Zašto je važno da leti imamo letnje gume?

Za razliku od zimskih, čije korišćenje je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila pod uslovom da na kolovozima nema snega, letnje gume nisu obaveza vozača, ali je preporučljivo da ih stave.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.03.2023.

15:00

Zašto je važno da leti imamo letnje gume?
Foto: Depositphotos/lightpoet

Zamena zimskih guma letnjim je počela, mada vulkanizeri još nemaju pune ruke posla. Kažu, iskustvo ih je naučilo da tek od 1. aprila očekuju gužve ispred svojih radionica, piše Blic.

Ovo vozača što im se do sada javilo za uslugu, pričaju, donelo je svakojake letnje gume. Ima tu tek kupljenih novih pneumatika, korišćenih ali ne mnogo istrošenih, ali i onih kojima je kraj "radnog veka" blizu, čak i "ćelavih" do te mere da je rizik voziti na njima.

Užičani su naučili na sneg u aprilu i znaju da zima ne gleda u kalendar. Zato nije veliki broj onih koji su do sada stavili letnje gume.

"Dolaze ljudi na zamenu guma, ali ne može se reći da je navala. A svakakve gume donose. Kriza je vidljiva i na felnama vozila. Imali smo juče vozača koji je došao sa skupim automobilom i doneo dve ganc nove i dve stare, potpuno izlizane gume. Ukazali smo mu da su mu dve potpuno loše, a on na to odgovorio: " nam, ali žao mi je da ih bacim". U prevodu "nemam para za nove", priča za "Blic" Bojan Vujičić, vulkanizer iz Užica.

Dosta vozača, navodi on, na zimskim gumama vozi i leti, pa kad ih istroše onda opet kupuju zimske jer smatraju da im je jeftinije. Takođe, nastavlja naš sagovornik, među novim gumama koje Užičani donose na montiranje, prilično ih je marki kineskih proizvođača.

"Njihova cena je oko 6.000 dinara po komadu, nisu one loše za vožnju, ali je problem što mogu da pređu tek 25.000-30.000 kilometara, i više nisu za upotrebu", objašnjava ovaj vulkanizer.

Previše posla na zameni guma nemaju ni njegove kolege iz Beograda. U jednom vulkanizerskom servisu iz prestonice kažu da imaju oko 10-15 vozila dnevno.
Foto: B92/NÆ
Kao i sve drugo, poskupele su i letnji pneumatici. Kako kažu u radnjama koje trguju ovom robom, cene guma koje se kod nas najviše koriste otišle su oko 10 odsto.

Tako se, zavisno od proizvođača, guma dimenzija 205-55-16 može naći po ceni od 5.800 do 21.000 dinara. Drugim rečima, za set letnjih guma ove dimenzije treba od 23.200 do 84.000 dinara. Cena gume 195-65-15 kreće se u rasponu od 5.500 do 12.500, a 225-45-17 košta od 6.500 do 12.300.

Širok je raspon i između najjeftinije i najskuplje polovne gume i njihova cena je, zavisno od stanja i proizvođača, od 15 do 60 evra.

Zimske gume su mekše od letnjih i imaju svojstvo da se pri niskim temperaturama pomalo stvrdnu što je pogodnije za vožnju. Međutim, više temperature stvaraju kontra efekat, odnosno zimske gume omekšaju, postaju rizične za vožnju i brže se troše.

Letnje gume, objašnjava naš proslavljeni automobilista Milovan Mikica Vesnić su izuzetno važne u letnjim uslovima vožnje.

Sve što ste ikada pročitali o kvalitetu zimskih guma i o razlozima zbog kojih su neophodne u zimskim mesecima je neupitno tačno. Nažalost, to ne vredi u letnjim mesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Zimske gume su napravljene sa dubokim profilima od puno mekše i elastičnije smese od letnjih kako se u hladnim zimskim mesecima ne bi stvrdnule te kako bi i pri najnižim temperaturama dobro prianjale za podlogu čineći vožnju udobnom, i još važnije sigurnom, navodi se na sajtu "Vrele gume".

Međutim kada krenu visoke temperature u prolećnim i letnjim mesecima, svaki kilometar koji napravite sa zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrđe i čvršće letnje pneumatike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: