"Nemamo dovoljno litijuma"

Na konferenciji koju je organizovao Stellantis, izvršni direktor velikog automobilskog koncerna Karlos Tavares je istakao da možda neće biti dovoljno litijuma da se svako vozilo s unutrašnjim sagorevanjem zameni električnim vozilom.

Podeli
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Proizvođači automobila punom parom guraju svoje planove za električna vozila, ali u pitanju je nabavka sirovina za izradu miliona baterija potrebnih za proizvodnju električnih automobila, navodi Revija HAK.

Govoreći na Forumu o slobodi mobilnosti, prenosi Detroit News, Tavares je izrazio svoju zabrinutost oko sirovina, posebne litijuma:

– Znamo da nam treba litijum i da ga ne proizvodimo onoliko koliko nam je potrebno. Trenutno imamo 1,3 milijarde automobila s unutrašnjim sagorevanjem. Moramo to zameniti čistom mobilnošću, a za to će biti potrebno puno litijuma. Ne samo da litijuma možda neće biti dovoljno, već rudarenje litijuma može da stvori druga geopolitička pitanja.

Tavares očekuje da će Stellantis ispuniti svoje ciljeve, ali je ipak izrazio frustraciju onim što je opisao kao nefleksibilne propise širom sveta koji su isključivo fokusirani na električna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu