovana oko baterija postavljenih u podu, koje će biti opremljene hardverom od 800 V za brzo punjenje.

Još ranije je najavljeno da će elektromotori EMA ponuditi efikasnost od oko 4-4,5 milja po kWh. To znači da bi Velar i njegovi saigrači slične veličine trebalo da imaju potencijal svojih SUS prethodnika za putovanja na velike udaljenosti.

Novi Velar biće ključni momenat u evoluciji brenda Range Rover. Kao deo temeljnog preispitivanja kompanije, JLR će podeliti svoje linije proizvoda u četiri osnovne porodice – Jaguar, Defender, Discovery i Range Rover – u pokušaju da naglasi njihovo različito pozicioniranje i neguje jači osećaj veze između vrhunskih vodećih modela i početnih modela. U tom cilju, električni Velar će bez sumnje preuzeti očigledan stil i tehničku inspiraciju Range Rovera, ali će, kao i sadašnji automobil, biti mnogo manji i pristupačniji u smislu cene. Velar će morati da isporuči ono što je direktor programa za vozila Nik Kolins nedavno nazvao „istinskim vrednostima Range Rovera“, kao što ih oličava trenutni vodeći model.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu