Dve velike evropske zemlje protiv Euro 7: Skok cena će biti neizdrživ

Da li će inicijativa Francuske i Italije uspeti? Videćemo, čini se da je većina evropskih auto-kompanija na strani ove dve velike zemlje.

Automobili

Izvor:

Sreda, 24.05.2023.

09:30

Dve velike evropske zemlje protiv Euro 7: Skok cena će biti neizdrživ
Foto: J.AMPHON/Shutterstock

Francuska i Italija predvode blok evropskih zemalja koje žele da odlože novu normu emisije Euro 7. Navodno, u ovom novom bloku je osam država članica EU, piše Blumberg.

Sa novom Euro 7 normom 2025. godine dobili bismo stroge propise o emisiji, automobili bi morali da imaju još manju emisiju štetnih gasova, odnosno zvanično testiranje bi moralo biti mnogo rigoroznije.

Zbog toga bi proizvođači automobila morali da ulažu velika sredstva u tehnologiju za filtriranje izduvnih gasova svih modela automobila, a to bi rezultiralo visokim troškovima i dramatičnim povećanjem cena automobila i nerentabilnosti čitavih klasa vozila.

Na primer, mali gradski automobili bi bili skuplji za najmanje dve hiljade evra i malo ko bi ih kupovao. Na kraju, na tržištu bi ostali samo skuplji benzinski i dizel SUV modeli, limuzine i električna vozila, sve do ključne 2035. godine kada bi na tržištu trebalo da budu dostupna samo nova električna vozila.

Hoće li inicijativa Francuske i Italije uspeti? Videćemo, čini se da je većina evropskih auto-kompanija na strani ove dve velike zemlje.

Predložena pravila o emisiji Euro 7 dovešće do direktnih troškova za proizvođače automobila koji će biti i do deset puta veći od projekcija Evropske komisije, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Ovo je zaključak studije konsultantske kuće Frontier Economics koju je naručila ACEA.

Direktni trošak za benzinske automobile i kombije da bi bili u skladu sa standardom Euro 7 iznosio bi 1.862 evra po vozilu, u poređenju sa procenom Evropske komisije od 184 evra po vozilu. Dizelaši bi bili skuplji za 2.629 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: