Do 5.000 evra za sve koji hoće vozila koja ne zagađuju: Prijave u toku

Ministri energetike EU odobrili su novi zakon kojim šalju u prošlost automobile sa unutrašnjim sagorevanjem i onemogućavaju registraciju svemu što zagađuje. Srbija istovremeno podstiče zaokret ka električnim vozilima i daje subvencije i do 5.000 evra, piše Blic.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

18:00

Do 5.000 evra za sve koji hoće vozila koja ne zagađuju: Prijave u toku
Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Podrška od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od kategorije vozila, odnosi se samo na vozila koja imaju isključivo električni, kao i hibridni pogon.

Subvencije se daju za nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, kao i vozila za prevoz najviše devet lica, odnosno teretna do 3,5 tona mase.

Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra. Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Zahtevi do oktobra

Foto: ddisq/Shutterstock
Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom, a Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava. 500 evra za 5 kategorija vozila

Za kategorije vozila vrste od L3 – do L7 od države je moguće dobiti 500 evra. Reč je o sledećim modelima:
  • L3 - motocikl - vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h
  • L4 - motocikl sa bočnim sedištem - vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h
  • L5 - teški tricikl - vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h
  • L6 - motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h
  • L7 - teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima.

Za putnička vozila do 5.000 evra

Treća kategorija koja se odnosi na M1 vozila odnosno na putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila isključivo na električni pogon izdvojiće se oko 5.000 evra.

Četvrta kategorija se odnosi na vozila vrste M1 i N1 koja se pokreću na hibridni pogon uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km - 3.500 evra.

Peta kategorija vozila vrste M1 i N1, odnosno vozila koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila- 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: