I ove godine subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon za 2023.

Automobili

Izvor:

Četvrtak, 02.03.2023.

14:52

I ove godine subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila
Foto: B92/NÆ

Kako se navodi u ovoj uredbi, za nabavku električnog mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za električni motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra.

Kupovina elektrifikovanih (hibridnih i električnih) putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra, saopštili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine.

Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava. Za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Iz Ministarstva podsećaju da već četvrtu godinu uzastopno podstiču kupovinu električnih i hibridnih automobila, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Da je svest o važnosti ekološki prihvatljivijeg transporta sve veća, pokazuju i podaci da se svake godine pomoću državnih subvencija kupi sve više ovakvih vozila, pa je tako 2020. godine kupljeno 112 automobila, 2021. godine 446, a 2022. godine rekordnih 625 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: