"Nemamo dovoljno litijuma"

Na konferenciji koju je organizovao Stellantis, izvršni direktor velikog automobilskog koncerna Karlos Tavares je istakao da možda neće biti dovoljno litijuma da se svako vozilo s unutrašnjim sagorevanjem zameni električnim vozilom.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.04.2023.

16:00

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Proizvođači automobila punom parom guraju svoje planove za električna vozila, ali u pitanju je nabavka sirovina za izradu miliona baterija potrebnih za proizvodnju električnih automobila, navodi Revija HAK.

Govoreći na Forumu o slobodi mobilnosti, prenosi Detroit News, Tavares je izrazio svoju zabrinutost oko sirovina, posebne litijuma:

– Znamo da nam treba litijum i da ga ne proizvodimo onoliko koliko nam je potrebno. Trenutno imamo 1,3 milijarde automobila s unutrašnjim sagorevanjem. Moramo to zameniti čistom mobilnošću, a za to će biti potrebno puno litijuma. Ne samo da litijuma možda neće biti dovoljno, već rudarenje litijuma može da stvori druga geopolitička pitanja.

Tavares očekuje da će Stellantis ispuniti svoje ciljeve, ali je ipak izrazio frustraciju onim što je opisao kao nefleksibilne propise širom sveta koji su isključivo fokusirani na električna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: